ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата Karlos sakalot
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ЦОУ `` Вера Циривири Трена `` - Дебреште
346 ученици во 24 паралелки од I до VIII одделение
Наставата се изведува на македонски, албански и турски јазик.

ЦОУ `` Пере Тошев `` - Десово
Вкупно 246 ученици во 18 паралелки.
Наставата се изведува на македонски и албански јазик.

Не спориме дека нема албанци туку спориме за тоа што го пишуваш како да си роден во село Десово, а сигурен сум дека немаш стапнато таму како што немав ни јас се до земјоделскиот попис :toe:.

Во ред но не наведе бројки.Со бројките си прилично вешт.Колку деца учат Албански?Во дебреште иначе се зборува на чист Македонски јазик.И во Гостиражни наставата се одвива на Албански јазик но има се на се 5-10 деца.

Dardan-ia може искрено да ми одговориш?
Торбешите,босанците и ромите се префрлија ли во албанци поради икс причини?
(зборам за цела Македонија)

Не може.Јас веќе се уверив дека информациите ги црпи од некаде но немаат везе со реалноста.Јас само го наведов примерот со овој реон бидеќи добро го познавам.Е значи ако се успеало да се манипулира во толкава мера на овој реон тогаш повеќе од јасно ми е како е по другите.

Едно нешто не ми е јасно со вас Албанците. Цело време вревите 20%, после 25% стигате до 30 и 40 % и цело време албански јазик двојазичност и слично.
Доколку навистина претпоставиме дека е така и направиме цела МАкедонија да е двонационална и двојазична што вие ќе промените во вашите ментални матрици?

Можеби ќе почнете да плаќате даноци, струја, вода и слично и нема да бидете паразити на грбот на македонското мнозинство?
Можеби ќе станете поцивилизирани порационални преку ноќ и ќе ги тргенте оние племенски стеги што се како јарем околу вачиот врат (особено во селата)? Можеби ќе придонесете за оваа држава да оди напред и ќе живеете соживот со немуслимани? Ќе прифатите ли некое ново име нека нема ни збор Македонија во него нека се вика ХХХ и ќе се нарекувате ХХХ - овци или пак ќе сакатае Албанци да бидете?

Ништо од ова погоре не е остварливо од ваша страна, бидејќи ни самите не знаете што сакате да добиете, како муви без глави се врткате околу некои работи кои немаат никакво суштинско значење.

Не може.Јас веќе се уверив дека информациите ги црпи од некаде но немаат везе со реалноста.Јас само го наведов примерот со овој реон бидеќи добро го познавам.Е значи ако се успеало да се манипулира во толкава мера на овој реон тогаш повеќе од јасно ми е како е по другите.

И јас дадов примери од реонот кој го познавам.Се направи обид и за албанска паралелка на таква преобразба од торбеши/босанци во албанци.
Некој мести бројки.Не велам дека нема Албанци во Македонија,има и тоа е најголемото малцинство кај нас.Ама малцинство.

Normalno deka taka treba. Patem i Albancite Pravoslavni, da se evidentiraat kako Albanci, neli? :)

Нормално.Во Албанија се католици,не гледам дека слепо мора да се биде муслиман ако си албанец.

Во Струшко да , имаше торбеши што се напишаа албанци , но во никој случај под некој притисок , туку тие се оправдаат велејќи дека имаат албански корени но со тек на време се асимилирале јазично, дури постарите носеле албански носии а свадбите ги правеле со албански песни. Можеби и имаат право , пошто од исто село некои и понатаму се запишуваат македонци и продолжуваат да ги пратат децата на училиштата на македонски јазик.
Додека овие што се потпишуваат како албанци полека но сигурно се албанизираат , ги праќаат децата да учат на албански јазик и истите влегуваат во брак со албанци/ки.
А за други места не верувам дека има вакви случаеви.

И едно нешто ви гарантирам дека нема останати бегалци албанци од Косово , тоа е само обид за перење мозоци , но вистината е дека доста албанци од Македонија најдоа работа во Косово после војната , а и некои селани после војната во Македонија се иселија во Косово.

Ја не верувам дека албанците се 25% односно 500 000.

Дебар 14 000
Тетово 20 000
Гостивар 15 000
Куманово 18 000
Скопје 89 000
Струга 7500

163 500

Проблемот е што се попишуваат и оние што се у странство по 20-30 години, за попис сите доаѓаат у МК, таквите не треба да се попишат...
Ајде и нека не се 163 илјади нека се 300 000 али пола миљон брате,нема шанси :nenene:

Во Струшко да , имаше торбеши што се напишаа албанци , но во никој случај под некој притисок , туку тие се оправдаат велејќи дека имаат албански корени но со тек на време се асимилирале јазично, дури постарите носеле албански носии а свадбите ги правеле со албански песни. Можеби и имаат право , пошто од исто село некои и понатаму се запишуваат македонци и продолжуваат да ги пратат децата на училиштата на македонски јазик.
Додека овие што се потпишуваат како албанци полека но сигурно се албанизираат , ги праќаат децата да учат на албански јазик и истите влегуваат во брак со албанци/ки.

И едно нешто ви гарантирам дека нема останати бегалци албанци од Косово , тоа е само обид за перење мозоци , но вистината е дека доста албанци од Македонија најдоа работа во Косово после војната , а и некои селани после војната во Македонија се иселија во Косово.

Еве ти збориш за Струшко,јас ти кажувам за Велешко,Карлос збори за Прилепско.Значи поради икс причина торбешите се пишаа албанци и така во 2002 добивме енормно виока цифра.Е сега кога ќе си го продадеш газот под кирија,триста причини ќе измислиш,но без пари (економски фактор) никој не менува националност.
И за бегалци ти дадов пример,неможеш мене да ме убедиш,бидејќу сум разговарала со луѓе од Врановци и добро ме служи и слухот и меморијата.Ако ги има во Врановци,ги има и на други места,исто како случајот на торбешите.

Доколку не се обезбеди регуларен попис уопште нека не го прават. Мој предлог би бил следниот:

1. Претходно закажување термин кога ќе се врши пописот во одредена фамилија.
2. Попишување само на граѓани кој се пристуни на лице место со лична карта.
3. Во критичните реони учество на тројца попишувачи при што ќе се избегне манипулација со граѓаните каде нивната економска состојба ќе се користи за прекрстување.

Доколку не се обезбеди регуларен попис уопште нека не го прават. Мој предлог би бил следниот:

1. Претходно закажување термин кога ќе се врши пописот во одредена фамилија.
2. Попишување само на граѓани кој се пристуни на лице место со лична карта.
3. Во критичните реони учество на тројца попишувачи при што ќе се избегне манипулација со граѓаните каде нивната економска состојба ќе се користи за прекрстување.

Каде бе Милојко ќе ги попишеш на тој начин по тоа планините:smir:
То во Чаир не можеш струја и вода да им наплатиш, ќе ги попишеш регуларно !!! Научна фантастика е тоа ! Друго чаре треба да се бара

Има и тоа како има.Можеби нема нешто драстично да смени тие ромите и босанците да не се декларираат како албанци,но сигурно барем за 2-3 % ќе се намалите.Мајка ми работи во место каде што живеат претежно албанци и 95% од колегите и се албанци и и е во секјдневен контакт со нив(на албански паралелки им предава македонски) и знае такви случаи каде што роми се имаат декларирано како албанци.Во повеќе класови имало по неколку такви роми кои незнаат ниту еден збор албански,но од 2002 станаа албанци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom