B. Boop
Princ: Најозбилна...
- Член од
- 19 мај 2006
- Мислења
- 1.302
- Поени од реакции
- 263
Прво дали ставот е во ред, дали е издржан? Дискутабилно е тоа, секој си има свои ставови кои се издржани за него, но можеби не и за другите :smir:
Друго прашање е дали е издржана било која тврдоглавост. Тврдоглавоста кон оној кон кого истата се изразува е негативна работа. Според мене и машка и женска...и детска тврдоглавост е негативност. Бранење на издржани ставови не се врши со тврдоглавост туку со дискусии, факти, разумни ставови, образложенија. Може човек да е упорен и да брани ставови, но до одреден степен кога ќе увиди дека тие ставови и не се баш позитивни и издржани. Мене тоа често ми се случувало, дури и на форумов-што да не-никој не е безгрешен. Тврдоглавоста ова го нема. Тврдоглавоста според мене е со други зборови терање инает до крајност, а со одредена цел да се повреди тој кон кого е насочена. А гледајќи ги луѓето, да, навистина е поизразена кај жените
И за магарето...не се косете, тоа е само во прикаските, значи требаше да го ставам во наводници "магарешки инает"-народски кажано.:smir:
Видиш, различно поимање на нештата. На пример, ја под тврдоглавост мислев на доследност кон она што е вистина, случка, ситуација, информација. Знаеш во онаа ситуација кога од другата страна имаш соговорник кој е цврсто убеден дека се` знае и дека неговото е точно, а ти и остатокот од светот знаете дека тоа не е така. Ако ти е битен другиот човек по секоја цена ќе сакаш да му докажеш дека греши, нормално со контрааргументи и потврдени работи. Ако не ти е битно, тогаш нема ни да се тврдоглавиш, секој има право да живее во сопствени илузии.
А магарешкиот, слободно нека стои без наводници, без иронија, само да не го навредиме магарето понекогаш.