ТРЕНЕРОТ НА БАРСА ГО ПРОГЛАСИ МАНЧЕСТЕР Ј. ЗА ФАВОРИТ ВО ФИНАЛЕТО ОД ЛШ
Гвардиола: Шансите да загубиме ни се 110%
Ќе играме против можеби најдобриот тим на светот и ќе се обидеме да ја задржиме топката што е можно подолго и да ја играме нашата игра, вели Јосеп
Тренерот на Барселона Јосеп Гвардиола очекува тежок дуел со Манчестер Јунајтед во финалето од Лигата на шампиони во Рим на 27 мај. Тој го посочи противникот како најдобар тим на светот и смета дека веројатноста неговата екипа да загуби е 110%. Сепак, тој верува дека ќе направи се што е можно да не се случи тоа.
- Ние сме многу добра екипа и докажавме што можеме во дуелот со Реал во Мадрид (6:2), кога дури и ремито ќе ни завршеше добра работа. Тогаш, сепак, докажавме дека имаме големи амбици.
Сега играме против Манчестер Јунајтед, можеби најдобриот тим на светот и ако сакате верувајте ми, но шансите да загубиме ни се околу 110%. Не можам да кажам како ќе заврши таа средба, но ние ќе се обидеме да ја задржиме топката што е можно подолго и да ја играме нашата игра. Тоа е финале на Лигата на шампиони и разликата меѓу двата тима е многу мала. Изминатата година победникот беше решен на пенали, а ништо чудно ако и сега се случи истото. Имаше и други екипи што заслужија да бидат во финалето, особено Челзи, изјави Гвардиола.
Тренерот на Барса очекува одново цврст физички дуел како во 1/2 фналето против Челзи. Тој е загрижен и од крилата на противникот, Роналдо и Руни, особено што во стартниот состав на каталонците ќе ги нема Абидал и Алвес.
- Тоа е најважнот дуел во мојот живот. Сигурно дека ќе биде многу тешко. Не можам да оценам дали Манчестер е посилен во одбраната или во нападот. Челзи беше посилен физички од нас, а истото се однесува и за Јунајтед. Очекувам многу тврди дуели. Тие сепак ги имаат и Роналдо и Руни по крилата, кои секогаш се опасност. Сигурно дека ќе има некои тешки моменти за нас. Постојано гледам натпреваритте на противникот за да смислам како најдобро да им се спротивставиме, констатира Гвардиола.
За Гвардиола е голема чест да ги одмери силите со менаџер како сер Алекс Фергусон. Шпанецот се радуваше сезонава на титулите во Премиер и Купот на кралот и сака да ја круниса со победа над Манчестер Јунајтед.
- Ако се случи тоа, ќе се приберам дома и ќе ставам крај на мојата кариера, зашто тоа ќе биде голем успех. Имам големо почитување кон Фергусон, но јас сум многу горд на нас, да играме во финалето и да му се спротивставиме на Јунајтед. Неговата кариера е завидувачка. Тој освоил многу трофеи, а освен тоа изради нова екипа и го направи тоа одново и одново. Ќе се обидам да учам од него. Тоа ќе биде горд момент за мене да се исправам спроти Фергусон и колосална екипа - Манчестер Јунајтед.
vecer.com.mk