Новите автобуси (даблдекери, кинески и украински) во Скопје

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.367
Добро платена ПП...
ЈСП треба да ги обезбеди од свои пари, свој буџет во кој влегува и амортизација и отпис и набавка на нови. Зарем не е приметно дека двапати се двои за исти намени? како и во случаи со другите ЈП?

Во овој случај трипати. Еднаш од билет, другпат од буџет од кој оди за ЈП, а третпат за "донацијата", пак од нас во буџет. Исто е и со другите буџетски ЈП.
Дали некој ќе даде отчет зашто од тековните средства не се купиле нови?

Пред нас се првите нови 15 нископодни автобуси доделени како донација на Градот Скопје, односно на ЈСП кои се дел од проектот за набавка на 80 новопроизведени нископодни автобуси, а кои денеска влегуваат во сообраќај по скопските улици.
Нормална држава со нормална (со успеси) влада не се фали на овој начин...барем не загледав во други држави дека владата им поклонила (а автобусите и трамваите им беа прилично нови)

Инаку не се ни за фалење пошто многу е јака оваа инвестиција, ...за 5 години (од 2006 кога оној Боцевски ги најави), по 3 автобуси годишно. Добро е, ќе не биде

п.с. предлог секој нов асфалт да се обележи со "донација од владата на РМ"

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Добро платена ПП...
ЈСП треба да ги обезбеди од свои пари, свој буџет во кој влегува и амортизација и отпис и набавка на нови. Зарем не е приметно дека двапати се двои за исти намени? како и во случаи со другите ЈП?

Во овој случај трипати. Еднаш од билет, другпат од буџет од кој оди за ЈП, а третпат за "донацијата", пак од нас во буџет. Исто е и со другите буџетски ЈП.
Дали некој ќе даде отчет зашто од тековните средства не се купиле нови?

Нормална држава со нормална (со успеси) влада не се фали на овој начин...барем не загледав во други држави дека владата им поклонила (а автобусите и трамваите им беа прилично нови)

Инаку не се ни за фалење пошто многу е јака оваа инвестиција, ...за 5 години (од 2006 кога оној Боцевски ги најави), по 3 автобуси годишно. Добро е, ќе не биде

п.с. предлог секој нов асфалт да се обележи со "донација од владата на РМ"
Е ова и јас би сакала да знам, зошто не си купат од ЈСП сами автобуси? Толку ли одат во загуба со работата, долгови ли имаат, што им се случува со претпријатието? Ако е толку непрофитабилно, нека го затворат, нека отворат приватно претпријатие, сигурно некој ќе се нафати на тоа.
Иако, да, супер е што ги донеле автобусите, супер е што има нови автобуси, редно време беше, дрн-мрн, све најбоље, да не бидам сфатена како да се бунам или наоѓам замерки, само се прашувам зошто толку се испуваа за нешто за кое не би требало и што се случува со нашето јавно претпријатие кое би требало да си купи автобуси, не да му донираат :toe: И, добро, да, на автобусите стои "донација од владата", тоа подразбира дека е од народот, не дека одредени персони од владата лично дале пари, или дека е донација од партијата. Тоа што партијата која е моментално на власт сака да прикаже како успех купување на нови автобуси за градски превоз во кои нема луѓето да се осеќаат како стока, е ТОА е во најмала рака мизерно, а уште помизерно е што симпатизерите на тоа гледаат како да е личен придонес од лидерот нивни! (ама да не забегувам во политика)
За обележувањето, покрај натписот, да стои и лавче/ружичка, да се знае од која влада е донацијата, да нема забуни на изборите после :)

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.864
Поени од реакции
21.740
Само кој ќе ги одржува тие автобуси, зашто очигледно ЈСП нема време.....

Штета, се возиш во нов автобус а на прозорот кал 5 сантиметри , ништо надвор не се гледа, внатре ѓубре колку ти душа сака ... тоа ти е !!!

П

Паспарту

Гостин
Никој не плука по автобусите, туку по тоа што пишува на нив... :) Ете и Lurtz објасни убаво погоре. Не е работата владата да се меша во секоја пора од животот на граѓаните и да создава слика дека без неа граѓаните нема да преживеат, па треба да им се заблагодариме на нив и поради воздухот што го дишеме.

Супер што добивме 15 нови автобуси, другите кога и дали ќе стигнат ќе видиме.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Се возев пред 3 дена во нов автобус:) Да се испофалам. Разликата од старите - огромна!!!
Ме интересира порано, кога си плаќавме данок, и кога дел од данокот си одеше во Влада, во ЈСП, во Град Скоје и слично, каде одеа тие пари?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Се возев пред 3 дена во нов автобус:) Да се испофалам. Разликата од старите - огромна!!!
Ме интересира порано, кога си плаќавме данок, и кога дел од данокот си одеше во Влада, во ЈСП, во Град Скоје и слично, каде одеа тие пари?
изгледа ги исплаќале сеуште старите...

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
denes vidov eden od novite - pred mene vozeshe - i nekako mi izgledashe za mnogu poshirok od starite - i mn.teshko se snaogja po nashive ulici -edvaj gi fakja krivinite - da ne ispadne rabotava - ovie novive avtobusi da vozat samo niz Partizanska-?????-

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
замисли и воазчите ги средиле, сега се облечени во униформирани одела :back:, се надевам се и почисти од порано, бидејќи уште рано сабајле грото од нив знаеа да трујат на пот. :pos2:

се прашувам кога ќе стигнат останатите како и оние двоспратните? :raz:

како и да е ај со здравје да си ги користиме и нека ни се за многу години :cug:!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Ајде наздравје (ваљда) првата поправка на новиве автобуси!
Пред некој саат видов, ганц нова 5ка како беше нападната од специјалната единица на мајстори на ЈСП дур беше имобилизирана за движење низ крвотокот на нашиот главен град. А златен Санос наш си имаме. Барем поефтино ќе си поминевме. А и за поправка ќе беше полесно. Ене кај е фабрикана.

Исто така видов и од скопските Даблдекери. Се тренираат пилотите на тимот "ЈСП" како се вози со надградба низ градов. Ваљда тој шо го видов беше на higher level, зашто имаше патници и доле и на поткровје. Вака од надвор изгледа ретро и фино. Ама си имавме ние ретро пред тоа али нејсе...

--- надополнето ---

Член од
20 јули 2009
Мислења
865
Поени од реакции
600
уште не сум видела ваков. Кои линии се?
Со овој автобус беше пробното возење т.е Државниот врв го испробуваше како чини...Како што можев да приметам од друг автобус во кој се возев,внатре имаше камери и апарати и 300 чуда што го снимаа возењето а внатре го забележав Коце Трајанов и имаше и некои пензионерчиња со кеси и др.глупости

S

stefi

Гостин
Со овој автобус беше пробното возење т.е Државниот врв го испробуваше како чини...Како што можев да приметам од друг автобус во кој се возев,внатре имаше камери и апарати и 300 чуда што го снимаа возењето а внатре го забележав Коце Трајанов и имаше и некои пензионерчиња со кеси и др.глупости
И за 15 години ќе ги пуштат?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
И за 15 години ќе ги пуштат?
Јас колку што знам ќе има само два или три вакви автобуси и изгледа ќе ги користат само за туристички тури (кој ќе најде турист во Скопје нека ми се јави) во Скопје и Охрид. Значи нема да има редовни линии на кои ќе возат двокатни автобуси. Ако мене ме лажат ве лажам и јас вас за ова..:)

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Јас колку што знам ќе има само два или три вакви автобуси и изгледа ќе ги користат само за туристички тури (кој ќе најде турист во Скопје нека ми се јави) во Скопје и Охрид. Значи нема да има редовни линии на кои ќе возат двокатни автобуси. Ако мене ме лажат ве лажам и јас вас за ова..:)
Дај другпат читајте и информирајте се повеќе :) Нарачани се 202 двокатни автобуси од кои 2 ќе бидат со отворен кров од кој еден ќе биде во Скопје а другиот во Охрид. Останатите 200 двокатни автобуси се за во Скопје од кои 67 ќе пристигнат до крај на Ноември.

Kajgana Shop

На врв Bottom