Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ке го научам да го живее животот без да има потреба да си поставува такви прашања.Ке му кажам дека тоа сеуште не го знаеме но не е ни битно да го знаеме бидејки има побитни работи од тоа.Со тек на времето како ке расте ке научи како функционира природата и ке почне да учи од природните науки и ке малку по малку ке го надоградува своето знаење....

|
Ќе поставува такви прашања дури и да не го учиш. Деца се, им работи мозочето. Плус, се дружат со други деца во школо.

Пример, јас моите деца не сум ги запознавала со религии и вери. Пред некоја година мојата постара ќерка ми дојде дома и почна да ме прашува за господ, за Исус и зошто она не оди во црква како другите деца. Ја гледале накриво во школо зошто она појма нема за тоа. И не можам да и кажам ништо негативно, мора убаво да и објаснам за она после да не створи одбојност кон оние луѓе што се христијани. Таква не сакам да биде. После следеше прашањето што сме ние - која вера ние ја следиме. Јас и кажав мама како каква се смета и дека тоа не значи дека и она е исто - туку кога малку ќе порасне ќе си одлучи.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Ако не им објасниш на децата додека се мали за верите потоа ќе бидат многу подлежни на различни влијанија и може да забегаат во некој секти.Немора тоа да биде некое насилно објаснување како ако не бидеш христијанин или муслиманин ќе биде ова она туку едноставно некое наведување кон одредена вера па потоа да може слободно да си одлучи.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Ако не им објасниш на децата додека се мали за верите потоа ќе бидат многу подлежни на различни влијанија и може да забегаат во некој секти.Немора тоа да биде некое насилно објаснување како ако не бидеш христијанин или муслиманин ќе биде ова она туку едноставно некое наведување кон одредена вера па потоа да може слободно да си одлучи.
Секоја нова религија започнала како секта.....првите христијани за евреите биле секташи....исто и првите будисти....пророкот Мухамед поради новите идеи бил протеран од Мека....секоја нова идеа наидува на отпор....и по автоматизам се етикетира како негативна....но не само во религиите....туку во сите аспекти на животот....
...не треба да се плашите од оние кои размислуваат поинаку а мнозинството ги нарекува секти....треба да се плашите од тоа да размислувате со туѓа глава....доколку размислувате со сопствената глава никој не може да ве заведе....но ако од мали сме научени да слушаме и прифаќаме авторитети без проверка на информациите и без доза скептицизам....тогаш многу лесно ...еден авторитет заменуваме со друг...професорот со свештеник...свештеникот со некој самопрогласен гуру...гуруто со водач на реигиозен култ....и така цел живот некој размислува наместо нас и се грижи за нашата душа повеќе од нас самите....

....треба веќе еднаш да сватиме дека секое човечко суштество е уникатно и неповторливо....и како такво има право на свој животен пат

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Пример, јас моите деца не сум ги запознавала со религии и вери. Пред некоја година мојата постара ќерка ми дојде дома и почна да ме прашува за господ, за Исус и зошто она не оди во црква како другите деца. Ја гледале накриво во школо зошто она појма нема за тоа. И не можам да и кажам ништо негативно, мора убаво да и објаснам за она после да не створи одбојност кон оние луѓе што се христијани. Таква не сакам да биде. После следеше прашањето што сме ние - која вера ние ја следиме. Јас и кажав мама како каква се смета и дека тоа не значи дека и она е исто - туку кога малку ќе порасне ќе си одлучи.
Само ваков пристап признавам -- потполно почитување на личноста на детето.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Да децата треба да се воспитуваат во семејната вера. Религиозната заедница не може да го замени семејството како основна општествена клетка важна за развојот на личноста. Во тој однос конфликтноста одвнатре по одредени прашања може да доведе до губење на основната улога на семејството, а тоа е градење на нормална и општествено интегрирана личност.
Детето до излегување од пубертет и нема некоја стабилно оформена личност, но тоа не е причина да биде оставено без никакви насоки.
Инаку мислам дека секому му е дозволено да ја избере својата религија, верување/неверување, и никаде не е задолжително доколку некој бил припадник на одредена религија дека мора да остане нејзин приврзаник.
За да не бидам погрешно разбран мислам дека треба да се стави акцент на СЕМЕЈСТВОТО, а не на верата. Верата е само еден фактор кој може да сврзува или разединува.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Какво ке биде вашето дете не зависи само од вашето т.н. воспитување !!!! А и зборот воспитување не значи држење лекции , вака треба , така треба !!! Сакале ние да си признаеме или не , нашите деца се раѓаат со одредени карактерни особини и предиспозиции а во текот на животот апсорбираат само искуства и ги доразвиваат вродените предиспозиции . Основната задача на родителот , се разбира покрај материјалното обезбедување е да со своето однесување придонесе неговото дете да црпи позитивни искуства , ама без присила и наметнување на норми , во кои најчесто не верува и самиот пропагатор а уште помалку се однесува во духот на она што го зборува . Затоа еден совет до тие кои допрва ке имаат деца и ке ги растат , сакајте ги вашите деца , поддржувајте ги во нивниот не така лесен пат на освојување на место во светот и не им " мрчете ''многу . Нив и без вашето религиско воспитување им е доволно мачно да сватат на кој начин некои нивни врсници се толку успешни во школо а уста не отвориле цела година , како да и кажат на другарката од клас дека ја сакаат а да не испаднат исмејани , како да има однос со дечкото а да не испадне ....

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас лично не би ги испраќал децата воопшто на училиште.Кога ќе го видам профилот на луѓето кои треба да му вградат образование на децата, ме фаќа ужас. За жал, основното и средното образование кај нас се задолжителни. Што се однесува до не/религиозното образование, прво не планирам да го крстам детето, а второ добро ќе пазам бабите да не му кажуваат идиотштини за Дедо Боже. Кога ќе биде доволно пораснато да може да чита со разбирање, тогаш сам нека си ги бие духовните битки...

Јас пораснав во семејство каде што религијата беше сведена на обичај, и семејство каде што никој ниту ми бранеше ниту ми кажуваше што да читам. Ќе се потрудам моето дете да има барем слични услови...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Ако Бог ми даде деца, јас нема да им наметнувам никаква вера, но ќе ги воспитувам во она што со мојата жена сметаме дека е правилно. Ќе ги воспитуваме на христијанските морални вредности, ќе им ја кажеме вистината која ние ја веруваме за Бог, Христос, животот, смртта, вечноста и сл. Ќе ги воспитуваме каква храна е здраво да јадат, да спортуваат, да не подлегнуваат на штетните навики што ги диктира општеството (алкохол, дрога, сексуален неморал и сл.)
Се разбира дека нема да го крстам како бебе, туку ќе оставам кога ќе порасне самото да одлучи дали ќе верува во она што сме го воспитувале или не. Ако поверува, ќе бидам среќен. Ако не поверува, ќе бидам тажен, но нема да престанам да го/ја љубам.

Вие што се изјаснивте дека нема да ги воспитувате вашите деца на вашата вера, ме интересира, што ќе му/и одговорите на вашето дете кога ќе ве праша што се случува по смртта? Или како настанал човекот и животинскиот свет? Или кој ја создал (како настанала) Земјата, небото, морето итн?
Ќе се обидам да ти одговорам како психолог.
И меѓу нас, психолозите, постои несогласување околу тоа дали треба децата да бидат воспитувани религиозно или не. Дали тоа носи позитивни, или негативни влијанија.
Јас сум од оние кои ја застапуваат нерелигиозната варијанта, заради тоа што, ти што го напомена, алкохолот, дрогата, сексуалниот неморал (зависи што подразбираш под тоа, апстиненција до брак??) не е нешто што е религиозна вредност денес, туку нешто на што се учи секој припадник на едно општество, без разлика дали е религиозен или не.
Тоа е процесот на социјализација, кој е многу важен. Рос Кембел, англиски психолог, смета дека црковното воспитание е многу значајно, посебно кај тинејџерите, за да најдат ,,утеха,,. Но, од друга страна, има една работа која обично се смета за непожелна - а тоа е неразвивање на хедонизмот кај верниците. Хедонизмот е посакуван и свесно вовлекуван во денешниот живот.
Јас не прифаќам ,,половични,, верници, односно, да, христијанин сум, ама не одам на миса/литургија/што и да е, не се молам, сум имал секс пред брак, сум извршил прељуба ,,на пијано,,. Жените, според Библијата (конкретно сега зборувам за определена религија) не треба да се образоваат и да бидат совозач на својот сопруг. Мислам дека е повеќе од јасно, дека такви семејства денес речиси и не постојат, зошто не се пожелни.
И детето, ако треба да го воспитувам во една религија, притоа, гледа дека јас палам цигара, одам на работа, седам во костим за капење на плажа, а сето тоа се коси со ставовите на Библијата, како ќе му објаснам што сум ЈАС?
Детето се раѓа како табула раса, и го учи она што ние му го нудиме да го научи. Што е Бог? Во првите 7 години за едно дете, Бог е мајката и Бог е таткото. Детето не е способно секако, да ја разбере смртта, постоењето на еден единствен Бог, зошто детето се наоѓа во една фаза, наречена ,,предоперационален стадиум,,. Не е способно да си објасни самото, ниту пак ние да му објасниме, зошто моментално, имагинацијата му е поголема и попријатна, отколку реалноста и нашите објаснувања. Имено, подобро му е да замислува самовили, отколку да верува во еден Бог, кој нема ниту лице, ниту претстава.
Настанување на Космос, соѕвездија, планети, вода, диносаурси, мамути, еволуција на човекот, не е нешто што го интересира едно дете до 7 години. Религиозно или нерелигиозно, секако, не може да си објасни, помеѓу другото, зошто не е способно да ги материјализира сите тие поими во својот ум.
Но, како детето ќе расне, јас сакам да се запознае со сите религии, и со сите научни верувања за настанокот на светот, човекот, и се по ред. Затоа многу сакав да се воведе Историја на религиите во училиштата, како задолжителен предмет. Треба децата да знаат што повеќе за религиите. Зошто, јас како некоја мешавина атеист и деист, немам право да му го наметнувам мојот став на моето дете. Самото ќе заклучи, доколку учи на училиште за христијанството, дека ние никогаш не сме имале слава дома, не сме биле во црква, не сме палеле свеќи, не ни доаѓале попови да ни чатат, не сме читале Библија. И самото ќе дојде и ќе ме праша - зошто е тоа така. Тоа ќе се случи во оној момент, кога умот на тоа дете ќе биде подготвен за извршување на една логичка операција, наречена мисловна компарација и дедуктивно размислување. Јас можам, тогаш, да му објаснам зошто ние не сме религиозни. И дека религиозноста не е нешто што мразиме или плукаме, туку нешто во кое не веруваме, но исто ќе му објаснам дека треба и понатаму да учи и да проучува, и дека е во ред доколку повеќе му се допадне креационизмот и реши да верува во Бог. Дека не е погрешно да биде различно од мене.
Но, религијата, наметнува силни стеги и му дава тежок удар на хедонизмот. Не верувам, дека некој хедонистички воспитуван, би се одлучил да биде религиозен. Иако би му била понудена секако, и таа опција. Јас верувам дека секој човек има право да си го креира животот онака како што тој сака. Но нема право никому да го наметнува својот избор. Тоа што јас ќе бидам нечија мајка, не значи дека треба да ги наметнувам моите ставови врз моето дете. Можеби ќе имам ќерка, која еден ден ќе реши да се омажи за муслиман. Јас не би спречила. Зошто, јас мојот избор го правам, и уживам во неговите придобивки, исто како што сама ќе си го поднесам товарот од евентуалните последици. Правото на избор, со себе носи и одговорност, која ќе биде побарана исто така, и од моето, веќе адолесцентно дете.

O

Omer el Faruk

Гостин
На ова прашање сум дискутирала доста. Дали родителите треба да ги наметнуваат своите не/религиозни вредности врз децата и да ги израснат на тој начин или не?
Го претпочитам зборот објаснуваат наместо наметнуваат. Јас воден од исламското учење имам должност на моите деца да ги упатувам на исламскиот пат на тој начин што убаво ќе им ги објаснам постулатите на исламот кои не ја заобиколуваат улогата на човекот на овој свет , но во никој случај нема да им наметнувам нешто. За мене ќе биде успех кога моите деца би тргнале по моите стапки од убедување а не од страв. Во верата нема и не смее да има присилба. Затоа односот на релација родител -дете треба во континуитет да се одржува... по било кој сегмент од животот. Детето е како сунѓер нели? Тоа се впива. Па во таа насока е битно на кој начин му кажуваме, отколку што му кажуваме.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Фала за исцрпното излагање PurplePuma. Фала ти што одвои време да ни го напишеш овој текст со кој во глобала се сложувам по однос на прашањето на темава.
Ќе коментирам само на следново:

Жените, според Библијата (конкретно сега зборувам за определена религија) не треба да се образоваат и да бидат совозач на својот сопруг.
Библијата никаде не вели дека жените не треба да се образоваат и да не бидат „совозачи“ на својот сопруг.
Поздрав!
--- надополнето: Jun 17, 2011 9:35 PM ---
Во верата нема и не смее да има присилба.
Ако во верата нема и не смее да има присилба, тогаш зошто во исламските (шерјатски) земји им следува смртна казна на оние што своеволно ќе одлучат да веруваат во некоја друга верба/религија?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Фала за исцрпното излагање PurplePuma. Фала ти што одвои време да ни го напишеш овој текст со кој во глобала се сложувам по однос на прашањето на темава.
Ќе коментирам само на следново:

Библијата никаде не вели дека жените не треба да се образоваат и да не бидат „совозачи“ на својот сопруг.
Поздрав!
--- надополнето: Jun 17, 2011 9:35 PM ---

Ако во верата нема и не смее да има присилба, тогаш зошто во исламските (шерјатски) земји им следува смртна казна на оние што своеволно ќе одлучат да веруваат во некоја друга верба/религија?
Библијата дава јасно до знаење дека е жената потчинета и дека треба да молчи. Ја знаеш Библијата подобро од мене и нема потреба да барам цитати.
Што се однесува до исламот и неговите прописи, си ја утнал темата.
Живееме во Македонија, во која не владее Шеријат, па еден муслиман ако се откаже од својата вера, во најлош случај, ќе биде отфрлен од сите од неговата матична заедница. Но, сепак, тука зборуваме за нашите семејства, во рамките на Р.Македонија.
--- надополнето: Jun 17, 2011 9:44 PM ---
Го претпочитам зборот објаснуваат наместо наметнуваат. Јас воден од исламското учење имам должност на моите деца да ги упатувам на исламскиот пат на тој начин што убаво ќе им ги објаснам постулатите на исламот кои не ја заобиколуваат улогата на човекот на овој свет , но во никој случај нема да им наметнувам нешто. За мене ќе биде успех кога моите деца би тргнале по моите стапки од убедување а не од страв. Во верата нема и не смее да има присилба. Затоа односот на релација родител -дете треба во континуитет да се одржува... по било кој сегмент од животот. Детето е како сунѓер нели? Тоа се впива. Па во таа насока е битно на кој начин му кажуваме, отколку што му кажуваме.
Сепак, чинот на сунет значи наметнување. Детето не бира дали сака или не сака. Ти му го правиш тоа без тоа да биде свесно што му се случува.
Можеби, да се почека со сунет, до некаде 14 години, па детето да одлучи дали сака или не? Или, да не биде принудена ќерка ти да носи хиџаб, доколку не сака?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Библијата дава јасно до знаење дека е жената потчинета и дека треба да молчи. Ја знаеш Библијата подобро од мене и нема потреба да барам цитати.
Жената била потчинета под мажот при падот во гревот, затоа што таа прва згрешила и го намамила мажот и тој да згреши јадејќи од забранетиот плод. Но преку жртвата на Христос таа е ослободена од тоа проклетство и нејзиниот статус е вратен како помошник/партнер на мажот.
Во Библијата нема општа заповед за жените да молчат. Апостол Павле им пишува на христијанктие во црквата во градот Коринт, но прво таа заповед се однесувала токму за нив (веројатно затоа што многу брбореле на сред богослужбите) и второ тоа било регулатива само за во црква, а не и надвор од црквата. Така што нема основа да се генерализира таа изјава на апостол Павле и да се вели дека на сите жени треба да им се сошијат устите и да не зборат никогаш и никаде.
Во другите писма (посланија) апостол Павле дури дава регулативи за жените да не пророкуваат и да не се молат во црква непокриени и тоа е уште еден доказ дека неговата заповед во писмото до христијаните во Коринт не била генерална за сите цркви.
Исто така во Библијата се спомнуваат и неколку пророчици, служба за која што мора да се зборува нели?
Сепак, како и да толкуваш, секако тие заповеди и регулативи се однесуваат за црквите и богослужбите, а не и за секојдневниот живот каде што на жената воопшто не и е забрането да се образува и да биде „совозач“ на мажот.

„Нема веќе ни Јудеец ни Грк, нема веќе ни роб ни слободен, нема веќе ни машко ни женско, зашто вие сите сте едно во Исус Христос.“
(Павле, писмо до христијаните во Галатија 3:28, Библијата)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Жената била потчинета под мажот при падот во гревот, затоа што таа прва згрешила и го намамила мажот и тој да згреши јадејќи од забранетиот плод. Но преку жртвата на Христос таа е ослободена од тоа проклетство и нејзиниот статус е вратен како помошник/партнер на мажот.
Во Библијата нема општа заповед за жените да молчат. Апостол Павле им пишува на христијанктие во црквата во градот Коринт, но прво таа заповед се однесувала токму за нив (веројатно затоа што многу брбореле на сред богослужбите) и второ тоа било регулатива само за во црква, а не и надвор од црквата. Така што нема основа да се генерализира таа изјава на апостол Павле и да се вели дека на сите жени треба да им се сошијат устите и да не зборат никогаш и никаде.
Во другите писма (посланија) апостол Павле дури дава регулативи за жените да не пророкуваат и да не се молат во црква непокриени и тоа е уште еден доказ дека неговата заповед во писмото до христијаните во Коринт не била генерална за сите цркви.
Исто така во Библијата се спомнуваат и неколку пророчици, служба за која што мора да се зборува нели?
Сепак, како и да толкуваш, секако тие заповеди и регулативи се однесуваат за црквите и богослужбите, а не и за секојдневниот живот каде што на жената воопшто не и е забрането да се образува и да биде „совозач“ на мажот.

„Нема веќе ни Јудеец ни Грк, нема веќе ни роб ни слободен, нема веќе ни машко ни женско, зашто вие сите сте едно во Исус Христос.“
(Павле, писмо до христијаните во Галатија 3:28, Библијата)
Чорбаџија, мислам дека бев многу јасна и нема потреба да дискутираме за Библијата кај што не и е место. Едноставно, не е можно живеењето според Библијата. И не знам дали тебе ти кажував, или општо на некој форум, околу ,,семинарот,, кој го посетуваше моја пријателка, православен семинар, за христијанскиот брак. Случајно најдов една скриптичка и после првите неколку редови страшно се изнервирав.
Значи ете - јас ќе се ставам субјективно во приказнава како идна мајка. Јас пушам, пијам, имам секс, не се покривам складно на христијанството, итн. Дали треба на моето дете да му велам дека треба да биде христијанин, а јас реално не сум тоа? Или, пак, дали треба да го убедувам да не верува во Светото Тројство, зошто јас не верувам?
НЕ! Никакво нафрлање на ставови, никакво седење по дома и читање религиозни или антирелигиозни текстови! Зошто со тек на време, умот на тоа дете ќе биде сам по себе способен за резонирање, и јас ако не му суфлирам, и не му кажувам во што треба да верува - вистински ќе го најде тоа во кое верува. Па дали било Чарлс Дарвин, Апостол Павле, Мухамед или Буда, мене ми е сеедно. Само искрено да верува и свесно да го прифаќа тоа што го прифаќа.

Инаку, околу моралот - Библијата строго забранува сексуално општење вонбрачно. Дали навистина мислиш дека јас би ја советувала мојата ќерка, или мојот син, да се чуваат до брак?
Дали некој од нас тука веруваш дека таков совет ќе даде, кога ние самите тоа не го почитуваме?
И оние кои велат дека се христијани не го почитуваат!

Јас само кажувам - ако си искрено христијанин, и ако искрено се придржуваш до тие правила, можеби и ќе влијаеш врз детето. Но, да му зборуваш за христијанство, а да не се однесуваш така, драг мој Чорбаџија, тоа е лицемерство, и тоа према своето сопствено дете!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сосема се согласувам со твојот став PurplePuma, освен за некои оф-топик детали што додаде:
- дека не е можно живеење според Библијата
- дека православниот семинар или скриптичка се репери за библискиот брак (православието не се придржува до Библијата)

Но како што велиш, овие не се тема на муабет, така што предлагам овде да ги заобиколиме. Инаку и јас се согласувам дека е лицемерно да ги учиш твоите деца за христијанската вера, а ти не си христијанин. Впрочем и темата не гласи: „Децата да се воспитуваат во некоја друга не/вера?“, туку „Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?“. Претпоставувам дека ти не си христијанка, така што не гледам причина и мотив зошто ти би ги воспитувала во христијанската вера, како што и за себе не гледам причина и мотив да ги воспитувам во Исламот.

Значи, да бидеме на јасном, не збориме за наметнување/присилување на вера, туку само за воспитување. Цврсто сум убеден дека секој родител, свесно или несвесно, намерно или ненамерно, сепак ќе ги воспитува своите деца согласно неговата вера. Под вера не подразбирам „национална религија“, затоа што има еден куп декларативни верници од типот на „православни атеисти“ или „православни агностици“, туку под вера подразбирам лични верски убедувања за духовните прашања (кој сум, од каде потекнувам, зошто постојам и каде одам), смислата и целта на животот, квалитетот на животот, моралните вредности и сл.
Едноставно природно и нормално е за еден родител да го воспитува своето деке онака како што најдобро знае и умее, доколку навистина го сака и му го мисли најдоброто. Во спротивно и тоа би било лицемерие и нељубов кон своето дете.

Kajgana Shop

На врв Bottom