Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Колку што имам читано има вежби за гради за долниот и горниот дел.Епа кои се тие за горниот?
Еве нешто ориентационо
http://body.ba/bodybuilding/trening-i-vjezbe/vjezbe-za-razvijena-prsa/65
каде имаш кратко појаснување
изглед и називи на предниот дел мускули
http://api.ning.com/files/wYL2JwgWdBRwI1Z0DKyydOvpEGUuAOwWXKC3Y*RBjUD5verg9A3kbmNVNTNpPJnM4we2-2SQPHZ8AeKJ67Yo4ZAIHh*esNad/chest_muscle.jpg

и поими, називи вежби
http://www.leehayward.com/chest.htm
http://www.teretana.ba/clanci/prikazi/126
http://www.yu-fitness.com/trening/grudi.php
http://www.sgfitnessonline.com/009-So You Want A Gladiators Chest.htm

Ако си стварно почетник, можеби треба да се обратиш некому кај што вежбаш...ова се сепак само општи информации.

Член од
4 април 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво.
Ме интересира ако знаете да ми кажете што витамини да зимам да не ми искочат стрии од теретанава? Сум слушнал Витамин Е дека треба да се пие, вистина е тоа?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Здраво.
Ме интересира ако знаете да ми кажете што витамини да зимам да не ми искочат стрии од теретанава? Сум слушнал Витамин Е дека треба да се пие, вистина е тоа?
Да витамин Е е битен за правилно регенереирање на кожата
--- надополнето: Sep 17, 2011 6:22 PM ---
Малце нубски прашања:P
Завчера отидов втеретана и вежбав гради и бицепс и сега ме болат мускулите.Некое чаре за ова има?
Дали ако се превежбаш има некој штетни последици?
Колку што имам читано има вежби за гради за долниот и горниот дел.Епа кои се тие за горниот?

Извинете ме за глупавиве прашања ама почетник сум така да...
Ако имаш вишок 1000-1500 денари земи глутамин го забрзува опоравокот и е природен.
--- надополнето: Sep 17, 2011 6:24 PM ---
испив веќе еден од 3 кг како пто ти пишав погоре ..али ...
кој гејнер ?

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.606
Поени од реакции
17.440
Член од
22 август 2009
Мислења
2.387
Поени од реакции
1.036
Што протеин да зеам за мускулна маса само нејкам да накачувам тежини ау

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Едно прашање во име на млад почетник околу 21 година (вежба отприлика 5-6 месеци). Дали има врска почетник со кои вежби повеќе ќе се занимава - изолациони или комплексни (негде основни) вежби. Пример повеќе со еднорачна лежечка трицепс екстензија (која во објаснување ја најдов како изолациона вежба) или со бенч прес со тесен фат.
Дали има вистина во советите за вежбање каде почетник ќе се занимава повеќе со комплексни вежби или се работи повеќе за мит?

И дали некој знае каде може да се најде пивски квасец во прав (биона, натура, свансон, виталија...не продаваат повеќе)

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Едно прашање во име на млад почетник околу 21 година (вежба отприлика 5-6 месеци). Дали има врска почетник со кои вежби повеќе ќе се занимава - изолациони или комплексни (негде основни) вежби. Пример повеќе со еднорачна лежечка трицепс екстензија (која во објаснување ја најдов како изолациона вежба) или со бенч прес со тесен фат.
Дали има вистина во советите за вежбање каде почетник ќе се занимава повеќе со комплексни вежби или се работи повеќе за мит?

И дали некој знае каде може да се најде пивски квасец во прав (биона, натура, свансон, виталија...не продаваат повеќе)
Compound(основни) вежби се оние кои активираат повеќе мускули(бенч прес,мртво подигање итн.)и се работат најчесто со тегови(еднорачни или шипки) а изолациони вежби се работат на справи и изолираат само одредена мускулна група.Compound вежбите се најдобри за ставање поголема мускулна маса затоа што активираат повеќе мускули додека изолационите вежби се користат најчесто за weak point тренинг или вежбање на само одредена муск. група.

Како и да е,најдобар тренинг за муск. група би се состоел 70% од основни и 30% од изолациони вежби.Нема разлика дали си почетник или напреден,тренингот треба да се состои од двата вида вежби.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Нема разлика дали си почетник или напреден,тренингот треба да се состои од двата вида вежби.
Јас правам различни комбинации, но се работи за син ми -негде на различни сајтови на нет нашол објаснување за предимство на компаунд пред изолациони вежби кај почетници.
Compound вежбите се најдобри за ставање поголема мускулна маса затоа што активираат повеќе мускули додека изолационите вежби се користат најчесто за weak point тренинг или вежбање на само одредена муск. група..
можда заради болдот...не знам. Баш ќе проверам попладне кои извори на информации ги користел и ќе пуштам линкови.
Како и да е,најдобар тренинг за муск. група би се состоел 70% од основни и 30% од изолациони вежби
фала (y)

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Јас правам различни комбинации, но се работи за син ми -негде на различни сајтови на нет нашол објаснување за предимство на компаунд пред изолациони вежби кај почетници.
Можно е да дошол до информација дека изолационите вежби се подобри за почетници поради тоа што имаат ограничено движење и се најпогодни за почетник кои сеуште го нема научено правилното движење на compound вежбите,затоа почесто се препорачува почетник да вежба на справи,ама спрема мене тоа е занемарлив факт затоа што побрзо ќе дојде до сила и до маса со изведување на compound вежби.Во секој случај,мало надополнување,спрема А.Шварценегер изолационите вежби е најдобро да се изведуваат на крајот од секоја муск. група.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
И јас го имам најдено истото тврдење. Поентата е дека резултати има побргу со компаунд вежби затоа што со поголеми тежини полесно се качува маса додека изолационите се користат повеќе за унапредување на слаби точки од телото и делови кои неможат да се активираат со копаунд вежби.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Еве неколку извори, извадоци каде нашол информации за комплексни и изолациони вежби. Постојат голем број различни мислења, но генерално повеќето го подвлекуваат значењето на комплексните вежби, посебно за почетниците
http://www.weighttrainingadvice.com/bestexercises.html
Compound exercises are especially important for weight training beginners, as they give them the best chance for muscle size and strength gains. If you're new to weight training you won't get the results you want if you focus more on exercises like leg extensions instead of squats or flyes instead of bench and incline presses.

http://www.body-building-resource.com/training-latest-article29.shtml
Compound or isolation exercises: which is better? The truth is that neither one is "better;" each are different tools in your workout arsenal, suited to different tasks. However, isolation exercises are often used too early and too often-especially by beginners.

http://www.askscooby.com/basic-techniques-36/the_wolf's-guide-on-how-to-create-your-own-workout-routine-8172/
2) You should focus your training on several major compound exercises
This one is also very important. Everybody likes curling and doing flys and leg extensions, but also avoid rowing, chins, squatting, etc. The reason for this is simple: compounds are hard, require near perfect form, and add the mental toughness component into the training. People also wrongly think that, exemplum gratia, pullups work the biceps a lot more ineffectively than curls do, and as most beginners tend to think they know what's best for their bicep, they sit and enjoy themselves curling a dumbbell, without even sweating.
..........
..........
Now, does that mean isolation exercises are to be completely thrown out? My stand here is no, and here's why: I am a bodybuilder. Not a powerlifter, not a strongman, not an athlete looking for sport-specific performance enhancements. My goal is to build muscle, and in that process, isolation exercises sure do have their rightful place, so I do include them into my workout routines (although they are stapled upon compounds).

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Највеќе маса се качува со компаунд вежби.. И како што кажа некој пред мене најдобро е изолациски на крај на тренинг да се прават колку да се оштети уште повеќе мускулот..

Сега незнам колку Deadlift е добро за почетник али воглавно компаунд вежбите се најдобри за маса..

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Највеќе маса се качува со компаунд вежби.. И како што кажа некој пред мене најдобро е изолациски на крај на тренинг да се прават колку да се оштети уште повеќе мускулот..

Сега незнам колку Deadlift е добро за почетник али воглавно компаунд вежбите се најдобри за маса..
Колку е добар бенчот толку е и мртвото.
Не гледам никаква разлика помеѓу нив кога се работи за сложени вежби за маса.

Kajgana Shop

На врв Bottom