Новиот 100 октански бензин на Макпетрол

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
ја учев у средно за горива и знам што е октански број. али да не замарам.
гориво со поголем октански број може да се компримира повеќе без притоа да се самозапали експлозивно и да предизвика тропање во моторот.
ако моторот е правен за гориво со висок број на октани - подобро ќе работи (поефикасно) со 100 октански бензин, пошто, нАли, може многу да се компримира пред да детонира.
ако не е правен за високооктански горива - џабе фрлени пари.
ако е правен за високооктански горива, а му се става бензин со „малку октани“ - моторот ќе работи неефикасно; можно е и тропање во моторот (од експлозиите, т.е. немирното согорување на бензинот)

Никогаш макпетрол немале квалитетно гориво,дури ни во Југославија ама го лажеа народот дека беа само они во Македонија.Кој знаел што е квалитет купувал во буриња од INA Хрватска
tolku znaeesh dete ., od belgrad pa do gevgelija edinstven snabduvach beshe jugoprtrol ., a od belgrad na sever ina ., aj malku edukacija ., a za kvalitetot ., na togashnata motorna tehnologija ., benzinot ., beshe sosema dobar ., a shto se odnesuva za makpetrol koj nema vrska so ina ...eden kup dizeli se kanti., a kaj benzincite poveke voda vo rezervoar otkolku vo chasha

Никогаш макпетрол немале квалитетно гориво,дури ни во Југославија ама го лажеа народот дека беа само они во Македонија.Кој знаел што е квалитет купувал во буриња од INA Хрватска
стварно не знам.
од 1999 до денес имам во просек направено по 90.000 км на 4 коли (сите дизел) и никогаш не приметив разлика меѓу горивата. сум ставал макпетрол, лукоил, омв, југопетрол, ина, петрол (словенија) и скоро сите низ аустрија-германија, БП (и регуларен и супер дизел), Шел-мел (ви пауер), арал, есо, све...
и во грција од шел, преку, агип до егеан.
сите ми се исти, сериозно....

муабетов со неквалитетни горива го прават и во србија, само викаат југопетрол
а, во хрватска викаат ина....
ти текнува...?
дисклејмер: не работам во макпетрол; немам ни акции таму, а и мрзам монополи.

гориво со поголем октански број може да се компримира повеќе без притоа да се самозапали експлозивно и да предизвика тропање во моторот.
ако моторот е правен за гориво со висок број на октани - подобро ќе работи (поефикасно) со 100 октански бензин, пошто, нАли, може многу да се компримира пред да детонира.
ако е правен за високооктански горива, а му се става бензин со „малку октани“ - моторот ќе работи неефикасно; можно е и тропање во моторот (од експлозиите, т.е. немирното согорување на бензинот)
Ubavo vi kaza covekov teroija ko vo kniga tocno taka e do tocka ko sto kaza. Na obicno auto ako staite 100oktanski dzabe frleni pari se

Ама не си учел дека во макпетрол возачот на цистерната и пумпашите на бензинска крадат гориво па мањакот го покриваат со ставање вода во бензинот,а со тоа се намалуваат и октаните
Кога кола што троши 8-9 литри на отворено со бензин од макпетрол ќе ти потроши 13-14 литри на отворено,тогаш ќе се увериш

Sum cul stalno koristenje na 100 moze da predizvika i problemi na motor. Ima vistina vo ova ili loso sum slusnal?
Jas za sebe moze ednas mesecno stavam 100 u stranstvo...inace "like" 95-ka.

За обична кола од 90 до 100 октани исто ти е.Нема разлика освен ако не ја креваш обртажата над7000.
А бензинот и водата не се мешаат.Водата е потешка од бензинот и ќе се наталожи во долниот дел од резервоарот на бензиската пумпа,па првите неколку муштерии би наточиле чиста вода.Значи не е возможно да се меша бензин или дизел со вода.Иако е дозволен некој си процент на влага од 0,01% кој настанува како кондензат или сл...
Проблемот кај нас е во нечистотијата на горивото со тврди честици,поголемо ниво на сулфур....
Недека бензинот е лош,него колата не ми ја бива,не е Порше :)

За обична кола од 90 до 100 октани исто ти е.Нема разлика освен ако не ја креваш обртажата над7000.
А бензинот и водата не се мешаат.Водата е потешка од бензинот и ќе се наталожи во долниот дел од резервоарот на бензиската пумпа,па првите неколку муштерии би наточиле чиста вода.Значи не е возможно да се меша бензин или дизел со вода.Иако е дозволен некој си процент на влага од 0,01% кој настанува како кондензат или сл...
Проблемот кај нас е во нечистотијата на горивото со тврди честици,поголемо ниво на сулфур....
Немаш поим како солната киселина ги сврзува нафтата и бензинот со вода

Немаш поим како солната киселина ги сврзува нафтата и бензинот со вода
баш ова сакав да го кажам... и ефектот после е брзо потрошени свекици и огромен портокалов слој на порцеланскиот дел од свекицата... и тоа е многу малку се става на пример литро солна на 500 литри бензин и 50 литри вода... додека се клацка цистерната накај бензинска да точи така добро ке се измеша и ете ти добро гориво... само не сум баш сигурен дека во макпетрол го прават ова... не ми е верно баш...

инаку, јас пробав од овој бензин, ставив за 1500 денари (околу 20 литри) и стварно осетив дека има за нијанса поголема снага... тоа ог потврдувам со 2 раце. само нагласувам дека имам високо туражна и моќна машина... збориме за 5 цилиндри на 2500 кубика бензински мотор...

Солна киселина ставаат во црвената нафта мислејќи дека нема да покажува на тест...и тоа го имаше на бензиска накај косовска граница.

баш ова сакав да го кажам... и ефектот после е брзо потрошени свекици и огромен портокалов слој на порцеланскиот дел од свекицата... и тоа е многу малку се става на пример литро солна на 500 литри бензин и 50 литри вода... додека се клацка цистерната накај бензинска да точи така добро ке се измеша и ете ти добро гориво... само не сум баш сигурен дека во макпетрол го прават ова... не ми е верно баш...
Ова ми го кажал човек што работел во макпетрол + ги штелувал пумпите да покажуваат повеќе,а да точат помалку гориво

Јас приметив дека новото дизел гориво подобро оди и помалку го троши. Другар го возеше новото 100 октанско гориво од макпетрол и рече дека подобро оди и кај него, но на турбо бензинец, и секако повеќе го троши. Лажеле или не, со новиве горива навистина има разлика, е сега колку октани се, не знам, но повеќе се :)

Солна киселина ставаат во црвената нафта мислејќи дека нема да покажува на тест...и тоа го имаше на бензиска накај косовска граница.
За црвена нафта лекот е излупено јаболко или компир,потопено во нафтата 24 часа.Нафтата станува жолта како ракија и не покажува

инаку, јас пробав од овој бензин, ставив за 1500 денари (околу 20 литри) и стварно осетив дека има за нијанса поголема снага... тоа ог потврдувам со 2 раце. само нагласувам дека имам високо туражна и моќна машина... збориме за 5 цилиндри на 2500 кубика бензински мотор...
да ставеше за 3000 денари уште поголема снага ќе осетеше:)ти се восхитувам каков осет имаш:cuc::icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom