Неписменоста на форумот

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Прво препрочитај си го твојот пост, подразмисли, па кажи дали не треба секој да си купи Правопис.

Објаснувања:

1. Не се става запирка пред сврзникот ИЛИ.
2. Се уште се пишува оддвоено (со надреден знак кој за жал го нема во повеќето поддршки).
3. Не се користи запирка во овој случај.
4. Не се става запирка пред сврзникот И!!!
5. Потценуваш (не поДценуваш :nesvest:). Академски граѓани, а не слушнале за едначење по звучност :smir:.
1. Сеуште се пишува слеано, затоа што е МОДАЛЕН ЗБОР, а не е именски дел од глаголски прилог за да пишуваш одделно :wink:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Тоа го реков и јас, дека затоа пишувам така „улично“ затоа што тоа сум јас! :) А не дека не можам вака... можам ама не сум јас тоа... затоа батали и пиши си као сакаш! :)
Глеаш , ни ти не си ме разбрал :)...Ај вака...
Твој стил на пишување е скопски, и користиш исти ствари како и јас, како што се У, сВе,пишУем,зборам, итн...Тоа ти е уличното и тука ти си свој чоек, никој не ти се меша...
Мене ми смета кога ти ќе пишеш сФадба наместо сВадба, кога ќе пишеш сВаќа наместо сФаќа и слични некои грешки кои немаат врска со тоа дали е скопски,битолски,штипски или некој трет дијалект, туку се грешки кои што се карактеристични независно од поднебјето...

хмм... шознам брат.. прво викаш дека ти сметаат некои ствари.. а после сам ги користиш.. можда они во постојте намерно пишувааат грешно бе од каи знаеш?
Од авион се гледа кога некој сака намерно да згреши за да испадне жаргонски говор , и кога некој прави грешка од незнаење..

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Има голема разлика помеѓу македонскиот литературен јазик и македонскиот стандарден јазик.
Во литературниот јазик спаѓаат и дијалектите, жаргоните, социолектите. Литературниот јазик е користен и од писателите и поетите и неговиот фонд на зборови постојано се зголемува, додека стандардниот јазик е на повисоко ниво, за формална употреба, официјални собири, јазик на вработените во медиумите, формални писма, обраќања кон повисоки лица и други формални работи.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
1. Сеуште се пишува слеано, затоа што е МОДАЛЕН ЗБОР, а не е именски дел од глаголски прилог за да пишуваш одделно :wink:
То није истина :)
Се' уште...
Е така се пишува ,набави си нов правопис пошо секоја година ги мењаат...

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Глеаш , ни ти не си ме разбрал :)...Ај вака...
Твој стил на пишување е скопски, и користиш исти ствари како и јас, како што се У, сВе,пишУем,зборам, итн...Тоа ти е уличното и тука ти си свој чоек, никој не ти се меша...
Мене ми смета кога ти ќе пишеш сФадба наместо сВадба, кога ќе пишеш сВаќа наместо сФаќа и слични некои грешки кои немаат врска со тоа дали е скопски,битолски,штипски или некој трет дијалект, туку се грешки кои што се карактеристични независно од поднебјето...

Од авион се гледа кога некој сака намерно да згреши за да испадне жаргонски говор , и кога некој прави грешка од незнаење..
а кај пишува дека тоа не би било скопски дијалект или жаргон или како сакаш наречи го

можда ефе сеа мерак ми е да пишуфам сфе со ф место ф и шо праиме сеа ја не пишуфам скопски???

Се' уште...
драпаш мадиња.. баш у понеделникот ја прашав професорката споено се пишува :)

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Се' уште...
Е да беее :pos2:
ама знам дека го има и како модален збор, и во случајов е модален! :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Несакам коа некој дечишта ќе ми се праат курнази за правопис и неписменост. Незнам зошо, ама секогаш се наваѓаат некој „умосеачи“ кои ќе се просерат и себеизбламираат, а наводно атмосверава им сметала. Таква ни е геогравскава местоположба. Deal with it.

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..Секој член има грешки во постојте.Колку и некој да се прави паметен се прават грешкки.Чуечки е.(зборам за писмени луѓе кои од брзање или некоја друга причина погрешиле)
Инаку има кои грешат поради тоа што зборат на народен јазик отколку на литературен македонски јазик:toe: И се чудам поради тоа =(

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
ејј може некад сте замериле пишувам Шмек со голема прва буква :)...:nenene::wink: е така во правописот...тоа јас му давам големо значење.:wink: (Да не се сфатам погрешно)...па да реагира некој ее оној шмекерон пишуе шмек со големо Ш...неписмен. Јас тоа така го возвишувам Шмек...Како Б во Бог :):)
ај да не го тапанам ја...само сакам да кажам ок е темчево...

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
а бе....јас имам 2-ка македонски така да ако имам некоја грешка тоа е заради тоа што појма немам од правопис :tapp:

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
è = Alt + 0232 (на нумеричката тастатура); мора да сте во Англиска поддршка за ова да функционира

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
а кај пишува дека тоа не би било скопски дијалект или жаргон или како сакаш наречи го

можда ефе сеа мерак ми е да пишуфам сфе со ф место ф и шо праиме сеа ја не пишуфам скопски???

драпаш мадиња.. баш у понеделникот ја прашав професорката споено се пишува :)
Терај мерак, ти испаѓаш будала...
Професорката твоја нека иде на некој семинар за малце да се едуцира пошо ако ја знам појше од неа со само еден расчистен семестар тогаш образовниот систем ни е у длабоки говна...

Е да беее :pos2:
ама знам дека го има и како модален збор, и во случајов е модален! :)
Добро, верувај у невистините...Ти губиш...

Несакам коа некој дечишта ќе ми се праат курнази за правопис и неписменост. Незнам зошо, ама секогаш се наваѓаат некој „умосеачи“ кои ќе се просерат и себеизбламираат, а наводно атмосверава им сметала. Таква ни е геогравскава местоположба. Deal with it.
Ти хунза си неписмен и нема шанса да се описмениш пошо ти поминало времето...Барем децава на форумот нека поднаучат нешто, ти си одамна заборавен од сите...

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Факт е дека сите најмалку си го знаат мајчиниот јазик :) Има исклучоци, нормално... Не пробувам да правдам или нешто, само чисто како интересен факт :) Мислам дека лично јас, повеќе ги знам правилата на англискиот отколку на македонскиот јазик... Дури и англиски цел живот имам 5ка во школо, а македонски од секогаш ми варирала... Не е за фалење, баш напротив... Ама тоа е факт...
Морам да се согласам со Фросе, незаинтересираноста е доста голем проблем... Ама мислам дека доста голем фактор е тоа што пола професори не обраќаат внимание на нивниот изговор, а очекуваат ние да го правиме тоа... На мене лично, во основно професорката по македонски ми беше полусрбинка или така нешто... Србизми на кило :)
И така ми е останато во навика, бар за говор, да користам У наместо ВО и слично... Не е дека е во мода или слично... Мене ме нервира тоа што јас го користам тоа :) Ама глупа навика... Не е дека неможам да зборам и пишувам правописно и како што треба, ама треба да посветувам внимае на се што кажувам и да се замарам :)
И по форум ме нервира... Да има копче Едит, на сите ќе им ги мењам оние посериозните грешки :) (и коЈ наместо коИ го сметам исто за голема грешка, некој да не разликува кое каде треба да го стави мора да е ептен глуп, без навреда)... Не дека го убива постот, али абтоматски ми го симнува на ниско ниво, без разлика колку добро и да е напишано... Ама тоа е тоа... Или ќе ги скокаш, или ќе ги трпиш :) Не е дека имаме избор... Со ова што отвори тема нема да ги натераш сите одеднаш да внимаваат на тоа... Само ќе пројде како и секоја друга и ником ништо :)

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Факт е дека сите најмалку си го знаат мајчиниот јазик :) Има исклучоци, нормално... Не пробувам да правдам или нешто, само чисто како интересен факт :) Мислам дека лично јас, повеќе ги знам правилата на англискиот отколку на македонскиот јазик... Дури и англиски цел живот имам 5ка во школо, а македонски од секогаш ми варирала... Не е за фалење, баш напротив... Ама тоа е факт...
Морам да се согласам со Фросе, незаинтересираноста е доста голем проблем... Ама мислам дека доста голем фактор е тоа што пола професори не обраќаат внимание на нивниот изговор, а очекуваат ние да го правиме тоа... На мене лично, во основно професорката по македонски ми беше полусрбинка или така нешто... Србизми на кило :)
И така ми е останато во навика, бар за говор, да користам У наместо ВО и слично... Не е дека е во мода или слично... Мене ме нервира тоа што јас го користам тоа :) Ама глупа навика... Не е дека неможам да зборам и пишувам правописно и како што треба, ама треба да посветувам внимае на се што кажувам и да се замарам :)
И по форум ме нервира... Да има копче Едит, на сите ќе им ги мењам оние посериозните грешки :) (и коЈ наместо коИ го сметам исто за голема грешка, некој да не разликува кое каде треба да го стави мора да е ептен глуп, без навреда)... Не дека го убива постот, али абтоматски ми го симнува на ниско ниво, без разлика колку добро и да е напишано... Ама тоа е тоа... Или ќе ги скокаш, или ќе ги трпиш :) Не е дека имаме избор... Со ова што отвори тема нема да ги натераш сите одеднаш да внимаваат на тоа... Само ќе пројде како и секоја друга и ником ништо :)
Ако се потруди постов да ти биде литературен,тешко ти оди. :smir:

Јас вака на нет се израувам како што ми одговара или како што сметам дека ме разбира тој што ме чита.А кога се работи за нешто пишувано(писмена работа,поднесување молба,правење CV...) за такви работи нема мрдање,мора да биде крајно литературно :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom