Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не беше целта да те навредам... ако си навреден, твој проблем :) Црквата во својата вистина вели блажени се неспособните тие ќе наследеле кралство (ах пуста желба човечка да бидат кралеви сите), природата пак преку нејзината вистина вели, неспособните ќе изумрат...
Ајдеееее....Штом во блаженстава, кои ги наведе Богочовекот, најдеш дека пишува оти неспособните биле блажени, слободно јави ми на форумов-ја су трпелив и ќа Те сачека да го најдиш тој стих.

А што се тиче изумирањето на „неспособните„ то е чист дарвинизам и социјал-дарвинизам, на кој се заснова(ше) фашизмот. Ногу корисна работа да ти битид то дарвинизмо....
--- надополнето: Jul 22, 2011 2:45 PM ---
Која вистина да следиме? Црковната? NOT! :)
Природата да ја следиме... а за да ја следиме, ќе мора да изучуваме природни науки, а не учење напамет молитви....
Море, убо велиш. И ај сеа, кажи ми, то истражувајната на природата, колку трајни вистини ни дадоа до ден-денешен? Една, две, три, пет?....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Море, убо велиш. И ај сеа, кажи ми, то истражувајната на природата, колку трајни вистини ни дадоа до ден-денешен? Една, две, три, пет?....
Miki ne e vazno kolku trajni vistini dale, vazno e sto covekot kako vid se obiduva na sekoj nacin da pronikne vo tajnite na zivotot, vo tajnite na prirodata i so eden zbor vo tajnite na delata na Gospod, i da si ja ubalzi ovozemskata kazna, ili vo najmala raka da ja napravi poprijatno mesto za izdrzuvanje na istata. Vo site tie obidi e mnogu jasno deka kje ima i propusti. Ako naukata uspee da najde nacin, kako sto vo posledno vreme se zboruva, za zabavuvanje na procesot na stareenje, na primer, i so toa prodolzuvanje na prosecniot zivoten vek za 20 ina godini, toa bi znacelo cekor napred kon Bozjite tajni, i mal cekor vo ublazvanje na negovata STRASNA, SULUDA kazna na najmiloto sto go sozdal.

I uste nesto zosto tolku sopki, tolku konzervatizam od strana na Crkvata vo sekoj obid na naukata da se pronikne vo takanarecenite Bozji tajni?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Ајдеееее....Штом во блаженстава, кои ги наведе Богочовекот, најдеш дека пишува оти неспособните биле блажени, слободно јави ми на форумов-ја су трпелив и ќа Те сачека да го најдиш тој стих.

А што се тиче изумирањето на „неспособните„ то е чист дарвинизам и социјал-дарвинизам, на кој се заснова(ше) фашизмот. Ногу корисна работа да ти битид то дарвинизмо....
--- надополнето: Jul 22, 2011 2:45 PM ---

Јас да ти барам стихови од „твојата света книга“, тоа ќе бараш од други! Ти ќе го најдеш стихот и ќе ми кажеш зошто е така... зошто неспособните да се блажени а другите не.

Дарвинизмот на пракса добро се држи... Ок, имаме ги црвен крст, здруженија разни кои повеќе перат пари отколку што помагаат на неспособните, ама ајде... тоа е секако друга тема...
Фашизмот лошо го искористи сето тоа... тоа му е грешката! Присилен дарвинизам е лошо :) Но убав, тивок природен тек на настаните и неспособните ќе ги нема...
Нормално, ќе бидат блажени во некое „царство“ таму некаде, во облаците :)

Инаку природните науки дадоа премногу вистини... Зарем не е точна науката во својот став дека ние сме создадени од атоми, зарем не ги занеме законите како да ги управуваме тие атоми и честици? Зарем науката греши кога докажа дека земјата е парче карпа која се тркала низ просторот, и најде закони и формули за да може да се патува и надвор од земјата?
Зарем твојот монитор моментално што ти дава слика, не подлежи и работи на 100-тина закони кои не ги даде твојата црква, туку науката!
Зарем науката не најде начин за лечење на толку многу болести?
Зарем струјата дома ти ја даде црквата и нејзините бладања? Зарем не е за тоа заслужна науката?

Сакаш да ти се објаснат тие закони? Па еднаш кажав, научи како да пресметуваш волумен на радијатор, па ќе преминеме на објаснувања на законите на природата и човекот!
Сакаш науката да ти ги даде вечните одговори на животот и смртта? Можеби и ги има дадено, но прашање е: Кој си ти за да ги знаеш тие закони?

Црквата што ти понуди тебе, па се буниш против науката? Утеха преку надеж за доаѓање на некаков спасител и дека од утре се ќе ти биде под конец?
И да дојде, еднаш беше распнат, пак ќе биде... Луѓето се моќ :) Затоа и си заминаа боговите од лицето на земјата! Одамна :)

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Мики, црквата дала трајни и конечни тврдења, нема негирање. Ама да се каже дека тие тврдења се вистина, е апсолутна глупост.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Епа коа нема со кого...

...а порок си е порок - нит го бираш, нит го бараш...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.613
Поени од реакции
31.428
vidi ., vidi. navistina dobro prashanje., abe so nego imaat motiv., za diskusija., ama ., sho e rabotava so tebe shto ne diskutiraat:tapp::coffee:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Хех, далеку од тоа дека го негирам механизмот на еволуцијата во рамките на еден вид, напротив апослутно го прифаќам.
Уште помалку ја негирам генетиката како област, која исклучиво се занимава со генетските мутации.
Имам работено со врвни генетичари од Франција во изработка на софтвер за препознавање на евентуална аномалија на крв кај фетус, при давање трансфузија на бремена мајка. И Истите тие на прашањето за настанокот на човекот во рамките на ТЕ многумина се насмеаја и искоментираа во стилот зарем стварно има некој што мисли дека човекот и мајмунот имаат ист предок? И кога ќе ги прашаш кој е нивниот став - велат немаме одговор сега за сега, битно човекот е тука на планетава и наше е да го запознаеме неговото тело што поубаво и подлабоко, што мене ми се допаѓа како размислување.
Значи ова се зборови на луѓе генетичари, трансфузиолози, гинеколози и педијатри вработени во Министерство за здравство на Франција.

Воопшто немам намера да ја негирам палеонтологијата, напротив сметам дека таа е клучот за можеби нова романтична теорија, или целосно потврдување на ТЕ.

Овој твој цитат "И јас сум романтичар. Штета што нема никаков издржан доказ за панспермијата или alien intervention." ќе го сфатам како потврден одговор дека доколку панспермијата или alien intervention понудат релевантни докази ти би ги прифатил, што искрено ме радува, бидејќи тоа значи слично размислуваме.

И да секако дека овој став е мој субјетивен околу ТЕ, и ставот на докторите во Париз беше исто така субјективен.
Би ви се придружил со голем кејф, ако дозволите. Јас одамна сум романтичар со тапија. Науката нема предвидлив врв, но сепак има некоја реална финитност сега и овде. Затоа, сакам дискусии каде се остава простор за преиспитување и нови информации или поинакви (издржани, се разбира) интерпретации. За волја на вистината, и во научните кругови (како и во институционализираните религии) има табори, гуруа, следбеници, мода, догматици, итн. Се разбира, не сакам да кажам дека научниците се исто со да речеме, интервенистичките телевангелисти кој булазнат и трујат или со приучени селски свештеници кои држат лекции за квантна механика. Едноставно, сакав да предупредам дека научниците се од крв и месо и кај нив субјективноста понекогаш ја поматува реалната слика. Мики1976 укажа на еден битен момент: да се биде претпазлив и да се има пред вид дека спориме врз база на знаењето кое го имаме во моментот и дека фактите и шпекулациите можат да се измешаат.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
ФК православие VS ФК Адвентисти :D
Ne grijesi dusu svoju !
Ne dovodi vraga u kucu !

Na finaleto na navedeniot turnir ke igraat Paragvaj i Urugvaj, dve zemji so mnozinsko katolicko naselenie t.e so luge koi navreme se izbavile od iskusenijata koi rogatiot gi poseal vo vid na razni lazni crkvi i sekti po svetot (hint - Luterovsko-Kalvinisticko-Knoxovski eresi) i ne e cudo sto nivnata vera e nagradena so uspesi na site ovozemaljski polinja pa i vo fudbalot.
Na tie mesta, svoevremeno golem broj nasi misioneri go prosirile slovoto Negovo, niz pusteliite geografski no i pustosot koj go ostavila neverata megju domorodnoto, primitivno naselenie.

Mal e brojot na raja tamu koi potpadnale pod pravoslavni i adventisticki zabludi...i toa e dobro !

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А ти си ги браниш своите а? :LOL:
Да не се католоци ВС рогатитие?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Некои може биле, шо знам. Мислиш дека масоните се теисти? Ја би ги стаил кај Луци фанови, онака филозофски...

Сеган, Дарвин, Хемингвеј, Ајнштајн, Вонегат, Линколн сигурно не биле. Овој белиов ако е Вашингтон, може и да бил, да ѕирнеме, а за Бенџи не би се изненадил. Секако, мислам дека поентата е направена. Поготово со сеопфатната листа во прилог ;)

Бајата дискусијава, ама листав назад па еве, ако се`уште те занима...од сите овие само половина се еклатантни примери на атеисти: Џеферсон, Хемингвеј, Саган и Дарвин. Ајнштајн и Линколн биле агностици, а Марк Твејн и Бенџамин Франклин по дефиниција би требало да бидат теисти.

Инаку, се согласувам. Масоните (зборувам за регуларната масонерија) се луци фанови и негова претходница со кецелчиња и бели рукавици (читаш ли Toecutter?) Членовите на регуларната масонерија номинално се теисти -- белиов тип не е Џорџ Вашингтон (кој инаку бил масончуга со тапија) туку е Томас Џеферсон кој не бил масон. Ама други двајца од сликава сигурно биле: Семјуел Клеменс (Марк Твејн) и Бенџамин Франклин. Сепак, добра ти е забелешката дека масоните во суштина се (по)блиски до атеистите. Ататурк, на пример, бил масон (и морал јасно да декларира верба во некој „Голем Архитект“), јавно зборувал против религијата, а и неговите дела јасно говорат за тоа. Инаку Ататурк и горепосочените биле членови на регуларната масонерија (основана во Британија чија мајка ложа и денес е UGLE). Религијата не е релевантна кај регуларната масонерија (само е формален услов за членство) и никогаш не се дискутира за неа во ложите (дури и во шведската масонерија која е исклучок по тоа што може да членуваат само христијани). Оттаму во масонските редови има многу нерелигиозни луѓе -- за да се уфураат во таа организација, номинално се изјаснуваат дека постои некоја виша сила која не мораат да ја дефинираат. Боље, здравје! Има и масони атеисти -- тaкви се членовите на Големиот Ориент кој не е признат од регуларните масони. И кај нив има „ортодокси“ и апостати.;) Се` на се, религијата во масонските редови е само козметика или е небитна, а целта (и кај регуларните и кај овие другиве) е борба за моќ и власт. Same wine, new bottle.

Атеисти, еве ви добар материјал за потписи: Godless Quotes:)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
I uste nesto zosto tolku sopki, tolku konzervatizam od strana na Crkvata vo sekoj obid na naukata da se pronikne vo takanarecenite Bozji tajni?
Науката не е способна да проникне во тајните Божји: затоа и се нарекуват „тајни„ и тие тајни Бог ги чува за оние поединци, кои ќе заработат свое место во Рајот.

А Бог ни откри и сеуште ни открива само она и само онолку, колку можеме да примиме со ограничените умови и онолку колку ни е доволно за спасение на душите. Секој обид за „проникнување„ во Божјите тајни не е ништо друго туку пројава на демонска гордост.
--- надополнето: Jul 25, 2011 7:58 AM ---
vidi ., vidi. navistina dobro prashanje., abe so nego imaat motiv., za diskusija., ama ., sho e rabotava so tebe shto ne diskutiraat:tapp::coffee:
...:icon_lol:...
--- надополнето: Jul 25, 2011 8:00 AM ---
Мики, црквата дала трајни и конечни тврдења, нема негирање. Ама да се каже дека тие тврдења се вистина, е апсолутна глупост.
Црквата не дала никакви тајни (освен Светите Тајни) , оти тогаш тајните не би биле „тајни„, туку „јавни„. А што се однесува до конечните тврдења, тие не само што се точни, туку се и проверено точни.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Науката не е способна да проникне во тајните Божји: затоа и се нарекуват „тајни„ и тие тајни Бог ги чува за оние поединци, кои ќе заработат свое место во Рајот.

А Бог ни откри и сеуште ни открива само она и само онолку, колку можеме да примиме со ограничените умови и онолку колку ни е доволно за спасение на душите. Секој обид за „проникнување„ во Божјите тајни не е ништо друго туку пројава на демонска гордост.
--- надополнето: Jul 25, 2011 7:58 AM ---

...:icon_lol:...
Господ прво нека ги открие тајните на нелогичностите, контрадикторностите и лагите во неговите свети книги, па после Божјите тајни нека ги објавува.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom