Хип хоп културата во Македонија

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Патем, не ми е јасно зашо сте ја стаиле Аномалиа Натива у темава, коа едвај имаат допирна точка со хип-хоп..
АН како тазе започнат проект си нема врска со хип-хоп.

Член од
22 септември 2008
Мислења
153
Поени од реакции
13
Во 'Break a leg' танцува братучедка ми и сум видела некои нивни настапи кои не изгледаа лошо.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Во 'Break a leg' танцува братучедка ми и сум видела некои нивни настапи кои не изгледаа лошо.
Ја ги глеав сеа на Оскар за спортист, врска немотија се -.-
Имаат скил али не и стил...

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Ја ги глеав сеа на Оскар за спортист, врска немотија се -.-
Имаат скил али не и стил...
My point exactly. Секој можен постиран клип на јутјуб од нив врска си нема. Бугарот беше врх, ез ај сед.
btw Аномалија натива и те како имаат врска со хип хоп. Баш затоа што се нови, а тазе и треба на темава, па затоа ги ставив.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
My point exactly. Секој можен постиран клип на јутјуб од нив врска си нема. Бугарот беше врх, ез ај сед.
btw Аномалија натива и те како имаат врска со хип хоп. Баш затоа што се нови, а тазе и треба на темава, па затоа ги ставив.
Немаат врска со хип хоп. И Андреј и Драги ми се драги познаници :)
Једина допирна точка со хипхоп на АН е истороријата на Драги? :)
Ако кацар напраи метал песна, ќе ја стаиш у хипхоп тема?

Riot не е воопшто хипхоп инструменталка, а е единствено дело на АН.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Хип Хоп култура во Македонија нема, има рап музика.

Кртот

Лоботомичар
Член од
19 април 2007
Мислења
653
Поени од реакции
23
Хип Хоп култура во Македонија нема, има рап музика.
Ептен ми е на место некако ова, иако се гради, ама ја нема, сепак...На запад кога излезе ЈОЈОТО како играчка , овде на џамлии се радувавме...Има време, а сега е во подем. Ќе биде...:smir:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Ептен ми е на место некако ова, иако се гради, ама ја нема, сепак...На запад кога излезе ЈОЈОТО како играчка , овде на џамлии се радувавме...Има време, а сега е во подем. Ќе биде...:smir:
Сме чуле а не разбрале то ти е.

Јас ја разбрав одамна, и сегашната ситуација тешко дека е хип хоп култура...

Не се гради, моментално умира, премногу се комерцијализираше рапот во Македонија. Може да се каже дека имаше хип-хоп култура крајот на осумдесетите и деведесетите, таква беше општествената ситуација т.е. се роди желбата за слобода (осамостојување на македонија) и промена на општественото уредување. Таквите појави најмногу влијаат за градењето на темелите на хип-хопот било каде.

Сега транзиција, повеќе од 15 години веќе и ништо не е сменето освен што оди во надолна линија (ако го сметаме квалитетот, оригиналноста, враќањето кон корените и првичната идеја на таа култура), од друга страна народот се запозна со рапот како музика но погрешно го свати преку неговото искомерцијализирање.

Абе хип хопот е мртов, брем овде... сега за сега...

Член од
26 октомври 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
neznam dali ova go rekol nekoj pred mene ama nemozam ni da baram deka ima nad 1000 posts........znaci HIP HOP kurltura ne e samo RAPOT!!!!!!!!!!!!pod HIP-HOP spagaat 9 raboti:
1.rap-muzika
2.grafiti-art
3.sleng
4.beatbox
5.DJ(pod DJ site mislat na techno,trance,house....itn ali prvite Dj bile za rap)
6.nacin na oblekuvanje
7.freestyle
8.break dance
9.ZIVEENJE HIP HOP

Не се гради, моментално умира, премногу се комерцијализираше рапот во Македонија. Може да се каже дека имаше хип-хоп култура крајот на осумдесетите и деведесетите, таква беше општествената ситуација т.е. се роди желбата за слобода (осамостојување на македонија) и промена на општественото уредување. Таквите појави најмногу влијаат за градењето на темелите на хип-хопот било каде.

Сега транзиција, повеќе од 15 години веќе и ништо не е сменето освен што оди во надолна линија (ако го сметаме квалитетот, оригиналноста, враќањето кон корените и првичната идеја на таа култура), од друга страна народот се запозна со рапот како музика но погрешно го свати преку неговото искомерцијализирање.

hip hopot ne e samo tuka mrtov....segde e.......site se komercijaliziraat za pari......kaj nas celo vreme koristat MC i HC so crncite go upotrebuvaleu 80 i 90ti...........a toa hejter..........MAKEDONSKITE "RAPERI" NE PEJAT NA NIVNITE FANOVI....PEJAT ZA DA BIDAT BOLJE OD NIVNITE NEPRIJATELI........ima samo desetina asalni raperi i rap grupi u svetov...se e komercijala

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367

Абе хип хопот е мртов, барем овде... сега за сега...
Неможе да е мртво, нешто што не е ни било (родено).
Се трудат за музикава едно стотина души, од 2 милиони. Музиката ја слушаат двеста луѓе, на концерти, дури и тие што настапуваат скокаат доле во публика од што нема народ.

Треба масовност, организирање, овде кај нас ништо нема. Така и ќе остане до 2012, после, јабана.

Milovoe

деЧак со оЗЛОгласен СмешаК
Член од
13 декември 2009
Мислења
90
Поени од реакции
24

Ова до некаде држи вода али не би се согласил со цел пост. Во Македонија ..
Музиката почна како рап на времето , евулуираше во хип-хоп (2000-2007 г.) али , моментално живееме во некој модернизиран хип хоп начин на живот.

Елементи на хип хоп-от се првично пет , +3 се додадени со тек на време иначе MCeeng (Или рапот како музика) , B-boy (брејкденс) , DJ , Graffiti и Beatbox... Начинот на Говор (уличен сленг) , Облекување и Изведба на сцена се додадени покасно.

Колуминација на хип-хоп културата во македонија беше 2004-2005 незнам колку се сеќаваат младичиве на старата бранча ... е денес пак е друга приказна ... "Хип Хоп Револуцијата" е во тек , хах , комерцијалата пере мозоци на идната генерација и за некое време старото срање за заумре ... треба некој паметен еден убав биф да напраи за Ебачите , Дечкото на Стероиди и Слаткиот...

ХипХопот не би рекол дека е мртов ... уште не.

Член од
26 октомври 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
Неможе да е мртво, нешто што не е ни било (родено).
Се трудат за музикава едно стотина души, од 2 милиони. Музиката ја слушаат двеста луѓе, на концерти, дури и тие што настапуваат скокаат доле во публика од што нема народ.

Треба масовност, организирање, овде кај нас ништо нема. Така и ќе остане до 2012, после, јабана.
abe kako da ima masovno organizziranje?? na sto??SITE SE SRANJE
staklar,toni fen,vrcak,andrej (itn) ne ni se komentiraat...ne se raperi

a tie "asalnite".....ni oni ne se asalni.......taa pesna recenzija (od DNS ekia mislam deka bese) znaci toa e asalno?! na spotot edniot so naocarcinja sece meso.....posle nekoj ko kremac oblecen dava intervju....se sobrale celo maalo 100-200 dusi, se oblekle u trenerki,go drzat kurot so 1 raka i 1 u vozduh.......toa bilo aktuelno u amerika pred 30 godini.....so mi glumataat demek se od ulica.....a pa toj billy zver ne mi se komentira.....ni slatkar ne e beter od nego.....i toj pistolero samo se zaebava...NEMA ASANI RAPERI U MKD....SAMO SAF...... se drugo e SRANJE

Ова до некаде држи вода али не би се согласил со цел пост. Во Македонија ..
Музиката почна како рап на времето , евулуираше во хип-хоп (2000-2007 г.) али , моментално живееме во некој модернизиран хип хоп начин на живот.

Елементи на хип хоп-от се првично пет , +3 се додадени со тек на време иначе MCeeng (Или рапот како музика) , B-boy (брејкденс) , DJ , Graffiti и Beatbox... Начинот на Говор (уличен сленг) , Облекување и Изведба на сцена се додадени покасно.

Колуминација на хип-хоп културата во македонија беше 2004-2005 незнам колку се сеќаваат младичиве на старата бранча ... е денес пак е друга приказна ... "Хип Хоп Револуцијата" е во тек , хах , комерцијалата пере мозоци на идната генерација и за некое време старото срање за заумре ... треба некој паметен еден убав биф да напраи за Ебачите , Дечкото на Стероиди и Слаткиот...

ХипХопот не би рекол дека е мртов ... уште не.
toa so vikas za elementite za hip hop u pravo si.....ali ako vikas deka use e ziv Hip hopot KAZI KOJ GO ODRZIVA ZIV?!?!

Grafiti najcesto deca so mislat deka se "fraeri"ako "crtaat" grafiti...duri nekoi od niv se potpisuvaat trane...............kaj nas nema hip hop kultura...ne sme crnci i ne treba da se filmame deka sme.....ima nekolku OK rap grupi ali i na niv im fali neso.......samo SAF ....100% asalni sepak so vise gi nema

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Мислам дека главен проблем за хип-хоп културата во Македонија е тоа што нема еден најбитен фактор. Значи секоја култура покрај сите свои духовни и материјални творби мора да има и филозофи кои треба да ја разработат и дефинираат за што всушност се работи во таа култура. Тоа кај нас фали. Ние учиме по примерот на америчката хип-хоп култура која е кул и е коренот, но тамошните услови и начин на општествено уредување се многу поразлични од овдешните. Ние треба сами да дефинираме за што се се работи во Балканската хип-хоп култура. Е сега. Тука е проблемот. Ние имаме музичари, сликари, играчи во нашава хип-хоп култура, но немаме учител, филозоф, кој нема да гледа на вредноста на една рап песна или на еден графит, туку да ја дефинира онаа внатрешна желба и нагон кој не тера на сето тоа. А сето ова можи да го направи само некој доста учен и искусен возрасен човек, а не 17-18 годишник кој снимил една трака и кажува што е хип-хоп.

Kajgana Shop

На врв Bottom