Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Вака сега погоре прашував нешто во врска со протеините,сега ке прашам нешто друго.

Вежбам веке 4-5 дена.Секоj ден ги вежбам сите мускулни групи(бицепс,трицепс,гради,грб,рамо,стомачни,нозе)Вежбaм по 1 до 2 вежби за секоja група,по 3 серии и 13-17 повторувањa.Дали е добро вака да вежбам 1 месец додека да се привикнам а потоа да почнам да вежбам по некоja програма.

На пример како оваа:
1 ден - Гради/Бицепс
2 ден - Грб/Трицепс
3 ден - Одмор
4 ден - Рамо/Нозе
6 ден - Одмор
6 ден - Стомачни
7 ден - Одмор

И за краj да ми кажете и за исхраната,кои производи содржат наjвеке белковини(протеини),што да се jaде ,за да се доjде до идеална градба на телото

Вака сега погоре прашував нешто во врска со протеините,сега ке прашам нешто друго.

Вежбам веке 4-5 дена.Секоj ден ги вежбам сите мускулни групи(бицепс,трицепс,гради,грб,рамо,стомачни,нозе)Вежбaм по 1 до 2 вежби за секоja група,по 3 серии и 13-17 повторувањa.Дали е добро вака да вежбам 1 месец додека да се привикнам а потоа да почнам да вежбам по некоja програма.

На пример како оваа:
1 ден - Гради/Бицепс
2 ден - Грб/Трицепс
3 ден - Одмор
4 ден - Рамо/Нозе
6 ден - Одмор
6 ден - Стомачни
7 ден - Одмор

И за краj да ми кажете и за исхраната,кои производи содржат наjвеке белковини(протеини),што да се jaде ,за да се доjде до идеална градба на телото

Брат пролистај неколку страници наназад .. Прашањево е минимум 10 пати одговорено + ќе најдеш корисни совети .. позз
--- надополнето: Oct 27, 2011 10:27 PM ---
Едно прашање до сите останати.. Како правите напредок во вежбите?.. Бенч,Чуч,Мртво.. Дали сте користеле Strenght програма претходно или со нормална рутина ја достигнувате тежината..

Мој другар беше на 5x5.. Кога достигна солидни бројки само го смени начинот на повторување од 6-10 со иста килажа.. Зборам одкако почнавте да вежбате :D Ова може да биде совет до сите оние што сакаат да качат килажа на вежбите..

Добар гејнер ли е Serious Mass ? У понеделник мислам да го купам кажувајте на време ако не е добар :D

Брат пролистај неколку страници наназад .. Прашањево е минимум 10 пати одговорено + ќе најдеш корисни совети .. позз
--- надополнето: Oct 27, 2011 10:27 PM ---
Едно прашање до сите останати.. Како правите напредок во вежбите?.. Бенч,Чуч,Мртво.. Дали сте користеле Strenght програма претходно или со нормална рутина ја достигнувате тежината..

Мој другар беше на 5x5.. Кога достигна солидни бројки само го смени начинот на повторување од 6-10 со иста килажа.. Зборам одкако почнавте да вежбате :D Ова може да биде совет до сите оние што сакаат да качат килажа на вежбите..
правев јас во саботата power liftnig тренинг, бенч 100ка, чуч беше 130-140 и мртво дигање беше околку 130 мислам. добро е се напредува на овој начин, многу е заморно и се трошиш многу ама добар е напредокот, брз.

правев јас во саботата power liftnig тренинг, бенч 100ка, чуч беше 130-140 и мртво дигање беше околку 130 мислам. добро е се напредува на овој начин, многу е заморно и се трошиш многу ама добар е напредокот, брз.
Тоа ти било тестирање на максимумите. Powerlifting тренинг е сосема друга работа.

Не знам колку е препорачливо за @Багата како апсолутен почетник (така сфатив) да вежба секој ден. И во некои постари прирачници (Милан Чабриќ-Атлетска Гимнастика) како и на на овој линк, за почетник се препорачува негде 2-3 пати неделно. Како што е наведено на линкот меѓу другото и заради доволно време за одмор на телото и намалување на ризиците од повреди. Ucestalost treninga: jednom u tri dana
ако серизно се зафаќаш со бб, фитнес...сигурно понатаму ќе ти треба повеќе информации. Пример % на искористеност на протеините од храната во протеини во телото...т.н. биолошка вредност на протеините, како и атп и слично. Меѓу другите витамини и минерали-за твое здравје потребен ќе ти е и редовен доволен внес на антиоксиданси (селен, ц витамин, зелен чај) заради големиот број слободни радикали кои се ослободуваат во процесот на метаболизмот (посебно при аеробно вежбање).
А можеш и да вежбаш и да не се грижиш премногу за овие работи, зависи што цел имаш :)

Едно прашање. Во постарите прирачници (Чабриќ, Челик...) за кревање тегови и системи на вежби се среќава поимот атлетска гимнастика. Самиот назив на еден прирачник од Чабриќ е -Атлетска гимнастика, а како што гледам вежбите и справите се исти.
Дали тоа е стариот назив за боди билдинг или се работи за сосем различен концепт?

Еве ги насловите
Atletska gimnastika: Bodybuilding - Author Milan Čabrić, 1983
88 pages

Atletizam - Author Milan Čabrić, 1979
137 pages
Го имам првиот прирачник, но не приметувам некоја разлика во содржината освен што скоро половина прирачник содржи податоци за анатомија, исхрана и физиологија кај човекот, а другата половина загревање, начини на вежбање по категории лица и видови вежби по групи.

Тоа ти било тестирање на максимумите. Powerlifting тренинг е сосема друга работа.
па ок не само што ми беше тестирање на максимумите, тренингот го завршив со правење на 5 серии од сите power lifting дисциплини, башка мене целта ми беше да го оптеретам телото со максимум, за да има некој напредок, иначе јас не сум power lifter

Богами со 3 пати бенч и Чуч во неделата и тоа како ќе се измориш...

Кажете ми од кога до кога работи Гладијатори кај Грчка амбасада утре (Сабота)? Не пишале ништо на сајтот само броеви оставиле, и така не ми се брза многу денес, па не ни мислам да се јавувам. Фала однапред.

Пример за бенч кога достигнувам килажа која можам без мамење перфектно да ја изведам 10 повтрувања 1 секунда нагоре, 3 секунди надоле тогаш зголемувам за 5кг. Некогаш и користам спотер кој ќе ми помогне за последните повторувања и на тој начин се навикнува телото на поголема килажа.

Инаку кои вежби ги предлагате за нозе, поточно ме интересира за надколеница. Чучњеви и преса?

Пример за бенч кога достигнувам килажа која можам без мамење перфектно да ја изведам 10 повтрувања 1 секунда нагоре, 3 секунди надоле тогаш зголемувам за 5кг. Некогаш и користам спотер кој ќе ми помогне за последните повторувања и на тој начин се навикнува телото на поголема килажа.

Инаку кои вежби ги предлагате за нозе, поточно ме интересира за надколеница. Чучњеви и преса?
шут, чуч, преса

Чуч и шут.. Или преса и шут.. Само не форсирај ги премногу,гаден изглед имаат нозете ако ти бидат поголеми од колкот :D

Преден чучањ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom