Што читате во моментов? (со краток коментар)

D

D_NazGUL

Гостин
The Forgotten Soldier - Guy Sajer

Мемоари на француски државјанин од Елзас (со мешано потекло) кој се бори на страната на Германија за време на Втората светска војна на источниот фронт.
Книгата е многу години на удар на критиката заради нејзината „автентичност“ се до 1997 година кога член на неговата единица ги потврдува податоците.
Како и да е, книгава ја дава сликата на Источниот фронт со сите негови крвави вистини. Прекрасна книга.

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
"Убиството во Ориент Експрес" од Агата Кристи - криминалистички роман со многу пресврти.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Степскиот волк - Херман Хесе

Вреди ли да напоменам дака читам ремек дело?

Член од
14 јуни 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6
Сликата на доријан греј - Оскар Вајлд
Даблинци - Џејмс Џојс

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Сликата на доријан греј - Оскар Вајлд
Даблинци - Џејмс Џојс
Ако ти се овие од Ѓурѓа можеш да ми кажеш каков е преводот? Планирам да ги купам, но ме интересира дали имаат добар превод.

Член од
14 јуни 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6
Даблинци е од Ѓурџа и шо знам споредбено со други книги (нормално од Ѓурџа) солидно е. А Сликата на Доријан Греј е од Феникс

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94
12 ангел- Ог Мандино
Книга која ке ви покаже дека и после се животот има смисла.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.376
Сенки на ветрот од Карлос Луис Зафон. Две приказни сплотени во една, за дете (подоцна момче) кое случајно ја наоѓа истоимената книга од Хулијан Караш и ја прочитува во еден здив. Опседнат од приказната тој е во потрага по другите негови книги. Набрзо дознава дека некој има намера да го уништи сето она што овој писател го има создадено. Порад тоа, Даниел (момчето) е вопотрага по самиот писател каде дознава дека неговиот живот е сличен на писателот. Љубовна драма, полна со интриги, спплетки, животот во Барселона помеѓу, за време и по втората светска војна. Потроа долга, но нема промашај за оние кои се љубители на ваквиот жанр. Малку подалеку од Спаркс и сличните на него.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Ме сакаш ли под дождот? - од Алек Русјаков.
Топло ладни приказни, за Љубовта...
Одлично.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
'Девојката која си играше со оган'
-Стиг Ларсон

вториот дел од трилогијата Милениум. Неверојатен трилер, засега изгледа доста подобар од првиот! :)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Сенки на ветрот од Карлос Луис Зафон. Две приказни сплотени во една, за дете (подоцна момче) кое случајно ја наоѓа истоимената книга од Хулијан Караш и ја прочитува во еден здив. Опседнат од приказната тој е во потрага по другите негови книги. Набрзо дознава дека некој има намера да го уништи сето она што овој писател го има создадено. Порад тоа, Даниел (момчето) е вопотрага по самиот писател каде дознава дека неговиот живот е сличен на писателот. Љубовна драма, полна со интриги, спплетки, животот во Барселона помеѓу, за време и по втората светска војна. Потроа долга, но нема промашај за оние кои се љубители на ваквиот жанр. Малку подалеку од Спаркс и сличните на него.

Гад демет, јас не ја најдов па ја зедов нели Марина од Зафон... (имав препорака за Марина уште пред 4-5 месеци, ќе видиме дали вреди, ма да самиот Зафон кажува дека Марина му е омилена)
Кога ќе ја враќаш да ми кажеш да се убацам одма после тебе за да ја земам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom