Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Еврејскиот бог е подобар во тие работи од ѓаоло изгледа...
Ова само мој СТАВ! :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во рисјанската вера нели имаше една реченица во врска со верата да биде или да да или не не...
Неам појма, а што е то?
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:19 PM ---
Сакаш да кажеш дека секој различно ги толкува зборовите во библијата?

Да, не сите, ама дел од нив.
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:20 PM ---
Ако е така, можам јас да дадам едно толкување :) Може ќе излезе според мене дека треба секогаш во сабота сите рисјани да имаат оргија :)
Да, ама „според тебе„...Но не и според Црквата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Неам појма, а што е то?
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:19 PM ---

Да, не сите, ама дел од нив.
Немаш поима???
Сакаш сега јас да ти барам точниот стих каде што се зборува каква да ви биде верата?
Јас до сега за мојата животна филозофија никому не сум барал да ми дава цитати од моите книги...
Најди си сам и проучи добро, а не популарно разбирање на вашите закони да ги пласираш како факти...

Заради тој дел од нив, и сте во вакви збрки и не знаете што е што и како понатаму и секој што не е со вас го ставате во групата со вашиот ѓаол...

Како да се воспитува дете во вашата вера кога секој толкува вака или онака...
Јас можам сеако да протолкувам... сакаш да викнам свештено лице да го „поучи“ во „вистинската вера“?
Подобро ќе му дадам да чита зен :)

П.С. Црквата не ми е битна... Прво поединецот, потоа институција! Црквата ја посра работата на земјата... бегај од неа... биди не наивен... биди свој!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
губи нерви кога пробуваш секоја тема да ја доведеш до еднаквост со другите во религија. Ако сакаш да ја оцрнуваш, постојат доволно теми, веќе замирисани до бескрај.
Се работи за деца,а а тие појма немаат ни од тарифници ни од девици.
Ако си сатанист, јас би го воспитал детето да се клони од вашата секта пошто колете деца, оргијате и силувате девици (зависно од сопствените ставови и гледишта)...
Јас одговорно тврдам дека ти се еден подол, расипан лажов!!
Твојата огорченост од искомплексираноста, неспособноста, глупоста и ограниченоста ја изразуваш безсрамно лажејќи и клеветејќи, со што даваш уште еден пример за вредностите на религозната група на која припаѓаш! Порачувате едно, а го практикувате спротивното, покрај апсурдот со тарифникот, еве и пример од твојот беден репертоар - лажното клеветење!
ти што би го воспитал детето против исламот или христијанството? Против самото учење, а не против свештеникот кој ти наплаќа еднаш за венчавка, кое патем нема допирни точки со воспитувањето на детето.
Само би му ги посочил ове примери да лицемерие, двојни стандарди и лажни вредности....и повеќе од доволни се да свати уште на мла возраст со кого ќе има работа, доколку се работи за некој од вашиов калибар.
Моето дете ќе биде воспитувано да биде гордо, снаодливо, успешно, моќно и самоуверено! И тие особини ќе му ги посочам како доблести.
За жал некој како тебе, кој нема проблем да лаже безсрамно, неможе да ги цени.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сакаш сега јас да ти барам точниот стих каде што се зборува каква да ви биде верата?
!
Обиди се, мож ќа Ти успеит...
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:24 PM ---
Јас до сега за мојата животна филозофија никому не сум барал да ми дава цитати од моите книги...
Јасно ми е, Ти си (само)воспитан...
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:26 PM ---
Како да се воспитува дете во вашата вера кога секој толкува вака или онака...
Секој поединец ја толкува како сака, а Црквата толкува како што треба.
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:26 PM ---
Подобро ќе му дадам да чита зен :)
То е нешо као „Тони Зен„, така? :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Прочитај ми го потписот. Не мразам никого.
Прочитај ја темата и мислењата и не тролај со веќе одговорени прашања. Навистина.
драга госпоѓице, свадбите, тарифите ако не се тролање... милион пати се повторија низ другите религиозни теми. Се работи за воспитување дете, за кое не значи ништо ако му кажеш дека свадбата чини 100 евра, но ти тоа сеуште не го знаеш.
Види Лурц, не знам зашто за една толку некомплицирана работа со уште попросто решение се наметнува толкаво недоразбирање?
Пробувам Пума самата да увиди колку е објективна, ако веќе некого напаѓа, ред е да откриеме што точно значи објективност и дали воопшто постои.

Што се однесува до воспитувањето, ниту на едно мое дете не сум му држел лекции по вера, ниту сум го терал да чита верски книги и литература. тоа јас што го практикувам и како живеам, иако не ми е сеедно дали нема да прифати...ако сака (кога ќе е на одредена возраст) нека го прифати, ако му се чини дека не е добро, нека не го прифаќа. Но тука не се работи само за христијанството како што некои сфатија, туку за секоја семејна филозофија, убеденост, припадност, вера...
Самото воспитување на детето е многу сложено, а воспитувањето во нешто нематеријално или за детето невозможно, испреплетено со историја, морал, правила вон државните/световните... е уште потешко. Затоа малите деца всушност и не се воспитуваат во вера додека се мали.

Затоа требаше ова да оди во семејство, како посоодветно за дискусија за воспитување на детето, наместо да се расправаме со тарифи и венчавки.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Обиди се, мож ќа Ти успеит...
Ми успева, ја знам вашата книга доволно добро, подобро и од вашите верници, дури и од тебе подобро, но не се сложувам со ставовите во неа и што учи црквата според книгата...
Тоа беше валидно додека македонецот одеше со магаре на работа а попот беше „научникот“ во селото/градот.

Тони Зен.... ете до каде ти е чергата :)

Црквата толкува... да прашам, ако треба детето да го просветлам за вашата вера, која црква тоа толкува? Православна, католичка, адвентистичка, протестантска итн итн сите комбинации со овие неколку?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Јас одговорно тврдам дека ти се еден подол, расипан лажов!!
е заш бе вака? кога успеваш да сереш со тарифи и венчавки, а за детето и воспитувањето скроз небитни, заш да не го праам истото дека твојата секта е таква? Објективно, за тебе, јас сум лажов...за мене ти си лажов...за твоето дете ти ќе си во право и добро насочен, а јас штеточина...за моето дете ти ќе си убиец на деца, слиувач и секташ...ај сеа, постои објективност?
А во суштина, никој нема да воспитува деца на ваков начин, него само трошиме време на празни муабети пошто вака и не се воспитуваат деца, вера, невера...бла бла
Твојата огорченост од искомплексираноста, неспособноста, глупоста и ограниченоста ја изразуваш безсрамно лажејќи и клеветејќи, со што даваш уште еден пример за вредностите на религозната група на која припаѓаш! Порачувате едно, а го практикувате спротивното, покрај апсурдот со тарифникот, еве и пример од твојот беден репертоар - лажното клеветење!
ти ова озбилно? сакаш навистина да видиш кој сум и каков сум?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
е заш бе вака? кога успеваш да сереш со тарифи и венчавки, а за детето и воспитувањето скроз небитни, заш да не го праам истото дека твојата секта е таква? Објективно, за тебе, јас сум лажов...за мене ти си лажов...за твоето дете ти ќе си во право и добро насочен, а јас штеточина...за моето дете ти ќе си убиец на деца, слиувач и секташ...ај сеа, постои објективност?
А во суштина, никој нема да воспитува деца на ваков начин, него само трошиме време на празни муабети пошто вака и не се воспитуваат деца, вера, невера...бла бла
Ти си лажов од проста причина што изнесе еден куп лаги и клевети! Лажеше дека сум цицал крв од деца, дека сум силувал девици, дека сум бил убиец! Бидејќи ништо од наведеново нема врска со вистината, автоматски значи дека е лага, а ти како оној што ја истресе тука, си лажов! Пообјективно од ова здравје!
Инаку баш би сакал да чујам кој се аргументите според кој јас сум лажов според тебе! Повели и посочи ми една единствена лага во моиве досегашно 2216 поста!
Тарифите кој за тебе се небитни јас објаснив зошто мене ми се битни, и зошто ги посочувам, но како по правило вистината секогаш боли кога не е по воља, па така и во твојов случај беше причина да си ја покажеш подлоста, омразата, простотијата и лажливиот - клеветнички карактер!
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:42 PM ---
ти ова озбилно? сакаш навистина да видиш кој сум и каков сум?
Најозбилно!! Повели и докажи го тоа што го кажа!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквата толкува... да прашам, ако треба детето да го просветлам за вашата вера, која црква тоа толкува?
То ти е „..Едната, света, соборна и Апостолска Црква...„, согласно Симболот од верата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ти си лажов од проста причина што изнесе еден куп лаги и клевети! Лажеше дека сум цицал крв од деца, дека сум силувал девици, дека сум бил убиец! Бидејќи ништо од наведеново нема врска со вистината, автоматски значи дека е лага, а ти како оној што ја истресе тука, си лажов! Пообјективно од ова здравје!
Инаку баш би сакал да чујам кој се аргументите според кој јас сум лажов според тебе! Повели и посочи ми една единствена лага во моиве досегашно 2216 поста!
Тарифите кој за тебе се небитни јас објаснив зошто мене ми се битни, и зошто ги посочувам, но како по правило вистината секогаш боли кога не е по воља, па така и во твојов случај беше причина да си ја покажеш подлоста, омразата, простотијата и лажливиот - клеветнички карактер!
--- надополнето: Jun 24, 2011 1:42 PM ---

Човеку, дали се правиш дека не сфаќаш или навистина не сфати...
претходниот мој пост вели дека при воспитување на возрасно дете (пошто мали деца ништо не ни сфаќаат од вакви теми) јас би го воспитал да ти испаднеш лажго, а јас доблесен, добар и со најдобрата вера и убедување. Ти твојот би го воспитал обратно -дека ти си нај во право, најсоодветно веруваш, а деја моето убедување е недобро, лажно...пробувам да ти нацртам дека објективноста не постои, посебно во воспитување кај децата. не знам дали ме сфати ама подобро од ов не можам да ти доловам начин на воспитување.
па така и во твојов случај беше причина да си ја покажеш подлоста, омразата, простотијата и лажливиот - клеветнички карактер!
ууу, си го покажуваш лицето? Алал вера на твоето воспитување. По што заклучи дека сум клеветник и лажливец? Тоа е твојата вистина и начин на муабет?
од воспитување на деца до кај дојде...де уште некој епитет, малку се

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Човеку, дали се правиш дека не сфаќаш или навистина не сфати...
претходниот мој пост вели дека при воспитување на возрасно дете (пошто мали деца ништо не ни сфаќаат од вакви теми) јас би го воспитал да ти испаднеш лажго, а јас доблесен, добар и со најдобрата вера и убедување. Ти твојот би го воспитал обратно -дека ти си нај во право, најсоодветно веруваш, а деја моето убедување е недобро, лажно...пробувам да ти нацртам дека објективноста не постои, посебно во воспитување кај децата. не знам дали ме сфати ама подобро од ов не можам да ти доловам начин на воспитување.
Предходните твој постови тврдеа дека јас сум убиец, дека цицам крв од деца, дека силувам девици! Не се вади сега дека не си кажал такво нешто, зошто таму е, неможеш да го избришеш!
Што има овде за да не се свати? Ако ти твоето дете го воспитуваш кажувајќи му лаги, тогаш што си? Светец можеби?
ууу, си го покажуваш лицето? Алал вера на твоето воспитување. По што заклучи дека сум клеветник и лажливец? Тоа е твојата вистина и начин на муабет?
Еве по што:
Ако си сатанист, јас би го воспитал детето да се клони од вашата секта пошто колете деца, оргијате и силувате девици (зависно од сопствените ставови и гледишта)...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Предходните твој постови тврдеа дека јас сум убиец, дека цицам крв од деца, дека силувам девици! Не се вади сега дека не си кажал такво нешто, зошто таму е, неможеш да го избришеш!
Што има овде за да не се свати? Ако ти твоето дете го воспитуваш кажувајќи му лаги, тогаш што си? Светец можеби?

Еве по што:
Иписимусе, хм...тие зборови се ставови на монотеистичките религии и на одредени романи, а не мои лични пошто немам докази за нив, но како припадник на една монотеистичка религија, при влијание кон детето, најверојатно ќе се обидам ова да го претставам како вистина...да ги прикажам тие луѓе во лошо светло. Истото ќе го стори и муслиманот, истото ќе го стори и што знам, сатанистот кон рисјаните...Затоа и ти велам, не верувам во објективност.
Ај да се обидам поинаку.
Ако сум атеист, ќе пробам да ја претставам секоја вера, секта или не знам какви не правци во најлошо светло. Пробувам да ти ги кажам ставовите во семејство каде нема припадници на сатанисти, каде семејството или дел е припадник на постоечките монотеистички вери кои учат дека сатаната е зло. Ти од друга страна ќе најдеш нешто со кое ќе ги обвиниш овие вери при влијание кај своите деца, ќе ги обвиниш верниците за лажен морал и средновековни колежи. Мислам дека сме сите субјективни по прашање на воспитување во убедувањето на своето семејство.
Не се нервирај па ти толку, прашај, види прво дали сум те нарекол тебе крвопија и слично...не заебавај.
а за запознавањето мора дефинитивно...некоја собиранка, најдобро човек се разбира со муабет у живо. Вака не бива.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Тарифникот не го напишал некој свештеник под своја иницијатива, туку е официјален документ на институционализираната религија - МПЦ. А таа иста МПЦ проповеда дека материјалноста е погрешна, дека блажени се бедните и дека тие ќе го наследеле царството божјо....и во фунција на истото тоа "царство" си има тарифник со цени:
Прегледај го приврзокот 32185
--- надополнето: Jun 24, 2011 12:31 PM ---
А ти планираш ли во Црква да се венчаш? Или крштевка да му правиш на детето ти? Твоето кажување нема никаква тежина, оти ти не си Христијанин. Однадвор не ни требаат луѓе да ни кажуваат што ни чини, а што не ни чини. Ти можеш да си се буниш ако во твојот сатанизам нешто не ти чини. А за Христијанство остај нека си се грижат Христијаните.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Хептаграм штотуку се запозна со магарешката премудрост на МИКИ1...

:D

To be continued...

Kajgana Shop

На врв Bottom