F
fantomX
Гостин
Овај коментар....Big 4, како што и самиот знаеш, значи Големата Четворка: Челзи, Јунајтед, Арсенал и Ливерпул. Тоа не сум го измислил јас, па да дебатираме дали постои или не такво нешто. Често се водат статистики кои се поврзани со 4-кава.
Зошто да не може Роман да падне во криза? Ја ко шо знам, тој е нафташ, и што ти не друго. И на него може да му скурчи и да не дава пари веќе.
Ако гледаме кои се најбогати клубови во светот (исклучувајќи ги богатствата на газдите), тоа се Манчестер Ј., Реал и Барса. За овие клубови да западнат у финансиска криза, треба светот да се преврти. Си имаат тие јака монетарна и маркетиншка политика. Сите ќе се сложите дека овие клубови се далеку попопуларни од Сити, Челзи и др.
И да, треба да се направи разлика меѓу Челзи и Сити. Челзи првата сезона со нов газда беше 2ри, а потоа 2 години по ред шампион (со Мурињо). Сити не може до ЛШ да се докопа. И пак се враќаме на муабетот дека успешен клуб се гради етапно, во неколку фази, а не преку ноќ (дедо Питер од Манчестер).
...ја покажува релативноста на нештата, и ја покажува бессмисленоста на терминот „big 4“, си ја измислил ти или некој друг, небитно.До 1990 година, големата четворка беше Ливерпул, Евертон, Лидс и Арсенал ...
Лоша промена, џоа глобално заладување, па се мењаваат епохи.
И му праи некој дечко муабет на некој Манчестерац во 1994 ..
„ до 1990 година, не познавав навијач на Манчестер, сем навијачи на Лидс, Евертон и факин Ливерпул“ ...
И се убацуваат момци кои викаат дека допрва се праи историја ...
Неколку години подоцна, Манчестер биднува шампион пар екселанс ... на рамниште со Ливерпул, а има и промени во големата четворка
(пример, во 1996 била Блекбурн, Манчестер, Арсенал и кој?) ..
Не постои голема четворка. А ако постои, не е фиксна ...
Не е ова евровизија
Ако има, нека напраат правило, да не испаѓаат тие екипи во никој случај, па да не се деси 1971 за Манчестер.
Инаку, да не се лажиме ... овај безврска коментар е сублимат на сите погоре (минати две страници)
Никој не рече дека Роман не може да падни во криза. СО нафта сега не знам колку се занимава, има најмалку 4 години од ко го продаде Сибнефт на Газрпом, но и то е небитно.
Шо е битно во случајов? Битно е шо ти не сакаш да видиш, дека на Абрамович веќе НЕКОЛКУ ГОДИНИ му е смачено да дава пари за Челзи. Одамна му е СКУРЧЕНО, само некој шо очигледно следи Премиер Лига (ко тебе) не можи то да не го гледа, па само можи да се прај „на три пол“ (ко тебе).
Реал Мадрид и Барселона не ги коментирам пошто нема шо многу да се коментира - зад нив стојат шпанскиот кралски стол, односно најбогатата шпанска провинција со голема економска автономија. Манчестер Јунајтед пак, многу интересен клуб, многу. Клубот кој прв е најискомерцијализиран, капиталистички во секоја смисла на зборот, огромни приходи и огромни трошоци. И нив им смета тоа што некој(-и) решил(-е) да вложи(-ат) пари во друг(-и) клуб(-ови)? Кутрите тие, таа „банда“(копирајт Фергусон) Реал Мадирд им го зеде Куроналдо...80те милиони за добротворни цели ги дадода, за гладните во Африка....
Точно, пак доаѓаме дека „успешен клуб се гради етапно“. Само ти целсоно се губиш, во секој твој нареден и нареден збор. Апсолутно се губиш. Сакаш со тој „дедо Питер“ да ми потенцираш дека благодарение на „јунајтедовиот“ Кенион Челзи преку ноќ станал успешен клуб, а после ми викаш дека такво нешто не се градело преку ноќ. Не можам ама ич да те разберам, ич.
Моето е јасно по ова прашање, успешен клуб не се гради наеднаш, баш така. Кенион беше првата „етапа“, според твојава терминологија. И благодарност до него за сработеното, иако со расположливите ресурси мораше и појќе да напреј, макар шо ти сакаш да ми го прикажиш ко Господ само зато шо дошол од Манчестер Јунајтед. Следната етапа е Гурлај. Не бери гајле, не барај, и тој има работено во Манчестер Јунајтед. То шо после Манчестер Јунајтед има работено во претходниот спознор на Челзи за спортска опрема (Умбро) не е битно нели, битното е шо работел во Манчестер Јунајтед. Ебаго. :kesa: