Windows 7

M

Mr.InF3ction

Гостин
Не го плаши човекот за џабе... @Ozstriker многу USAGE процесорот ти крева бидејќи како што рече ти имаш тазе верзија ( кога е " тазе " инсталиран windows 7 автоматски пробува (ако е конектиран на интернет) да се приклучи со скриените апдејти што Програмерите ги имаат вметнато во процесот на работењето на виндоусот.... Разработи го убаво и за 2-3 дена би требало да ти се врати се во нормала... во друг случај windows media playerot или мрежата на пцто може да ти прават висок USAGE на процесорот... исто така провери дали имаш некои други Background програми што би ти правеле проблеми...
Прв пат слушам дека одкако ќе инсталираш оперативен систем треба 2-3 дена да помине за се врати во нормала.
Зошто кај мене одкако ќе инсталирам тазе не дига usage 80? Тазе инсталиран оперативен систем значи дека нема никаков софтвер што би работел екстра во позадина освен тие од мајкрософт.
Или е некоја тапа верзија на седмица или хардверски проблем, или дискот ти е полн со вируси и одма кога ќе отвориш Disk D итн се активираат.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146
Прв пат слушам дека одкако ќе инсталираш оперативен систем треба 2-3 дена да помине за се врати во нормала.
Зошто кај мене одкако ќе инсталирам тазе не дига usage 80? Тазе инсталиран оперативен систем значи дека нема никаков софтвер што би работел екстра во позадина освен тие од мајкрософт.
Или е некоја тапа верзија на седмица или хардверски проблем, или дискот ти е полн со вируси и одма кога ќе отвориш Disk D итн се активираат.
Вирусите се еден вид на програми кои всушност им е потребен некој ФАЈЛ за да можат да се прикрепат на него... Не верувам дека за толку брзо може вирус да ти навлезе во системот, дури и да е ЦРВ... пробај симни 2-3 антивируси и со секој посебно скенирај го пцто... али сепак не верувам дека е до тоа проблемот...
Еве пробај го ова:
1) Реинсталирај ги драјверите... обрни внимание кај звучната карта (драјвер).
2) Ако повторно се појавува истиот проблем крајното решение е да го исклучиш Onboard audio (70% според мене до ова е проблемот)

ИЛИ ЕДНОСТАВНО ВИДИ КОЈ ПРОЦЕС ТИ ЗАФАЌА НАЈМНОГУ ОД МЕМОРИЈАТА (Многу просто) провери и кажи ми!

Сигурен сум дека тука ќе се реши проблемот.. ваков сличен тест ми дадоа кога ме тестираа за мајкрософт сертификатот.... Ина4е имам само 17 години.. па се надевам дека ќе ти бидам од корист...

A

Auditore

Гостин
Процесорот како процесор е ОК не е нешто фенси во споредба со денешниве ама сепак тера некако. Е сега ако мислиш дека процесорот има некакви проблеми можеш пример кај некој другар да го пробаш ако и таму прави исто тогаш купи си нов процесор. А ако таму работи ОК може да е до матичната затоа ќе земеш некој сличен процесор од другар но не многу подобар (можеби имаш слабо напојување) и ќе пробаш дали работи ок.
Јас да бев на твое место тоа би нарпавил но се разбира прво ќе се осигураш дека хдд то нема лоши сектори и рамот ќе помине ОК на мемтест.
ХДД има бед сектори, 4кб, тие 4кб ми ги направи седмицата.
Рамот е 2ГБ, би требало да е ок.

A

Auditore

Гостин
Вирусите се еден вид на програми кои всушност им е потребен некој ФАЈЛ за да можат да се прикрепат на него... Не верувам дека за толку брзо може вирус да ти навлезе во системот, дури и да е ЦРВ... пробај симни 2-3 антивируси и со секој посебно скенирај го пцто... али сепак не верувам дека е до тоа проблемот...
Еве пробај го ова:
1) Реинсталирај ги драјверите... обрни внимание кај звучната карта (драјвер).
2) Ако повторно се појавува истиот проблем крајното решение е да го исклучиш Onboard audio (70% според мене до ова е проблемот)

ИЛИ ЕДНОСТАВНО ВИДИ КОЈ ПРОЦЕС ТИ ЗАФАЌА НАЈМНОГУ ОД МЕМОРИЈАТА (Многу просто) провери и кажи ми!

Сигурен сум дека тука ќе се реши проблемот.. ваков сличен тест ми дадоа кога ме тестираа за мајкрософт сертификатот.... Ина4е имам само 17 години.. па се надевам дека ќе ти бидам од корист...
Сега ја земав и изрежав седмицата другар ми што ја користи(тој со послабиот пц од мој) па да видиме како ќе биде, инаку драјверите не ми требаат од нет, првин нив ги инсталирам од ЦД што ми ги имаат дадено ко го земав пц-то па дури тогаш ставам конекција, мене ми е страв да не прегори процесорот од толку големо USAGE.
Сега коа би ја снимал седмицата, сите ли партиции треба да ги бришам или само Ц, затоа што имам еден куп музика, филмови, податоци кои немам време да ги изрежам.

--- надополнето ---

Он ти вика да го тестираш рамот со мемтест, не за тоа колку рам имаш.
Фала, сега ќе тестирам па ќе ви постирам резултати.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Сега ја земав и изрежав седмицата другар ми што ја користи(тој со послабиот пц од мој) па да видиме како ќе биде, инаку драјверите не ми требаат од нет, првин нив ги инсталирам од ЦД што ми ги имаат дадено ко го земав пц-то па дури тогаш ставам конекција, мене ми е страв да не прегори процесорот од толку големо USAGE.
Сега коа би ја снимал седмицата, сите ли партиции треба да ги бришам или само Ц, затоа што имам еден куп музика, филмови, податоци кои немам време да ги изрежам.
Ако сакаш само да преинсталираш OS, ти треба само партиција C, и не мора да ја форматираш, старата инсталација на 7цата ќе ти биде сочувана под фолдерот Windows.old.

A

Auditore

Гостин
Ако сакаш само да преинсталираш OS, ти треба само партиција C, и не мора да ја форматираш, старата инсталација на 7цата ќе ти биде сочувана под фолдерот Windows.old.
Моментално користам ХП, и не сакам преинсталација на Windows, туку се од ново за да не дојде до некои компликации, што ти знам.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Моментално користам ХП, и не сакам преинсталација на Windows, туку се од ново за да не дојде до некои компликации, што ти знам.
Нема да има компликации, ама ипак ако нејќеш да ја сочуваш старата инсталација форматирај ја C партицијата. D ти е како storage партиција и нема потреба да ја форматираш и нејзе, све што ти треба префрли у D и готово.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146

--- надополнето ---

Фала, сега ќе тестирам па ќе ви постирам резултати.
Пак не ме разбра... еве слика за пример....

eve ti.jpg

Тој дел каде што ти покажува стрелката всушност ти кажува колку процесот ти зафаќа меморија односо USAGE... провери да не имаш некој процес што има над 300.0000 и кажи ми....

A

Auditore

Гостин
Пак не ме разбра... еве слика за пример....

Прегледај го приврзокот 40422

Тој дел каде што ти покажува стрелката всушност ти кажува колку процесот ти зафаќа меморија односо USAGE... провери да не имаш некој процес што има над 300.0000 и кажи ми....
Не не, те сфатив веднаш, ама такво нешто немаше, се си беше океј а USAGE беше прилично големи и на моменти се мењаше, еднаш 20% па 60%, 5% па 40%, ме сфаќаш?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ај за тие што имате 7ца или Виста, дали е нормало sidebar да јаде 230MB од РАМот?

M

Mr.InF3ction

Гостин
Ај за тие што имате 7ца или Виста, дали е нормало sidebar да јаде 230MB од РАМот?
Не е нормално. Моментално имам 5 гаџети и зема само 28мб. Кои гаџети ги имаш?

Не не, те сфатив веднаш, ама такво нешто немаше, се си беше океј а USAGE беше прилично големи и на моменти се мењаше, еднаш 20% па 60%, 5% па 40%, ме сфаќаш?
Инаку кога ќе преинсталираш оперативен систем никако не инсталирај драјверите од ЦД. Тие се стари верзии. Симни поновите даваат подобри перформанси и имаат поправени багови итн.
И нема да ти прегоре процесорот ако работи со 80 Usage.
Значи инсталирај седмицата не отворај никако Диск Д, Инсталирај Microsoft security essentials или некој друг преку усб и после стави си конекција, Update на антивирусот и после симни драјверите најнови- инсталирај. И тоа е се.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146
Пробај го тој виндоусот од другар ти ... ако е во ред ок ако не стави си XP како така тој виндоус за мене е нај компатибилен :) .. чим викаш дека немаш многу процеси што ти зафаќаат и немаш background програми....
Ќе зафаќа ако имаш календар, саат, ова она, триста тракатанци на него.....

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Саат, календар, CPU Meter, GPU Observer и MSN Weather. Без разлика дали има 1 или 5 гаџети, секогаш sidebar-от искористува над 190-200МБ.

Kajgana Shop

На врв Bottom