sonuvav kako sum nekade na gosti, tamu bilo pogolemiot dl od moeto semejstvo... imashe nekakva zabava, se beshe nekako rastureno, haoticno, bucno....sakav da izlezam od taa atmosvera i odam so decinjata nadvor da se proshetame niz gradot...shetajki se izgubivme i sednavme kraj edna pruga, imashe i tunel... tamu dojde eden decko koj tvrdeshe deka me znae...pravevme muabet za toa ama jas neuspeav da se setam koj e, nekogash sme ucele zaedno...
so nego dojdoa i drugi luge, site pea pijani, se odnesuvaa nedolicno, psuea, krshea shishinja...deckoto mi kaza kade mi e patot, kade treba da se vratam, a jas gledajki deka negovite prijateli ne mu mislat dobro go povikav so mene, ama toj odbi i mi rece deka kese sretneme na nekoj koncert sto ke se odrzuval utre denta...
jas gi zemav decinjata i se upativ nazad...
pominuvavme niz nekoe tesno ulice, imashe mnogu cudni kuki, a edna od niv beshe posebno ubava...decata pocnaa da trcaat kon taa kuka i vlegoa vnatre, a jas ispanicena vikam po niv i vleguvam...tamu imashe edna zena liceshe na nekoja kralica ama mene mi beshe strav od nejze, beshe nevoobicaeno stroga...sedeshe so nejzinite dve decinja i koga ne vide nas ne reagirashe, kako da znaela deka ke dojdeme. ni dade soba kade da prenokime, ama jas precuvstvuvav neshto neubavo i koga zemata i nejzinite deca otidoa da spijat sakav da izbegam od tamu...trcam, gi vleckam decata po skalite, otvaram vrati, go baram izlezot i koga ke go najdam izleguvam i pak se vraklam gore vo sobata, od poceto i taka nekolku pati se dodeka ne zdogledav od prozorot druga zena na koja i se obrativ za pomosh, taa mi ja otvori vratata i izlegovme...vo toj moment se pojavi zenata sto me zarobi, ama ovoj pat beshe prijatna i se smeeshe...jas pak se vrativ vo kukata so nas se vrati i zenata koja mi otvori... site zaedno pievme nekoj pijalok i razgovaravme za nekoi interesni temi...zenata sto me zarobi pocna da mi pokazuva sto moze da napravi i pocna da leta, da gi dvizi predmetite so pogled, sobra svetlina vo racete i ja boeshe vo mnogu boi...pocuvstvuvav deka e vreme da si odam, dvete zeni me ispraqtija i mi rekoa deka mozam da se vratam koga sakam, a jas im potvrdiv deka ke se vratam koga ke bide vreme...
so decata se kacivme vo edna mala kolicka i vozevme nakaj doma...zabegavme od patot, jas neznaev da vozam ubavo i pocnavme da se dvizime vo zabranet predel...tamu imashe luge, pretezno starci i mali deca koi go dekoriraa prostorot, sadea cvekinja, postavuvaa shkolki na patot , a jas vozejki bez kontrola im srushiv golem del...tie ne se lutea, pocnuvaaodnovo, ne pozdravuvaa, se smeea... se pocuvstvuvav neprijatno poradi toa sto go pravam i se potrudiv da se kontroliram i izlegov od tamu, za da ne im nashtetam ushte poveke...megu site tie dobri luge mase i eden covek, beshe mlad a beshe prepraven vo starec...zastana pred nashata kola i me sopre... pocna da se smee ljubezno i mi zboreshe neshto, neznam sto...pocna da mi stanuva somnitelen i prodolziv so polna brzina po patot, ama toj celo vreme me sledeshe...
stignavme vo kukata kaj sto bevme na gosti...vleguvam natre a tamu site moi rodnini, ja zaklucuvam vratata za da ne vleze covekot sto me sledi...megutoa nekoj od niv mu ja otvori vratata i toj vleze, pocna da propoveda neshto i site padnaa na kolena pred nego, osven jas... mu se pribliziv i mu rekov da si odi...moeto semejsvto se cudeshe kako mozam da bidam tolku nekulturna so nego i sakaa mene da me isfrlat od kukata, ama jas dobiv nevidena sila i pocnav da mu nareduvam , da si odi, zatoa sto znam koj e i deka nemoze da go sokrie taa negova maska od mene, mu rekov da se vrati vo pekolot...toj koga vide deka navistina go poznav naednash mu iscezna oblekata pod koja se krieshe i stoeshe gol pred site...moite koga go vidoa gol svatija deka sum bila vo pravo...megutoa covekot seushte nesakashe da si odi i ocite mu stanaa crveni, a negovata aura stana golema i crna, sakashe da ja ispolni prostorijata so taa energija...nemav druga opcija pa pocnav da go udiram so setasila, go tepav, mu povtoruvav deka treba da se vrati vo pekolot, deka tamu mu e mestoto...izlegovme i dvajcata nadvor i konecno vide deka nemoze da me pobedi i si otide.
se vrativ vo kukata i svativ deka sum go propushtila koncertot na koj trebashe da se sretnam so deckoto koj mi go pokaza patot, mi beshe zal. i go kazav toa na bratucetka mi, a taa mi rece deka ke ima i drugi priliki zatoa sto i toj e od moeto semejstvo, samo e nekoj koj sto se izgubil...toa mi go potvrdi i brat mi... site znaea za kogo se raboti samo jas ne...