Хип хоп културата во Македонија

Кртот

Лоботомичар
Член од
19 април 2007
Мислења
653
Поени од реакции
23
Ова до некаде држи вода али не би се согласил со цел пост. Во Македонија ..
Музиката почна како рап на времето , евулуираше во хип-хоп (2000-2007 г.) али , моментално живееме во некој модернизиран хип хоп начин на живот.

Елементи на хип хоп-от се првично пет , +3 се додадени со тек на време иначе MCeeng (Или рапот како музика) , B-boy (брејкденс) , DJ , Graffiti и Beatbox... Начинот на Говор (уличен сленг) , Облекување и Изведба на сцена се додадени покасно.

Колуминација на хип-хоп културата во македонија беше 2004-2005 незнам колку се сеќаваат младичиве на старата бранча ... е денес пак е друга приказна ... "Хип Хоп Револуцијата" е во тек , хах , комерцијалата пере мозоци на идната генерација и за некое време старото срање за заумре ... треба некој паметен еден убав биф да напраи за Ебачите , Дечкото на Стероиди и Слаткиот...

ХипХопот не би рекол дека е мртов ... уште не.
Зошто воопшто би ги декларирале како дел од хип хопот наведените луѓе? Остај ги ..Си се диват на свирките по дискотеки и модата закачена на нив..Не се продуктивни! Башка мала исправка...5 те елемтни кои беа глава или да кажам - СТАРАТА ПОСТАВА се: Емсинг, Ди џејството, Брејк Денсот, Графити и Начин на облекување. Според мене ова е во ред, но не би требало да се даде толкава вредност на НАЧИНОТ НА ОБЛЕКУВАЊЕ. Тука би требало да завземе место Битбоксот како доста битна гранка и да се смени со начинот на облекување...Додека сега во поново време , наведени се: Mc-ing ,Dj, Graffiti, Beatbox, Sleng, Way of Clothes i Stage Performance. Според мене и тука не е е убаво наведено и сведено на најбитното..Кој кур ќе земаш во предвид стејџ перформанс ако не те бива или обратно...Кој кур е битно како се носиш кога не си квалитетен, или обратно...Сленгот и не засега толку како битбоксот и диџејството а и Ем-сингот...Така да...Избрзано е , и не е сведено на најбитната 5 според мене...

Член од
26 октомври 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
Зошто воопшто би ги декларирале како дел од хип хопот наведените луѓе? Остај ги ..Си се диват на свирките по дискотеки и модата закачена на нив..Не се продуктивни! Башка мала исправка...5 те елемтни кои беа глава или да кажам - СТАРАТА ПОСТАВА се: Емсинг, Ди џејството, Брејк Денсот, Графити и Начин на облекување. Според мене ова е во ред, но не би требало да се даде толкава вредност на НАЧИНОТ НА ОБЛЕКУВАЊЕ. Тука би требало да завземе место Битбоксот како доста битна гранка и да се смени со начинот на облекување...Додека сега во поново време , наведени се: Mc-ing ,Dj, Graffiti, Beatbox, Sleng, Way of Clothes i Stage Performance. Според мене и тука не е е убаво наведено и сведено на најбитното..Кој кур ќе земаш во предвид стејџ перформанс ако не те бива или обратно...Кој кур е битно како се носиш кога не си квалитетен, или обратно...Сленгот и не засега толку како битбоксот и диџејството а и Ем-сингот...Така да...Избрзано е , и не е сведено на најбитната 5 според мене...
kaj nas eden coek da ima bar 1 od tie elementi ke bidam presreken.....zatoa ne ni slusam MK rap........ni znaat beatbox ni freestyle (moze znaat grafiti nekoi ali seedno.....)ni nacin na oblekuvanje......TONI FEN se prai nekoj raper ...ni znae da pee ni da se oblekuva ni da se odnesuva ko raper....

ima lugje koi idat u skoli za igranje za break dance...ama prasaj gi koj slusaat i ke recat JA SUM RAPER,SLUSAM SLATKAR EMINEM 50 CENT AKON TI I TAKVI GOMNA.....PA TIE TREBA DA SE KASTRIRAAT

Кртот

Лоботомичар
Член од
19 април 2007
Мислења
653
Поени од реакции
23
kaj nas eden coek da ima bar 1 od tie elementi ke bidam presreken.....zatoa ne ni slusam MK rap........ni znaat beatbox ni freestyle (moze znaat grafiti nekoi ali seedno.....)ni nacin na oblekuvanje......TONI FEN se prai nekoj raper ...ni znae da pee ni da se oblekuva ni da se odnesuva ko raper....

ima lugje koi idat u skoli za igranje za break dance...ama prasaj gi koj slusaat i ke recat JA SUM RAPER,SLUSAM SLATKAR EMINEM 50 CENT AKON TI I TAKVI GOMNA.....PA TIE TREBA DA SE KASTRIRAAT
За бреј денсот ок...Ајде некако се јаде тоа што го кажа...Ама за Битбокс..Бачко, или не си информиран или мислиш дека го нема.

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Немаат врска со хип хоп. И Андреј и Драги ми се драги познаници :)
Једина допирна точка со хипхоп на АН е истороријата на Драги? :)
Ако кацар напраи метал песна, ќе ја стаиш у хипхоп тема?

Riot не е воопшто хипхоп инструменталка, а е единствено дело на АН.
Океј е, и јас се запознав со Андреј.. мањебитно тоа.
Не мислев на историјата на Драги, (знам дека не се стриктно хип хоп) туку дека АН во ДнБ вметнуваат хипхоп елементи. Тоа е факт.
Затоа го ставив тука. :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Сеа треа да те гњавам со досадни ствари -.-
Значи, коа не е хип-хоп, не е хип-хоп.
Ако Драги остаил на шитспејс дека нивните стилови на музика се покрај останатото, и под инфлуенца на хип-хоп, незначи дека треба да Аномалија Натива, кој патем имаат само едно трака до сеа напраено, иако работат турбо, треа да ги стаиме у тема за Хип-хоп.

А и, незнам, ја не осеќам хип-хоп елементи у Riot, али верувам дека ти ќе најдеш некој, со оглед дека доста ствари си присвојувате :)

Ако одиме по таа логика, секоја DnB/jungle/Dub step трака со исечоци од олд скул рап фраери треа да ја ставам тука, пошо наводно има елементи од хип-хоп :)
Или можеби RATM да ги ставам тука? :)

дрн дрн јариња.
Најголемиот проблем е што нема кој да ви каже дека не сте црнци.
Нема кој да ви каже дека е во ред да си белец, и да се однесуваш ко белец.

Член од
26 октомври 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
За бреј денсот ок...Ајде некако се јаде тоа што го кажа...Ама за Битбокс..Бачко, или не си информиран или мислиш дека го нема.
epa po se izglea ne sum informiran......

ne ni slusam mk rap ili bilo so mk pa taka da zatoa neznam....

Најголемиот проблем е што нема кој да ви каже дека не сте црнци.
Нема кој да ви каже дека е во ред да си белец, и да се однесуваш ко белец.
ja sum belec i se odnesuam ko belec nikoj nemora da mi go kaze toa.....slusam rap (crnecka muzika) ali seedno....ne se praam deka sum crnec za razlika od nasive raperi

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
hip hopot ne e samo tuka mrtov....segde e.......site se komercijaliziraat za pari......kaj nas celo vreme koristat MC i HC so crncite go upotrebuvaleu 80 i 90ti...........a toa hejter..........MAKEDONSKITE "RAPERI" NE PEJAT NA NIVNITE FANOVI....PEJAT ZA DA BIDAT BOLJE OD NIVNITE NEPRIJATELI........ima samo desetina asalni raperi i rap grupi u svetov...se e komercijala
Не е, не си слушал андергроунд од САД сеуште го има. Европската сцена е исто така многу квалитетна посбно Германската и Француската добро напредуваат а Англискиот рап и хип-хоп вопшто ми е најквалитетен и оригинален, а исто така и прогресивен.

Комерцијала?
Значи според тебе олд скул рапот кој беше промовиран на YO! MTV Raps од 88 до 95 значи the golden age тогаш малку разграничи си ги поимите комерцијала и вистински хип-хоп.

Неможе да е мртво, нешто што не е ни било (родено).
Се трудат за музикава едно стотина души, од 2 милиони. Музиката ја слушаат двеста луѓе, на концерти, дури и тие што настапуваат скокаат доле во публика од што нема народ.
Ти текнува за Чиста и за The Most Wanted и каква сцена имало во 90те воопшто целата сцена во Македонија?

Значи тој период е најблизок до вистинскиот хип-хоп, кој е неповторлив период од историјата на таа култура во Македонија.

a tie "asalnite".....ni oni ne se asalni.......taa pesna recenzija (od DNS ekia mislam deka bese) znaci toa e asalno?! na spotot edniot so naocarcinja sece meso.....posle nekoj ko kremac oblecen dava intervju....se sobrale celo maalo 100-200 dusi, se oblekle u trenerki,go drzat kurot so 1 raka i 1 u vozduh.......toa bilo aktuelno u amerika pred 30 godini.....so mi glumataat demek se od ulica.....a pa toj billy zver ne mi se komentira.....ni slatkar ne e beter od nego.....i toj pistolero samo se zaebava...NEMA ASANI RAPERI U MKD....SAMO SAF...... se drugo e SRANJE

Grafiti najcesto deca so mislat deka se "fraeri"ako "crtaat" grafiti...duri nekoi od niv se potpisuvaat trane...............kaj nas nema hip hop kultura...ne sme crnci i ne treba da se filmame deka sme.....ima nekolku OK rap grupi ali i na niv im fali neso.......samo SAF ....100% asalni sepak so vise gi nema
За ДНС друг пат такви глупости не топај, ќе ти се смее некој...
САФ, САФ, САФ... си се затрескал по нив... иако се рап икони и ги поштувам многу, сепак има и други групи. Се работи за вкус, затоа не ги форсирај до толку :smir:

И да 4ри елементи се не 5, 9 или 118...

1. MCing
2. B-boy
3. Graffiti
4. DJing

Другите работи што се спомнати (бит бокс, стил на облека, на настап итн) доаѓаат покасно.

Мислам дека главен проблем за хип-хоп културата во Македонија е тоа што нема еден најбитен фактор. Значи секоја култура покрај сите свои духовни и материјални творби мора да има и филозофи кои треба да ја разработат и дефинираат за што всушност се работи во таа култура. Тоа кај нас фали. Ние учиме по примерот на америчката хип-хоп култура која е кул и е коренот, но тамошните услови и начин на општествено уредување се многу поразлични од овдешните.
Добро утро.

Ама за жал не се сервира во јавноста "производ" инспириран од мешањето помеѓу корените на хип-хопот и влијанието на нашата култура и општество врз таа култура како еден хибирд.

Се сервира американски wannabe рап.

А сето ова можи да го направи само некој доста учен и искусен возрасен човек, а не 17-18 годишник кој снимил една трака и кажува што е хип-хоп.
Јбг порано немало каде да се снима сега секој има студио, затоа имаме по 30 wanna be рапери на километар квадратен.

Старосна граница од 14 - 18 години.

Во Македонија ..
Музиката почна како рап на времето , евулуираше во хип-хоп (2000-2007 г.) али , моментално живееме во некој модернизиран хип хоп начин на живот.

Колуминација на хип-хоп културата во македонија беше 2004-2005 незнам колку се сеќаваат младичиве на старата бранча ... е денес пак е друга приказна ...
ХипХопот не би рекол дека е мртов ... уште не.
Мислам дека ја утна малку 2000 - 2007... може 2000 па назад:smir:

Незнам зошто кулминација 2004-2005 немаше ништо посебно...
Кулминација на пример ќе ја зедеме 2000 кога САФ правеа партали.
Хип - хопот е мртов ... барем овде.

kaj nas eden coek da ima bar 1 od tie elementi ke bidam presreken.....
Имаш инзвонредно квалитетни MCња, DJ, графити екипи... се наоѓа и некои б-бој групи ама слабо нешто.

3 од 4 основни има, само што тешко да се спојат.

Ако одиме по таа логика, секоја DnB/jungle/Dub step трака со исечоци од олд скул рап фраери треа да ја ставам тука, пошо наводно има елементи од хип-хоп :)
Или можеби RATM да ги ставам тука? :)
Рап елементи, не хип -хоп :smir:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Исти курац.
Сигурно не вметнува облекување у трака ебате.

Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
neznam dali ova go rekol nekoj pred mene ama nemozam ni da baram deka ima nad 1000 posts........znaci HIP HOP kurltura ne e samo RAPOT!!!!!!!!!!!!pod HIP-HOP spagaat 9 raboti:
1.rap-muzika
2.grafiti-art
3.sleng
4.beatbox
5.DJ(pod DJ site mislat na techno,trance,house....itn ali prvite Dj bile za rap)
6.nacin na oblekuvanje
7.freestyle
8.break dance
9.ZIVEENJE HIP HOP

hip hopot ne e samo tuka mrtov....segde e.......site se komercijaliziraat za pari......kaj nas celo vreme koristat MC i HC so crncite go upotrebuvaleu 80 i 90ti...........a toa hejter..........MAKEDONSKITE "RAPERI" NE PEJAT NA NIVNITE FANOVI....PEJAT ZA DA BIDAT BOLJE OD NIVNITE NEPRIJATELI........ima samo desetina asalni raperi i rap grupi u svetov...se e komercijala
Болдираните се тие елементи кои ги наведува KRS ONE ..значи ..другите се основни ..а овие се само наведени од најзначаниот ЕмСИ

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Незнам дали ова го има некој до сега прикажано но мислам дека вреди да се види 5 дела по 10 минути:
Магијата на една хипхоп култура

Видеово е од април 2005 и во него учествуваат: Dzaka Nakot, Видо, Чиста Околина, САФ, Пука Козметика, ДЈ Славе, Струја и Р.Н.С

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Незнам дали ова го има некој до сега прикажано но мислам дека вреди да се види 5 дела по 10 минути....
да не ти е во мисла го имаше пред неколку страни ставено некој :wink:, а интересно документарче е, но сепак од 2005 до сега многу работи се сменија така да треба ново некое да се напрај

Milovoe

деЧак со оЗЛОгласен СмешаК
Член од
13 декември 2009
Мислења
90
Поени од реакции
24
Еве свежо нешто!
Не е лошо , мада може малце на никовите да се поработи хех , со квалитетнава камера и спот подобар каде каде можело да се извади али ок е , пошо репрезент им е тракава немора накитено многу многу...

---------------------

Да се вратам на темата..

Кој го одржува рапот/хип-хопот жив во МК? - Дури има некој да го слуша постои ... фората е што она што стварно е рап го нема на ТВ денес пошто се смета за застарено и на ТВ се пушта она што е на топ листите во Америка и Европа.. е сеа "комерцијалава" фрла сенка врз успехот на потецијални рап дебитанти и веќе докажани групи/индивидуалци... па затоа мислиш дека и го нема хип-хопот.

Чиста Околина и The Most Wanted , ок да ако збориме за квалитетен рап (што постаро тоа подобро) да ама ХипХоп Културата дефинитивно тогаш е поим и позната само за 2-3ца така да покасно се појавува хип хоп културата после 2000та нели и списание почињаат да издаваат журки секој ден итн тн...

Хип-Хоп Култура има сеуште и денес , само што моментално у МК мутира на велико па пошо не е како што беше мислиме дека ја нема.

Поише забегавме на Рапот него ХипХоп Културата у МК , малце иритира што типци со елек и кошулка под него ти рецитираат вулгаризми и "HC" теми , али тоа ти е балкан...:kesa:

Член од
26 октомври 2009
Мислења
273
Поени од реакции
33
Многу ми се допаѓа тврд звук на гитари и рап...нешто ко Body Cound. Нешто најблиску на нашава сцена е оваа песна....и искрено многу е добра...треба повеќе вакви песни да прават!

Kajgana Shop

На врв Bottom