Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Добрина, човечност, љубезност, хуманост, искреност, солидарност сум нашла во многу атеисти. Пропаѓа муабетот дека само верата учи на тоа, па затоа е неопходна.
никој не рече дека е неопходна...Пума, навистина утнуваш муабети или пробуваш да навртиш нешто на друга страна?
Темата е дали ќе го воспиташ детето според она во кое си убедена (конкретно против верите) или ќе го воспитуваш во повеќе области вклучувајќи ги верските вредности, материјалното и духовното...? дали ако си атеист ако те праша за некоја вера ќе му дозволиш да дознае нешто позитивно за неа или ќе го укопаш у старт? не е темата попот, неговите гаќи, глупавоста и објективноста...
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:44 PM ---
Па итекако има врска тарифникот со темава, затоа што убаво ја посочува лицемерноста на црквата. А јас сметам дека децата не треба да бидат подложни на институции кај кој лицемерието е нешто нормално.

Јас ќе му ги кажам своите аргументи зошто ги сметам религиите за погрешни, но нема да му наметнувам ништо, ако реши да верува, нека верува.
добро бе, усери ја. Ти си прескокнал часот по логика или се праиш на... тарифникот ќе му го објасниш на детето? или ќе го воспиташ на твојата вера да цица крв од деца, да силува девици и да носи рогови, да прави магии и да делува насилно кон секој кој не те поштува?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
... дека треба да се заборави или да се натера да се заборави самото во бесконечни докажувања и полемики :)
Е ми, некако тешко Ти ојт работава со „терањето„ во заброав на рисјанската вера, оти така сакаше и славнио Макрс и славнио Ленив, кои се сега кај нивнито бог на отчет...За то, колку души човекови прибрале во пеколо и колку поени заработиле ради тоа „терајне„.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Е ми, некако тешко Ти ојт работава со „терањето„ во заброав на рисјанската вера, оти така сакаше и славнио Макрс и славнио Ленив, кои се сега кај нивнито бог на отчет...За то, колку души човекови прибрале во пеколо и колку поени заработиле ради тоа „терајне„.
Тие ги немаа денешните методи и алатки... :)
Работата оди совршено добро... лошо разбрана вера е подобро отколку да се заборави истата... тоа води до поголеми гревови кон човештвото :)
Погледни ги одговорите на рисјаните за нивните вери... како алхемичари сте, никој не се сложува со другиот 100% за работи кои не се толку битни и кои не се споменуваат многу во вашите цитати...
Раздели па владеј Мики :)
Христијански цркви само малку повеќе од 2500 во светот со новиот завет во рака и нивните морални и етички правила кои се бедни и не одат со духот на човекот :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
добро бе, усери ја. Ти си прескокнал часот по логика или се праиш на... тарифникот ќе му го објасниш на детето? или ќе го воспиташ на твојата вера да цица крв од деца, да силува девици и да носи рогови, да прави магии и да делува насилно кон секој кој не те поштува?
Охооо! некој губи нерви овде! :)
Ајде најди ми еден единствен пост каде што сум изјавил дека треба да се цица крв од деца, да се силуваат девици или било што од глупоста која ја истресе сега!
Ако ненајдеш биди доблесен и извини се, во спротивно мојата почит во дискусии кон тебе ќе биде нула, и ќе те третирам како суштетство со најниско интелектуално ниво на форумов.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
..или поточно кажано, ТИ НЕ СИ ГО ВИДЕЛ, биди чесен до крај...:D
Ти ѓоамити си го видел.
Ја да го видам тој маж што го видел, да излезе и да каже дека го видел?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Охооо! некој губи нерви овде! :)
Ајде најди ми еден единствен пост каде што сум изјавил дека треба да се цица крв од деца, да се силуваат девици или било што од глупоста која ја истресе сега!
Ако ненајдеш биди доблесен и извини се, во спротивно мојата почит во дискусии кон тебе ќе биде нула, и ќе те третирам како суштетство со најниско интелектуално ниво на форумов.
губи нерви кога пробуваш секоја тема да ја доведеш до еднаквост со другите во религија. Ако сакаш да ја оцрнуваш, постојат доволно теми, веќе замирисани до бескрај.
Се работи за деца,а а тие појма немаат ни од тарифници ни од девици.
Ако си сатанист, јас би го воспитал детето да се клони од вашата секта пошто колете деца, оргијате и силувате девици (зависно од сопствените ставови и гледишта)...ти што би го воспитал детето против исламот или христијанството? Против самото учење, а не против свештеникот кој ти наплаќа еднаш за венчавка, кое патем нема допирни точки со воспитувањето на детето.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Темата е дали ќе го воспиташ детето според она во кое си убедена (конкретно против верите) или ќе го воспитуваш во повеќе области вклучувајќи ги верските вредности, материјалното и духовното...? дали ако си атеист ако те праша за некоја вера ќе му дозволиш да дознае нешто позитивно за неа или ќе го укопаш у старт? не е темата попот, неговите гаќи, глупавоста и објективноста...
Види Лурц, не знам зашто за една толку некомплицирана работа со уште попросто решение се наметнува толкаво недоразбирање?

Верникот секако ќе го воспита детето во неговата вера (зборувам за вистински верник). Атеистот исто така но без гаранција дека децата од двајцата мора кога ќе наполнат 18 и да продолжат да веруваат во тоа што им е кажано.

Но има и такви трети како јас на пример кои не беа воспитани никако туку им е оставено сами да донесат суд што е и како. Моите на најбитните прашања околку теизмот и атеизмот ми рекоа НЕ ЗНАЕМЕ као е и како било и на тоа остана. Имав купче книги во домашната библиотека кои ги прочитав сам без присила од моите и сам одлучив кој систем на дејство е за мене најдобар.

Така да најбитно е според мене да го воспиташ детето да има слободна воља, да не може никој да го манипулира и да има храброст и одлучност а се друго е според мене од второстепена важност.

Верата е менлива ама особините што ги спомнав се со трајна вредност.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не.
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:57 PM ---

...и тогаш веднага ќе поверуваш дека Бог постои, така? :D
Да, веднага ќе поверувам..... дека дувал трава

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Не си го видел, зборуваш дека постои и се држиш до својата религија само бидејќи во вашата книга вели: да веруваш?
Дури ја побиваш на друг подфорум целата наука, а сигурно не знаеш ни волумен на радијатор да пресметаш :)

П.С. ОД форумов дефинитивно доаѓам до заклучок детето да ја избегнува религијата како поим... до крајот на животот ако е тоа можно!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Погледни ги одговорите на рисјаните за нивните вери... како алхемичари сте, никој не се сложува со другиот 100% за работи кои не се толку битни и кои не се споменуваат многу во вашите цитати...
..што значи дека не доваѓаме од иста заедница, па затоа и ставојте ни се различни....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252

Во рисјанската вера нели имаше една реченица во врска со верата да биде или да да или не не... а не да се расфрлаш со ставови!
Сакаш да кажеш дека секој различно ги толкува зборовите во библијата?

Ако е така, можам јас да дадам едно толкување :) Може ќе излезе според мене дека треба секогаш во сабота сите рисјани да имаат оргија :)
Ставови имале... ех ех ех :) Како ова да е политика (како пак да не е ) :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, веднага ќе поверувам..... дека дувал трава
„...Не ми ја мати водата...„- и рече волкот на овчичката....:D.
Хе-хе, прпа, а? Еееее, тешко оди то откажувајнето од атеизмот, ѓаоло не си ги пуштат својте чеда така лесно...:confused:

Kajgana Shop

На врв Bottom