Свеќите

Доста толкувате стихови. Зошто едноставно не се согласите во фактот дека палењето свеќи за живи, за мртви, за здравје, за бериќет итн. нема допирни точки со христијанството, туку е пагански елемент кој за жал вметнат во православието, но не се отстранува затоа што се покажал како добар доходовен бизнис за црквата.
Па не сме деца мајќе му стара за да се плашиме да и погледнеме на вистината во лице.

Значи, ова православниве, со ништо друго не се занимаваат, освен со „вмтенувања„ на какви ли све не новотарии. Ц,ц,ц.

Доста толкувате стихови. Зошто едноставно не се согласите во фактот дека палењето свеќи за живи, за мртви, за здравје, за бериќет итн. нема допирни точки со христијанството, туку е пагански елемент кој за жал вметнат во православието, но не се отстранува затоа што се покажал како добар доходовен бизнис за црквата.
Па не сме деца мајќе му стара за да се плашиме да и погледнеме на вистината во лице.

Da gi tolkuvaat oni dobro ke bese!!!
Nekoj drug im gi protolkuval odamna i toa e!!!

..и доволно е...

Јас колку што знам за свеќите, претставуваат светлина и дар кон бога, затоа и отците велат, единствен дар за бога е свеќата, односно светлината така и за покојните се друго е сувишно што се принесува, доволно е свеќа да гори, односно патот да му се осветли.

Луси, можеби некои ткн. "отци" велат така за свеќите, но зарем не е поважно што вели Бог во Неговиот Збор - Библијата?
Зарем навистина сметаш дека свеќата му го осветлува патот на покојниот?
Како тогаш го нашле патот оние од библиско време кои починале, а никој не им палел свеќи за "осветлување на патот"?

Зарем не е од јасно појасно дека ова е една мизерна пропаганда на некои цркви со цел да го зголемат бизнисот со свеќи? Аха, ако не купите свеќи од кај нас и ако не ги палите на вашите покојни, тогаш нивниот пат нема да биде осветлен и тие ќе се изгубат во темнината... затоа КУПУВАЈТЕ свеќи и тоа "осветени" свеќи кои се продаваат исклучиво по НАШИТЕ тезги :) и така ќе им го осветлите патот на вашите покојни..

Хах, ви текнува ли на спорот меѓу МПЦ и погребалните претпијатија, кога МПЦ фрлаше анатеми (поточно епитимија) врз погребалните претпијатија затоа што овие продаваа килограм свеќи за 300ден. додека МПЦ ги продава истите за 900ден.
Еве ви линк, доколку некој сака да се потсети на таа пародија со свеќите:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=E2EE5BCC827BE84AA26B36C848B7D525

Луси, можеби некои ткн. "отци" велат така за свеќите, но зарем не е поважно што вели Бог во Неговиот Збор - Библијата?
Зарем навистина сметаш дека свеќата му го осветлува патот на покојниот?
Како тогаш го нашле патот оние од библиско време кои починале, а никој не им палел свеќи за "осветлување на патот"?

Зарем не е од јасно појасно дека ова е една мизерна пропаганда на некои цркви со цел да го зголемат бизнисот со свеќи? Аха, ако не купите свеќи од кај нас и ако не ги палите на вашите покојни, тогаш нивниот пат нема да биде осветлен и тие ќе се изгубат во темнината... затоа КУПУВАЈТЕ свеќи и тоа "осветени" свеќи кои се продаваат исклучиво по НАШИТЕ тезги :) и така ќе им го осветлите патот на вашите покојни..

Хах, ви текнува ли на спорот меѓу МПЦ и погребалните претпијатија, кога МПЦ фрлаше анатеми (поточно епитимија) врз погребалните претпијатија затоа што овие продаваа килограм свеќи за 300ден. додека МПЦ ги продава истите за 900ден.
Еве ви линк, доколку некој сака да се потсети на таа пародија со свеќите:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=E2EE5BCC827BE84AA26B36C848B7D525

Знам точно за целата збрка околу тоа со свеќите, но така останало и од старите свеќа се пали како дар на бога, така знам така ме научиле, ако грешам поправетеме..:toe:

Знам точно за целата збрка околу тоа со свеќите, но така останало и од старите свеќа се пали како дар на бога, така знам така ме научиле, ако грешам поправетеме..:toe:
Мојот Бог не може да се поткупи со свеќа..Не знам за твојот...Се знае што бара Бог од нас..

Мојот Бог не може да се поткупи со свеќа..Не знам за твојот...Се знае што бара Бог од нас..

Кој рече сега за поткупување, едноставно како дар, нигде не спомнав поткуп, зашо одма ги превртувате работите, така ми кажале и тоа е тоа, пола од луѓево да прашаш ако знаат што претставува свеќата сите рамена ќе кренат, арно ама сите палат свеќа во име нечиво дали за здравје, дали за покоен, тогаш зошто се свеќите во вистинска смисла???

Зависи на кои тоа "стари" ќе се повикаме. Доколку се повикаме на нашите баби и прадедовци, тие можеби и учеле така. Ако се повикаме на нивните прапрабаби и прапрадедовци, тие можеби и на муслиманскиот Аллах се клањале (имајќи предвид дека биле под Турска окупација). Ако се повикаме на нивните прапрабаби и прапрадедовци - само Господ знае што мислеле за свеќите. Едни мислеле така, други овака, трети онака.

Ако се повикаме на оние "стари" кои се стари 2000 години - апостолите (нашите духовни роднини), во нивните пишани документи - Светото Писмо, таму ние можеме да видиме дека тие не употребувале свеќи, ниту продавале, ниту ги палеле за живи, мртви, за здравје, за бериќет итн.

Ако се повикаме на нашите предци од предапостолско време, ќе видиме дека тие биле пагани и се клањале на сонцето, на месечината, на лавот и на некои други животни, идоли итн.

Значи се зависи од тоа на кои "предци" ќе се повикаме.
Јас сум христијанин и се повикувам на учењето на Христос и апостолите кое е запишано во Светото Писмо - Библијата. Тоа учење не содржи вакви работи како свеќите и слични бизнис феномени на некои ткн. "цркви".
Поздрав!

spontan muabet ispadna mn spontano ne ni ocekuav deteo dekia voa kje mi kaze

10:21) Pentakostalec" ti brat4e
(10:22) Pentakostalec: vie brat4e
(10:22) Pentakostalec: da ne se sobirate
(10:22) Pentakostalec: negde
(10:22) Pentakostalec: i da vi zborvaat za BOG
(10:22) MAdA faKa bOy: ne
(10:22) Pentakostalec: jimmy crniot
(10:22) MAdA faKa bOy: toj e
(10:22) Pentakostalec": braos
(10:22) Pentakostalec: naj vaznio e toa
(10:22) Pentakostalec": da go praktikuas
(10:22) Pentakostalec: oti toa se e vistina
(10:23) MAdA faKa bOy: da
(10:23) MAdA faKa bOy: a drugoto
(10:23) MAdA faKa bOy: e pola izmisleno od narodot
(10:23) Pentakostalec: ne
(10:23) Pentakostalec: celo e od BOG i vistina
(10:23) MAdA faKa bOy: zavisi
(10:23) Pentakostalec: nema zavisi
(10:23) MAdA faKa bOy: bog ni kazal da ne se poklonueme na idoli
(10:24) MAdA faKa bOy: a ikonite sto se
(10:24) MAdA faKa bOy: kazal samo na nega da se poklonueme
(10:24) Pentakostalec: braos brat4e
(10:24) Pentakostalec: kolku god imas?
(10:24) MAdA faKa bOy: 12
(10:24) Pentakostalec: tvojte pravoslvani li se?
(10:24) MAdA faKa bOy: da
(10:24) Pentakostalec: a ti so mislis
(10:24) Pentakostalec: okolu toa
(10:24) MAdA faKa bOy: dek gospod postoi
(10:25) Pentakostalec: a treba li da se pali svekji
(10:25) MAdA faKa bOy: i treba da se verue u nega
(10:25) Pentakostalec: kazi mi sakam da znam?
(10:25) MAdA faKa bOy: nezz
(10:25) MAdA faKa bOy: bogomilite
(10:25) MAdA faKa bOy: sto ziveale
(10:25) MAdA faKa bOy: porano
(10:25) MAdA faKa bOy: ja smetale crkvata za delo na gjavolot
(10:25) Pentakostalec: Aham

saka da kaze deka svekjite se od narodot izmesleni i ikonite.

Кој сака нека пали, кој не нека не!

Решен проблем. Нема што да убедувам, нема што да ме убедувате.

И сега??? Ќе ни го протолкуваш ти тој стих?? Нели многу знаеш, па мене ме интересира што значи, според тебе.

А имам на ред кои со месеци чекаат и некои други стихови што те молам да ми ги протолкуваш и да ми ја разбистриш ситуацијата со „православните идолопоклоници“

Извади си го окото ако те соблазнива....
И каде во Библијата ја пишува случката кога архангел Михаил се расправал со ѓаволот за Мојсеевото тело (Јуда 1,9)? Што е тоа, не ми е јасно...:toe:

Da gi tolkuvaat oni dobro ke bese!!!
Nekoj drug im gi protolkuval odamna i toa e!!!

Ајде тогаш можеш и ти да му помогнеш на брат Ев во толкувањето на стихивите за кои го замолив. На православните некој друг им ги протолкувал, ама ајде да видиме како вие самите си ги толкувате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom