ОБРЕЖУВАЊЕ ЖЕНИ (oсакатување на гениталиите)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ај уште малце офтопик
И за крај . Маркус ти го спомнуваш фактот дека Петар го одобрил павле ... да де и ти тоа го знаеш од од посланиата на апостол Петар кои ги запишал Савел ? Пошто ако земеш да провериш ке видиш дека точно братот Павле ги има запишувано посланиата на Петар ...
Посланијата на Павле и оние на Петар се толку различни во идеата , формата, доктрината и стилот на пишување ..што е докажано дека не се од ист автор.Ако веќе баш те интересира едно име провејува...Sylvanus..помошник на Петар кој најверојатно ги правел записите за Апостолот...
А да ... и ко толку ја почитуваш библиата , јас јасно се секјавам дека таму во посланиата имаше реченица со која Исус му вели на Петар дека волјата на Петар на земјата тој ке направи да е Негова волја на небото и со таа реченица го оглавуава како прв папа ... Автоматски сите православни кои не го признаваат папата како врховен понтиф се еретици ...
Живи глупости..
...стихот кој се обидуваш да го објасниш..не се однесува само на Петар...клучевите од Небесното царство прв ги прими Петар но и сите Апостоли види си во Јован 20:21,22,23...
Петар стана првиот кој со проповедање го отвори Небесното царсто види си во Дела 1:15 ..
...а тоа што тие го извршија на Земјата ..Исус ќе го потврди на Небото...се однесува на сите нив..
И сериозно ... ова е баш во контекст на муабетот бидејки како што ние христианите решаваме да ја толкуваме слободно библиата ... испаѓа дека исламот така слободно ги толкува хадисите . Па и дури ми е разбирливо како се дошло до оправдување на вакви зверски акти од страна на некои хард лајн Муслимани . Имено , на истиот начин на кој преку толкување на библиата беше оформена Инквизициата .
Јас за инквизицијата сум рекол премногу пати...не ни очекувам да бидам разберен исто толку....колку што некои од Христијаните не можат да ги разберат некои кои се нарекуваат Муслимани. а ги следат делата на хадисот заради кои се расправа овде....погрешни толкувања секогаш ќе има...не се сите со Отворени очи...

O

Omer el Faruk

Гостин
Некому и со црпка да му туруваш не вреди! Омразата си го зема данокот.:toe:

According to McAuliffe, female genital cutting is not commanded by the Qur'an,and according to Obermeyer, is not practiced by the majority of Muslims.

In Egypt,mufti Sheikh Ali Gomaa stated: "The traditional form of excision is a practice totally banned by Islam because of the compelling evidence of the extensive damage it causes to women's bodies and minds."

In March 2005, Dr Ahmed Talib, Dean of the Faculty of Sharia at Al-Azhar University, stated: "All practices of female circumcision and mutilation are crimes and have no relationship with Islam. Whether it involves the removal of the skin or the cutting of the flesh of the female genital organs... it is not an obligation in Islam."

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Ок маркус... го прифаќам одговорот ... И да за ова со стиховите од јован си во право ... Али ако провериш во англиска верзиа или вулгар верзиа на библиата ке видиш дека таму и моето тврдење е точно . Пошто реферирав на славна Quo Vadis инстанца од делата апостолски ( дејаниа ваљда се кај нас ) .. а не на самите евангелиа . Пошто со таа инстанца католиците ги оправдуваат сите одлуки на папата .

А за тоа дали е Силванус или Павле ... може да се спори ... Јас лично сметам дека се и двајцата ... Освен тоа знам дека павле никогаш не е одобрен од ерусалемската црква која пак е оформена од лугето кои се најблиски до Исус ... али ко тоа е за друга тема .

Мило ми е заправо што незастануваш во одбрана на хард лајнериве христиански .

O

Omer el Faruk

Гостин
...ги следат делата на хадисот заради кои се расправа овде....погрешни толкувања секогаш ќе има...не се сите со Отворени очи...
Токму така, погрешни толкувања секогаш ќе има.

Ајде, иако обрезувањето на жените нема врска со монотеистичките религии, туку е обичај кој што бил застапен од многу порано, да го тргниме "хадисот" настрана, и да се запрашаме во интерес на некој си заеднички заклучок кој треба да го донесеме :

-Зошто во Африка и христијаните ( коптите ) ги обрезуваат своите женски деца, кои се нивните мотиви за овој чин?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ок маркус... го прифаќам одговорот ... И да за ова со стиховите од јован си во право ... Али ако провериш во англиска верзиа или вулгар верзиа на библиата ке видиш дека таму и моето тврдење е точно . Пошто реферирав на славна Quo Vadis инстанца од делата апостолски ( дејаниа ваљда се кај нас ) .. а не на самите евангелиа . Пошто со таа инстанца католиците ги оправдуваат сите одлуки на папата .
Би било многу чудно католиците да не ги оправаат тие одлуки..тогаш сами би потврдиле дека скршнале..
]А за тоа дали е Силванус или Павле ... може да се спори ... Јас лично сметам дека се и двајцата ... Освен тоа знам дека павле никогаш не е одобрен од ерусалемската црква која пак е оформена од лугето кои се најблиски до Исус ... али ко тоа е за друга тема .
Да за тоа на друга тема..

Мило ми е заправо што незастануваш во одбрана на хард лајнериве христиански .
Има премногу луѓе кои оглувуваат на она што Бог го бара и одат по свои патеки..и од двете страни..јас не се сметам за еден од нив..
Обрезувањето на жените е доказ колку има разлика меѓу религијата и верата..

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Токму така, погрешни толкувања секогаш ќе има.

Ајде, иако обрезувањето на жените нема врска со монотеистичките религии, туку е обичај кој што бил застапен од многу порано, да го тргниме "хадисот" настрана, и да се запрашаме во интерес на некој си заеднички заклучок кој треба да го донесеме :

-Зошто во Африка и христијаните ( коптите ) ги обрезуваат своите женски деца, кои се нивните мотиви за овој чин?
Омер, не е проблемот што и немуслимани го прават злоделото према девојчињата. Обичајот може и воопшто изворно да нема врска со исламот. Конфликтот е што само во исламот се провлекол Хадис (слаб или јак е сега небитно) преку кој одредени верници касапењето на девојчиња го оправдуваат!!! Мислам и тебе ти е јасно дека таков Хадис не смеело воопшто да има! Како се провлекол комплетно погрешен Хадис за една појава која евидентно предизвикува физичка и душевна штета? И самиот Хадис знаеш дека е комплетно нејасен (сеуште никој не се најде јунак да го објасни) и дека може да се толкува барем на неколку начина!

Да имаше нешто слично во Христијанство или во било која друга религија исто ќе го напишев и критикував! Освен тоа и сам си свесен дека ни еден едиствен Христијанин или атеист не се појави и да оправда додека одредени муслимани го оправдуваат.

Член од
15 октомври 2008
Мислења
85
Поени од реакции
6
Гледам си се закачил како пијан за плот и нас секоја тема ги цитираш моите постови повтарајќи се едно исто..демек оние кои не ја разбираат доволно Библијата...ги лажам со невистини...
Постојант три начина да се стане Апостол..Павле ја имал таа привилегија на патотот за Дамск,,,Исус му се открил...http://www.mkbible.net/biblija/index.php..се што напишал понатаму е дело на Светиот Дух..па запишал...
За веродостојноста на Павле зборува и Петар..кој сепак го сретна Исус
Или и Петар не знае што зборува..Сепак да се вратиме на темата и на тебе и на Омер да ве прашам..дали се работи за слободен избор на толкување..па секој си ги толкува хадисите како сака..па истиот чини само кога одговара на доктрината?
Vidi vaka drugar niti sum pijan niti imam(ili pak promoviram) konflikten pristap prema tebe ili pak prema xristijanite,samo me nervira licemernata igra so zborovi.
Koa velis Isus Xristos rekol toa i toa a citat vadis od poslanijata na pavle ,mene mi e mnogu jasno so sakas da kazez no stavas vo zabluda pomalce poznavacite na biblijata ,zatoasto ostavas dojam deka toa go rekol Isus Xristos vo svojot ovzemski zivot so svoja usta,znaci stvaras pogresna percepcija,jas ne sakam da ti nametnuvam kako da se izrazuvas no smetam deka po tvoeto poimanje za xristijansvoto bi bilo po fer koga posocuvas takov citat da kazez deka rekol Bog Isus Xristos preku apostol Pavle,vaka mislam deka ne bi vnesuval zabuna kaj citatelot,...........no i zasto ne go pravis toa mi e jasno ama aj.

Ako sepak ne mozam da ti objasnam zasto me iritira takvoto izrazuvanje,ke probam so prashanje da te navedam na toa:

Dali vo vasite molitvi sekogas mora da bide po ovoj redosled Tatkoto Sinot i Svetiot Duh.....Ako se edno kako sto e i tvoeto poimanje togas moze da bide svetiot duh tatkoto i sinot ,ili pak po drug redosled.

Okolu Hadiste smetam deka ti odgovoriv pogore no eve pak ke kazam deka interpretacijata na hadisite mora da bide od eksperi istoricari vo taa oblast koj sto isto taka se dobri muslimani spored Koranot.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Овој гнасен одвратен чин можам да го поистоветам со кастрацијата на тестисите, евнуси се викаат тие кастрирани мажи порано биле чувари на харемите на султаните, па за да не можат да имаат секс со жените од харемот им биле отсекувани тестисите, затоа ова не треба да се вика женско обрежување туку кастрација, а да не зборуваме дека после оваков чин жената полудува и не е способна веќе никогаш да биде нормална и да води нормален живот, може само да земе секирче и да искасапи неколку пениси а после да се самоубие, бидејќи за живот не е способна.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
nema vrska, koga se pravi toa na zivotnite tie posle se mnogu mirni, bash sexualniot nagon gi pravi da zdiveat, a vaka si se mirni, prasaj ke vidis deka e taka, kaj macori pravat kaj majmuni...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
nema vrska, koga se pravi toa na zivotnite tie posle se mnogu mirni, bash sexualniot nagon gi pravi da zdiveat, a vaka si se mirni, prasaj ke vidis deka e taka, kaj macori pravat kaj majmuni...
Кастрација/стерилизација кај животните се врши од други причини -домашниот добиток ради целта на одгледување, домашните животни (куче и слични) ради агресија и опасност од напади врз луѓето, ради контрола на пород кај тие животни...и слично. Но тоа се животни, ова се луѓе, животните се чуваат и одгледуваат со некоја цел и намена, човекот не. Сосем различни работи се тоа.

Член од
30 април 2009
Мислења
790
Поени од реакции
38
Tia zeni su nenormalni sto go pravat toa nesto

O

Out Boy

Гостин
Свештеникот тврди: “Жената без циркумцизија има огромни сексуални апетити, тоа е причина за неверствата, како во западниот свет. Со циркумцизијата врз жената, ова нешто го снемува. Тоа е постапка со коај женското тело се прочистува“.

Ве молам, погледнето го наредниот клип:

ФАКТ 1: со машката циркумцизија се отстранува само КОЖА околу глансот, која не содржи никакви нервни завршетоци одговорни за сексуалното задоволство. Френулумот скоро секогаш останува.

ФАКТ 2: со женската циркумцизија, се отстранува КЛИТОРИСОТ кој е единствен одговорен за надворешниот женски оргазам. По постапката, жената е целосно сексуално ОСАКАТЕНА.

А зошто овие идиотиве, не си го циркумцизираат глансот, со се’ френулумот?
Аааа, да, заборавив. Мажот е тој кој кажува кога ќе се има секс во куќата. Жената треба само да послуша, да легне, и да ги рашири нозете.

“Еднаквоста“ е евидентна...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
ФАКТ 1: со машката циркумцизија се отстранува само КОЖА околу глансот, која не содржи никакви нервни завршетоци одговорни за сексуалното задоволство. Френулумот скоро секогаш останува.

ФАКТ 2: со женската циркумцизија, се отстранува КЛИТОРИСОТ кој е единствен одговорен за надворешниот женски оргазам. По постапката, жената е целосно сексуално ОСАКАТЕНА.
Ова треба на сите да им биде јасно.
Нема еднаквост помеѓу машкото и женското обрежување.
Женската genital mutilation е исто ко на машкото кур да му отсечат.
Ебати варварите кои го практикуваат.(не дека се саглам и оние со сунетот, ама ова е без дискусија најлошо нешто).
п.с. имаше една епизода во нип/так кога успеаа да и вратат нешто ко клиторис. Колку е истото применливо, не знам.

Kajgana Shop

На врв Bottom