LordDragonII
Dr.Strangelove
- Член од
- 15 август 2008
- Мислења
- 10.995
- Поени од реакции
- 5.726
За кого како. Нигокаш не сум дал став во врска со квалитетот на уметноста кај нас.Коментаров наведува на тоа дека така размислуваш.
Колку и да даваме идеји џабе е, некој друг е платен за тоа а не си ја врши работата како што треба.Дајте идеја за нешто поавантгардно.
Во сите нормални држави големите уметнички дела од тој тип се на постамент поставени, значи имаат голема уметничка вредност.Даље, тоа со постаментот си го сфатил погрешно. Токму вакви скулптури, кои не прикажуваат некоја историска личност или случка, немаат потреба од постамент. Самиот концепт на постаментот е „да го гледаш нештото од пониско, со пиетет“. Овие скулптури треба да се стопат во околината, да бидат на ниво на посматрачот - така да, не им треба постамент.
Кај нас очигледно и немаат а во друг случај глупа замисла е да се без постамент.
Јас не гледам како тој клапчото према Рекорд или тие фаците у негова близина ќе се вклопат во околината, ниту па бикот, не сме Шпанија освен ако авторот сака да каже дека Скопје е село.
Незнам за тебе но на мене ме потсеќаат многу на нив, кога ќе направам споредба на некоја бронзена склуптура за било кои паднати борци (немам ништо против тие споменици) и со нашиве модерни склуптури.Може да добијам јасна претстава за комуњарски и некомуњарски скулптури? Онака, две сликички на кои би можел да ја увидам разликата, ќе ми свршат работа.
Материјалот ме потсеќа. Ист е ако не се лажам.