Новите автобуси (даблдекери, кинески и украински) во Скопје

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.027
Ако донираш некаде на страна запишуваш Донација од Владата на РМ. Самиот збор донација знаеш што значи. Нас не ни донираат автобуси...
Автобусите се купени од страна на владата на РМ и потоа дадени на ЈСП Скопје. Значи се работи за терминологија. Проста правничка терминологија. Не знам како е во институцијата во која ти работеше, ама во македонските и молив и гума за бришење да дадеш на школо треба да направиш записник за Донација.

Е сеа имаш ПР играрии и контра ПР. Е тука не се мешам :)

Томиџери, донациите од Кралство Холандија пак се направени со пари собрани од луѓето што живеат во Холандија, без оглед на тоа дали се или не се државјани на истата.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Автобусите се купени од страна на владата на РМ и потоа дадени на ЈСП Скопје. Значи се работи за терминологија. Проста правничка терминологија. Не знам како е во институцијата во која ти работеше, ама во македонските и молив и гума за бришење да дадеш на школо треба да направиш записник за Донација.

И јас се согласувам дека е терминологија ,само треба некои работи да се исправат и ке биде све во ред ...
ДДВ да биде ДГМ - донација од граѓаните на Македонија ,и со ред сите давачки да почнуваат со донација за владата на РМ :icon_bigg

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Томиџери, донациите од Кралство Холандија пак се направени со пари собрани од луѓето што живеат во Холандија, без оглед на тоа дали се или не се државјани на истата.
Од таа терминологија и административни глупости страдаме.
Но сите ќе се согласиме дека е чиста глупост,собирање поени.

П

Паспарту

Гостин

Тончи, ако нашава влада и ги поклони стариве автобуси на Уганда, тогаш може на нив да пишува 'Донација од Влада на РМ'. Нема логика на автобусите да пишува донација, тогаш значи и стадионот е донација, и салата, нека почнат и на семафориве да лепат табли дека се донација...

Инаку во вакви банана држави како нашава, под името донација се прави најголемото перење на пари.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.027
Да не се оддалечуваме од темата. Битно ќе се освежи возниот парк на јавниот превоз. Пред 3 години кога бев во Белград паднав во депресија гледајќи ги нивните автобуси. За година-две ќе го заличи Скопје барем на тоа поле :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Да,благодарни сме му на Господа што ни даде вакви луѓе да ни донираат 15 автобуси во 2011 година. Ние сме среќна нација,се добиваме на крај.

M

Mario Gómez

Гостин
Колку и да има некој негативни страни овој проект, најголемата е позитивна, тоа што ќе си се возиме со нови автобуси, тивки, нископодни.

Се возев денес со нова 4-ка.

Некој нека стај податоци за моторот.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
И народот леб да јаде ке имаше

наброј ми бизнисмени капиталисти богаташи кои вложиле нешто во македонија како што вложила владата? значи се покажа дека ако не државата да вложи како што било и порано капитлистиве само за себе мислат и си градат и крадат од мкд. све што изгради владата ќе остане, само проблем е ако ветила а не исполни.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
наброј ми бизнисмени капиталисти богаташи кои вложиле нешто во македонија како што вложила владата? значи се покажа дека ако не државата да вложи како што било и порано капитлистиве само за себе мислат и си градат и крадат од мкд. све што изгради владата ќе остане, само проблем е ако ветила а не исполни.
абе друже си запнал владата владата владата. па да те прашам владата од каде има пари? од буџет нормално. буџет од каде? од данок и слично. и кој плаќа данок? народот! значи пак од народот доаѓаат средствата. значи не рече грујо или бранко или кој и да е Чекај ја од мој џеб ке дадам... а тоа што пишува дека донација е влада на рм стварно треба да го тргнат !!!

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.907
Поени од реакции
726
Добро во секое јајце кај нас мора да се најде влакното.Ај да ѓи осеќавте тие пари од буџетот толку многу на ваш џеб па да се буниме толку,ама вака вие(ние,тие,сите)си плаќаме редовно се што треба(даноци),се полни буџетот,владата одвојува пари за проект наречен "Автобуси" и ги купува истите тие и ги донира на ЈСП бидејќи ЈСП се неспособни да обезбедат пари за нови автобуси.Сепак за разлика од другите проекти(2014,компјутер за секое дете....) овој е најреално потребен и оправдувам се во врска со него бидејќи редно беше иако ретко користам автобус да се качам во него и да се почувствувам како човек а не како стока,вреќа компири и слично.Сепак е за граѓаните проектот.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Пример за лоша економија е кога владата е најголем инвеститор. ФАКТ.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Пример за лоша економија е кога владата е најголем инвеститор. ФАКТ.
ај те молам дај ми пример или објаснување доказ... пошо викаш факт е тоа.. инаку не го оспорувам јас носењето на нови автобуси него ств не ми ејасно зашо донатор е влада на рм ... парите се сепак од граѓаните !!! ако одиме по таа логика и владата е избрана од народот.. така ?

чудно е ова еј.. народот дава пари народот избира влада народот бутка влада.. и кога ке видиш сум сумарум народот нема пари нема асални автобуси нема ова нема она... хаха смешно :)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
После толку години конечно се реши да се донесат нови и одма со негативни коментари и барање на влакното во јајце како што пиша некој погоре.
Како корисник на услугите на ЈСП се радувам што нема да ми дува од џамот или од вратата, што по некое време нема да ме буди прва 5ка наутро во 5 ипол заради бучноста, што нема да ми врне во автобус повеќе отколку надвор, што нема да се плашам дали автобусот ќе се дотркала до факултет... А напишаното или панделките не ми се битни, некој мора да се рекламира на автобусите, битно ми е таа реклама да не ја покачи цената.

--- надополнето ---

После толку години конечно се реши да се донесат нови и одма со негативни коментари и барање на влакното во јајце како што пиша некој погоре.
Како корисник на услугите на ЈСП се радувам што нема да ми дува од џамот или од вратата, што по некое време нема да ме буди прва 5ка наутро во 5 ипол заради бучноста, што нема да ми врне во автобус повеќе отколку надвор, што нема да се плашам дали автобусот ќе се дотркала до факултет... А напишаното или панделките не ми се битни, некој мора да се рекламира на автобусите, битно ми е таа реклама да не ја покачи цената.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
ај те молам дај ми пример или објаснување доказ... пошо викаш факт е тоа..
Пример од нашава економија:
Владата за да ги оствари непродуктивните "инвестиции" мора да се задолжува со оглед на тоа што 2-3 пати се прави ребаланс на буџетот бидејќи нема доволно пари. Лани, се издадоа државни записи и со тоа беа повлечени пари од стопанството. Со тоа што беа повлечени пари од стопанството(дали од фирми или банки), се намали инвестирањето во нова технологија или зголемување на капацитетите на фирмите. Банките наместо вишокот средства да го пласираат во кредити во стопанството, тие ги пласираа во државни записи.
Ете затоа е факт зашто ваквите инвестиции од владата е лошо за економијата. Ова најпросто кажано.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јас да си прашам еве, кој требаше спроед вас да плати за новите автобуси?

Kajgana Shop

На врв Bottom