Бладате. Висината не е битна за да бидеме успешни во некои професии кои не бараат физички предиспозиции како на пример пцуење од трибини на фудбалски натпревар. Всушност, дури и тогаш е пожелно да се има поголема маса, за да биде и гласот појак и да стигне до судијата. А ако бараме причина зошто сме “трибински пцујач“ најверојатно така е зашто не сме успеале како фудбалер, бидејќи ривалскиот напаѓач бил повисок и поробусен па успеал за разлика од нас.
Сите маркантни ликови се високи, и имаат безброј предности пред ниските луѓе. Нивните предности се од прилика во сличен сооднос со девојките со големи гради и мали гради. И едните и другите имаат шанса, ама погодете кој има поголема?
Дури и во народниот јазик симбол за нешто добро е големината. “Тој е голем и во поразите“, “Стигна до високото трето место“, “Колку ниско од негова страна“, “Мал, речиси незначителен процент...“.
Дури и во бајките кои се одраз на сфаќањето на масата за нештата, и генералното сфаќање на работите се вели дека принцот мора да биде висок и убав. Во “Шрек“ дури имаше и иссмевање на кралот кој е понизок од Фиона едно две глави и покрај неговиот општествен статус како врв на моќта.
Според мене, и моето искуство... ниските мажи (за девојките не можам да оценам искрено) се прилично по злобни од просечните и високите. Претпоставувам тоа се должи на некој комплекс набиен во детството каде биле редовно отфрлани од околината и дискриминирани на илјада и еден начин. Па, иако тоа и мене ме става во непријатна положба, ги разбирам девојките кои не се занимаваат со ниски момци иако тие тоа го прават од поинакви причини, погоре веќе спомнати.
Висината и тоа како е битна, ама ако одиме со шафл коментар од ризницата на форумски мисли, тогаш би рекол и јас:
“Воопшто не е важна, јас надоместувам со тоа што сум одличен во кревет“