Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Многу серии ќе ти дојдат без пауза, не верувам дека ќе можеш да ги издржиш до крај, а нема да можеш ни да форсираш со килажа
Мислев да има пауза предно-средно-задно-ПАУЗА-предно-средно-задно-ПАУЗА...

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Ако ги рачунаш како суперсерии може зашто да не, ако сакаш да праиш маса незнам колку ќе го извлечеш максимумот со овој интензитет :)

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Имам едно прашање до вас

Пример за денот кога вежам раме да кажеме бирам 3 основни вежби

-потисок со еднорачни (за предно раме)
-летање со еднорачни (за средно)
-летање со еднорачни во претклон (за задно)

Досега вежбав така да откако ќе го завршам предното раме преминувам на средно па потоа на задно што секако би значело дека правам одмор помеѓу сериите.

Ме интересира дали може да се групираат вежбите без паузи значи да вежбам 1 серија предно - 1 серија средно - 1 серија задно без одмор помеѓу? Секако овој циклус 4 пати би го пофторил.

На овој начин би уштедил доста на време што ми е доста битно.
Основата во бодибилдингот е една и иста за сите. Меѓутоа, надградбата и постогнувањето на интензитет кој е потребен за раст и развој, има различен пристап помеѓу вежбачите. Незнам какви резултати си имал до сега со првичниот начин на вежбање. Но, ако си бил задоволен, не гледам причина за менување. Меѓутоа, ако имаш застој, вреди да пробаш.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
12 дена до неповторливиот избори и викенд спектакл, Мистер Олимпија 2011.

Член од
30 април 2010
Мислења
147
Поени од реакции
26
Епа вака. Другар ми еве веќе вежба месец дена па сакам да чујам од поискусните членови некоја добра рутина (денови вежбање) вежби, ова она ...
И на пример колку е препорачливо на пример гради, грб ... вежбање неделно ???
И што мислите за 12,10,8,6 повторувања со додавање тежина нормално каде што последното е со мала помош (поголема тежина).
Фала ви однапред.
Секое мислење е добродојдено.

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
Епа вака. Другар ми еве веќе вежба месец дена па сакам да чујам од поискусните членови некоја добра рутина (денови вежбање) вежби, ова она ...
И на пример колку е препорачливо на пример гради, грб ... вежбање неделно ???
И што мислите за 12,10,8,6 повторувања со додавање тежина нормално каде што последното е со мала помош (поголема тежина).
Фала ви однапред.
Секое мислење е добродојдено.
Пред скоро 2 месеца праша истото, значи нека ја следи таа рутина за вежбање што ја напиша ти тогаш, а за повторувањата минимум 10-12. Со тек на време, кога ќе совлада поголеми тежини, ќе намалува и на повторувања, но има време за тоа.

Член од
30 април 2010
Мислења
147
Поени од реакции
26
Да де еве овака вежба:
Понеделник: Бицепс,гради, стомачни, кардио
Среда: Трицепс, грб, стомачни, кардио
Петок: Нозе,рамо,стомачни, кардио

Ама тамо му рекле дека многу голема пауза прави (по една недела за одредена група) и дека така немало да се напумпа т.е. многу тешко.Требало 2 пати неделно. Така му рекоа тамо некои дечки што вежбаат.
Плус му рекле "не си ти професионален билдер па да се одржаваш, треба да ги работиш мускулите да растат а и земи јади".

Тоа е тоа затоа пак прашувам.:confused:

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
И што треба ние да кажеме тука, другар ти месец дена вежба нити знаеме што цел има нити како напредува за да ти кажеме дали е добра рутината, нека почека таму ако има добри резултати нека си продолжи така, за месец дена ништо неможеш да одредиш.
Мој совет рамо и нозе никако у ист ден.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Јас кога вежбам нозе немам сила ни за кардио ни стомачни.. Нека проба секоја мускулна група одделно ако сака да качи маса.. Таа рутина сите ја фалат..

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Да де еве овака вежба:
Понеделник: Бицепс,гради, стомачни, кардио
Среда: Трицепс, грб, стомачни, кардио
Петок: Нозе,рамо,стомачни, кардио

Ама тамо му рекле дека многу голема пауза прави (по една недела за одредена група) и дека така немало да се напумпа т.е. многу тешко.Требало 2 пати неделно. Така му рекоа тамо некои дечки што вежбаат.
Плус му рекле "не си ти професионален билдер па да се одржаваш, треба да ги работиш мускулите да растат а и земи јади".

Тоа е тоа затоа пак прашувам.:confused:
Нека проба со Starting Strength ако сака повеќе пати неделно, full body. По мене една од најдобрите рутини за почетници.

А: Squat, Bench press, Deadlift
Б: Squat, Overhead press, Barbell Row или Chin-ups

Ке си ги најде на интернет вежбите, и нека ги прави со правилна форма. Во спротивно неизбежни се повредите.
Се прават 3 серии по 5 повторувања со што поголема тежина. Целта е да проба секој нареден тренинг да ја зголеми тежината, макар и за 2 кила.
Нека ги алтернира тие 2 тренинга. Значи понеделник А, среда Б, петок А, Понеделник Б...

Ова е позната почетничка рутина само што многу луѓе после 2 недели вежбање мислат дека веќе не се почетници. Општо прифатено е дека луѓе кои немаат чучањ од барем 1.5 х тежината во килограми се уште почетници.

Ако сака да ги напумпа рацете а во телото да биде ко чачкалица нека не вежба вака. Доколку сака да биде силен и голем нека ја прочита книгата Starting Strength од Mark Rippetoe.

И нека не вежба со перо-лесни тегови. Целта е прво да ојача малку а не да вежба бицепс со 5 кила.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mj
Член од
12 јануари 2008
Мислења
468
Поени од реакции
68
кај да најдам вакви гумички знаете?
grippro-set-4.jpg

имав вакво али којзнае кај ми отиде

Iµµortal