ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата Karlos sakalot
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Еве ти збориш за Струшко,јас ти кажувам за Велешко,Карлос збори за Прилепско.Значи поради икс причина торбешите се пишаа албанци и така во 2002 добивме енормно виока цифра.Е сега кога ќе си го продадеш газот под кирија,триста причини ќе измислиш,но без пари (економски фактор) никој не менува националност.
И за бегалци ти дадов пример,неможеш мене да ме убедиш,бидејќу сум разговарала со луѓе од Врановци и добро ме служи и слухот и меморијата.Ако ги има во Врановци,ги има и на други места,исто како случајот на торбешите.

Албанците им нуделе пари на торбешите од Струшко :) Јас мислам дека по економската моќност би можело да биде спротивното , односно торбешите да им понуделе пари на албанците , но секако не е ни едното ни другото.

Еве што пишуваше ВЕСТ за оваа проблематика :

Со последниот попис од 2002 година, во Лабуништа, Струшко каде што, според резултатите од претходните пописи, се мислеше дека живее македонско население од муслиманска вероисповед, речиси преку ноќ ги снема Македонците. Бројот на Македонците за нецели осум години се намали за речиси 2.500 жители, со што драстично се смени етничката структура во полза на етничките Албанци. Само 1.149 жители, од некогашните 3.583, се изјасниле како Македонци, додека 4.935 се попишале како Албанци. Во споредба со 1994 година, ова е голем скок за етничките Албанци, бидејќи пред осум години во Лабуништа не броеле ни 2.000. Бројката на турското население, пак, од 2.334 во '94 година, во 2002 година паѓа на 1.618 лица. Лани за првпат во Лабуништа се попишани тројца Роми, осуммина Власи и 72 Бошњаци, додека бројот на Србите се намалува на еден жител. Кои се причините за само осум години во толку големи размери да се смени националното чувство кај жителите на селото.
Кога ќе се влезе во селото, веднаш се забележува дека жителите се имашливи луѓе кои вложуваат во своите домови.

- Муслиман, велат тие. И тука почнува приказната за тоа кои се, од каде се и какви се лабуништани.
Пред стотици години, кога некој од Лабурија, пограничен реон во Албанија, ќе тргнел да посети некој од роднините кои се иселиле на другата страна на падините на Јабланица и кога соседите на албански ќе го прашале "Кудашкојш?", тој им одговарал: "Кај Лабуришти".

Тосум Јускоски, историчар ,кој предава георгафија во основното училиште во селото, го објаснува потеклото на името на Лабуништа:
Поголемиот дел од предците на лабуништани се дојдени од Лабурија, па оттука доаѓа и името. Населението овде е од разни конфесии. Дури и луѓето кои доаѓале тука од Лабурија биле мешани, и Албанци и Македонци кои домот го напуштале од различни причини. Тука се испомешале со домашното население", објаснува Јускоски на беспрекорно чист и течен македонски јазик, некарактеристичен за струшкиот регион. Тој и своето фамилијарно стебло го опишува како невидено измешани конфесии. Поради што и на прашањето како се чувствува тој, наместо краток одговор, Јускоски се потсети на своите предци. Следејќи го шест колена наназад своето фамилијарно стебло, сознал дека неговиот прадедо Јусуф, исто така потекнувал од Лабурија. Затоа, постарите лабуништани, меѓу кои и неговиот татко и чичковци, течно и чисто говореле албански, иако тој самиот има само површно познавање на албанскиот јазик. Не го говори ни турскиот јазик, иако од мајчина страна предците му се Турци, а во семејството имале и Македонци, Црногорци, Бошњаци...
"Јас сум муслиман. Од татко Албанец и од мајка Турчинка. Не можам да одберам ни една страна, ако натежнам наваму или натаму, ќе повредам некој од нив", вели Јускоски.

За повеке прочитај тука
http://star.vest.com.mk/default.asp?id=70953&idg=4&idb=1034&rubrika=Revija

Во Струшко да , имаше торбеши што се напишаа албанци , но во никој случај под некој притисок , туку тие се оправдаат велејќи дека имаат албански корени но со тек на време се асимилирале јазично, дури постарите носеле албански носии а свадбите ги правеле со албански песни. Можеби и имаат право , пошто од исто село некои и понатаму се запишуваат македонци и продолжуваат да ги пратат децата на училиштата на македонски јазик.
Додека овие што се потпишуваат како албанци полека но сигурно се албанизираат , ги праќаат децата да учат на албански јазик и истите влегуваат во брак со албанци/ки.
А за други места не верувам дека има вакви случаеви.

И едно нешто ви гарантирам дека нема останати бегалци албанци од Косово , тоа е само обид за перење мозоци , но вистината е дека доста албанци од Македонија најдоа работа во Косово после војната , а и некои селани после војната во Македонија се иселија во Косово.
Кој албански корени ги откриле бе???Во струшко има многу Македонци со муслиманска вероисповед што се пишат Албанци,а не знаат два збора да букнат.Најчист македонски јазик зборват,без никакви странски влијаниа.Ама најмногу ние Македонците сме криви.

Мајка ми работи во место каде што живеат претежно албанци и 95% од колегите и се албанци и и е во секјдневен контакт со нив(на албански паралелки им предава македонски)

Храбро нема што,али јбг мора од нешто да се живее.

legal disclaimer: нема иронија во мојот пост

Дардан,барем делењето зејтин и ориз за парламентарни избори не ме убедувај дека не е вистина.Во Бузалково делеа ДУИ пари за националност.

а досега како се евидентираа?

Makedonci, do koska Makedonizirani.

Idejata za narod i narodnost, nekad znae da se najde i vo poinakva osnova. Ke dojdesh kaj mene, jas ke branam, i taka zaedno ke si bideme posilni.

Interesna rabota neli?

Vo 1960 godina, vo bitola imalo 60 kuki, albanci Pravoslavni. Eden od niv e Mateja Matevski, koj denes e Makedoniziran isto taka do koska. Koj ke zboruva vo ime na toj covek, posho eve lobotomiziran e? :)

Ne odi taka. Bashka, ako nekoj saka da "sme" nad 25%, ke bideme, a tuka na forum, moze nekoj da kvici kolku saka.

:) Само едно прашање... дали некогаш си пробал да одиш како stand up comedian? :)

E detule detule, ova i pred nekoja vecer, na slava, na ime, Blagoec, im go kazav na nekoi od prisutnite, deka tatkomi e hristijanin iako e Albanec, i deka imam Biblija na Albanski jazik doma.

Se ubija od cudenje, kako e mozno Albanec hristijanin, na kraj i Biblija na Albanski, demek ne go licelo.

Prostotilak. Nema gajle, idemo dalje:)

Ne odi taka. Bashka, ako nekoj saka da "sme" nad 25%, ke bideme, a tuka na forum, moze nekoj da kvici kolku saka.

Биди сигурен во тоа.
Квичењето по форуми и слични места (и не преземање на ништо конкретно) ни е јака страна, со која се гордееме и ја унапредуваме секојдневно.

Еве ти збориш за Струшко,јас ти кажувам за Велешко,Карлос збори за Прилепско.Значи поради икс причина торбешите се пишаа албанци и така во 2002 добивме енормно виока цифра.Е сега кога ќе си го продадеш газот под кирија,триста причини ќе измислиш,но без пари (економски фактор) никој не менува националност.
И за бегалци ти дадов пример,неможеш мене да ме убедиш,бидејќу сум разговарала со луѓе од Врановци и добро ме служи и слухот и меморијата.Ако ги има во Врановци,ги има и на други места,исто како случајот на торбешите.

Vidi sega, jaka e rabotata so Torbeshite, i genezata e podlaboka, nema vrska so popisi i so vakvi gluposti.

Kolku do sega, Makedonci, i partii, i gragjanski zdruzenija, otishle kaj Torbeshite vo Veles ili vo Prilep i Prilepsko, da gi zemat pod zakrila i da im pomognat, recimo za naj elementarni potrebi?

Albancite i Torbeshite delat isti problemi nekade kaj tie regioni, i zatoa e taka. Naogjaat bratstvo edinstvo so Albancite.

Primer dali ti bi se omazila za nekoj Torbesh od Labunishta? :)

Posho jas znam, mnogu albanki shto se omazile za Torbeshi od Peshatalevo i od Tetovskite planinski torbeshki sela.:helou:

И Тодор Скаловски бил албанец...на сила се се може, прашање е дали е реално.

Со две раце потпишувам.
Може на овој попис и 50%-50% ќе испаднеме :))

Vidi, mene ne me zasega, dali albancite bile nad 20 ili pod 20 nasto.

Ako nekoj se teshi so toa i misli deka ako albancite se pod 20 nasto, nema da "vajchal" Ramkovniot, ic neka ne se teshi i neka ne si misli, oti Ramkovniot, so 20 ili bez 20 ke si raboti i ke si tera so polna parea.

Frustraciite od ovaa vrsta se mnogu idiotski. Mesto da zboruvame koja kniga ne e prevedena i treba da se prevedi od nekoj albanec-makedonec, se so cel da se doznae i analizira taa sosedska kultura, nie se tepame koj od nas poveke ili pomalku participira vo ovaa zemja.

И Тодор Скаловски бил албанец...на сила се се може, прашање е дали е реално.

Ne znam za Skalovski. Ne me zasega.

Znam za Mateja Matevski, toa mi go kazuvaat stari Bitolcani koi ziveele vo Arnaut Maalo, vo Bitola. Procesot na asimilacija e takov.
Religiskata osnova e najmerodavna i naj komotna vo ovoj slucaj.

Prilepskite muslimani (albanci i makedonci pa i bosanci) se borat za dzamii i slicni dobra. Toa gi zblizuva.

E detule detule, ova i pred nekoja vecer, na slava, na ime, Blagoec, im go kazav na nekoi od prisutnite, deka tatkomi e hristijanin iako e Albanec, i deka imam Biblija na Albanski jazik doma.

Se ubija od cudenje, kako e mozno Albanec hristijanin, na kraj i Biblija na Albanski, demek ne go licelo.
Можеш да ја најдеш библијата и на кинески па?

Воопшто не го скопча изгледа прашањето, колку православни албанци не се запишаат како албанци на пописот? Стварно ме интересира.

Нека даде овде некој податок од пописот 2002-ра.Кој јазици се зборуваат во МК во проценти и апсолутни бројки???

Јас ич не се водам од тоа дали ќе важи рамковниот или не.Фрустрации кон албанско население немам.Едноставно почнувам да полудувам од претерување.А тоа стана секојдневие.Затоа и несакам на овој попис да видам 50%-50% и некој да ме убедува дека тоа е така.

Нека даде овде некој податок од пописот 2002-ра.Кој јазици се зборуваат во МК во проценти и апсолутни бројки???

Нема такво нешто, не било поставено тоа прашање во пописот.

Иначе ке каже ли некој колку власи се асимилираа и се асимилираат во македонци , срби и бугари , а мислам дека има и доста роми кои зборуваат македонски и се чуствуваат такви.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom