Моментално сум 75% во Хомер - Одисејата.
Ја симнав за киндл ама ми се виде како лошо преведена, па кога прогуглав излезе дека таков е преводот од Emily Wilson, која е и препорачана, а мене така ми изгледаше поради iambic pentameter, за да се задржат линиите. Видов дека многу пишуваат дека книгата најдобро се доживувала да се чита на глас поради таквиот стил, што мене ми звучеше многу психопатски да ја читам по дома на глас. Од друга страна пак, никогаш не сум имал среќа со аудио книги, за да го земав тоа предвид. Секогаш ме промашуват со темпото и не ја добивам сатисфакцијата како читање книга пред мене и медитирање. Но, овој пат ги споив двете работи. Ја симнав аудиокнигата наратирана од Claire Danes, па како што таа збореше така и јас паралелно ја читав книгата бидејќи беше истата верзија. Налудничаво, знам! Ама функционираше. Ми го заменуваше внатрешниот глас, по што можев подобро да следам, емулираше понекогаш емоција, креваше глас, звучеше загрижено, итн што јас ретко го правам во својата глава. Особено со ваков лесен текст мислам дека ќе ја прелетав.
Приказната е позната на сите, го следиме Odisseus после Тројанската војна и неговата авантура да стигне дома. Почнува со неколку книги за Telemachus и неговиот coming of аge, па се префрламе кај Odisseus и неговата истрајност преку интелигенција, сила и шарм, со многу помош од Athena да стигне дома при љубовта. Deathless gods ги знаеме сите, од Zeus, Hades, Poseidon итн, и сето тоа зачинето со вештерки, сирени, џинови и што ли уште не, кои го спречуваат човекот да си отиде дома, да си виде жената, детето, Ithaca. Mногу плачење има од маживе, но некогаш честа и името, репутацијата и сите тие вредности навистина знаеа да те натерат да сочувствуваш. И лани читав грци, најмногу впечаток ми остави Platо - Symposium каде збориме и збориме и збориме и збориме за ах, љубовта, која ако не се лажам беше ова време, дури на почетокот на претходната година, а мое најголемо разочарување остана Marcus Aurelius - Meditations. Какво промашување, колку лош агол имало тоа учење... посакувам да прочитав некоја пу, пу, пу self help book instead.
Инаку сакам да се кладам со некого дека Нолан ќе ја укака работата летото.
А некои слики уште ми се создаваат кога ја читам од филмот со Armand Asante!
Инаку следнo оваа, денес ја земав.
Втор пат Обама ми препорачува сај фај...