Најавени измени во законот за увоз на автомобили

Член од
24 февруари 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Во цела европа, поточно во шенген зоната е хаос. Нема граници, што подразбира дека неможе да има контрола кога колата е излезена, односно повторно внесена во државата.
Стотици илјадници европјани од централна европа со своите коли со таблици како на пример полска, чешка, словачка, литванија и лични се низ западна европа каде што работат.
Кога ќе влеземи ние во шенген, ќе биде иста песна. Тогаш ептен нема да може да се сопрат бугарски регистрации во македонија.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Во цела европа, поточно во шенген зоната е хаос. Нема граници, што подразбира дека неможе да има контрола кога колата е излезена, односно повторно внесена во државата.
Стотици илјадници европјани од централна европа со своите коли со таблици како на пример полска, чешка, словачка, литванија и лични се низ западна европа каде што работат.
Кога ќе влеземи ние во шенген, ќе биде иста песна. Тогаш ептен нема да може да се сопрат бугарски регистрации во македонија.
Ај да не ја носиме темата во погрешен правец... сепак е за увоз, а не за возила со странски табли.

А кога ќе влезиме во шенген, нема да има потреба некој да вози на Бугарски табли, бидејќи до тогаш македонските закони треба да се изедначат со бугарските и сите останати од европската унија.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
дали може некој да ми каже,која е таа држава во Европа каде што можеш да возиш цела година со странски таблици,бил или не бил државјанин на таа држава?

грција, србија, франција, италија, бугарија, германија, словенија, хрватска и сите земји за кои сум се интересирал по оваа проблематика.... кај нас е донесен таков закон заради интервенција, а богами и заради полнење на буџет. тоа не е европски закон. тоа е грујов закон. и иако сум скоро против сите работи што ги прави грујо, за ова има поддршка од мене... не 6 месеци, трреба да се намали на 3 месеци максимум... и тоа исцепкано во интервали од по 1 месец.... па нека мењаат после таблици за 20 евра на секој месец трипати годишно...

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
znaci odnapred da ne ispadne deka reklamiram.baram samo da ne ima iskustvo nekoj so ova.gleam na bildordi reklami za kredit so 0%kamata od alfa banka za hyndai vozila.bev vo banka,isto kazuvaat,3godini rok na otplata so 0%kamata.zapoznaen nekoj so ova?
zvuci predobro da bide vistinito, a se mislam da zemam kola i30.i za toa da ne ima nekoj iskustvo?
za hyndai i30
pozdrav
2% од каталошката вредност на возилото... шо значи кола купена во Германија која по швахе е 2000 евра, 2% е 40 евра. Не пиеме нафта... за тоа погоре да е вистинито треба да вреди колата 20.000 евра.

--- надополнето ---

И форд има таква понуда... ама колку 0-та е навистина 0 е прашање. Разгледај и да кажиш шо е муабетот точно.

За Хјундаи не знам и нема лажење во тоа. 0% камата е 0.

Инаку за Форд (претпоставувам и Хјундаи) бараат високо учество. 20 или 30%.

За илустрација. Моментално да речеме Фиеста што ти се исплаќа (економична и клима) ти е Fiesta 1.4TDCI што е 12500 евра.

MI-DA официјална web страна напиша:
Понудата на Ford и Ми-Да Моторс за возилата кои ги има на лагер, ќе се спроведува заклучно со 31 јули, 2010 година. Со неа, потенцијалните купувачи возилата Ford Fiesta, Focus и Fusion ќе можат да ги набават со учество од минимум 20%, а да ги отплаќаат во траење до 6 години, со 0% камата во првите три години.
2500 евра + 140 евра месечно 6 години :)

Ова е од ценовникот. Сигурно ќе ти понудат нешто ...како ова на пример

И Мислам дека е добра инвестиција, ако сакаш домаќински да си ја средиш работата. Да уплатиш 3300 евра и да си плаќаш 100 евра - 6 години :) + 1000 еур плин :) ако даваат МИДА плин. Porsche даваат плин и ти важи гаранција.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
даваат на плин да ја ставиш колата ама само од одреден тип, т.е. ке ти кажат дека може само таму и таму кај тој и тој и таков и таков плин да ставиш... илјадарче отиде во просек... иначе се друго отиде гаранцијата во аут. а мислам дека бараа и прво да се извози некоја одредена километража па после да се стави плинот.... и тоа имаше...

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
да се најде некој паметен во царината и да предложи слободен увоз на возила, да ја купеш во странство и тука само регистрација е тогаш ке има поволности
а што се однесува до прашањето дали секој странски граганин што ке влезе во македонија ке му запишуваат број на шасија не држе место затоа што тоа ке се прави на тие што имаат двојно државјансто (читај бугарско)
и не се лажете за во шенген зоната што нема граници е точно ама тоа се рачуна како една држава европска унија

Член од
5 јули 2008
Мислења
50
Поени од реакции
5
Македонски Бугари ќе ја запознаваат Европа со проблемот со бугарските автомобили

[FONT=&quot]Македонски Бугари одржале денес прес-конференција денес во Софија, со цел да ги запознаат европските и бугарските институции за проблемот со автомобилите со бугарска регистрација,[/FONT]

[FONT=&quot][/FONT]
http://www.efakt.info/?p=4032

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
bev denes do alfa bank.ucestvo 50% otprilika 6000 evra.i posle toa max do 36 meseci kredit bez kamata.problemot e sto na 36 meseci rata ispagja 167 evra,a toa treba da ti bide 1/3 od mesecna plata...znaci moras da imas 500 evra mesecni primanja da ti odobrat kredit preku alfa bank so nula kamata.a za ford ne znam bidejki,vlegov tamu kaj mlecen restoran i cekav nekoj da dojde 15 minuti.lugje vlagaa i izleguvaa-stranki i vraboteni i nikomu nisto.koj gi jebe.
a inaku mislam deka Za 11500 so i30 dobivss mnogu povekje oprema nego so ford.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
да ама неможеш да ги ставиш на исто рамниште форд и хјундаи... дури и од иста класа возила, помеѓу нив, фордот е класа погоре, поради издржливоста, а не поради дизајнот...

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
Ах, за издржливост, не би рекол. Опасни се корејчињата. Финтата е имиџот. Дали е Форд или Хјундаи.
Нема повеќе разлика европска/корејска, дури и некои модели се подобри од Европските.
Спореди Форд од 96 со Хјундаи од 96 ќе видиш кој издржал повеќе :))) ова со глава го гарантирам.

Него, ако си фатите работа со банките, го обравте бостанот. Нема кај нив трте-мрте. Еве и за Форд.
Во делот на таа акцијата викаат 3 години ги покриваме трошоците за Лизингот. Другите 3 вие. А во тоа спаѓа КАСКО осигурување, што АКО е 100% треба да е некаде 500 еур годишно. Така беше пред 6-7 години. Сега колку е 100% каско не знам.

Па некаде ви доаѓа 1500 повеќе за осигурувањето + регистрација нормално + некои трошоци што јас не ги знам.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
од нова година паѓале царините за увоз на автомобили од ЕУ......не знам колку точно се царинеа истите и колку би требало да доведе до ново поевтинување при увозот ???

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
од нова година паѓале царините за увоз на автомобили од ЕУ......не знам колку точно се царинеа истите и колку би требало да доведе до ново поевтинување при увозот ???
Царината е 2% на половни автомобили, и 1% на нови автомобили.

Пример, кола шо вреди 2000 евра по швахе каталог, има царина 40 евра. Во превод мижи асан да ти јадам слатките.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Царината е 2% на половни автомобили, и 1% на нови автомобили.

Пример, кола шо вреди 2000 евра по швахе каталог, има царина 40 евра. Во превод мижи асан да ти јадам слатките.
јас пак мислев дека е 5%.....пд рекла-казала ме убедуваа дека ќе поевтиниле за додатни 600-700 евра:uvo:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
јас пак мислев дека е 5%.....пд рекла-казала ме убедуваа дека ќе поевтиниле за додатни 600-700 евра:uvo:
Eпа не слушај рекла казала, сите давачки за кола од 2000 евра се 600-700 евра горе долу... 18% ддв + 2% царина = 20%. То ти е 400 евра. На тоа додај А-тест, хомологација, и некои ситни трошоци за шпедиција ова она, и ете ти ја математиката. Секако, ова се давачки кон државата, не сметајки ги цол таблите и носењето на колата во Македонија.

Така да невервај дека државата ќе се откажи од овај приход.

Kajgana Shop

На врв Bottom