Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Првиот е 2 пати појак од вториот, а сепак е 1.000 денари поевтин...
Хммм... АМЦ и се е можно... (y)
значи како што пишав цена-перформанси и перформанси-функционалност гледаш дека првиот е к серија вториот е н серија има разлика за тоа и прашувам некој да ми објасни

значи како што пишав цена-перформанси и перформанси-функционалност гледаш дека првиот е к серија вториот е н серија има разлика за тоа и прашувам некој да ми објасни

Понова архитектура на процесор,подобра графичка,повеќе рам, поголем хард диск што сакаш повеќе од тоа. :)

Еден од подобрите SSD-а, само за да ги постигне тие брзини ќе треба да го уштекаш у SATA3 порт. Али и без да го прикличиш у SATA3 порт пак ќе ти лета компјутерот и ќе бутира ко гром, во споредба со магнетен диск :)
Моделот што јас го гледав кај нас беше Patriot 2.5" 128GB SATA TORQX2 Series SSD, Read: 270MB/s, Write: 230 MB/s w/3.5" bracket и гледам дека брзината за запишување малце е појака од појаките Кингстони што кружат низ нашиве продавници, ама брзината пишување е дупло од Кингстоните. Моделов погоре што ми го покажавте е дупло и од најскапиов Патриот:)

Вреди ли да се земе за 130 евра 128гб моделот? Колку се доплаќа за транспорт, за колку време стига и што да очекувам на царина?:) Сте купиле некој нешто од страницата што ми ја покажавте горе?

Уфф незнам сега многу многу за Phison SSD контролерот, мада според read/write брзините не заостанува многу зад Инферното, што има SandForce контролер... ќе оставам на поискусните да кажат :)

Ептен офтопик ќе отидеме, на кратко финален скор на хардот е 25 поена, долната слика. Финален скор на SSD-то е 667, или околу 30 пати побрзо од хардот, сега јасно е ? :)
И уште да беше ова real world difference добро ќе беше.

И уште да беше ова real world difference добро ќе беше.

Па е real world difference, само зависи за која апликација/програм/команда се работи, AS-SSD е екстремно прецизна алатка. Бенефитите на SSD-та во споредба со хардовите се константно толкави без разлика на тоа што правиш, освем за апликации кои се лоадираат/кешираат и веќе немаат I/O операции поврзани со чипсет/хард него идат директно во vram/ram така што во овие ситуации бенефитот е само стартувањето на истите, или лоадирање на нова инстанца од нив. Пример, Windows SP1, го инсталирав за само 2/3 минути, додека на работа на хард го чекав околу 1 саат, па сега ти види дали е real world или не....

Па е real world difference, само зависи за која апликација/програм/команда се работи, AS-SSD е екстремно прецизна алатка. Бенефитите на SSD-та во споредба со хардовите се константно толкави без разлика на тоа што правиш, освем за апликации кои се лоадираат/кешираат и веќе немаат I/O операции поврзани со чипсет/хард него идат директно во vram/ram така што во овие ситуации бенефитот е само стартувањето на истите, или лоадирање на нова инстанца од нив. Пример, Windows SP1, го инсталирав за само 2/3 минути, додека на работа на хард го чекав околу 1 саат, па сега ти види дали е real world или не....

Како и да е, премногу е скапо за да уживаме во таков луксуз...Вчера видов у Анхоч 4 и кусур илјади за 32 гига..
Мислам ајде, на обичниот секојдневен PC корисник такво нешто не му е потребно, барем додека не намали цена.
Шо ако виндоусот ќе ми се пушти за 20 и помалце секунди или сл.?
Ова е многу корисно за бизнис луѓето, а за оние шо сме пониска класа - тоа ќе биде само еден сон, или да кажам мотивација за подобро нешто...

Не се секирајте брзо ќе дојде времето кога цената на SSD-та ќе биде во однос $1/GB, така да тогаш многу попримамливи ќе бидат SSD-та.

Шо хард диск ќе беше тоа бе?Ја со сигејт сум исто, а имам и WD, и пак се инсталира и W7 и СП1, дури и посебно, помалце од полсат.Вака со интегриран СП1, пак за 20 мин ми се инсталира.

• Процесор: Intel Atom N455 (1.66 GHz)
  • Екран: 10.1" WSVGA LED (1024 x 600)
  • RAM: 1GB DDR3
  • HDD: 250GB
  • WLAN, LAN
  • Читач на картички
  • Вградена веб камера
Цена: 10.950 ден

Што викате се исплаќа да му го дам стариот пц и ако ми го проценат 5-6К да доплатам и да го земам ова? И онака стариот пц немат да се уклучит никогаш.
Јас никогаш не сум користел вакво мини лаптопче, за мали работи како фб и сл мислам дека ќе ми се најди и што процесор е вој Атом?

• Процесор: Intel Atom N455 (1.66 GHz)
  • Екран: 10.1" WSVGA LED (1024 x 600)
  • RAM: 1GB DDR3
  • HDD: 250GB
  • WLAN, LAN
  • Читач на картички
  • Вградена веб камера
Цена: 10.950 ден

Што викате се исплаќа да му го дам стариот пц и ако ми го проценат 5-6К да доплатам и да го земам ова? И онака стариот пц немат да се уклучит никогаш.
Јас никогаш не сум користел вакво мини лаптопче, за мали работи како фб и сл мислам дека ќе ми се најди и што процесор е вој Атом?
se isplati ako sakas mini laptopce i na nego mozes skoro se da pravis isto kako da imas pogolem laptop... intel atom e solidno procesorce

Како и да е, премногу е скапо за да уживаме во таков луксуз...Вчера видов у Анхоч 4 и кусур илјади за 32 гига..
Мислам ајде, на обичниот секојдневен PC корисник такво нешто не му е потребно, барем додека не намали цена.
Шо ако виндоусот ќе ми се пушти за 20 и помалце секунди или сл.?
Ова е многу корисно за бизнис луѓето, а за оние шо сме пониска класа - тоа ќе биде само еден сон, или да кажам мотивација за подобро нешто...

Бутот е само дел од придобивките кои ги нуди едно SSD, буквално се е побрзо, отварањето на програми, фолдери, копирањето, све....
--- надополнето: Sep 18, 2011 2:26 PM ---
Шо хард диск ќе беше тоа бе?Ја со сигејт сум исто, а имам и WD, и пак се инсталира и W7 и СП1, дури и посебно, помалце од полсат.Вака со интегриран СП1, пак за 20 мин ми се инсталира.

Western Digital Blue, мада можда не беше 1 саат, али сигурно 50-на минути, и да е 20, пак е скоро 10 пати поспоро :)

Исто имам WD Caviar Blue, и ти гарантирам дека помалце од пол сат ми требаше за све, инсталирање на ОС само и антивирус и остало.Ти гарантирам.Тоа мора некој чкљ модел шо искочил да ти се паднал. ;)

Зависи од многу работи, дали имало некој процес активен претходно или нешто слично, зависи и од процесор, дефрагментација и слично, како и да е во секој случај е многу побрзо, за парите што ќе ги дадеш најмногу се исплати да купиш SSD. Процесорите ни се на ајдл, најголем дел од времето, графичките исто, рамот исто...ама SSD-та се буквално цело време во употреба и има константен бенефит од нивно користење, и можам да кажам дека се подценети, и многу луѓе мислат дека не се исплатат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom