Па нормално дека нема да имаме вработувања, ама кој ни е крив? Груевски?
Аве ти еден хипотетички пример.
Отвораме фабрика, вработуваме луѓе, произведуваме нешто.
Проблемот знаеш каде ќе настане ---- немаме пазар да го продадеме тоа што го имаме.
Единственото нешто што го имаме е земјоделството, ама никој не сака земјоделец да биде. И ако гледаш премн А1 сега почни како немало пари за земјоделство.
Не е тука местото, за да ти посочам многу примери дека има пари за земјоделство и дека има субвенции за неприпадници на ВМРО,
и дека јас не сум член на ниту една партија па сепак секогаш наоѓам работа кога имам потреба од дополнителни пари - ама јас не пребирам, свесна сум дека единствено можам да си го понудам средното како образование, дека сум студент, и како таква можам да добијам таква работа. Ништо подобро. А израчунај колку имаме ние население само со основно??? За што е тој способен да работи? Освен да копа нива - ништо друго.
Имаше случај со еден млин (не сакам да кажувам кој) и тој имаше недостаток на жито, и др житни култури. Ги замоли човекот своите соселани да насадат ниви, да земат субвенции, тој сакаше да склучи договор со нив дека 100% ќе им го откупува целиот производ по однапред договорена цена - зошто има недостаток на житни култури.
Никој не прифати. Знаеш зошто?
Зошто ние сме научени, да не работиме, и пари да имаме.
Токму така ние изградивме фабрики, вработивме луѓе, на крај испаднаа непрофитабилни, па според тоа не можевме да ги вратиме кредитите, и затоа е Македонија задолжена уште од времето на Југославија.
И јас сум за отворање на нови работни места, но преку приватен сектор, а приватниот сектор не сака да отвора нови работни места, зошто тие сопственици се свесни за нашиот менталитет и не му одговараме.. Едноставно е. Не одговараат толку лесните закони, не одговараат толку големите дупки во закони. И сега некој се обидува да ги поправи тие закони, ама нашиов народ одма протестира, се буни, сме сакале европски закони, вака било така било....
Се запрашал некој, на пример, колку нови работни места ќе има со градењето на објектите во Скопје? Груевски нема со него во гроб да си ги однесе. Прво, 5 години минимум ќе имаат обезбедена работа огромен број на најмалку платените работници (25 денари им е саат) а заради кризата малкумина градат овој период, па ако државата не ги вработеше веројатно ќе ги отпуштеа. Потоа, колку луѓе ќе земат плата од водовод, евн, итн? Колку луѓе потоа ќе се вработат во нив? Со нивното завршување малкумина ќе се преместат од поранешните во новите објекти, сето тоа ќе добие нови вработени. Ама кој да размисли?
Македонија и прелесно ја помина оваа криза, ако не знаеш економија, простено е
Но јас знам, повеќе или помалку, и знам како поминаа другите земји. Ние не отпуштивме драстично многу луѓе. Во Европа отпуштаа преку 100 000 луѓе, некаде и повеќе. Отпуштаа луѓе пред пензија.
Отворете некој огласник, пример најди работа, и ќе видите дека има потреба од работници.
Но, најчесто, квалификувани.
Тоа е тоа, модернизација на индустријата, општо сите сегменти.
Затоа, на факс гледам луѓе генерација на моите. И според тоа, не чекај да ти поминат годините, фати книга, и ќе најдеш доволно добра работа.
Поздрав, секое добро.~