Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Коментаров наведува на тоа дека така размислуваш.
За кого како. Нигокаш не сум дал став во врска со квалитетот на уметноста кај нас.

Дајте идеја за нешто поавантгардно.
Колку и да даваме идеји џабе е, некој друг е платен за тоа а не си ја врши работата како што треба.

Даље, тоа со постаментот си го сфатил погрешно. Токму вакви скулптури, кои не прикажуваат некоја историска личност или случка, немаат потреба од постамент. Самиот концепт на постаментот е „да го гледаш нештото од пониско, со пиетет“. Овие скулптури треба да се стопат во околината, да бидат на ниво на посматрачот - така да, не им треба постамент.
Во сите нормални држави големите уметнички дела од тој тип се на постамент поставени, значи имаат голема уметничка вредност.

Кај нас очигледно и немаат а во друг случај глупа замисла е да се без постамент.

Јас не гледам како тој клапчото према Рекорд или тие фаците у негова близина ќе се вклопат во околината, ниту па бикот, не сме Шпанија освен ако авторот сака да каже дека Скопје е село.

Може да добијам јасна претстава за комуњарски и некомуњарски скулптури? Онака, две сликички на кои би можел да ја увидам разликата, ќе ми свршат работа.
Незнам за тебе но на мене ме потсеќаат многу на нив, кога ќе направам споредба на некоја бронзена склуптура за било кои паднати борци (немам ништо против тие споменици) и со нашиве модерни склуптури.
Материјалот ме потсеќа. Ист е ако не се лажам.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Не викам дека е у ред да се ставаат скулптури на кој каде ќе му текне, но да бидеме реални што има Скопје да понуди на туристите?

Знаеме дека во големиот земјотрес сите антиквитети, објекти со историска вредност ги снема така да во скулптирите гледам потенцијал кој ќе им даде можност на туристите да понесат нешто од градов, а да не биде тоа нечистите улици,луѓето што просат или продавачите на семки и сончоглед.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Во светските метрополи, а наше Скопје ни од далеку не е метропола работите стојат малку поинаку.Во метроплите се поставуваат скулптури и од времен карактер, пред се да се разбие монотонијата на секојдневието, да се пренесе порака и тн.; Метрополите имаат пари да си играат со уметноста во секое поле, па така да можат да се поставуваат скулптури и од времен карактер и за некој приод истите да ги тргнат. Шмизлите кои се поставени низ градот пред се е невредна тема да инспирира еден уметник. Зошто? Уметноста е во функција на естетиката да даде израз на убавото, уметноста треба да е пријатана, а пред се суштинска да биде длабока да нуди материјал за размислување.
Што може да понуди шмизла за размислување? Ништо,освен да асоцира на секс, и висење по кафичи, спонзоруши и тн. што од тука авторот вреднувал или нешта кои не спаѓаат во вредности тој ги конвертувал во вредност. Министерството за култура пред да ги постави скулптурите навести дека тие ќе имале едукативен карактер, каде е едукативноста?

Споменик = Паметник, пред да се стави едно дело да стои на улица, а кое дело ќе биде поставено да стои трајно треба добро да се размисли за темата што ја обработува и на што ќе се сеќаваат идните генерации, што ќе не одбележи нас како граѓани. Серкоја чест за исклучоците.

Уметноста е процес таа се развива, се гради, исто така таа се развива и своевремено кај еден народ. Скопје и Македонија за жал го немаат изминато тој континуиран процес. Кај нас уметноста се развивала и се развива многу споро, а денес за жал и во погрешен правец. Секоја чест на исклучоците.

Во предходен пост пишав дека ова е врв од кич и на тоа достојно ке си стојам.
Кичот е како лесна девојка која на сите им се допаѓа, а празна е во главата, никој нејќе да ја има до себе и служи за потсмев.

Во кичестиот кош не влегуваат сите склптури две -три отскокнуваат од останатиот "скаменет" циркус.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Метрополите имаат пари да си играат со уметноста во секое поле
@kikamika русите за време на војната и пред неа немаа леб да јадат, а тоа не ги спречуваше да бидат убедливо најчитана нација на светот.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
@kikamika русите за време на војната и пред неа немаа леб да јадат, а тоа не ги спречуваше да бидат убедливо најчитана нација на светот.

Да не одиме надвор од темата тоа е сосема друго прашање. Не само Русите и многу други народи високо котираат на листата на уметноста. Поентата ми беше дека тие уметноста ја граделе во континуитет, вековно, една Москва има ненадмашена архитектура, уметници, сликари, вајари, писатели.
Ние сакаме преку ноќ да направиме нешто.
Уметноста е процес неможе кубизмот да биде пред ренесансата. Таа се трансформира од еден правец во друг своевремено. Уметноста ги отсликува општествените, културните, социјалните токови карактесристични за тие периоди, но и психолошката состојба на авторот.
Ние на пример немаме историски споменици кои ќе кажат нешто за нас како народ. Дали шмизлата е вредност дали таа треба да не репрезентира нас како граѓани и како народ.
Зошто да немаме споменик на Браќата Миладинови, на цар Самоил, или некоја апстрактна скулптура која ќе симболизира нешто или некој период од нашето минато.

А за метрополите и парите поентата ми беше сосема друга. светските метрополи се факт по богати , тие можат да си играат со уметноста. на пример градоначалникот на Њујорк порачува да се направат 5 шмизли и поентата на тие скулптури е да пренесе порака дека нетреба да сте како шмизлите. Скулптурите се платени на уметниците, стојат 1 година низ Њујорк и потоа истите се тргаат и се претопуваат. Значи Њујорк може да си дозволи тие да бидат од времен карактер, а ние неможеме тоа да го правиме веќе се платени, и ќе биде многу тенденциозно сега истите да се тргнат и претопат во смисла дека ќе створи револт кај граѓаните, ем шуто ем боде тоа ти е Скопје.:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Скулптурите се недовршени........градоначелникот нека го одврзе кесето па нека прати два тројца со турпии во рацете да малку ги зарамнат остатоците на вливните канали заостанати од леењето!
Ебате фуш изработката!

Член од
17 ноември 2009
Мислења
84
Поени од реакции
7
Skultpurite vo Skopje...

Bez nikakov koncept, premnogu se i bez idea...

Tocno deka i drugite metropoli imaat skulpturi, ama tie se bogatstvo od 16, 17 ...19 vek, a ne napraveni vcera... KOLKU DA IMA...

tie pari da otidea na drugo mesto kje bese mnooogu popametno...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Tocno deka i drugite metropoli imaat skulpturi, ama tie se bogatstvo od 16, 17 ...19 vek, a ne napraveni vcera... KOLKU DA IMA...

tie pari da otidea na drugo mesto kje bese mnooogu popametno...
Не се баш до толку стари. На сите тие склуптури, катедрали, замоци итн итн на кои ги гледаме и паѓаме во несвест се уствари рестраврирани после втората светска војна бидејќи многу од нив биле уништени, во значителен процент. (зборувам за европските метрополи)

Проблемот е што и во Скопје имало многу такви работи но за жал, војните, земјотресот не оставаат речиси ни трага од нив. Историчарите имаат многу голем проблем во пронаоѓањето или одредувањето на точната локација на тие места, поради недостигот на информации. Може истите тие да се реконструираат или рестраврираат ако бидат пронајдени но пред тоа следи археолошко истражување кое во урбаната средина е пекол, та имотно правни процеси, одобрување на проекти и бла бла бла

Затоа не утепаа со кич статуите, а не дека нема што друго Скопје да понуди.

CueBaLL

Schizophrenic
Член од
7 декември 2008
Мислења
1.137
Поени од реакции
34
Deneska koga se vrakav od skolo primetiv postavuvaa nova skulptura dole kraj Kameniot Most. Do koga vaka.. se prenatrupa Skopje so skulpturi demek nie sme umetnicki grad na skoro 100-200 metra ima po edna skulptura...
P.S eve fotka od novata skupltura...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Шоубаво местенце за сликање со скулптурата. Како што би рекол Влатко Ѓорчев, доаѓа синчето со тато, го прашува ТАТО ШТО Е ОВА, тато му објаснува дека на пример ова е Делфина, пливачката која може да исплива од Скопје до Солун... па одат таму долу, се сликаат... мхм, мерак.

Исто како и ретардираното девојче на пешачки кај рекорд.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Ај да ви нарушам малку монопол со скопски скуптури :p

Оваа е од Штип и не е нова, ама не е ни којзнае колку стара има неколку години

Е сеа јас сум ЗА поставување на скулптури на заслужни Македонци од антика па до денес, (за шмизли сум против) ама коа се прават и се даваат пари барем да се направени ко шо треба, прави ремек дела а не со фабрички грешки.

Еве од Александар Македонски во Штип

Маани според мене, а и од шо сум праел муабет со ликовни уметници и дипломирани вајари.

1 Мермерот на постољето невалитетен - напукнал,
2 местото каде што е поставен не е најсоодветно, не ја следи централната линија на плоштадот и е ставен меѓу јарболите, на крајот од плоштадот
3 Страната кон која е свртен не е кон плоштадот (свртен е со грб кон плоштадот), а кон улицата, те кон реката, Не може од подалку да се гледа, а мора од непосредна близост, те жабја перспектива
4 донаторот требало со "поголеми букви" да го напишат
5 ставот е чуден, ко да клекнува со едната нога и е леко подгрбавен. Јас Александар го замислувам горд и исправен, човек што не потклекнува под ништо, човек што својата војска секогаш ја водел кон победа.
6 Ликот не го доловува карактерот на Александар. Нигде го нема копнежливиот поглед што го опишува Плутарх, ништо од сличноста со античките статуи. Делува некако грубо.
7 главата е преголема во однос на телото, тоа со кратки нозе и поголема глава на повеќе нови скулптури во Мк сум го забележал, а е основно нешто што треба да се знае.
8 градите, стомакот и делтоидниот мускул му се прешироки ко да е Херкул, а не Александар. (може и грешам за ова, ама така ми делува)
9 нозете му се кратки... коа кратките ноџиња се споредуваат со телото испаѓа ко карикатура да се глеа. А од шо нема доволна далечина од која може да се гледа, а постољето прешироко, стапалата и глуждвите можат само од хеликоптер да се видат

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Ај вака, еве ова е глупаво, ВМРО се ненормални итн. Нека ми каже некој што СДСМ направи во претходните години кога беше на власт. Ништо. Парите си ги ставаа во џеб, и пак немаше пари.Овие приказни дека ако немало статуи ќе имало пари задруги работи се за мали деца. Подобро да има Милениум, Плаошник, Крст на Водно, статуи итн, неголи Бране да има два нови џипа.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ај вака, еве ова е глупаво, ВМРО се ненормални итн. Нека ми каже некој што СДСМ направи во претходните години кога беше на власт. Ништо. Парите си ги ставаа во џеб, и пак немаше пари.Овие приказни дека ако немало статуи ќе имало пари задруги работи се за мали деца. Подобро да има Милениум, Плаошник, Крст на Водно, статуи итн, неголи Бране да има два нови џипа.
Е чим е подобро страдајте цел живот,така на нула да клизите,за овој народ само така!Што младина ќе имаше во оваа земја задоена преку уши,е од вакви размислувања сме на нивото каде сме,ако ни е.
Подобро било да те шамарат од десна страна наместо од лева,жими...

Туку онаа скулптура што е карши Инвест банка пред коктел барот,едно зелено долго чудовиште што би требало да симболизира?

Kajgana Shop

На врв Bottom