Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Далеку е од epic fail затоа што денешните on-board звучни карти се подобри од повеќето дискретни од пред 5 години затоа што вградуваат прилично добри кодеци во нив, така да џабе би било купување на посебна звучна кога и таа што ја имаш на рс ќе ти врши солидна работа.

Точно дека напредоа доста вргадените звучни карти, али за тоа дека а солиден избор за слушалки од 100 евра па нагоре, не е точно. Затоа и тешко типот разликувал добра mp3 од солиден flac, да имал дискретна звучна, еве барем буџет Asus Xonar DS, доста подобро ќе можел да разликува. Верувај дека е вака, едноставно неможеш мид-хај енд аудио опрема од 300 евра да приклучиш на онборд звучна, колку и да напреднале во последниве години, добра дискретна звучна барем засега и во блиска иднина ќе биде далеку подобар избор за просечниот аудиофил отколку онборд.
Сега нормално, неможе да ставиш дискретна од типот на Xonar D1 и јаче и да очекуваш револуција во поглед квалитет на звук кај звучници од 50 евра, значи се треба да е во некој сооднос, и изворот и опремата.

Ова ти се празни муабети само да знаеш, не можеш Realtek HD што ја има на поновиве матични да ја споредиш со Xi-Fi Fatality или некоја Asus Xonar. Night and day е разликата. Има причина зошто се прават посебни звучни картички и тоа најдобро го знаат аудио ентузијастите. Како што рече и самиот немаш воопшто слушнато некои high-end слушалки или звучници така да не можеш воопшто ни да правиш споредба. ;)
А колку се квалитетни овие звучни и се што знаете за нив Conexant CX20671 SmartAudio HD ?

Веќе реков дека немам слушнато звук на такви профи слушалки и профи звучна, ама моја претпоставка е дека нема да биде којзнае што. Разликата би била мала.

И каква врска има графичка карта со звучна?

Нема врска, него ти правам споредба, зашто мислиш дека некоја фирма би правела одреден производ, со пониска и повиска цена ако нема разлика помеѓу нив? од сите сегменти на хардверот, и било кој дел на пазарот во општеството, има различни класи на производи кои се нудат по различна цена во сооднос според квалитетот, истото важи и за Hi-Fi/Аудио опремата, затоа ти дадов споредба помеѓу 5670 и 5850, за да ти кажам дека разлика има помеѓу ентри левел на производ и мид рејнџ, и тоа видно осетна разлика. Е сега, факт е дека за некого е добар и он - борд звукот (постои ли добра он борд графичка? истото важи и за звучниве...) за мене не е, а доколку не си чул флак формат во комбинација со појачало/звучна и квалитетни звучки/слушалки мислам дека многу си пропуштил :)

Што, не може веќе од кај нив да се порачуваат мониториве?

Само преку фирма, ако веќе земаш екран барај некоја пристојна цена за U2412M, кај нас сеуште го нема на лагер, најефтино што го најдов е од Lancom ~20.500ден (и другиве фирми го нудат за слична цена), но е прескап ... на US страната на dell, U2311 е околу 300 usd (овде го продаваат ~12.000), а U2412M e 330 usd (на US страната на dell), а овде го продаваат за ~21.000 што е преголема разлика.

btw U2412M 16:10 и е нешто феноменално за цената за која е понуден (надвор од МКД) :P споредено со U2311 овде тој екран би требало да фигурира со цена од 14-16К ден.(макс).

offtopic, доколку има заинтересирани за Dell U2311H цена 11.800ден 3год. гаранција нови нека ме контактираат по PP најкасно до понеделник (12.09.2011).

Само преку фирма, ако веќе земаш екран барај некоја пристојна цена за U2412M, кај нас сеуште го нема на лагер, најефтино што го најдов е од Lancom ~20.500ден (и другиве фирми го нудат за слична цена), но е прескап ... на US страната на dell, U2311 е околу 300 usd (овде го продаваат ~12.000), а U2412M e 330 usd (на US страната на dell), а овде го продаваат за ~21.000 што е преголема разлика.

btw U2412M 16:10 и е нешто феноменално за цената за која е понуден (надвор од МКД) :P споредено со U2311 овде тој екран би требало да фигурира со цена од 14-16К ден.(макс).

offtopic, доколку има заинтересирани за Dell U2311H цена 11.800ден 3год. гаранција нови нека ме контактираат по PP најкасно до понеделник (12.09.2011).

Фала shifty, мониторот планирав да го земам некаде кај Нова година, почеток на јануари, така да немам пари сега. Иначе да и јас размислував за U2412M, но дали моите ќе ми дадат да земам 24 инчен монитор, ним и 22 инчен им изгледа преголем xD

Сакам да земам монитор со тјунер. Има ли некој да ми препорача каков ?

Што мислите, дали е паметно сега да се купи SSD диск или да се почека уште некое време? Некако уште се скапи, во секој нареден ценовник цената им се намалува, а големините сеуште се мали. 64гб патриот го имам за 5500 отприлика што реално кнап е. Windows 7 со сите алатки и програми и студиа што ми требаат моментално ми тежат 60гб, со тоа што тука не ги рачунам My Documents/Downloads фолдерите. Додека па 128гб моделот од Патриот кошта скоро 10000 што е реално многу пари за само 128гб.

Што мислите, дали е паметно сега да се купи SSD диск или да се почека уште некое време? Некако уште се скапи, во секој нареден ценовник цената им се намалува, а големините сеуште се мали. 64гб патриот го имам за 5500 отприлика што реално кнап е. Windows 7 со сите алатки и програми и студиа што ми требаат моментално ми тежат 60гб, со тоа што тука не ги рачунам My Documents/Downloads фолдерите. Додека па 128гб моделот од Патриот кошта скоро 10000 што е реално многу пари за само 128гб.
Според мене почекај си јас да сум на твое место ќе почекам зашто сум таков баксуз и се што ќе го купам по недела дена му паѓа цената за најмалку 2-3000 па така да хаххаха ;)

Зависи од твоите потреби, секако колку повеќе време чекаш да купиш толку ќе му паѓа цената (немора да значи). Би ти препорачал да ги следиш зделките на quietpc.com и на memoryc.com, пред некое време имаше интересна зделка т.е. OCZ Vertex 2E 180GB 180eur (дури да се одлучам отиде количината), знам дека не е најдобриот SSD out there, ама сум сопственик на OCZ Vertex 2E 60GB и сум презадоволен за тоа што го нуди (освен големината, доколку земаш немој да одиш под 120GB).

edit: Сега гледам имаат интересна зделка за 240GB OCZ Vertex 2 на memoryC 240GB-240eur, доколку количината ти е битна, ова е одлична зделка доколку ме прашуваш мене :)

значи сакам да знам Intel HD graphics што точно значи, во смисла колкава му е моќноста, каква графика вади и дали можам да се потпрам на неа?има некој вакво искуство?

значи сакам да знам Intel HD graphics што точно значи, во смисла колкава му е моќноста, каква графика вади и дали можам да се потпрам на неа?има некој вакво искуство?

Тоа е серија, т.е. серии на интегрирани графички процесори од Интел. До Core i3/i5 процесорите, обично се вградуваа на матични, а од i3/i5 прва генерација, се вметнуваат у пакет со CPU, кај првата генерација не кај сите модели, а во случајот на Sandy Bridge или втора генерација на i3/i5/i7, кај сите модели се вметнува. И неможе кај сите чипсети да се користи графичкото јадро, само кај буџет H55/H67 и кај новиот Z68 чипсет. А кај лаптоп платформата секогаш може да се користи интегрираната.
За игри и апликации коишто бараат поголема графичка моќ ич не ги бива, али последниве 2 генерации се добри за гледање филмови у HD и да се изигра некоја стара игра на лоу сетинзи.

Зависи од твоите потреби, секако колку повеќе време чекаш да купиш толку ќе му паѓа цената (немора да значи). Би ти препорачал да ги следиш зделките на quietpc.com и на memoryc.com, пред некое време имаше интересна зделка т.е. OCZ Vertex 2E 180GB 180eur (дури да се одлучам отиде количината), знам дека не е најдобриот SSD out there, ама сум сопственик на OCZ Vertex 2E 60GB и сум презадоволен за тоа што го нуди (освен големината, доколку земаш немој да одиш под 120GB).

edit: Сега гледам имаат интересна зделка за 240GB OCZ Vertex 2 на memoryC 240GB-240eur, доколку количината ти е битна, ова е одлична зделка доколку ме прашуваш мене :)

Интересно... Што ќе јажеш за моделов и за ценава? Ми личи на најинтересн од првиот сајт. Само ме бунат огромните брзини... Гледам другиве што ги има по нашиве фирми се со пола од овие брзини.

Еден од подобрите SSD-а, само за да ги постигне тие брзини ќе треба да го уштекаш у SATA3 порт. Али и без да го прикличиш у SATA3 порт пак ќе ти лета компјутерот и ќе бутира ко гром, во споредба со магнетен диск :)

Како прво здраво на сите !!! Сакам да си купам лаптоп и во предвид ми се три модели сега сакам некој да ми помогне во изборот. Првиот модел е овој, вториот и третиот. Сакам некој да ми појасно однос цена-перформанси и перформанси-функционалност. Со оглед на тоа дека сум информиран за гаранцијата на сите три модели, се работи за Asus и Dell со тоа што овој Dell е Refubrished меѓутоа има 1 година гаранција.Чекам одговори. :)

Како прво здраво на сите !!! Сакам да си купам лаптоп и во предвид ми се три модели сега сакам некој да ми помогне во изборот. Првиот модел е овој, вториот и третиот. Сакам некој да ми појасно однос цена-перформанси и перформанси-функционалност. Со оглед на тоа дека сум информиран за гаранцијата на сите три модели, се работи за Asus и Dell со тоа што овој Dell е Refubrished меѓутоа има 1 година гаранција.Чекам одговори. :)
Првиот е 2 пати појак од вториот, а сепак е 1.000 денари поевтин...
Хммм... АМЦ и се е можно... (y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom