Зошто собранието не го изгласа предлог законот на ДОСТОИНСТВО?

• Креатор на темата Креатор на темата jutel
  • Време на започнување Време на започнување
Цитат:
Напишано од Serpico
Браво влада. Уште малку, ќе си пцујам десна рака изгледа...

многумина го делат твоето мислење

ја оплескаа

многумина го делат твоето мислење

ја оплескаа

Можам да прифатам да не купувам пиво после 19, иако е моронски законот. Можам и за другите рестрикции да речам во ред, иако се правиме поголеми енглези од нив самите... итн итн...

Ама, да не се испочитуваат бранителите кои пред 7 години беа единствената заштита на Македонија како држава, кога нашата земја беше нападната од сепаратистички милитантни групи (чие ословување со тек на времето премина од терористи во министри - и јас го прифатив И ТОА, за соживот, за иднина, за Македонија).... е тоа е неприфатливо.

И, арам да му е на сите парламентарци кои гласале против законот. Арам!

Да да, во последно владава почна да прави тешки глупости.
Мислам и јас гласав,и на почеток стварно даваа надеж со борба против корупција, намалување даноци и сл. Сега почнаа баѓи работи да заебуваат..

со законите претераја... што е многу многу е..кој е тој што му ја даде таа идеа дека колку поќе закони толку поќе гласачи ???

со рекламирањето веќе ептем почнаа да ја тупат.. на ништо не личи тоа веќе...
не сум против запознавање со закони, известивања за намалени даноци и сл.. ама сува реклама само на владата тоа на ништо не личи...

За законот на достоинство генерално сум за..

Ама и достоинство ја претера..
Имаше илјадници бранители во конфликтот и нема смисла сега државата (народот) да му купи станови и сл. Оти учеството на бранителите е до таа мера што испраѓа тие да ги дадат парите преку даноци и сл. и после да ги земат назад.. македонија ја бранеа многу одтаму нема смсила сега да му се даваат претерани бенифиции поради фактот што нема ништо суштински да се смени..

Сепак, сметам дека треба да му се обезбедат повластени позиции во општеството - на сите бранители одредени предности, доживотни малку-надпросечни плати за инвалиди и семејства на загинати, одредени бенифиции за ранети и сл.

Масовно финансирање на секој учесник не е возможно дефинитивно.

Одприлика вака нешто...
За сите бранители, предности при одредни услуги од државата, и општи правила за респект кон бранителите(како во америка, секој ветеран/учесник во конфликт е секаде почитуван и има бенифиции).. толку за сите..
За инвалиди и семејства на загинати, 20000-30000 месечен надоместок, бесплатно школување на децата, здраствено осигурување за семејството, преднос при аплицирање за јавни станови.
За ранети во конфликтот, 6000-10000 денари месечен надоместок до пензионирање.

Овие не се големи групи, вкупните трошоци за сите овие работи нема ни да се сетат во буџетот. Иако генерално сум против секакво трошење од буџетот ова би било незначајно.

A ти ако имаш над 18 години, или ако си постар(што не верувам) што не замина да ја браниш Македонија бе?? Да беше некој од твоја фамилија во тоа време, како ке ти беше сега тебе?? Знаеш кое се бореше за да останиме како Македонија?? Ти?? Јадење гомна како тебе, секаде има... Делата се заборавват нај веројатно... Ако немаат провилегии, ајде ти на семејствата врати му ги најмилите особи?? Можиш?? Аххх.. Е бати македонецот...Пуу

Прво сум постар от 18 и не сум ja бранел РМ,заштото ова не беше посакано от моjaта држава.Моjaта држава помогна со подарака ком РМ.Jaс не сум македонски граганин,но според мен е долг и чест на секи да ja брани своjaта држава.Дали ова било РМ или коja да е друга.
Па ако имат привилегии,ке им вратиш на семеjствата наjмилото???
Да им изградат паметници и така натаму-ДА,треба.Државата може да се погрижи за децата,кои са останали без татко,па друго не виждам.Ова е долг и чест на секи македонец во РМ.

A bash sakav da krenat race i javno da se videa koi se ZA a koi PROTIV.

Собранието го одби предлог-Законот за посебни права на бранителите поднесен од здружението достоинство. За законот гласаа пратениците на СДСМ, ЛДП, НСДП и двајца од ВМРО ДПМНЕ. Другите пратеници на владејачката ВМРО ДПМНЕ беа воздржани. Прaтениците на ДУИ гласаа против, а ДПА не присуствуваа на седницата. Законот го бранеше претседателот на здружението, Стојанчо Ангелов кој ги критикуваше сите досегашни влади на ВМРО и на СДСМ дека досега никој не го решил нивниот проблем.

edit:Огледалце огледалце,шо убо ни беше под тоа дрвцето кај тебе во дворот испивајќи го кафето,и муабетејќи се за истиов проблем но во малце посменети улоги ,едниве беа опозиција сегашна позиција,а другиве беа позиција сегашна опозиција....Што клетви им тури на тогашните издајници од владата за истиов проблем...Што така сега ми се затаи некако ?:pipi:

Potpolno se slozhuvam,SDSM ne go reshil problemot ama vo vakva situacija koj i da e a da ne se soglasi za niv treba da e ili odroden Makedonec ili treba da nema 2grama mozok.Sho chisto sumnjam deka go ima vladejachkata partija.

P.S. A na kraj se zablagodari na cela opozicija za nesebichnata poddrshka.

Собранието го одби предлог-Законот за посебни права на бранителите поднесен од здружението достоинство. За законот гласаа пратениците на СДСМ, ЛДП, НСДП и двајца од ВМРО ДПМНЕ. Другите пратеници на владејачката ВМРО ДПМНЕ беа воздржани. Прaтениците на ДУИ гласаа против, а ДПА не присуствуваа на седницата. Законот го бранеше претседателот на здружението, Стојанчо Ангелов кој ги критикуваше сите досегашни влади на ВМРО и на СДСМ дека досега никој не го решил нивниот проблем.

edit:Огледалце огледалце,шо убо ни беше под тоа дрвцето кај тебе во дворот испивајќи го кафето,и муабетејќи се за истиов проблем но во малце посменети улоги ,едниве беа опозиција сегашна позоција,а другиве беа позиција сегашна опозиција....Што клетви им тури на тогашните издајници од владата за истиов проблем...Што така сега ми се затаи некако ?:pipi:

so ima da zatajam sramota i aram zakonot so ne pomina, i vo edna druga tema rekov ``politicka scena`` vmro dpmne me razocara so ne najde zashodno da go pomine zakonot.

Срамна одлука. Али сепак е Ок пошто секогаш се слуша реАЉИзаторот.

Работава излезе “тепаниот тепан-ебаниот ебан“,мислам дека законот беше прегломазен и сеопфатен,вака како што беше поставен чини многу пари и никогаш нема да помине во собранието.Треба да се дефинираат вистински засегнатите луѓе од конфликтот,ранети и загинати,а не сите кој ја исполнуваа својата државна должност на браникот од државата.Пак ќе ви повторам дека сите бевме засегнати од конфликтот,без разлика на партијска,верска или етничка припадност,некој повеќе некој помалку но факт е дека сите бевме засегнати.Со законот треба да бидат опфатени токму оние кој очигледно беа најзасегнати и најблиски членови на нивните фамилии,доколку веќе не се опфатени со некаква бенифиција.За сите други законот треба да биде ист како и за секој граѓанин на Република Македонија.:toe:

Работава излезе “тепаниот тепан-ебаниот ебан“,мислам дека законот беше прегломазен и сеопфатен,вака како што беше поставен чини многу пари и никогаш нема да помине во собранието.Треба да се дефинираат вистински засегнатите луѓе од конфликтот,ранети и загинати,а не сите кој ја исполнуваа својата државна должност на браникот од државата.Пак ќе ви повторам дека сите бевме засегнати од конфликтот,без разлика на партијска,верска или етничка припадност,некој повеќе некој помалку но факт е дека сите бевме засегнати.Со законот треба да бидат опфатени токму оние кој очигледно беа најзасегнати и најблиски членови на нивните фамилии,доколку веќе не се опфатени со некаква бенифиција.За сите други законот треба да биде ист како и за секој граѓанин на Република Македонија.:toe:
Најконкретен пост на темава.:toe::aplauz:

so ima da zatajam sramota i aram zakonot so ne pomina, i vo edna druga tema rekov ``politicka scena`` vmro dpmne me razocara so ne najde zashodno da go pomine zakonot.
Многупати досега сум кажал, го реафирмирам мојот став по којзнае кој пат:
Политиката е курва, нема чувство, нема правила, нема правда, ама само и само интереси!
И тебе, АБЦ, мора да ти признаам, како многупати досега, дека во многу голем дел од писанието си во право.

Така е.
Ама и такво нешто нема да помине, бар гледано по моменталнава ситуација...

A bre lugje so se cudite zosto ovoj zakon ne pomina na sobrannie koga e povekje od jasno zosto glasaa protiv nego!!!

So mislite kako slednava godina nasive diplomati , ministri,clenovi na upravni odbori ke si zemat po nekolku iljadi evra honorari, pa proviziicki???

Ako go izglasaa ovoj zakon dali mislite deka ke ostanese nesto za nasiot cenet Nikola Gruevski i negovata najbliska svita da moze da si pravi "ROADSHOW-a" ili po nase kazano TURNEI po USA OF AMERIKI.

N dragi moi sogragjani i Makedonci ako ovoj zakon go donesoa za onie koi krv proleale za ovaa zemja i svoite koski gi ostavile za ovaa zemja togas nasite politicari ke ostanea so kratki rakavi i za niv ke nemase mnogu privilegii koi gi imaat so budzet koj si go tempiraat za nivni licni potrebi za nivni licni satisfakcii kako na primer plakjanje veceri od po 25000 dolari po kurci palci ameriki.

Ova e edna od najgolemite sramoti sto ovoj narod i drzava gi doziveale vo periodot od 18 godini kolku sme samostojni od sto nema da moze da ne ispere nisto pred nasive generacii koi doagaat.

Dali mislite dragi moi sogragjani i sogragjanki deka posle vakvoto predavstvo na sopstvenite vooruzeni sili i nejzinite pripadnici koi gi zrtvovale i svoite zivoti za ovaa zemja koga bilo najtesko nekoj voopsto i ke pomisli da zeme puska vo raka i da si go zagrozi svojot zivot za drzava koja ne bere ic gajle za svoite vojnici i braniteli i deka nekoj ke izleze da go brani Skopje ili bilo koj drug grad vo Makedonija posle ova sramno glasanje vo sobranieto.

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE dragi moi Makedonci nema povekje takvi budali da se rodat i da ginat za nekoj da moze da im se sere na glava nim i na nivnite najmili.
Nekoj da gine i krv da dava za nekoj pomocko i poserko da moze da si igra politicar i diplomata se razbira za eden dobar honorar!!!

EEE NEMA da go gledate toj film povekje gospoda politicari od koja i da ste ebana i isposerana partija bidejki site od red ste predavnici na svojot narod sto denes i konecno go dokazavte po neznam koj pat!!!!

Sramete se IZRODI POGANI i zaprasajte se kade ke begate koga ke dojde do gomnarii i koj ke izleze da ve brani!!!!!!!!!!!

:kesa: :kesa: :kesa: :kesa: :kesa: :kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom