Ваше мислење за дебелината

• Креатор на темата Креатор на темата miloto
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
3
Што мислите за дебелината и општо за дебелите лујѓе ,дали ви смета вас дебелината и дали се обидувате колку толку да ја одржите
вашата нормална тежина.
Еве јас да кажам дека дебелината не е само последица од прекумерно јадење туку има низа други причини поради кои лујѓето се дебелееат како на пример една од главните причини е генетиката ,неактивноста на личноста како и околностите каде што живее .
мене навистина ми смета дебелината зашто пред едно 4 -5 год и јас се борев со вишокот на килограми и сварно не ми беше баш многу пријатно кога ќе бев во друштво и слично ,али сега супер си се чувствувам зашто го надминав тоа и си дојдов на нормална тежина и секако дека не би дозволила пак да бидам како шо бев порано.сакам да слушнам и ваши мислејна за тоа .

Не сум била екстремно дебела за да знам дали ми смета или не. Знам да си покукам ако го забележам стомакот како оди пред мене и ми укажува на тоа која дата е наредниот ден, но само тоа. Не сум ни ептен слаба за да го запазувам секој вишок од половина килце. Ми варира тежината секојдневно, но никогаш екстремно, па не би да се жалам.
А за дебелите луѓе не мислам ништо повеќе или помалку од тоа што треба. Ако се чувствуваат добро во својата кожа и тело, јас сигурно нема да им забележам на тоа. И јас човек и тие ... што е важно кој колку тежи на вага?:toe:

Не сум дебел, немам желба да се здебелеам, но не ми сметаат подебелите луѓе. Не се препорачани многу килограми на еден човек бидејќи смета на срцето и ги дебелината ги стеснува крвните садови.

Во основно бев многу дебела (т.е. појма немав од здрава исхрана), сега сум блиску до нормалната тежина и секако се обидувам да ја постигнам.
Што се однесува до мене, ми смета-да, не само за мене лично туку ми смета и кога гледам други лица со прекумерена тежина, зашто дебелината сама по себе е показател за свесноста на лицето за правилна исхрана, за неговото здравје, за квалитетен здрав живот, а од тоа поважно нема.Сите треба да станеме свесни за тоа што и колку внесуваме во организмот, ако сакаме здраво општество.:jaj:

Кога бев помала бев екстремно слаба :tapp:, но не бев слабоквна, баш си бев супер. Докторите ме натераа да се здебелам... Едно време баш си ја имав нормалната тежина. И кога отидов на студии, многу се поправив, отидов +15кг

Сега уште се борам со нив, ми останаа уште 3-4кг. Не ослабев затоа што не сакам да бидам дебела, туку од здраствени причини(висок притисок).

Дебелите луѓе не ми сметаат, напротив, ги сакам. Доказ е дечко ми, кој има +30кг и тоа никогаш не ми сметало...
П.С. Дебелината нема врска со нездравата исхрана, се е до метаболизамот и количината на храната

Па живееме во време кога храната ја има во изобилие фала богу и плус постојан развиток на технологијата ,каде се цели да се направи животот поедноставен и полесен, каде машините ќе го вршат физичкиот труд наместо нас така да нормално е да има дебели. :toe:

Абе има една реченица со која се тешат луѓето со вишок килограми: Дебели но среќни :)
јас спаѓам до егде во групата на луѓе со вишок килограми ама тоа не се многу 5-6 кг од идеалната тежина не е скоро ништо за мојот начин на живот а и не ми се ни приметува многу поради висината:)
сепак сметам дека треба да се внимава со тежината зошто може да предизвика некој проблеми со здравјето.

Jas licno ne sum debela no isto taka ne mi smetaat luge koi se debeli.Toa ne e moj problem i ne mi smeta,no znam deka debelinata ne nosi zdravje.Primer edna moja komsika bese mnogu debela i od toa dobi zalojuvanje na srce i imase problemi pa posle morase rigorozni dieti da drzi radi zdravjeto.Druga moja prijatelka napravi minatata godina pet pati razlicni operacii i i bese receno deka se i se desava samo radi debelinata,se poremetuva teloto i organizmot,pa sega i taa pocna da pazi na ishranata zatoa sto uvide deka stvarno se doaga od debelinata.E sega koj si e debel treba sam da se spravi so toa kako saka da izgleda i dali mu smeta izgledot ili ne?

Не е убаво да си дебел но не и слаб.Треба да си таман измегу.Ако си дебел ќе неможеш да ги правиш основните физички работи,како што пишува погоре ги стеснува крвните садови и му смета на срцето,едноставно не е убаво и не е пожелно да си дебел.
:salut:

Никогаш не сум имал проблеми со прекумерна тежина но тоа е затоа што сум доста физички активен и имам брз метаболизам. И многу е јасно дека дебелината е лоша и на изглед и за здравјето:nesum:, но и претерано анорексични уште полошо :uvo: . Еве ви еден калкулатор за пресметување на идеална тежина па видете дали сте премногу дебели или слаби

Има голема конфузија околу дебелината. Да се биде дебел не значи дека ќе имаш пократок животен опсег. Сето тоа е дезинформација.
Во пририда постојат три типа на тела и тоа : нормални, слаби и пополнети.
Само да биде јасно поплнети не значи да имаш 300 кила туку да имаш мал стомах.
Овие три типа на тела се декларирани во самите наши гени.
Слабите луге колку ида вежбаат на пример не можат да набијат мускули како бодибилдерите, што не е случај со пополнетите луѓе кои со вежбање може да набијат мускули но при тоа и при мал прекин на вежби би се придонело до нагло враќање на салото. Така да лек за дебелина нема.
Што се однесува од здраствена гледна точка научно е покажано дека пополнета личност која редовно вежба и личност со нормална големина на телесна маса, пополнетата личност има подолг животен рок. Не знам точно но нешто е поврзано со фактот дека кога старееме ни се потребни тие вишок масни наслаги.
Еден факт е беспрекорно сосема јасен. Диетата е најлоша и најнездарава опција. Речиси и да нема ефект и најчесто само го прегладнува организмот при тоа правејќи му трајни сериозни последици. Затоа ако овек е попол подобро му е да направи пола час вежби на ден и да има нормален и долг живот отколку да се оптеретува со макотрпни диети и да си го уништи организмот.

Никогаш не сум имал проблеми со прекумерна тежина но тоа е затоа што сум доста физички активен и имам брз метаболизам. И многу е јасно дека дебелината е лоша и на изглед и за здравјето:nesum:, но и претерано анорексични уште полошо :uvo: . Еве ви еден калкулатор за пресметување на идеална тежина па видете дали сте премногу дебели или слаби

Не псотои идеална тежина. Секој човек е индивидуален случај. Никој доктор со здрав разум во главата не би помогнал во креирање на калкулаторот така да не вреди да се лажете.

Не псотои идеална тежина. Секој човек е индивидуален случај. Никој доктор со здрав разум во главата не би помогнал во креирање на калкулаторот така да не вреди да се лажете.

А и не само тоа, тоа не е никакво мерило. Еве јас од лично искуство имам приметено дека човек со мускулна маса повеќе тежи отколку човек со ’сало’.

А и не само тоа, тоа не е никакво мерило. Еве јас од лично искуство имам приметено дека човек со мускулна маса повеќе тежи отколку човек со ’сало’.

За тоа не ти терба искуство за тоа ти терба само основни хемиски и биолошки познавања. Мастите имаат помала густина и помала маса на единица волумен отколку мускулното ткиво.

За тоа не ти терба искуство за тоа ти терба само основни хемиски и биолошки познавања. Мастите имаат помала густина и помала маса на единица волумен отколку мускулното ткиво.

Мене се тоа ми е јасно, ама на многу не им е јасно. И ете, не често се служат со вакви калкулатори кои не значат ама баш ништо, тоа ми беше поентата.

Кога бев помала бев екстремно слаба :tapp:, но не бев слабоквна, баш си бев супер. Докторите ме натераа да се здебелам... Едно време баш си ја имав нормалната тежина. И кога отидов на студии, многу се поправив, отидов +15кг

Сега уште се борам со нив, ми останаа уште 3-4кг. Не ослабев затоа што не сакам да бидам дебела, туку од здраствени причини(висок притисок).

Дебелите луѓе не ми сметаат, напротив, ги сакам. Доказ е дечко ми, кој има +30кг и тоа никогаш не ми сметало...
П.С. Дебелината нема врска со нездравата исхрана, се е до метаболизамот и количината на храната

И кај мене истото. Кога заминав да студирам, се поправив 10кгр, иако многу движев, повеќе од нормално дури :), ама и бев на хормонски терапии итн. итн. Сега со правилен начин на исхрана (UN диетата) си намалив 8 кг за 2 месеци, а и не ми бара душава многу јадење, со многу малку храна се заситувам. Битно ми е што не е штетна диета, туку правилна комбинација на храна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom