Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се нервирај па ти толку, прашај, види прво дали сум те нарекол тебе крвопија и слично...не заебавај.
а за запознавањето мора дефинитивно...некоја собиранка, најдобро човек се разбира со муабет у живо. Вака не бива.
Па кого си нарекол ако не мене? Еве го постот:
Lurtz напиша:
добро бе, усери ја. Ти си прескокнал часот по логика или се праиш на... тарифникот ќе му го објасниш на детето? или ќе го воспиташ на твојата вера да цица крв од деца, да силува девици и да носи рогови, да прави магии и да делува насилно кон секој кој не те поштува?​
Кон кого се однесуваше тврдењето за цивање крв, силување...и слично?
Јас небегам од запознавање, веќе се имам запознаено со повеќе членови од форумов, и мојот однос кон нив е рефлексија на нивниот кон мене. Оној што ме почитува, ќе добие почит, оној што без причина ќе ме нападне, ќе биде нападнат!! Толку е едноставно. Никому неправам лице, ако сум свесен дека сум згрешил, ќе се извинам, но истото го барам и кога ќе ми згрешат.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:56 PM ---
А ти планираш ли во Црква да се венчаш? Или крштевка да му правиш на детето ти? Твоето кажување нема никаква тежина, оти ти не си Христијанин. Однадвор не ни требаат луѓе да ни кажуваат што ни чини, а што не ни чини. Ти можеш да си се буниш ако во твојот сатанизам нешто не ти чини. А за Христијанство остај нека си се грижат Христијаните.
Ниту планирам да влегувам во цркви, ниту било што поврзано со нив!
Јас не се бунам, ваш проблем е што ќе правите, примерот со трарифникот го дадов како еден од многуте аргументи кој ќе му ги дадам на моето дете, зошто ја сметам религијата за лицемерна и погрешна! А ако тој и покрај тоа си најде причина да верува, тогаш нема да му се мешам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
„...Не ми ја мати водата...„- и рече волкот на овчичката....:D.
Хе-хе, прпа, а? Еееее, тешко оди то откажувајнето од атеизмот, ѓаоло не си ги пуштат својте чеда така лесно...:confused:
Да, ми прпа бе батко, страв ми е то шејтанот шо те запоседнал да не ме прифатит.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, ми прпа бе батко, страв ми е то шејтанот шо те запоседнал да не ме прифатит.
Хмммм, не можит то шејтано да фаќат по два пати...Само еднаш. :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Јас небегам од запознавање, веќе се имам запознаено со повеќе членови од форумов, и мојот однос кон нив е рефлексија на нивниот кон мене. Оној што ме почитува, ќе добие почит, оној што без причина ќе ме нападне, ќе биде нападнат!! Толку е едноставно. Никому неправам лице, ако сум свесен дека сум згрешил, ќе се извинам, но истото го барам и кога ќе ми згрешат.
--- надополнето: Jun 24, 2011 2:56 PM ---

Ниту планирам да влегувам во цркви, ниту било што поврзано со нив!
Јас не се бунам, ваш проблем е што ќе правите, примерот со трарифникот го дадов како еден од многуте аргументи кој ќе му ги дадам на моето дете, зошто ја сметам религијата за лицемерна и погрешна! А ако тој и покрај тоа си најде причина да верува, тогаш нема да му се мешам.
Ипсисимус, извини за уфрлањево. Те читам чат-пат и еве, од мене имаш почит за искреноста, доследноста, и информираноста во твоите постови. Ако може една забелешка на овој конкретен пост: болдираново е сепак, генерализација која е непрецизна. Тоа што ја сметаш за погрешна е твој став, кој сосема го почитувам. Но дека религијата е лицемерна, бидејќи постојат тарифници, е генерализација. Ова можам и да го образложам, ако сакаш. Со останатото наполно се согласувам.

Поздрав,

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295

В ред, отидовме подалеку од вообичаеното. Нема никој никого што да напаѓа, него мислев на нормален муабет уз пиво, иако сум малку постар за дружба.
Иако сметав дека не сум те навредил тебе лично, ако ти така се чувствуваш се надевам дека ќе го прифатиш моето извинување, колку и да ме сфати погрешно на мојот опис, кој не се однесува на тебе лично него на моето евентуално воспитување (иако такви дискусии за вери ниту користам при воспитувањето) и објаснување за опасност од други вери, секти, светогледи и убедувања. Немам друг начин да ти го дообјаснам она што го пишав, а кое пак подвлекувам не се однесува на тебе лично.Не сакам некој да се чувствува лично навреден или засегнат со тоа што го пишувам...колку што можам.
Само да дополнам дека доколку започнеме со постови со извинување за секоја навреда или наводна навреда, би требало да се отвори посебен подфорум за извинувања кон оние кои си ја бранат верата.

На темата пак да повторам дека ниедно дете при воспитување не се замара со тарифници, џипови и други појави во ниедна вера. Не ги замарам ни со богатењето на државните власти, сепак детството не би им го обременувал со вакви девијации...сами ќе сфатат.
Доколку се воспитува, тоа обично се прави кога детето е постаро, односно се подучува на верата. Јас лично не им влијаам, самите гледаат, заклучуваат и досега се немаат решено да ја напуштат верата на своите родители.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипсисимус, извини за уфрлањево. Те читам чат-пат и еве, од мене имаш почит за искреноста, доследноста, и информираноста во твоите постови. Ако може една забелешка на овој конкретен пост: болдираново е сепак, генерализација која е непрецизна. Тоа што ја сметаш за погрешна е твој став, кој сосема го почитувам. Но дека религијата е лицемерна, бидејќи постојат тарифници, е генерализација. Ова можам и да го образложам, ако сакаш. Со останатото наполно се согласувам.

Поздрав,
Тоа е мое увидување, затоа реков дека на евентуално прашање од страна на моето дете зошто го имам тој став, помеѓу другото ќе го наведам и тоа, но нема ништо да му забранувам, како што ни мене никој не ми забранувал да размислувам со своја глава.
Немам намера да правам клон на самиот себеси од моето дете, но нема ни да ги кријам своите лични причини зошто го имам тој став. Што ќе биде неговата одлука зависи од него и само од него.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
На ова прашање сум дискутирала доста. Дали родителите треба да ги наметнуваат своите не/религиозни вредности врз децата и да ги израснат на тој начин или не?

Мој личен став е дека сакам моите деца да бидат запознаени со сите религии, вери и филозофии што постојат. Нормално дека преферирам да го следат мојот пример - кој и да е тој - но, ни јас не сум ги следела не/верувањата на моите родители.

Мислења?
Алмала, иако пишував, сеуште не ми е јасно како би изгледало ваков вид воспитување дома. И на која возраст би се започнало со запознавање на различни религии, филзофии на живот...затоа што доколку родителот премине на класично подучување, можеби постои опасност да ги претвориме во фанатици на она кон кое припаѓаме. децата полесно впиваат па ... верски или било какви (последно време и национални) фанатици не е опција. Доколку му дадеш да чита, мислам дека нема да чита него ќе си го живее детството затоа што вакви теми воглавно детето доброволно не го интересираат, без разлика на возраста, до некаде факултет.
Ако мислиш на основци, мислам дека доколку беше потребно подучување, немаше да се јават толку голем број противници на веронауката. Тоа се мали табли, спремни да впијат она што ќе им го кажеш со доволно авторитет, необележани бразди на ридот низ кои е рано да потече вода. Треба да оставиш на времето да си го стори своето.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Планетава држи широка лепеза на (само)деструктивни идеолошко-религиозни ориентации. Од било каков морално-етички аспект е глупаво да се одобри, на пример родителите екстремни исламисти да го воспитуваат детето во сопствената религиозна заблуденост. Резултатот е ова:

или ова:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тоа е мое увидување, затоа реков дека на евентуално прашање од страна на моето дете зошто го имам тој став, помеѓу другото ќе го наведам и тоа, но нема ништо да му забранувам, како што ни мене никој не ми забранувал да размислувам со своја глава.
Немам намера да правам клон на самиот себеси од моето дете, но нема ни да ги кријам своите лични причини зошто го имам тој став. Што ќе биде неговата одлука зависи од него и само од него.
Наполно се разбираме. Останатото ти го праќам по ПП, да не маам оф топици тука.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
драга госпоѓице, свадбите, тарифите ако не се тролање... милион пати се повторија низ другите религиозни теми. Се работи за воспитување дете, за кое не значи ништо ако му кажеш дека свадбата чини 100 евра, но ти тоа сеуште не го знаеш.
Пробувам Пума самата да увиди колку е објективна, ако веќе некого напаѓа, ред е да откриеме што точно значи објективност и дали воопшто постои.

Што се однесува до воспитувањето, ниту на едно мое дете не сум му држел лекции по вера, ниту сум го терал да чита верски книги и литература. тоа јас што го практикувам и како живеам, иако не ми е сеедно дали нема да прифати...ако сака (кога ќе е на одредена возраст) нека го прифати, ако му се чини дека не е добро, нека не го прифаќа. Но тука не се работи само за христијанството како што некои сфатија, туку за секоја семејна филозофија, убеденост, припадност, вера...
Самото воспитување на детето е многу сложено, а воспитувањето во нешто нематеријално или за детето невозможно, испреплетено со историја, морал, правила вон државните/световните... е уште потешко. Затоа малите деца всушност и не се воспитуваат во вера додека се мали.

Затоа требаше ова да оди во семејство, како посоодветно за дискусија за воспитување на детето, наместо да се расправаме со тарифи и венчавки.
Луртз, темава е воспитување и јас за воспитување зборувам, а првиот пат каде што спомнав црква и пари беше очигледно зошто е спомнато, не знам зошто не ме послушаш и да прочиташ и од никаде се јавуваш со нешто што е веќе одговарано - да токму така, детето нема да праша, нема да го интересира и не ме цитирај додека не прочиташ се, зошто мислам дека е глупаво да одговарам 1000 пати иста работа.
--- надополнето: Jun 24, 2011 5:50 PM ---
..или поточно кажано, ТИ НЕ СИ ГО ВИДЕЛ, биди чесен до крај...:D
а ти демек го виде??? дечко.... не го кажувај ова пред медицински лица и пред психички здрави лица... не ти се пишува добро...
--- надополнето: Jun 24, 2011 5:53 PM ---
никој не рече дека е неопходна...Пума, навистина утнуваш муабети или пробуваш да навртиш нешто на друга страна?
Темата е дали ќе го воспиташ детето според она во кое си убедена (конкретно против верите) или ќе го воспитуваш во повеќе области вклучувајќи ги верските вредности, материјалното и духовното...? дали ако си атеист ако те праша за некоја вера ќе му дозволиш да дознае нешто позитивно за неа или ќе го укопаш у старт? не е темата попот, неговите гаќи, глупавоста и објективноста...
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:44 PM ---

добро бе, усери ја. Ти си прескокнал часот по логика или се праиш на... тарифникот ќе му го објасниш на детето? или ќе го воспиташ на твојата вера да цица крв од деца, да силува девици и да носи рогови, да прави магии и да делува насилно кон секој кој не те поштува?
О ЧОВЕКУ!
Дали Библијата КАКО ПРВО дозволува попови и такви срања? НЕ!
Дали верскиот материјал е мое лично мислење или литература најчесто под закрила на МПЦ?
Дали јас реков дека за попови ќе му зборувам, или што сметаат христијаните, како настанал светот, како ние сме настанале?
Навистина, навистина под итно читај. Дури ми е глупаво што воопшто ти реплицирам.
--- надополнето: Jun 24, 2011 5:54 PM ---

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Воа не е рисјанско учење, воа е саде Твој “објективен„ став како нерисјанин...
Точно, но ти тукушто направи грев !
Кликајќи на постот на следбеникот на лукавиот :D ти попадна во канџите на принцот на темнината, Абадонот и Белијалот ги покани да се вгнездат со твојот череп...
Каков верник си ти кој си прави муабети со поклониците на оној за кој предупредуваше уште Јован во Откровението? Ти текнува за бројот на зверот? Можеби не си го приметил тој знак на своето тело но...
За некое време можеби ќе треба да се шишаш “кец“...:D

Инаку учете ја младината и потомството на основни економски и финансиски поими, што порано тоа подобро...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
О ЧОВЕКУ!
Дали Библијата КАКО ПРВО дозволува попови и такви срања? НЕ!
Дали верскиот материјал е мое лично мислење или литература најчесто под закрила на МПЦ?
Дали јас реков дека за попови ќе му зборувам, или што сметаат христијаните, како настанал светот, како ние сме настанале?
Навистина, навистина под итно читај. Дури ми е глупаво што воопшто ти реплицирам.
--- надополнето: Jun 24, 2011 5:54 PM ---
Во ред, од овој пост сфатив дека си психолог и ги имаш дадено основните размислувања. За да ги избегнеме твоите толкувања за глупави постови и глупави луѓе, ќе се обидам да дообјаснам она што ти го напишав. Јас реагирав на она што го велиш за црквата...мене ме засега плаќањето за паркиногт затоа што 2 недели морав да пешачам секој ден за посета на болен, затоа што требаше да давам 100 денари на ден за возилото...не ме засегаат цркви, венчавки и пари за свеќи пошто истите се незадолжителни, ме засега реалниот живот. Затоа што овде не е само дали светот настанал од кал или дали плаќаме за свеќи. Оваа тема е многу сложена и реално непредвидлива.
Реагирав на објективноста затоа што како психолог многу добро знаеш дека објективност во животот и воспитување или влијание врз млади особи реално не постои. Дека за себе сметаме дека сме најобјективни, но сепак сме луѓе и сме пристрасни кон она во кое веруваме или кое сме го научиле за животот (не мора да е вера, може и начин на облекување, однос кон постари, кон соседи, намирување на даноци и кредити, работен кодекс...од сите области во животот).
Дајбоже кога ќе започнеш со воспитување на дете, тоа не е воопшто едноставно како сега, на форум...ниту функционирање на семејството ниту растење на дете. Посебно во оваа приказна заслужува место и воспитувањето во средини со исклучително мешани вери и националности. Тие 2 чинители на нашиов балкан го прават воспитувањето на детето мнооогу посложено од она што го размислуваме овде. А јас живеам во премногу мешана средина за да си дозволам верата и етносот моите деца да ги искажуваат на улица затоа што, за разлика од книгите кои кажуваат едно, одредени воспитувања на улица даваат сосем друг резултат -од бокс, нож, до пиштол. Реалноста, дури и да го воспиташ детето да ги почитува сите вери и невери, е малку поинаква. Реалноста, улицата, друштвото и околината како дете те мелат и те обликуваат како пластелин.
Ако сеуште ти е ваков муабет за реалноста и животот на улица глупав, ако моите лични искуства со воспитување на деца токму во мешани етничко-верски средини ти се исто глупави, ако не трпиш некој да те подучи, се извинувам што реплицирав. Нема повеќе да ти реплицирам доколку ти смета.
Инаку учете ја младината и потомството на основни економски и финансиски поими, што порано тоа подобро...
во оваа држава, да сум таков би го учел на она што е спротивно на верските и земните закони -да краде и лаже пошто само такви луѓе може да просперираат. Поголемиот дел од она што е поштено, живурка, трпи и преживува.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Во ред, од овој пост сфатив дека си психолог и ги имаш дадено основните размислувања. За да ги избегнеме твоите толкувања за глупави постови и глупави луѓе, ќе се обидам да дообјаснам она што ти го напишав. Јас реагирав на она што го велиш за црквата...мене ме засега плаќањето за паркиногт затоа што 2 недели морав да пешачам секој ден за посета на болен, затоа што требаше да давам 100 денари на ден за возилото...не ме засегаат цркви, венчавки и пари за свеќи пошто истите се незадолжителни, ме засега реалниот живот. Затоа што овде не е само дали светот настанал од кал или дали плаќаме за свеќи. Оваа тема е многу сложена и реално непредвидлива.
Реагирав на објективноста затоа што како психолог многу добро знаеш дека објективност во животот и воспитување или влијание врз млади особи реално не постои. Дека за себе сметаме дека сме најобјективни, но сепак сме луѓе и сме пристрасни кон она во кое веруваме или кое сме го научиле за животот (не мора да е вера, може и начин на облекување, однос кон постари, кон соседи, намирување на даноци и кредити, работен кодекс...од сите области во животот).
Дајбоже кога ќе започнеш со воспитување на дете, тоа не е воопшто едноставно како сега, на форум...ниту функционирање на семејството ниту растење на дете. Посебно во оваа приказна заслужува место и воспитувањето во средини со исклучително мешани вери и националности. Тие 2 чинители на нашиов балкан го прават воспитувањето на детето мнооогу посложено од она што го размислуваме овде. А јас живеам во премногу мешана средина за да си дозволам верата и етносот моите деца да ги искажуваат на улица затоа што, за разлика од книгите кои кажуваат едно, одредени воспитувања на улица даваат сосем друг резултат -од бокс, нож, до пиштол. Реалноста, дури и да го воспиташ детето да ги почитува сите вери и невери, е малку поинаква. Реалноста, улицата, друштвото и околината како дете те мелат и те обликуваат како пластелин.
Ако сеуште ти е ваков муабет за реалноста и животот на улица глупав, ако моите лични искуства со воспитување на деца токму во мешани етничко-верски средини ти се исто глупави, ако не трпиш некој да те подучи, се извинувам што реплицирав. Нема повеќе да ти реплицирам доколку ти смета.
во оваа држава, да сум таков би го учел на она што е спротивно на верските и земните закони -да краде и лаже пошто само такви луѓе може да просперираат. Поголемиот дел од она што е поштено, живурка, трпи и преживува.
Факт е дека не можеме да бидеме објективни према сопственото дете, како што јас како психолог можам да бидам према твоето или ти како доктор (пример) према моето.
НО можеме да се трудиме да бидеме објективни, со тоа што нема да му нафрлуваме или да инсистираме со своите лични ставови.
Јас убаво потенцирав дека ќе го лишам од било какво верско или антиверско учење дома. А кога ќе праша, нема да давам мое мислење, прво ќе пренесам што определена религија мисли за определено прашање, потоа што мисли и дали мисли науката. Моето мислење ќе влијае врз моето дете, но не толку колку што ќе влијае на верник кој си го притиска детето да го љуби/да се плаши од бог.
И мене многу работи ме нервираат во ова општество, на пример твоите мислења за ,,калаштури,, и ,,ороспии,, па не се потресувам многу околу тоа, иако во суштина таквите мислења ме нервираат многу повеќе од плаќање паркинг или стоење на шалтер.
Но овде е темата за религии, и да, сакале ние или не, црквата потајно проповеда лицемерност, и тоа прилично значајно кога некого воспитуваш да не биде лицемерен. На детето од 7 години не можам да му објаснам што е тоа, зошто веројатно ќе ме праша како настанале луѓето, мачињата, сонцето.
Јас би си го учела детето на човекољубие, неврзано со никаква религија. И тоа успева, биди сигурен.

Верниците се луѓе кои што го живеат овој живот за да одат во наредниот, а јас сакам моето дете да го живее овој живот таков каков што е, и да не се оптеретува со што некој бог мисли за него, туку да се оптеретува што самото дете мисли за себе, колку може да успее, колку може да биде хумано, човечно и широкоградно суштество, а притоа, како мерка за добрина да не зема каква улога му нуди општествениот менталитет или на колку години ќерка ми си го изгубила хименот, чекала брак или не, научила грав да прави или не, и такви ред други принципи за тапоглави суштества.
Религијата ги прави луѓето неспособни за разликување од другите и водење на живот според сопствени ставови, затоа нема да им ја нафрлувам.
А кога ќе бидат доволно возрасни, можат да бидат што сакаат.
Инаку, некое дете да влезе во некаква секта, треба да има нефункционално семејство, а јас не знам како би имало такво семејство, ако јас си го трошам животот на секојдневно објаснување што е добро, а што не е.
Многу се поголеми шансите некој верник да влезе во некаква секта, него атеист, од очигледна причина што првиве цел живот се учени дека ,,има нешто,, а вториве не веруваат во тоа.
Јас никогаш не верував, ниту моите ме учеле да верувам, па не сум била дел ниту од секта, ниту сум се дрогирала, ниту сум се проституирала, ниту оргии сум правела, ниту крв сум пиела.

Kajgana Shop

На врв Bottom