Компромисно име за Македонија - ДА или НЕ?

Дали би прифатиле компромисно име за Македонија кое нема да го загрози идентитетот?

• Вкупно гласачи
    199
Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Сходно на ситуацијата во која се наоѓаме, ти немаш можност да одбираш помеѓу прекин на преговорите од една страна, и компримис од друга, бидејќи она на маса што го имаме се вика бирај помеѓу комприомис и компромис, па затоа би било беспредметно да ги коментираме нашите индивидуални желби.
Ја коментираме ситуацијата во која се наоѓа државава.

Да се дообјаснам.
Доколку утре се створи иницијатива од сериозни структури која ќе претстави сериозна алтернатива за просперитетна Македонија без НАТО и ЕУ и ќе се залага за прекинување на преговорите, ќе бидам првиот што ќе ја подржам.

Настрана форумските патриоти од кои 90% после неколку месеци ќе не убедуваат дека единствената алтернатива на Македонија била во НАТО и ЕУ, па затоа бил нужен компромисот кој го направил Гвујо.

Референдумот е посебна приказна, али како што погоре реков, отом потом.Двојната формула егзистира само во главата на Грујо, и тоа чисто од популистички причини. И тој самиот знае дека таа двојна формула после Букурешт веќе не важи
. Тоа го разбра Бранко и се соочи со новата реалност, искажувајќи ги јавно неговите ставови, без разлика дали тоа ќе влијае негативно по неговата или кариерата на неговата политичка партија.
Значи оценил, измерил, пресекол, и без никакви мимикања јасно го презентирал својот став. Можеби чудно ќе ти звучи, но тоа се вика храброст. Да искажеш став кој се коси со ставот на огромно мнозинство од граѓаните на државава, сепак е за почит.
Е сега.
Гледаме дека и Груевски, откако за одродници и предавници ги прогласи сите опозиционери, интелектуалци и новинари, полека и срамежливо се врти кон ставот на Црвенковски, и притоа повикува на некакво единство.

Јас пак прашувам.
На какво тоа единство повикува Никола ?
- На единство за неменување на името.
- Или на единство за правење на компромис.

Можеш да го дешифрираш ?
Порано или покасно, сите ќе фрламе со дрва и камења по Грујо.
Верувај ми :)
Е сега ти ме провоцираш и гаѓаш каде што ти обележав.Немој молимте не ми кажувај за храброста на Државникот.Тој покажува храброст и повеќе од потребното.Тоа нам барем ние добро познато.Па најхрабриот беше кога го смени знамето,па името итн.Ниту измерил ниту оценил но секако дека пресекол.Но тоа не ни донесе ништо добро.И факт е дека уствари никогаш не ни имало преговори или разговори.Овој проблем и на нас и на Грците му служи за поени кога има избори.Но неможам да те сватам како тоа толку те воодушевило тоа што Бранко имал доблест да донесе одлуки кои се косат со желбите на избирачите кои го избрале (КАКО НЕ ГО ИЗБРАЛЕ).Па сигурно не е избран да сменува нешто што нее негово.Ако има спротивни сваќања постојат оставки.Во цивилизираниот свет пак постојат референдуми(иако јас лично сум и против референдум).Немој повеќе не ми го спомнувај оти алергичен сум на нив.Па храбар бил.Абе немој гониго с к....Ако не ти е Гвујо по кеиф дај не ми го фали криминалецот на 20 и 21 век.

Ако не се распишува реферндум за ова за што друго би се распишало, тоа да, да си партиски војник т.е. пион ама дај те молам размисли малку со твојата глава, ова прашање не засега сите.
Како досега не си ги разбрал.За нив не постојат референдуми не знаат што се тоа.А кога случајно би имало тие ќе излезат со контра од типот"Некои прашања не заслужуваат одговор"Типично за луѓе кои се задоени со идеи од стариот СКМ.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Е сега ти ме провоцираш и гаѓаш каде што ти обележав.Немој молимте не ми кажувај за храброста на Државникот.Тој покажува храброст и повеќе од потребното.Тоа нам барем ние добро познато.Па најхрабриот беше кога го смени знамето,па името итн.Ниту измерил ниту оценил но секако дека пресекол.Но тоа не ни донесе ништо добро.
Тоа е мое мислење, а блиската иднина ќе докаже дали сум во прави или не.
Но неможам да те сватам како тоа толку те воодушевило тоа што Бранко имал доблест да донесе одлуки кои се косат со желбите на избирачите кои го избрале (КАКО НЕ ГО ИЗБРАЛЕ).Па сигурно не е избран да сменува нешто што нее негово.Ако има спротивни сваќања постојат оставки.
Во Хрватска уште пред спорот со Словенија, подршката за влез во ЕУ беше 23%. Се прашуваш зошто Хрватските челници не го следат гласот на народот ?
Дали доколку имаше референдум во Србија за време на конфликтот со косоварите, српската војска ќе се повлечеше од Косово ? Дали доколку имаше референдум ќе прекинеше барем една војна овде на балканот ?

Најсе. Доколку премиерот мисли дека компромисот со грција на Македонија ќе и нанесе огромна штета, зошто тогаш не ги прекине преговорите, туку го прави сосема спротивното ?
Зошто денес неговите и ставовите на Бранко се на иста линија ?

Не ми одговори на прашањето, какво единство бара Груевски:
- Или на единство за правење компромис.

Ете јас многу сакам единство, ама неможам да го разберам на кое тоа единство алудира. Те молам помогни ми да ја разрешам дилемата :)
Немој повеќе не ми го спомнувај оти алергичен сум на нив.
Тоа си е твој проблем.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Тоа е мое мислење, а блиската иднина ќе докаже дали сум во прави или не.
Во Хрватска уште пред спорот со Словенија, подршката за влез во ЕУ беше 23%. Се прашуваш зошто Хрватските челници не го следат гласот на народот ?
Дали доколку имаше референдум во Србија за време на конфликтот со косоварите, српската војска ќе се повлечеше од Косово ? Дали доколку имаше референдум ќе прекинеше барем една војна овде на балканот ?

Најсе. [QUOTE
]Доколку премиерот мисли дека компромисот со грција на Македонија ќе и нанесе огромна штета, зошто тогаш не ги прекине преговорите, туку го прави сосема спротивното ?
Зошто денес неговите и ставовите на Бранко се на иста линија
?
Појма немам бе и јас се прашувам истото.Веќе ти кажав да е до мене јас би раскинал со се.
Не ми одговори на прашањето, какво единство бара Груевски:
- Или на единство за правење компромис.
Јас мислам за неменување на името па сеа што ќе излезе е прашање.
те ја Ес многу сакам единство, ама неможам да го разберам на кое тоа единство алудира. Те молам помогни ми да ја разрешам дилемата :)
Тоа си е твој проблем.
[/QUOTE]Не може да има единство поради преголемата храброст што ја демонстрира ДРЖАВНИКОТ.
Веќе ти кажав ако и Груески драпа кој го ебе па и него.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Aјде бре, а ако го каже ставот ќе трубите дека распишува референдум а прејудицира однапред разрешница.
Како прво мора да ти стани јасно дека референдум за името несмее да има или поточно има кој да ја спроведува таа политика т.е. Груевски кој што всушност и ги доби изборите и довербата.Доколку биде тој референдум одржан ќе биде јасно дека Груевски ќе го крие својот неуспех во надорешната политика и сите чврги во Букурешт и од ЕУ и Меѓународната Заедница.Во овој момент решавањето на овој спор со името значи затскривање зад народот,или поточно кажано плеќите на Груевски се кревки па ќе се скршат доколку таа тежина падне врз него па затоа е овој негов предлог за референдум да ова прашање или тежината падне врз народот.За да потоа каже Груевски како тој не го променил името туку народот тоа го сакал или уште поточно целата вина и кривица да ја префрли врз народот а по дифолт тој самиот да не биде крив и да не одговара за неговата шлакната политика,што е сосема спротивно од она за кое е избран.Или да потсетам Груевски ја доби довербата за да обезбеди членство во ЕУ со зачувано име и идентитет а не сето тоа да го крие зад народот со распишување референдум и префрлање на одговорноста врз народот а не врз него како премиер.

Веќе ти кажав ако и Груески драпа кој го ебе па и него.
Нели ја гледаше дебатата околу името одржана до пред некој ден?Добро е ако си го чул конечно ставот на Груевски за да споредиш дека Груевски го дели ставот со опозицијата и претседателот па и со Фрчкоски и плус тоа Македонија има нов преговарач,се вика Јолески.

Тој покажува храброст и повеќе од потребното.Тоа нам барем ние добро познато.Па најхрабриот беше кога го смени знамето,па името итн.
Друже,мислам дека треба да се вратиш малку назад и да се потсетиш на тогашната ситуација и да пробаш да направиш споредба со сегашната (иако нема да може да се прави споредба) од проста причина што кога Македонија требаше да биде примена во ОН Грција ја услови Македонија со промена на знаме,само што се случи тоа Љубчо и ДПМНЕ започнаа протести околу тоа и најавија протести во Солун со знамињата од Кутлеш што ги налути Грците да се заканат за влезот во ОН и настана условот БЈРМ од страна на Грција така што избор немаше никаков или пак изборот беше или ќе влеземе во ОН и ќе ја дефинираме територијата со самиот влез во ОН под БЈРМ или пак ќе бидеме како што викаа некои патеписци како некое племе на балканот меѓу Бугарија,Грција и Србија кое што тврди дека се потомци на Александар Македонски и се нарекуваат Македонци и ќе може со нас да прави секој што сака како за пример земи ги Бугарските,Српските и Грчките пропаганди што со историја што со православни цркви и слични облици на зло.А додека сега имаме избор конечно да го затвориме прашањето и да се ослободиме од БЈРМ со подобар предлог кои се понудени од страна на Нимиц како преговарач во кој предлог се зацврстени Македонските корени и јазик.И да надополнам нешто околу формулирањето на прашањето за евентуално распишување рефедендум,вистинското прашање според мене треба да гласи : Дали Македонија треба да има компромис со Грција додека пак крајн погрешно е прашањето : Дали Македонија треба да промени име за влез во ЕУ и НАТО.

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Јас сум ЗА компромисно име за државата. Сум и за референдум во врска со компромисното решение за името но сметам дека тој референдум не би требало да покаже волја за или против компромис туку треба да покаже волја на граѓаните за компромис,за дробрососедатво и взаемно почитување со соджседните држави, за благосостојба,соживот помеѓу заедниците во државата, стабилна економска,политичка и безбедбисна состојба во државата и нормално подршка за лидерите кон овие цели.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Точно,ист став имам т.е. да има компромисно решение со Грција но не по секоја цена влез во ЕУ и НАТО но доколку има референдум владата или тој што ќе го распише референдумот да излезе пред народот и да го соопшти својот став и да го повика народот да гласа.Според устав и закон премиерот го прави тоа,тој што е најповикан по устав.

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Точно,ист став имам т.е. да има компромисно решение со Грција но не по секоја цена влез во ЕУ и НАТО но доколку има референдум владата или тој што ќе го распише референдумот да излезе пред народот и да го соопшти својот став и да го повика народот да гласа.Според устав и закон премиерот го прави тоа,тој што е најповикан по устав.
Не би му ја препуштил цела оваа голема одговорност единствено на премиерот (сепак и тој има право да живее :)), ако стигнеме до компромис одговорноста треба да биде поделена на владата,опозицијата,парламентот и целата нација. Мислам дека додека Црвенковски е дежурниот виновник низ годиниве за БЈРМ сигурно Груевски нема да одбере да биде дежурен виновник во иднината.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Не би му ја препуштил цела оваа голема одговорност единствено на премиерот
За вакви прашања одговорноста сигурно нема да може да му ја препише некој на претседателот од проста причина што уставот не му го дозволува тоа или ингеренциите на претседателот во надворешните работи се многу мали т.е. никакви додека од друга страна владата на Груевски има 63пратеници и двотретинско мнозинство а тоа значи дека владата е најодговорна и најповикана по устав и тоа дека најголемите ингеренции се врз самата власт и министерството за надворешни работи.Нема тука колективна одговорност кога опозиција веќе и нема,како ќе ја обвини Груевски опозицијата со 28 пратеници,неможе,единствен виновник доколку Македонија не влезе во ЕУ останува Груевски и никој друг.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Јас сум за промена на името, од Република Македонија во МАКЕДОНИЈА и онака ова република ме боде во очи...

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Јас сум за промена на името, од Република Македонија во МАКЕДОНИЈА и онака ова република ме боде во очи...
Еве неможе Македонија а може само Северна Македонија за билатерална употреба помеѓу Македонија и Грција и со втемелен Македонски јазик и нација во ОН и признат,ќе се согласиш со ваков компромис?

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Ne e bas jasna izjavata, dali misli na dvojna formula ili nesto drugo, moze da se prifati Severna Makedonija samo pod uslov koga tie Egejska Makedonija bi ja peimenuvale od Makedonija vo Juzna Makedonija.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Еве неможе Македонија а може само Северна Македонија за билатерална употреба помеѓу Македонија и Грција и со втемелен Македонски јазик и нација во ОН и признат,ќе се согласиш со ваков компромис?

Ич не ми дреме како Гејците ќе ме викат, и онака за нив сме Скопје во моментов...Полоша варијанта не ми пага на ум...
Туку кој ме прашува мене дали јас ќе се согласам...прашај ја Дора...
Од авион се гледа што им е намерата, а ти ми раскажуваш прикаски овдека:„Северна Македонија за билатерална употреба помеѓу Македонија и Грција и со втемелен Македонски јазик и нација во ОН„ кога ќе се сложат Гејците на ваков компромис пиши тогаш ќе ти го кажам моето мислење...

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
За вакви прашања одговорноста сигурно нема да може да му ја препише некој на претседателот од проста причина што уставот не му го дозволува тоа или ингеренциите на претседателот во надворешните работи се многу мали т.е. никакви додека од друга страна владата на Груевски има 63пратеници и двотретинско мнозинство а тоа значи дека владата е најодговорна и најповикана по устав и тоа дека најголемите ингеренции се врз самата власт и министерството за надворешни работи.Нема тука колективна одговорност кога опозиција веќе и нема,како ќе ја обвини Груевски опозицијата со 28 пратеници,неможе,единствен виновник доколку Македонија не влезе во ЕУ останува Груевски и никој друг.
Во тој случај Груевски нека даде оставка, па нека ја превземе власта сегашниот претседател и нека направи компромис, мислиш има толкави државнички муда ? Нема.

Затоа, компромис за името не е ниту определба,ниту ветување, ниту одговорност на владата. Јас би рекол дека компромисното решение треба да се донесе врз основа на волја на народот. Ако сме за подобра иднина за идните генерации и пред нас е определба за компромис мислам дека треба да го проголтаме овој залак сите заедно.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
281
Ич не ми дреме како Гејците ќе ме викат, и онака за нив сме Скопје во моментов...Полоша варијанта не ми пага на ум...
Туку кој ме прашува мене дали јас ќе се согласам...прашај ја Дора...
Од авион се гледа што им е намерата, а ти ми раскажуваш прикаски овдека:„Северна Македонија за билатерална употреба помеѓу Македонија и Грција и со втемелен Македонски јазик и нација во ОН„ кога ќе се сложат Гејците на ваков компромис пиши тогаш ќе ти го кажам моето мислење...
Друже остај ја Дора не се замарај што рекла и што сакаат Грците,гледај ја ти нашата положба и гледај предлогот од Нимиц нас да ни одговара да не ни дира идентитет и јазик.И за болдираното со црвено се согласувам а исто така се согласува и Грција и Дора,останува да го чекаме предлогот на Нимиц дали е тоа конечен предлог или ќе има подобри или полоши.

Во тој случај Груевски нека даде оставка, па нека ја превземе власта сегашниот претседател и нека направи компромис, мислиш има толкави државнички муда ? Нема.
Знам дека Груевски што се однесува по ова прашање одамна требаше да си даде оставка,а што се однесува до Бранко Црвенкоски како државник такви ингеренции според устав нема,а за муда сигурно има поголеми од цело ДПМНЕ биди уверен.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Друже остај ја Дора не се замарај што рекла и што сакаат Грците,гледај ја ти нашата положба и гледај предлогот од Нимиц нас да ни одговара да не ни дира идентитет и јазик.И за болдираното со црвено се согласувам а исто така се согласува и Грција и Дора :),останува да го чекаме предлогот на Нимиц дали е тоа конечен предлог или ќе има подобри или полоши.
Предлогот треба и Гејланд да го прифати...
И знаеш ли што ќе се случи после од кога ќе се мени името???
Па нели кога потпишавме договор 1995 и го сменивме знамето , Гејланд се обрза дека нема да не кочи во Евро Атланските интеграции...
Кај е сега тој договор, твоите го потпишаа, а тие за чудо невидено молчат...
Ако се знае тоа , што ми дава за право дека ако го сменам Името , Гејот нема да ме удри по идентитетот, а сценариото е веке познато...
Ние Попуш(т)ивме за знамето , на нив е редот...
За иемто не треба ни да се зборува, туку ај нека си ја вади и Нимиц дневницата , да е остане на патот човекот, КРИЗА Е...

Kajgana Shop

На врв Bottom