Факт е дека сите најмалку си го знаат мајчиниот јазик
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Има исклучоци, нормално... Не пробувам да правдам или нешто, само чисто како интересен факт
Мислам дека лично јас, повеќе ги знам правилата на англискиот отколку на македонскиот јазик... Дури и англиски цел живот имам 5ка во школо, а македонски од секогаш ми варирала... Не е за фалење, баш напротив... Ама тоа е факт...
Морам да се согласам со Фросе, незаинтересираноста е доста голем проблем... Ама мислам дека доста голем фактор е тоа што пола професори не обраќаат внимание на нивниот изговор, а очекуваат ние да го правиме тоа... На мене лично, во основно професорката по македонски ми беше полусрбинка или така нешто... Србизми на кило
И така ми е останато во навика, бар за говор, да користам У наместо ВО и слично... Не е дека е во мода или слично... Мене ме нервира тоа што јас го користам тоа
Ама глупа навика... Не е дека неможам да зборам и пишувам правописно и како што треба, ама треба да посветувам внимае на се што кажувам и да се замарам
И по форум ме нервира... Да има копче Едит, на сите ќе им ги мењам оние посериозните грешки
(и коЈ наместо коИ го сметам исто за голема грешка, некој да не разликува кое каде треба да го стави мора да е ептен глуп, без навреда)... Не дека го убива постот, али абтоматски ми го симнува на ниско ниво, без разлика колку добро и да е напишано... Ама тоа е тоа... Или ќе ги скокаш, или ќе ги трпиш
Не е дека имаме избор... Со ова што отвори тема нема да ги натераш сите одеднаш да внимаваат на тоа... Само ќе пројде како и секоја друга и ником ништо