Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.480
Ја поздравувам идејата, ама ако може 2 примедби ? :) Ако може добро, ако не, никому ништо. :)

Прво, кај Блејд Ранер, тоа "авторот на книгата" да се спомене дека е Филип К. Дик, пошто се работи за познат СФ писател кој е "заслужен" не само за Блејд Ранер, него и за - Total Recall , Screamers , Minority Report , A Scanner Darkly , Impostor ...

И втората примедба, хорори до 90-та, кај ви е Хелрејзер ('87) :), заборавивте еден од најпознатите хорор ликови - Пинхед.
Тоа за авторот ќе го вметнеме, а за хорори јбг... жестоко беше :)

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Од досега изработеното , филмскиов каталог на едно место ги нуди најпознатите филмски остварувања од сите жанрови кои ќе им бидат од корист на неупатениве филмски тапчовци :p . Единствено имам замерка на хорор секцијата каде наместо ''Децата на пченката '' или'' Маглата'' сте можеле да ги ставите The Texas Chain Saw Massacre (1974) - права слешер класика , Suspiria (1977), хорор листа без Арџенто :(
П.С. Кај ви е Alien ?!:confused:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Кога се прават вакви листи и избори, никогаш нема да има потполна согласност. Не може да има. Секој има поинаков вкус, па се` нешто ќе му фали. Јас на пример, би го ставил Ноќта на живите мртовци на Ромеро, како и вториот дел на Кум, и третиот дел на Егзорцист, покрај нивните први изданија, што многумина би го виделе како тупење на една те иста тема и повторливост. Задоволен сум од изборот, уште повеќе од темата.

T

Tetro

Гостин
Не, за вкусови не се дискутира многу многу. Правење една ваква листа, нормално нема да го задоволи секој.

Мала забелешка и од мене:
Од некои 50-60 филмови досега, само еден е од Европската кинематографија, од Азија немате. Сите 98% се Американски.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.480
Не, за вкусови не се дискутира многу многу. Правење една ваква листа, нормално нема да го задоволи секој.

Мала забелешка и од мене:
Од некои 50-60 филмови досега, само еден е од Европската кинематографија, од Азија немате. Сите 98% се Американски.
Прочитај во првиот пост, имаме посебна тема (дупла) за Светска кинематографија, ќе има 20 филмови таму. Затоа ги нема во жанровите.
--- надополнето: Jun 20, 2011 6:04 PM ---
Од досега изработеното , филмскиов каталог на едно место ги нуди најпознатите филмски остварувања од сите жанрови кои ќе им бидат од корист на неупатениве филмски тапчовци :p . Единствено имам замерка на хорор секцијата каде наместо ''Децата на пченката '' или'' Маглата'' сте можеле да ги ставите The Texas Chain Saw Massacre (1974) - права слешер класика , Suspiria (1977), хорор листа без Арџенто :(
П.С. Кај ви е Alien ?!:confused:
Немој да ми го чепкаш Децата на пченката, или во превод, листата е крајно субјективна :)
Кажете ми како 20 одлични филмови да ги споиме и да направиме 10 ја би бил презадоволен :)

Шала, терајте со коментарите, баш ги очекуваме па да видиме што сме направиле. До вечер ќе уфрлиме уште неколку теми.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.113
Ќе пишев рецензија за филмчево но outTake тоа го направил маестрално.
Кон филмот “Adjustment Bureau”

Постојат нешта кои инспирираат, можеби тоа се нештата кои ја будат магијата во тебе наречена љубов. Нели, инспирацијата ја најдов толку блиску со љубовта што можеби сум убеден дека овие два поими се во крвна врска, можеби сестри, или братучетки, во најмала рака. Нештата кои мене (најмногу) ме инспирираат се, погодувате – девојки, но и филмови. Всушност кого не? Но и музика, а и уште многу предмети и чуда, кои постојат реално или се само фиктивни, сеедно. Уметноста создава љубов, а и љубовта создава уметност.
.

Филмот кој сакав да ставам во рамка за некогаш подетално пак да се потсетам на него, се вика ‘The Adjustment Bureau’. Се најдов себе си како истиот го оценувам на criticker.com со цели 99 поени, што ми се случува само втор пат (првиот беше со The Legend of 1900), од 287 рангирани филмови таму. Филмот е романса со sci-fi елементи (омилената комбинација), но сметам дека поентата му е доста објективна, што ги трга на страна моите субјективни омилености кон филмот.
.
Се замислува приказна каде што постои детерминација од суштества од друг свет, кои се моќни за да го спроведат тоа во оваа планета. Во последно време многу често се
отвараат прашањата за човековата слободна волја, па научната фантастика овде наоѓа начин да ја објасни т.е. искористи и оваа дупка односно нејаснотија кај збунетите физичари и психолози. Замислата е дека овие надмоќни суштества ги донесуваат одлуките наместо нас. Тие го правеле тоа до 1910 година каде што направиле пауза за да ја проследат нашата способност за управување со светот, но ние паднавме на тестот и за малку ќе ја експлодиравме планетата. Па ете ги детерминисците назад на работа. Тие до денес и потаму, го учат светот на слободната волја, земајќи му ја. Мет Дејмон (Matt Damon) е во главна улога, заедно со Емили Блант (Emily Blunt). Дејмон ќе го направи оној прв мал чекор за себе а голем за човештвото, тој ќе ја победи битката што му требаше да му ја одземе слободната волја, и ќе си ја врати назад. Тој тоа го прави со љубов, тој тоа го прави со инспирација. Девојката која во приказнава е енормно хемиски поврзана со него, според планот на луѓето кои го спроведуваат детерминизмот, требаше да се запознае со него уште во 70-тите, но планот се сменил, па уште еднаш во 80-тите, но пак доаѓа до промена на планот, а овој пат кога токму тие намерно му ја донесуваат за да ја запонае, иако според планот не смее никогаш повторно да ја види, тие двајца ќе се поврзат толку силно, што ќе се создаде вистински хаос при обид за нивно разделување. Причината поради која овие намерно ги запознаваат е токму инспирацијата која девојката треба/ќе му ја пробуди на Дејмон за следниот губитнички говор (инаку предходно губи на политички избори). Говорот ќе биде толку искрен и инспиративен што ќе направи вист
инска револуција кај американскиот народ, по што станува повторно сакан од луѓето и се движи кон победа на следните претседателски избори. Причината зошто тие двајца според планот не требаше никогаш повторно да се сретнат е: ако бидат заедно неговиот сон нема да се случи, а ниту нејзиниот – да стане славна танчерка (а е не вистински пат за тоа). Откако од детерминувачите ќе им се обајсни причината за нивна разделба, тие ќе одлучат да ги отфрлат соновите на животот и да бидат заедно. Тоа ќе инспирира еден член од суштествата што се грижат за детерминозмот, да го убеди пишувачот на планот (главниот меѓу нив) да се инспирира од ваквата ситуација и да ја едитира книгата со планови.

Оттука изникнува самопрашањето: дали ние би се откажале од нашите најголеми соништа за успех во животот, за да бидеме со личноста која (поради одредени причини) е хемиски поврзана со нас? И дали оваа одлука одлучува дали ние ќе имаме или не, слободна волја? Или „ако се запрашаме себе си што би одбрале – успун без врв или понор без дно, што би одбрале?“* Чудниве прашања ме размислуваат дека можеби одлуката да паѓаме е будењето на слободна волја во нас. Дека успехот е оковување синџири на својата слободна волја. Зошто? – Затоа што сме слободни во тоа, додека успешноста ни зависи од многу други, на кои им должиме услуги.
.
На пат ни е една голема лекција поврзана со слободната волја, љубовта и инспирацијата; која треба да ја одживееме за да ја сфатиме онолку колку е потребно за да направиме неколку промени поради тоа. Филмот е само блиц на чиста свесност околу прашањава, која во следниот миг ќе исчезне и ние ќе продолжиме со слободен или помалку слободен, а сопствен – живот.
Трејлер:
Квалитетно потрошени 106 минути од моја страна .
полека но сигурно Мет Дејмон станува актериште . Само нека продолжи со добриот избор на улоги .

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Прочитај во првиот пост, имаме посебна тема (дупла) за Светска кинематографија, ќе има 20 филмови таму. Затоа ги нема во жанровите.
--- надополнето: Jun 20, 2011 6:04 PM ---

Немој да ми го чепкаш Децата на пченката, или во превод, листата е крајно субјективна :)
Кажете ми како 20 одлични филмови да ги споиме и да направиме 10 ја би бил презадоволен :)

Шала, терајте со коментарите, баш ги очекуваме па да видиме што сме направиле. До вечер ќе уфрлиме уште неколку теми.
Да не бидеме толку субјективни и носталгични , на'' Децата на пченката '' не му е местото таму :cautious: . Халовин е доволен претставник на делата на Карпентер , така да Маглата овде му доаѓа како вишок , во услови кога нема филмови како Суспирија , Тексашкиот масакр или пак Ноќта на живите мртовци ( убаво Сабазиј што не потсети ) . И крајно но не последно , во''Sci Fi'' жанрот мора да му најдете место на Alien :) . Јас вака би играла ....

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.480
Сега му велев на Џимеј, хорорите и комедиите се најтешки за избор, зошто вкусовите таму варираат многу. Ние во никој случај не велиме дека ова се 10 најдобри филмови, туку само 10 филмови кои ги предлагаме да се погледнат. Згора на тоа, требаше секој од нас да даде скоро по 300 предлози, мозокот не работи секогаш исто па подоцна увидовме дека сме пропуштале и многу јаки филмови...

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
И крајно но не последно , во''Sci Fi'' жанрот мора да му најдете место на Alien :) . Јас вака би играла ....
Елиен обавезно, колку и да е субјективна листата, не може да се игнорира филмов...(y)
Понови хорори, ги нема Рец и Пила кецот :oops:
Зашто мора од 20 филма да се направат 10, проширете некој жанр на 20...?
И ако може да направам хорор-комедија топ 10? :D

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Елиен обавезно, колку и да е субјективна листата, не може да се игнорира филмов...(y)
Понови хорори, ги нема Рец и Пила кецот :oops:
Зашто мора од 20 филма да се направат 10, проширете некој жанр на 20...?
И ако може да направам хорор-комедија топ 10? :D
Луѓе суштината не е да се направи листа во недоглед. Ондак не би била листа.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.480
Ако ги шириме на 20 нема да е листа, ќе биде збир на филмови кои ни паднале на памет. Финтата е да испаѓаат фаворитите малку :)
ОК, друг пат ќе ви пишам за принципот на гласање кој го практикувавме, сега правам пауза а вечер поаксно ќе уфрлам уште некоја од темите.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.668
Поени од реакции
34.124
Rec во новите треба да го има мислам.. :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.113
Психо сте го заборавиле ....ни во трилери ни во хорори ...

Kajgana Shop

На врв Bottom