Alien 1,2,3
Predator
Event Horizon - мадр факр, Б продукција али е супер
Wing Commander - по игрицата, супер е за Еуро продукција од 90-ти
Star Wars 4,5,6,1,2,3
The Thing
Ghost in the Shell - цртан али лудница, снимен 1995 и дефинитивно една од инспирациите за Матрикс
Matrix 1
Spirigan - аниме
Mad Max 1
DUNE - нема што да се објаснува.
Е сега малку ке навлечам омраза од љубителите на Star Trek али ич не ми се допаѓа а еве и некои од причините зошто:
Кога и да наидат на непозната планета/раса/необјаснив феномен во извидница одат капетанот и главните офицери, оставајќи го бродот без команда. Немат ли од толку стотини посада еден асален јуришен тим?
Облечени се во трикоа. Барем тимот за истражување да има шлем, оклоп, нешто помалку педерска облека.
Имаат "stun" на оружјата.
Можеби јас повеќе сакам друг вид СФ али на пример Space above and beyond серијата (за жал само една сезона) како и Battle Star Galactica не прават такви грешки во суровиот универзум и се спремни на мачење на заробеници и слично кога е потребно.
Инаку сум љубител на Warhammer 40.000 и ги ги обожавам книгите и игриците (DoW1 & DoW2) со таа тематика, многу е добро што апсолутно нема добри (good guys) и што човечката раса е меѓу најлошите и злобните. Едвај чекам да искочи филмот Ultramarines кој ке биде со компјутерски генерирани ликови.
На пример:
In the name of His most holy majesty the immortal God-Emperor of Humanity, I hereby find you guilty of heresy on three counts; action, association and belief, and by the power invested in me by the Holy Inquisition sentence you to death, effective immediately. May the God-Еmperor have mercy on your soul, heretic.
А?а?
Плус сите ванземаљци се убиваат и нивните планети истребуваат превентивно (што има ние да му ја мислиме, они нека му ја мислат)