A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.002
Поени од реакции
5.863
Најмзерната компанија што некогаш ја имам сретнато на светов.- Многу блага дефиниција за Кејблтел. По принцип не сум човек што не се жали ама овие ја претераа секоја еб.на граница.
Одприлика вака беше мојот проблем: Имав интернет и кабелска и еден ден дојде ,,стручна,, екипа на кејблтел и го откачи кабелот од бандера без на никого ни добар ден да каже а камоли да го провери проблемот. Дур го видов кабелот дека се беси, ги викнав да дојдат за да истата банда стручњаци констатира дека мојот лаптоп кога е приклучен на ТВ тјунер и на него гледам кабелска се бутка интернет конекцијата на цела населба- замисли. Вика т.н. банда стручњаци, да си купиш телевизор за да може да гледаш кабелска и си замина. Ја ко будала викам ај они се стручни си земав ТВ од 6 бона, еве ти ги после овие идат по ист начин сабајле у 7 саат го откачаат кабелот од бандера и одат на работа. Се будам јас пак нема кабелска, нема интернет. Ги барам едно 6 7 дена, никој не доаѓа а тврдат дека ке дојдат утре во одредено време. Дојдоа после една недела, и констатираа дека не било до ТВ тјунерот туку лаптопот бил проблемот. Закачија кабелот, утредента сабајле пак го откачиле.( во целата приказна не можам да опишам колку пати отидов до филијалата нивна и колку пати им се јавив) Така неколку пати и ми пукна филм и викам ке откажам договор. Идам таму и стручната што работи на шалтер ми вика добро ама ќе си платиш казнени поени. И викам АЛООО вие сте тие што ми го откачате кабелот секој еб.н ден од баднера, дојдете напрајте го нема да го откажувам договорот. Вика не знам ја тоа ќе мора да си платиш. Се најде една малку по свесна вика иди во Ѓорче има таму шеф, види со него ама он е таму само вторник. Дооооброо, отидов таму со овој, вика да да знам за вашиот проблем едно друго, ќе го откажеме договорот, немој да плаќаш ни сметка ни пенали. Си одам ја со мисла дека се откачив конечно кога по една година ми стига опомена пред тужба не сум ја платил сметката последна. Земам сметката идам на шалтер им фрлам 500 денари и и викам на таа таму еве ти и више не сакам да слушнам за вас.

Во приказнава испуштив многу работи сигурно ама ајде вањда и ова е доста за да се сфати дека со оваа т.н. фирма не треба да се зафаќате. Поради нивната услуга сега немам кабелска, а уклучив фиксен телефон кој не го користам воопшто само за да имам адсл интернет. Ако некој мисли дека претерувам се лаже, бетер беше.
Druze dali ja znaes onaa narodnata:BEBETO AKO NE ZAPLACE MAJKATA CICKA NE MU DAVA!Kako prvo zosto dodeka rabotele ne si gi snimal so kamera pa kulturno da si gi seksas so tie dokazi podocna?Ednostavno ke gi ucenuvas poradi nivnite napraveni greski so video zapis a ako ne ti gi ispolnat baranjata ke im se zakanis deka ke odis so tie dokazi najprvo kaj narodniot pravobranitel a ako tamu ne biva togas edna privatna tuzba protiv Cabletel pa da vidis kakov zemjotres ke sledi podocna.Jas so slicen problem otkako zavrsiv rabota so narodniot pravobranitel stanav VIP licnost vo lopovskiot Telekom bidejki so mene go imaa najlosoto iskustvo dosega bidejki ne ocekuvaa deka obicen korisnik moze do tolku daleku da otide poradi nivnite manipulacii.Koga raskinav dogovor so Telekom i otidov vo salonot na Cabletel da sklucam nov dogovor so niv im go pokazav resenieto dobieno od narodniot pravobranitel na steta na Telekom i im kazav da vnimavaat sto pravat so korisnicite za da ne gi snajde i niv istoto.I im kazav deka sum covek koj ima visok avtoritet kaj lugeto bez razlika dali me poznavaat od internet ili vo zivo bidejki vazam za isklucitelno cesen covek koj ako e nesto dobro go fali pred site no ako e nesto loso se ke napravi za da unisti.Od togas so isklucok na nekoj poglobalen problem na nivo na cela naselba ili grad jas ne sum imal nikakvi problemi ni so internetot ni so televizijata ni so telefonot a posebno so impulsite za koi dosta imam pisuvano na forumov ni so televizijata.

Член од
20 февруари 2011
Мислења
146
Поени од реакции
60
Druze dali ja znaes onaa narodnata:BEBETO AKO NE ZAPLACE MAJKATA CICKA NE MU DAVA!Kako prvo zosto dodeka rabotele ne si gi snimal so kamera pa kulturno da si gi seksas so tie dokazi podocna?Ednostavno ke gi ucenuvas poradi nivnite napraveni greski so video zapis a ako ne ti gi ispolnat baranjata ke im se zakanis deka ke odis so tie dokazi najprvo kaj narodniot pravobranitel a ako tamu ne biva togas edna privatna tuzba protiv Cabletel pa da vidis kakov zemjotres ke sledi podocna.Jas so slicen problem otkako zavrsiv rabota so narodniot pravobranitel stanav VIP licnost vo lopovskiot Telekom bidejki so mene go imaa najlosoto iskustvo dosega bidejki ne ocekuvaa deka obicen korisnik moze do tolku daleku da otide poradi nivnite manipulacii.Koga raskinav dogovor so Telekom i otidov vo salonot na Cabletel da sklucam nov dogovor so niv im go pokazav resenieto dobieno od narodniot pravobranitel na steta na Telekom i im kazav da vnimavaat sto pravat so korisnicite za da ne gi snajde i niv istoto.I im kazav deka sum covek koj ima visok avtoritet kaj lugeto bez razlika dali me poznavaat od internet ili vo zivo bidejki vazam za isklucitelno cesen covek koj ako e nesto dobro go fali pred site no ako e nesto loso se ke napravi za da unisti.Od togas so isklucok na nekoj poglobalen problem na nivo na cela naselba ili grad jas ne sum imal nikakvi problemi ni so internetot ni so televizijata ni so telefonot a posebno so impulsite za koi dosta imam pisuvano na forumov ni so televizijata.
Може си у право, едноставно не ми се зафаќаше да се расправам и тоа е моја грешка, али сепак од грешките учиме и затоа не се зафаќам со нив никогаш повеќе.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Ако пуштат таков интернет, спремајте се сите да купувате нови скапи компјутери, иначе додека спушташ торент, ќе неможеш да го користиш компјутерот т.е. хардот и процесорот ќе ти полудат од многу операции I/O во секунда :icon_lol:
хаха можам да замислам
а ССД и и7 2500/2600 ќе бидат доволни?

Ете аплоудот го виде еден пост нагоре (над постот на psyside)
АЈ еве да не се мучиш :D
http://pic.mk/?v=uploadbvb.png

Идеше и со 4 мега у секунда али коа сакав да пуштам програмата за скриншот (fast stone capture) ми се укочи PC-то и ми падна на 2 мега....
Никад не сум стигнал да ги надминам 200-те гига :D На месец трошам НАЈВИШЕ 50 гига :\ (шо да праам коа иам хард диск од 80 гига :D)

Да,600 денари плаќам - пакетот 8/200 :D (ама никад не сум симнувал и прикачувал под 1 мега у сек. :D)
не ти работат линковите ама те вервам
јас друже мора да штедам и пак над 50 гб трошам а за место имам (неколку тб)

а ти сигурно имаш целерон
абе не си го уништувај здравјето и купи си нов:)

кејблтел е во погрешна куќа каде газдата не можи да ужива во животот поради хардверски причини :pos:

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
хаха можам да замислам
а ССД и и7 2500/2600 ќе бидат доволни?

не ти работат линковите ама те вервам
јас друже мора да штедам и пак над 50 гб трошам а за место имам (неколку тб)

а ти сигурно имаш целерон
абе не си го уништувај здравјето и купи си нов:)

кејблтел е во погрешна куќа каде газдата не можи да ужива во животот поради хардверски причини :pos:
Дап, целерон 1.8гхз :S Компјутерот е стар едно 9-10 години
Хаха, да беше така лесно..Ај тоа него и лаптоп што ми “подарија“ родниниве од странство и тој па нееешто малце подобар (512мб DDR2 RAM, 1.6ghz intel celeron) али хард дискот 50 гига :) Ја неам ја таа среќа...Не за која година...
И коа играм кантер - на некои места кадешто FPS ми е големо имам супер пинг (3-4-7 највеќе),а малце почне да сецка (посебно на surf стазите) и неможе да се игра и пингот е над 30... Али то је то :)

Зотоа гледам што поскоро да си купам некој компјутер на кој само ќе можам да симнувам и да работам уствари нешто (како сурфање на нет - пошо праам веб страни) и да слушам музика...Исто така понекад да изиграм кантер ама со 100фпс да ми вади не да ме забеава :) Нели, не барам монструм PC туку доволен за брзините на овој нет...

Инаку скриншот ќе пуштам вечер (pic.mk е down) пошо на лаптоп сум сеа а треба уше малце да идам у school :)

Член од
15 август 2011
Мислења
125
Поени од реакции
40
Сакам да прашам..пред некој ден ставив интернет и телевизија..брзината на нетот треба да е 10 мега,ама е 1 максимум..јебига..него проблемот ми е додека сурфам 3-4 минути имам интернет,па 2-3 мин немам,и не пишува дека е дисконектиран или има пречки,него само како да нејке да ја лоадира страната,па макар и најпроста-гугл..некој да има ваков сличен проблем, чаре..??

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Сакам да прашам..пред некој ден ставив интернет и телевизија..брзината на нетот треба да е 10 мега,ама е 1 максимум..јебига..него проблемот ми е додека сурфам 3-4 минути имам интернет,па 2-3 мин немам,и не пишува дека е дисконектиран или има пречки,него само како да нејке да ја лоадира страната,па макар и најпроста-гугл..некој да има ваков сличен проблем, чаре..??
Интернет од 10mbps? Брзината ти е таа 1.1mb максимум да ти симнува.
Брзината на нетот ти ја мерат во Bits, а брзината со која симнуваш е во bytes. Toa e нешто различно.

За да имаш 10мб download брзина(колку што мислиш дека треба да имаш), треба да ставиш интернет со брзина од 100mbps. Тоа е тоа.

Член од
15 август 2011
Мислења
125
Поени од реакции
40
добро не ми е битна брзината,лошо напишав..ова шо ми се снемува нет знаеш шо е?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.002
Поени од реакции
5.863
Imam edna molba do site korisnici koi koristat Thomson modem THG540 od tie sivite.Neka ja otvorat IP adresata vo modemot 192.168.100.1 i vo opcijata Status,Time And Date da vidat dali saatot im docni okolu 1 cas i 50 minuti od realnoto vreme.Osven kaj mene proveriv na uste 3 mesta kaj moi rodnini koi koristat takov modem dali go imaat istiot problem i site mi potvrdija deka go imaat sto znaci deka problemot treba da go resi onoj sto e zadolzen za setinzite vo modemite.Ova go primetiv sosema slucajno koga na bezicniot telefon pred nekoi mesec dva site povici mi gi registrira so zadocnuvanje od 1 cas i 50 minuti sto na pocetokot ova ne se slucuvase.Da bide uste pogolema tragedijata nieden operator za internet i telefonijata vo tehnickata podrska nemase pojma deka od saatot koj e registriran vo modemot zavisi koe vreme ke bide zapisano koga nekoj me bara na fiksniot telefon.Veke dve nedeli prijavuvam da si go koregiraat no nema nisto sega za sega i vo sostojba sum da otidam vo Rade Koncar i so nekoj na povisoka funkcija da se razberam.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
добро не ми е битна брзината,лошо напишав..ова шо ми се снемува нет знаеш шо е?
Јави се на 089 011 011(или на другиот број кој не го знам, ќе ти го каже друг) за интернет сервис и кажи што ти се случува, јас не знам да ти помогнам.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Кај имаш неограничен пак симињаш рипови.ццц :D
Ова за другар ми (ми праеше лиги играва додека ја симињав, еве ми прди у PC неможам да ја играм :(, али ми треба да кревам ratio), па пошо требав да му ја пребацам некако, да не се пафкам со многу DVD-а, му ја стаив на едно усб од 8гига и шибај :)

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
makedonski telekom i one pozaspaa nekako so unlimted internet ili pak ke bidi pred nova godina kako i sekogas?
Да те чуе господ!
Пошо мака вадам со телеком. Брзина кога симнувам торент максимално е 500кб. Имам само 30гига месечно и кога направат апдејт ако е надминат БААМ падне и оди симнувај ако сакаш.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Брееј светов шо има спор нет :D Симињам торент од 1337x и upload-от ми крена на 800кб/с а даунлоудот 300-400кб/с (истовремено)
ЕДИТ:
А еве го, крена даунлоудот :D Многу треба да се чека на овие јавни тракери, а на приватниве одма скока брзината...

ЕДИТ2:
Ноуп, пак падна... Штета го нема торентов на замунда...

Инаку, денес ми падна нетот и немав некаде од 13 до 18 часот..Го пријавив проблемот и некаде 5 ипол дојде кола од кејблтел нешо прошуња прочачка и повторно имам...незнам дали на вас вака брзо ви ги решаваат проблемите, т.е. екипи праќаат на истиот ден?

Kajgana Shop

На врв Bottom