Вонреден технички преглед...шерифување на полицијата!

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
ме сега... овој закон и не е воопшто нов кај нас. јас кога возев такси пред околу 15 години постоеше. како и тогаш, така и сега, тој закон е првично наменет за да се делкаат таксистите со неисправни и стари коли. јас незнам за некој што го зауставиле и го однеле на вонреден технички а е цивилна кола, поготово набројаните, лада, застава фичко бла бла бла...

Темата е инспирирана од Лада 1600. Полициска патрола на правец Маџари - Трубарево :) Ладата регистрирана, а-тестиран плин. Предната шепа не фаќала како што треба (од банална причина). Типот што ја возеше е пензиониран механичар и кажа самиот дека не почувствувал ништо не обично (да речеме да влечи при кочење). Се знае стара кола си ги има мааните ама не да не безбедна.

Е полицијата го стопирала и правец на технички. 300 евра казна зошто не кочела добро Ладата. Значи не дека немала кочници, зошто добро не кочела. А кој се разбира од механика знае дека можат причините да бидат банални. Во случајот се испоставило дека клипчето на кочницата не било легнато убаво (фабрична грешка) т.е не правела добро затворање оти била турска, а не била оригинал.

И сега? Сега...го земал делот и во полиција. Им докажувал дека фабричка грешка има во делот, тие не признаваат...треба да ги плати 300 евра.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
па тоа реков го знам... јасно ми е како ден дека се собираат пари од народов...

патем речено, има новитет кај нас од пред 3-4 дена. полиција зауставува дизел возила и со пумпица рачна и црево влечат нафта од резервоар... ако ти е со црвена нафта, инстант ти ја одзимаат колата трајно... возилото станува сопственост на МВР. тој закон устварине е нов, ама сега прават пари. поготово на бензинските станици кои точат црвена нафта знае да стои цивилна кола која ке те заустави веднаш пред да излезеш од бензинска... мак оил на пример, вчера му зедоа опел вектра на еден пријател... а слушнав и за уште неколку вакви случаеви на одзимање на коли токму на оваа бензинска... макоил во аеродром-лисиче на булевар србија...

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.783
па тоа реков го знам... јасно ми е како ден дека се собираат пари од народов...

патем речено, има новитет кај нас од пред 3-4 дена. полиција зауставува дизел возила и со пумпица рачна и црево влечат нафта од резервоар... ако ти е со црвена нафта, инстант ти ја одзимаат колата трајно... возилото станува сопственост на МВР. тој закон устварине е нов, ама сега прават пари. поготово на бензинските станици кои точат црвена нафта знае да стои цивилна кола коај ке те заустави веднаш пред да излезеш од бензинска... мак оил на пример...
Е ова е лудо.Што к.р ги боли на нив јас што ставам што нека проверуваат и какво уље ставам на колата дали е од најскапото или некое поефтино и ако не им чини нека ми ја земат колата.Море мамицата нивна јас ако се така ригорозни нека ги затворат бензиските а не колата да ми ја земат.Проста маса зашто сум ставил нафта ке ми земат овде 5000 евра пример кола.У пизду матер нека идат више па во Конго не е овака :nerv:

И дај некаде ако има да се прочита за овој луд прост закон????

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Глупости, тогаш да не правиме технички коа се регистрира кола, и така е неважечки кај цајканите.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
полиција зауставува дизел возила и со пумпица рачна и црево влечат нафта од резервоар... ако ти е со црвена нафта, инстант ти ја одзимаат колата трајно... возилото станува сопственост на МВР. тој закон устварине е нов, ама сега прават пари. поготово на бензинските станици кои точат црвена нафта знае да стои цивилна кола која ке те заустави веднаш пред да излезеш од бензинска... мак оил на пример, вчера му зедоа опел вектра на еден пријател... а слушнав и за уште неколку вакви случаеви на одзимање на коли токму на оваа бензинска... макоил во аеродром-лисиче на булевар србија...
шо ако во резерварот турам масло за јадење измешано со бензин и дизел? Имам турено и колата си оди најнормално. Патем кој кур е државата да ми кажи шо да турам во резерварот? Да не почнат да не казнуваат за носење на патики на нозе? Ебати тиранијата...

како бе ќе ти земат кола? Ќе ја искршам пред нив, и чакмакот ќе и го клам... и не му ја давам да ја земат.

Нека ги казнуваат тие шо ја продаваат црвената нафта, не тие шо ја трошат.

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Нека ги казнуваат тие шо ја продаваат црвената нафта, не тие шо ја трошат.
I agree!

Сериозно, што ако имам масло за јадење во резервоар? Ќе ми ја конфискуваат? Ахаххахахаа

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.783
Прво никаде не гледам дека е забранета црвената нафта чим се продава по бензиски....
Второ...Кој к.р фактор се полицијата да ми одземе нешто мое приватно што сум го купил ако не сум прекршил никаков закон.

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Прво никаде не гледам дека е забранета црвената нафта чим се продава по бензиски....
Второ...Кој к.р фактор се полицијата да ми одземе нешто мое приватно што сум го купил ако не сум прекршил никаков закон.
Кршиш. Црвената нафта не смее да се користи за моторни возила :) Само не гледам зошто да не. Што ако чади од оџаците, а е лошо од ауспух...

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.783
Кршиш. Црвената нафта не смее да се користи за моторни возила :) Само не гледам зошто да не. Што ако чади од оџаците, а е лошо од ауспух...
ОК ако кршам тогаш нека ја затвори пумпата од која точат црвена нафта и кога ке сакам да идам да пунам да немам друг избор да си ставам нормален дизел.

И ако е вистина ова што кажуваат на секој втор таксист ке му ја земат колата зошто скоро сите дизелаши таксисти се со црвена нафта :nesvest::nesvest:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Остај ти Европа , европа се изживува на тој начин врз луѓето за да ги држи под контрола. Ние немаме таков сообраќај ниту толку длабок џеб. Законите кога се донесуваат се зема во предвид и економијата и населението .

Туку да отворам тема да зберуваме?

Кој е за ?
види... дека имаме „прекрасна“ економија да... дек аимаме „одлични“ патишта и тоа да.. ама тоа незначи некој неисправен да земе кола и да вози... ради него страдаати други невини луѓе спомнав ако се работи за сериозен дефект на колата шо може да предизвика проблем нека му пишат казна и у сред село кај шо има 10тина жители и земјен пат.. да не зборивам за автопат !!!

--- надополнето ---

Епа ја баш за тоа правам муабет. Се буниме, се силиме, а уствари ништо не правиме. Глупа нација, јебеш га.
постои здружени на возачи на град скопје како шо знам ја... шо не превземат они нешто? знаат какви ни се и колите и патиштата и слично... најголем арач се прави на регистрација заради следново..
кога регистрирате кола ви земаат скоро 2 000 денара нешо + - за улици и патишта и шо праат они? прво ке напраат една улица ( после 5 години кршење на колите по истата улица) после 3 4 месеца им текнало дека треба канализација да напраат па ке ја копаат па ке ја закрпат со 1 сантим слој на асвалт па ке им текне после дека требало довод и слични глупости....

Е ова е вистински арач !!! а ти рачунај колку пари собира државата од тоа.. 1 регистрација = 2 000ки

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.159
Поени од реакции
11.919
Ај само набрзина...

Во Европа казните се многу поголеми за несоодветни гуми и технички неспремно возило. За две различни големини на гуми (неисправни излижани) казната во Италија 1500 евра. Просечна плата таму 1100 евра. Ако те застане цајкан и те однесе на технички преглед, наредни 6 месеци не смеат да те чепнат и да те носат на вонреден технички. Знаете дека ми имаат мерено шара на гуми во Австрија? Другарче заборави вињета да купи казна плати на граница 1000 ДМ тогаш, исто во Австрија. Така што, ригорозни закони во сообраќајот треба да има.

За екстралесното гориво односно кај нас познатата црвена нафта. Таа е строго забранета за користење во генералниот транспорт и се користи само кај електричните генератори, земјоделските апарати и топлинските котели. Главна разлика помеѓу нормалната нафта и црвената е што кај црвената нафта вештачки се додава боја во процесот на рафинирање за цел полесна идентификација бидејќи оваа нафта не подложи на данок или на некој симболичен процент. Со возење на црвена нафта прекршувате царински закон и нормално е колата да ви ја запленат. Ако возите на масло или друго органско гориво нема зошто да ви прават проблем. Проблемот е кај црвената нафта. Таа на бензинските се продава за земјоделски апарати и котели а не за во кола.

Гледам многу мислења во стил "што ќе ми а-тест имам нов плин" или "кочницата кочела ама малку зафркавала". Треба да разбереме дека секаде во нормалниот свет постојат строги закони и правила кои го регулираат минималниот стандард на едно возило кое може да вози по улиците. Не може сега јас да возам скапан стокец без кочници напред зошто и онака улиците се за никаде и не ги поправаат. На крајот на краиштата возењето е луксуз и најмалку некој што треба да се погрижи да ги исполни законски дадените норми кои секој во државава мора да ги почитува без да фаќа кривини и да ги толкува работите каок што сака. Не сме најпаметни на светот и не може другите да се будали да прават поинаку?

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.783
Ај само набрзина...

Во Европа казните се многу поголеми за несоодветни гуми и технички неспремно возило. За две различни големини на гуми (неисправни излижани) казната во Италија 1500 евра. Просечна плата таму 1100 евра. Ако те застане цајкан и те однесе на технички преглед, наредни 6 месеци не смеат да те чепнат и да те носат на вонреден технички. Знаете дека ми имаат мерено шара на гуми во Австрија? Другарче заборави вињета да купи казна плати на граница 1000 ДМ тогаш, исто во Австрија. Така што, ригорозни закони во сообраќајот треба да има.

За екстралесното гориво односно кај нас познатата црвена нафта. Таа е строго забранета за користење во генералниот транспорт и се користи само кај електричните генератори, земјоделските апарати и топлинските котели. Главна разлика помеѓу нормалната нафта и црвената е што кај црвената нафта вештачки се додава боја во процесот на рафинирање за цел полесна идентификација бидејќи оваа нафта не подложи на данок или на некој симболичен процент. Со возење на црвена нафта прекршувате царински закон и нормално е колата да ви ја запленат. Ако возите на масло или друго органско гориво нема зошто да ви прават проблем. Проблемот е кај црвената нафта. Таа на бензинските се продава за земјоделски апарати и котели а не за во кола.

Гледам многу мислења во стил "што ќе ми а-тест имам нов плин" или "кочницата кочела ама малку зафркавала". Треба да разбереме дека секаде во нормалниот свет постојат строги закони и правила кои го регулираат минималниот стандард на едно возило кое може да вози по улиците. Не може сега јас да возам скапан стокец без кочници напред зошто и онака улиците се за никаде и не ги поправаат. На крајот на краиштата возењето е луксуз и најмалку некој што треба да се погрижи да ги исполни законски дадените норми кои секој во државава мора да ги почитува без да фаќа кривини и да ги толкува работите каок што сака. Не сме најпаметни на светот и не може другите да се будали да прават поинаку?

Затоа што се продава за котели се чека редица од коли за црвена нафта на бензиските.Каде е тука полицијата да ја казни бензиската а не обичните граѓани????

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.391
Во Европа казните се многу поголеми за несоодветни гуми и технички неспремно возило....
Се надевам дека на овој закон подлежат и коњските запреги (полни со мокри картони за да тежат повеќе у отпад), "возилата" (не знам како да ги наречам) за сечење дрва и моторчиња со самонаправени приколки-мрежи полни со пластика кои секојдневно парадираат на потегот Бутел, Шутка, Битпазар...центар. Ама само се надевам. Законот е ист за сите или не? Знаејќи одредени состојби кај нас со мито, дали сме ние за такви недоречени закони? Ради вакви и слични состојби во сообраќајот, не знам дали би можеле да се споредуваме со ЕУ членките...на пример во Франција нема коњски коли на булевар или улица во Париз?

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
1) Во право си за се, но дали гледаш економска исплатливост на казните? Се разбира, кршиш закон и ќе си платиш казна. Нема тука трте-мрте. Но, да плаќаш 300! евра казна, во држава во кој ретко кој зема 300 евра плата, а вози 101 со див плин, е сулудо! Да е казната како што беше порано 40-50 евра, ајде ќе речеме има некаква логика.

И што, по таа логика тие што земаат 200-300 евра плата, не смеат да си купат кола оти немале пари да платат казна?! Толку им се можностите, а потребата е голема. Кога би живеел во Скопје ќе видиш за што ти викам.

Доколку живееш Ново Лисиче, а работата ти е во Ѓорче Петров, месечна карта е над 2000+ денари со автобус. Доколку одиш со кола на плин и се разбира го делиш со некого (најчесто така се прави), ти доаѓа некаде по 500 денари од човек месечно. Ако одиш сам е 1500-1800 денари.

Се надевам дека на овој закон подлежат и коњските запреги (полни со мокри картони за да тежат повеќе у отпад), "возилата" (не знам како да ги наречам) за сечење дрва и моторчиња со самонаправени приколки-мрежи полни со пластика кои секојдневно парадираат на потегот Бутел, Шутка, Битпазар...центар. Ама само се надевам. Законот е ист за сите или не? Знаејќи одредени состојби кај нас со мито, дали сме ние за такви недоречени закони? Ради вакви и слични состојби во сообраќајот, не знам дали би можеле да се споредуваме со ЕУ членките...на пример во Франција нема коњски коли на булевар или улица во Париз?
Не, тие се во друга подгрупа. За нив не важат законите, за нив се гледа низ прсти. Но, ако возиш фиќо со неисправен добош ти си поопасен, од тип со добро наострена пила и кочници кои работат на техника „Потпри нога тркалото да закочи“

Kajgana Shop

На врв Bottom