Може ли верникот да биде филозоф?

• Креатор на темата Креатор на темата Sultan
  • Време на започнување Време на започнување
Гледано од христијанската вера,

A koja e taa "hristijanska vera", nekoja cudna vera nadvor od Crkvata?

--- надополнето ---

„ Човек кој ја љуби мудроста, го радува татка си, а кој се дружи со блудниците, го растурува имотот. “ (Пословици 29:3, Библијата)

Voa e lesno predvidliva prostestanska praksa, na baranje bibilska potvrda na licnite ubeduvanja. Vo slucajov, poimot "filosofija" go potkrepuvas so poimot "mudrost" od posoceniot stih, a daleku od toa deka avtorot na stihot pod poimot "mudrost" mislem tokmu na filosofijata.

Pamem kazano, i balzeniot Avgustin i Sv. Jovan Zlatoust, vo svojot svetoven zivot bea jaki filosofi, no otkao se obratija kon Hrista, filosofijata im stana tugja pa ja pretpocitaa naukata i voljata Gospodova a ne nivnata svetovna sklonost i interes.

Не е точно дека секоја вера бара да не истражуваш и слепо да веруваш во Бог. Тоа го бара Исламот затоа што Мухамед на тој начин си ја чувал четата, за да не му избегаат верниците во некоја друга вера. Па затоа им велел да не размислуваат и да не истражуваат за Алах, затоа што Алах ќе ги казни (туку едноставно мора да веруваат во Алах затоа што Мухамед им рекол така и тој гарантира за вистинската претстава на Бог).

Во христијанството тоа не е случај. Во христијанството Бог ги отвара сите карти пред луѓето и слободно им вели да го испитаат, да го вкусат, да ги проверат пророштвата (наспроти Алах кој не кажал ниту едно пророштво преку Мухамед, ниту направил некое чудо преку него). Христијанскиот Бог не се плаши да биде проверен и истражен.

„ Вкусете и видете колку е добар Господ“ (Псалм 34:8, Библијата)

„онесете ги сите десетоци во ризницата, за да има храна во Мојот Дом. Тогаш испитајте Ме - зборува Господ над Војските - не ќе ли ви ги отворам небесните брани и не ќе ли излеам врз вас благослов со полна мерка; “ (Малахија 3:10; Библијата)

"Минатите настани ги навестив одамна, излегоа од Мојата уста и јас ги објавив; Направив брзо и се збидна...Затоа веќе тогаш ти навестив, ти јавив пред да се збидне, за да не речеш: Мојот кип го направи тоа, мојот делкан лик и одлеаниот идол заповедаа така!" (Исаија 48:3-5, Библијата)

Тоа се нарекува агностицизам и е далеку од вистинската мудрост. Речиси ите вистински христијани биле скептични се додека не се увериле дека вистината е во Христос и Библијата воопшто.

Немој да ги извртуваш мислите и насочуваш во погрешна насока, поинаку од онака како што се напишани.Немој да бидеш конфузен и да трошиш џабе букви на тастатурата за на крајот да дојдеш до истото она што го напиша и Султан.

Дали може вистински верник да се сомнева во Божјото постоење? Впрочем и болдирано - подвлечениот твој текст тоа го докажува.

Немој да ги извртуваш мислите и насочуваш во погрешна насока, поинаку од онака како што се напишани.Немој да бидеш конфузен и да трошиш џабе букви на тастатурата за на крајот да дојдеш до истото она што го напиша и Султан.

Дали може вистински верник да се сомнева во Божјото постоење? Впрочем и болдирано - подвлечениот твој текст тоа го докажува.

Нема вистински верник, како што нема ни вистински неверник.
Можеш да го потиснеш сомнежот длабоко во потсвеста ама џабе.
Еден ден ке се врати многу појак и нема да можеш да го контролираш.

A koja e taa "hristijanska vera", nekoja cudna vera nadvor od Crkvata?

Не, таа е нормалната, библиска, изворно христијанска вера каква што ја проповедале Господ Исус Христос и апостолите. Секако таа е ВО Христовата Црква.

Не е точно дека секоја вера бара да не истражуваш и слепо да веруваш во Бог.

Во христијанството тоа не е случај.
E greska vi e ova, zatoa tolku lugje go napustaat hristijanstvoto izgleda, treba kako sto islamot vika: kuti i veruj, taka indoktrinacijata e pogolema.

E greska vi e ova, zatoa tolku lugje go napustaat hristijanstvoto izgleda, treba kako sto islamot vika: kuti i veruj, taka indoktrinacijata e pogolema.

Не е тоа така само во Исламот. Ист е случајот и во православието. Погледни што пишува постојано овој MIKI1, дека разумската рационалната логика била ерес, дека треба да го исклучиме разумот и да веруваме со ткн. „духовна логика“ (читај: онака како што ќе ти каже неговото великодостојникот, светиот "отец", неговото преосвештенство, светиот архиерејски поглавар македонски охридски балкански европски вселенски господин господин господин поп :pop:)

Жал ми е само што многумина од форумџииве се поведуваат по пишувањата на MIKI1 и создаваат погрешна слика за христијанството, небаре Христос и апостолите проповедале исклучување на разумот.

„љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!”“ (Исус Христос, ев. Марко 12:30, Библијата)
„Возљубени, ова е веќе второ писмо што ви го пишувам, и во двете го разбудувам, преку напомнување, вашиот чист разум,“ (2 писмо на апостол Петар 3:1, Библијата)

дека треба да го исклучиме разумот и да веруваме со ткн. „духовна логика“

Da de a "toa" e "ona" koe za Vas, koi ste vo Svetot, e nedostizna kategorija...Tuku se zalazuvate samite deka ste jako duhovni, a nikako ne Vi pagja na pamet deka toa e cista prelest.

--- надополнето ---

Жал ми е само што многумина од форумџииве се поведуваат по пишувањата на MIKI1

Mene ne mi zal, tuku veke sum polaskan, nasproti celata moja "skromnost"...(ha-ha-ha!).

Не е тоа така само во Исламот. Ист е случајот и во православието. Погледни што пишува постојано овој MIKI1, дека разумската рационалната логика била ерес, дека треба да го исклучиме разумот и да веруваме со ткн. „духовна логика“ (читај: онака како што ќе ти каже неговото великодостојникот, светиот "отец", неговото преосвештенство, светиот архиерејски поглавар македонски охридски балкански европски вселенски господин господин господин поп :pop:)

Жал ми е само што многумина од форумџииве се поведуваат по пишувањата на MIKI1 и создаваат погрешна слика за христијанството, небаре Христос и апостолите проповедале исклучување на разумот.

„љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!”“ (Исус Христос, ев. Марко 12:30, Библијата)
„Возљубени, ова е веќе второ писмо што ви го пишувам, и во двете го разбудувам, преку напомнување, вашиот чист разум,“ (2 писмо на апостол Петар 3:1, Библијата)
Ako ne diktira isklucuvanje na razumot zosto veruvas vo bog? Veruvanje vo nesto bez dokazi e nerazumno...

Ako ne diktira isklucuvanje na razumot zosto veruvas vo bog?

Според мене верувањето во атеизмот е неразумно, а верувањето во Бог е разумно. Ако го исклучам разумот, дури тогаш ќе станам и јас атеист.

Veruvanje vo nesto bez dokazi e nerazumno...

Тогаш зошто веруваш во еволуцијата? :)

,, Околу нас има изобилство од докази дека се е создадено интелигентно и со дизајн... атеизмот е толку бесмислена идеја што немам зборови да го искажам тоа ! "
,, Во врска со потеклото на животот, науката... цврсто потврдува дека зад тоа стои сила на Творец. " (Вилјам Томсон или ткн. Лорд Келвин)

Според мене верувањето во атеизмот е неразумно, а верувањето во Бог е разумно. Ако го исклучам разумот, дури тогаш ќе станам и јас атеист.

Тогаш зошто веруваш во еволуцијата? :)

,, Околу нас има изобилство од докази дека се е создадено интелигентно и со дизајн... атеизмот е толку бесмислена идеја што немам зборови да го искажам тоа ! "
,, Во врска со потеклото на животот, науката... цврсто потврдува дека зад тоа стои сила на Творец. " (Вилјам Томсон или ткн. Лорд Келвин)
A. Ateizam ne e veruvanje ateizam e NEveruvanje vo bog, ova ti e kontradiktorno.
B. Ne veruvam vo evolucijata, ja prifakam. Ima razlika, bez razlika dali ti ke ja odbies ili ne, taa e tuka i za nea postojat dokazi deka e tocna za razlika od gospod.

Sto me potseti, sto bidna so dokazite za kreacionizmot?

Then out of the imprisoned Light a mysterious and Holy Word came forth and took its stand upon the smoking waters. This Word--the Voice of the Light--rose out of the darkness as a great pillar, and the fire and the air followed after it, but the earth and the water remained unmoved below. Thus the waters of Light were divided from the waters of darkness, and from the waters of Light were formed the worlds above and from the waters of darkness were formed the worlds below. The earth and the water next mingled, becoming inseparable, and the Spiritual Word which is called Reason moved upon their surface, causing endless turmoil.

"To the ignorant the body is supreme and they are incapable of realizing the immortality that is within them. Knowing only the body which is subject to death, they believe in death because they worship that substance which is the cause and reality of death."

"Let the man endued with a Mind mark, consider, and learn of himself, and with the power of his Mind divide himself from his not-self and become a servant of Reality."

....by Poimandres

Just throwing it out there :helou:

A. Ateizam ne e veruvanje ateizam e NEveruvanje vo bog, ova ti e kontradiktorno.

Атеизмот е верување кое бара многу поголема вера отколку теизмот. Треба навистина фанатичка вера за човек да верува дека се настнало од ништо, дека слепата материја си се самоорганизирала со помош на слепите и самосоздадени сили, и дека потоа некако тики така (хокус покус) безживотните хемиски соединенија оживеале, па потоа во нив си се самосоздававале огромен број на нови генетски информации одговорни за нови органи, за сетила, за мозок итн и така настанувале животинските видови и човекот итн итн. Тоа е атеистичката низа на зависно поврзани логичко и научно невозможни настани. Навистина е потребна фанатична вера за да се верува во атеизмот.

B. Ne veruvam vo evolucijata, ja prifakam. Ima razlika, bez razlika dali ti ke ja odbies ili ne, taa e tuka i za nea postojat dokazi deka e tocna za razlika od gospod.

Ти можеш да прифатиш и дека Месечината е целата составена од кашкавал и да тврдиш дека постојат докази за тоа, ама тоа не го прави твоето тврдење вистина.
Во горната изјава само смени ги местата на еволуцијата и Господ и ќе добиеш еквивалентен теистички исказ.

Атеизмот е верување кое бара многу поголема вера отколку теизмот. Треба навистина фанатичка вера за човек да верува дека се настнало од ништо, дека слепата материја си се самоорганизирала со помош на слепите и самосоздадени сили, и дека потоа некако тики така (хокус покус) безживотните хемиски соединенија оживеале, па потоа во нив си се самосоздававале огромен број на нови генетски информации одговорни за нови органи, за сетила, за мозок итн и така настанувале животинските видови и човекот итн итн. Тоа е атеистичката низа на зависно поврзани логичко и научно невозможни настани. Навистина е потребна фанатична вера за да се верува во атеизмот.
Хаххаха, значи сеа атеизмот е хокус-покус, не религијата.
Да си знам, да сум у тек :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom