Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ама ич не ти го разбирам прашањето. Има ли прашање?

Тврдење да не има, а да не можам да го видам?

Што сакаш да кажеш?
Што е работата сега. Зарем не прашуваше за мислења за стихот од Исаија? Ете ти.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Зависи што подразбираш под „разум“ и како го дефинираш разумот. Најпрецизно е да се каже дека животните дејствуваат согласно нивните инстинкти.
Еволуцијата не постои, науката не е глупост. Еволуцијата не е наука, туку филозофија, натуралистичка (недокажана) хипотеза за настанокот на животот.
Животните дејствуваат според своите инстикти, но знаат да се социјализираат, што ги прави слични на нас.
Токму така еволуцијата е една од хипотезите, така да не можеш да речеш дека не постои. Мене ми изгледа многу пологична од христијанската хипотеза за настанокот. Ако ја видиме историјата на црквата, во среден век силно се противеле на науката, па дури и палеле научници на клада, за денес да ги користат сите придобивки од науката и лицемерно да признаат дека згрешиле тогаш.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кој како, ти во верата бараш духовна категорија, јас во верата гледам одлична филозофија за контролирање на масите. .
Болтуваниов израз е до таа мерка експлотатисан на форумов, то станува досаден, а кога до челновите на форумов, кои ги користат тој термин, им упатувам прашање за тоа како тие успеваат да не бидат контролирани, не добивам одговор.

Ајде, биди Ти првиот на форумов, кој убо ќе објасни како му успева да остане надвор од секаква контрола и што е најбитно, како Ти успева да си го зачуваш умот „неиспран„...
--- надополнето: Sep 7, 2011 2:27 PM ---
Си чул за богомолката? :)

--- надополнето: Sep 7, 2011 2:03 PM ---
.
Да, но не и за нејзината молитва...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Inglourious Basterd, се согласувам со твојот коментар, само би потенцирал дека „црквата“ која што погоре ја спомнуваш воопшто не ја претставува ниту има допирни точки со Христовата (библиска) Црква. Протестантската реформацијата во 16ти век ја ослободила науката од злите пранги на таа ткн. „црква“. И не само науката, туку и целото литературно и уметничко творештво, политиката, слободната мисла и сл.

Бидејќи еволуцијата е една од хипотезите (претпоставките), се разбира дека можам да речам дека не постои или барем дека јас научно (не верски!) сум убеден дека не постои.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ајде, биди Ти првиот на форумов, кој убо ќе објасни како му успева да остане надвор од секаква контрола и што е најбитно, како Ти успева да си го зачуваш умот „неиспран„...
Незнам дали сум успеал да го сочувам умот “неиспран“, ама јас ништо не земам здраво за готово. За разлика од верниците јас во се барам логика и не можам да прифатам ништо како од “Бога дадено“. Едноставно таков израз кај мене не постои. И не мора кога ми се обраќаш со ти да користиш голема т.:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Слободна волја постои и покрај сезнајноста Божја. Слободната волја е особина само до разумните/словесните битија, која ја немаат растенијата и животните, а ја имаат само Бог, ангелите и човекот.
Ако бог е сезнаен, значи дека знае се што јас и ти ќе направиме во иднина! Тогаш на кој начин постои слободна воља, кога нашите постапки се предодредени?
--- надополнето: Sep 7, 2011 3:51 PM ---
Во овој текст има неколку библиски дезинформации и избрзани заклучоци на темел на библиско непознавање.
Бог ги сака луѓето и сака да им прости, но многу луѓе одбиваат да им биде простено, не сакаат да се покајат и наместо да се покајат тие горделиво се воздигаат над Бог судејќи ги Неговите постапки, мислат дека се попаметни од Него и нудат (во нивни очи) попаметни потези од тие на Бог, попаметни (во нивни очи) решенија за човековиот проблем со гревот.
Бог сакал да им прости на луѓето, ама тие не се покајале?! Вие велите дека луѓето се раѓале грешни - со наследен грев!? Тоа е толкава безсмислица и глупост, што нема зборови да се искаже!
Твојот бог ги излажа луѓето, ги казни иако немаа сознание за добро и зло, и сега не само тие што ја одкрија неговата лага, туку и сите наредни генерации се грешни?? И треба да се покајат за тоа?
bullshit_detector.gif

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ако бог е сезнаен, значи дека знае се што јас и ти ќе направиме во иднина! Тогаш на кој начин постои слободна воља, кога нашите постапки се предодредени?
Прегледај го приврзокот 33724
Од МИКИ1: "Не постои судбина, како однапред одреден тек од настани, кои не можеш да ги промениш. Самото постоење на слободната волја, која ни е по раѓање дадена, ја исклучува судбината како неможност нешто да се стори, оти наводно, се е однапред предодредено. Самата слободна волја ја побива судбината па така, јас можам да сторам „нешто„ за кое немам поим дека некој веќе го предодредил, исто како што можам да не сторам „нешто„ ,ако сметам дека може да биде за мене штетно.

Значи, наспроти предодреденоста, го имам изборот."

Па одговори човекот пак ли да се повторува. Мене не ми е јасно што одговори, но можеби сега ќе дообјасни или ќе добиеме некој друг одговор (така да прашањето ти е на место) :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
DBack,

Е ајде де, најди ми клип на кој некоја животиња се моли на Бога! Ќе можеш?
--- надополнето: Sep 7, 2011 1:44 PM ---

Ево, ја су трпелив и ќе сачекам дур то дабарите еволуисат у битија, кои ќе можат да градат бетонски брани...:)
Немам таков клип но затоа имам фотографија, жив доказ дека луѓето и диносаурусите живееле заедно:D

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Си чул за богомолката? :)

Да. Свиреп, садистички предатор. Како Јахве.

Природата е волшебна, кажи?

После празников ќе те подберам и за креационистичката тралалајка.
--- надополнето: Sep 8, 2011 12:40 AM ---
Што е работата сега. Зарем не прашуваше за мислења за стихот од Исаија? Ете ти.
Каде ми е? Што тоа?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
DBack,
Е ајде де, најди ми клип на кој некоја животиња се моли на Бога! Ќе можеш?
--- надополнето: Sep 7, 2011 1:44 PM ---

...:)
Еве ти Мики еден побожен папагал :ROFLMAO:

Член од
8 септември 2011
Мислења
18
Поени од реакции
4
Дали сатаната бил протеран од рајот пред адам и ева ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дали сатаната бил протеран од рајот пред адам и ева ?
Зависи што подразбираш под „рајот“, затоа што и Едемската градина каде што биле сместени Адам и Ева била рај. Сатаната бил протеран од Небото пред Адам и Ева.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom