VoniVaraS
Искусен :)
- Член од
- 20 април 2009
- Мислења
- 543
- Поени од реакции
- 328
Насловот на темата е „Може ли верник да биде филозоф“
Јас како што читам не е ограничено на верник конкретно од некоја религија на пр. како Мики што се ограничува на православните верници или пак Магус на некои “класични“ верници. Кои се тие класични верници?
Дефиниции, поправете ме ако грешам.
Верник = човек што верува дека ПОСТОИ Бог, односно совршено пра битие создател на се.
Атеист = човек што не верува дека постои Бог.
Агностик = “збунет“ човек
односно се сомнева и бара доказ за постоењето на Бог.
Е сеа една малку груба класификација и ставање во калап на едни од најпознатите филозофи кои што се многу повеќе од овие нивни изјави, но да ја доловам суштината дека не е ограничена човековата мисла со тоа дали некој е верник, атеист или агностик.
Верник - Кант
Сите овие се големи умови и филозофи со тапија, а тоа дали завршиле во рај или пекол не е предмет на дискусија нАли. Кои сме ние да судиме?
Јас како што читам не е ограничено на верник конкретно од некоја религија на пр. како Мики што се ограничува на православните верници или пак Магус на некои “класични“ верници. Кои се тие класични верници?
Дефиниции, поправете ме ако грешам.
Верник = човек што верува дека ПОСТОИ Бог, односно совршено пра битие создател на се.
Атеист = човек што не верува дека постои Бог.
Агностик = “збунет“ човек

Е сеа една малку груба класификација и ставање во калап на едни од најпознатите филозофи кои што се многу повеќе од овие нивни изјави, но да ја доловам суштината дека не е ограничена човековата мисла со тоа дали некој е верник, атеист или агностик.
Верник - Кант
Атеист - НичеA categorical imperative would be one which represented an action as objectively necessary in itself, without reference to any other purpose.
Агностик - ШопенхауерA casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything.
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Сите овие се големи умови и филозофи со тапија, а тоа дали завршиле во рај или пекол не е предмет на дискусија нАли. Кои сме ние да судиме?