Од 1 јануари пластичните ќеси забранети за употреба!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Мене уште не ми понудиле хартиена кеса. Сеуште се фура на пластични.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Тоа и ми е поентата. Сеуште пластика (купена за 1 денар), леб без хартија и најлон.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Vidi finta do sega gi davaa bez pari a sega aj da gi zememe nekoj denar na gradjanite ama da bide legalno ce zaraboti i drzavata i trgovecot eden denar od site pa racunaj

Ако се водам по една параноидна пресметка (не сум баш параноичен, ама секогаш гледам и од другата страна) секое домаќинство барем еднаш да пазари со по 2 кеси (некои 4, некои една до ниедна), број на домаќинства 500.000 х 2 кеси = милион кеси дневно по денар (ај нека не е два), тоа би било само од кеси 80-90 илјади евра месечно ддв.
Ем наводно следиме еу тренд на екологија ем некој динар плус.

pametno razmisluvanje kakva ekologija toa e perenje na mozok na prostite ludje vo Mk se raboti za profit na drzavata da ti zeme uste nekoj denar od gradjanite i jas mislev vo pocetokot deka ce bide nesto ama sega znam deka e ova LOPOVLUK

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
И кога сме кај пазар, да те замолам да ми Бацилус (сфатив дека си Германија) како е таму решено, како купуваат 2 кила компир, 3 кила домати, бурек, мрсни симитпогачи....? Дали имаат некое друго решение за тоа.

А за други отпадоци да не збориме (авто каросерии за кои треба 1000 години за распаѓање, гуми, чевли и слични производи кои за наши поими се распаѓаат бесконечно долго).

Ако се водам по една параноидна пресметка (не сум баш параноичен, ама секогаш гледам и од другата страна) секое домаќинство барем еднаш да пазари со по 2 кеси (некои 4, некои една до ниедна), број на домаќинства 500.000 х 2 кеси = милион кеси дневно по денар (ај нека не е два), тоа би било само од кеси 80-90 илјади евра месечно ддв.
Ем наводно следиме еу тренд на екологија ем некој динар плус.
Тоа лурц во германија се одвива вака, ко за почеток мора да имаш на ум дека 90% од намирниците кои се набавуваат во гемрнија се набавуваат од супермаркет, а бидејќи и нема пазари како кај нас, односно се многу ретки воглавно зеленчук и овожје се купува во супермаркет. Е сега во супермаркетите има од тие евтините тенки кесички за да го ставиш овожјетио и зеленчукот и да го измериш, ама на каса кога ќе отидеш не ти даваат безпари кеси, туку има само да купиш за 15 центи голема кеса од околу 5-10 литри од дебел најлон која повеќепати ќе можеш да ја употребиш.
Знам сега ќе речеш па кој ги шиша јас ќе си стабам во џеб од тие што се кај зеленчукот и после ќе си ги ставам и другите работи во неа, и да го имам ова направено ама кога сум купил плус една или две работи а не ми се давале 15 центи, ама тоа сум го направил еднаш или двапати кога го имам заборавено ранецот дома, инаку сите си доаѓаат со свои платнени торби или пак кошнички или многу често што и јас го правам со ранец и ќе го наполниш ранецот.
Инаки има и помали дуќанчиња з апрехранбени продукти обично тие имаат продукти кои обично или ги нема или се поскапи во супермаркетите а тоа се турските или азиските продавнички, и таму даваат од овие кесулињата, АМА и покрај тоа во германија нема расфрлани кесулиња кои ги декорираат градовите како кај нас.
И ако не се лажам ова да супермаркетите сите не даваат безпари мали кеси како кај нас што даваа не е регулирано со закаон туку се базира на самосвеста на германците за околината.
А бидејќи нашиов народ е мрзлив да почека и наместо да ги фрла по улица да ги фрли во ѓубре тие кесулиња, мора да се регулира со закон за да согледа народот дека реално и нема потреба од толку мали кеси, и преку тоа индиректно да увиди колку поубаво изгледа околината и градовите без до сега стандардните ни украси- кесите од продавница поставени на секој ќош и обесени на секое дрво кај нас.
Освен тоа материјалот за тие кеси може да се користи за други подолготрајни работи каде подолго време ќе може да се искористи.
Со други зборови малите кеси за широка употреба како што беа кај нас по супермаркетите се неефикасен начин на искористување на материјалот.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
dali znaete deka законот допушта да се користат пластишни во одредени слушаи, на пример во аптека сеуште ке ви даваат такви и ако купете шевли истотака,знаши важи само за основните намирници оние купени во супермаркет,така да законот е малце туп,не го оправдувам тоа дека во месара морало да ти дадат кесе,зошто незнам,нели може да се завитка во мрсна хартија и после во хартиена..........

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Значи тоа би било во кратки црти за Германија. Но Бацилус, ние имаме различен начин на живот, различна култура, различен животен стандард. Не можеме да ги следиме во рок од месец дена, пола година, година навиките на исхрана, продажба на пазари, продажба на леб и бели печива како горните земји. Тие на ова се навикнувале со децении. Бев месец дена во Шведска и видов дека тотално им се разликува и исхрана и набавка на намирници и воопшто живеачка. Со нивните пари и секој ден да купувам најлон кеси нема да осетам на буџетот. Овде идам (не јас, зборам за повеќето луѓе, пензионери...) купувам леб наместо 25, по 18 или 20. И дури често се случува и наместо леб да се меси брашно за да се заштеди. Зборот ми е секој денар му е повеќе од драгоцен на нашиве.

А за различните начини на исхрана, овде купувам на пазар на пример спанаќ, зелка. И сега треба да ги ставам заедно со лебот и уште нешто во торба. Едноставно не ми е сфатливо како советниците што ова го намислиле не гледале малце повеќе. Прво треба општеството да се подготви, да се стават на пазарите кеси како што има во маркетите, да се пакува овошјето и зеленчукот, да се натера да се пакува соодветно прехраната, да се обмисли убаво за алтернативите за фрлање ѓубре и ред други работи, па после да се дојде со барање до крајниот корисник.

Истото се повторува како законот за пушење. Во Шведска можев да пушам во спец. простории со еркондишн и двојни врати на секој спрат, а можев и доле пред зграда, имаше пепелник. Овде нема услови за тоа. Впрочем како и за јавна чистота и ред друго (да не ја ширам темава и да идам офтопик). Овде повеќе гледам фрлени хартии и кутии од цигари неголи најлон кеси.

Само не ми велете дека стално за пари зборам, оти 200-300 денари што ќе ги дадам за кеси месечно, истите ќе ги дадам за тв претплата и слични давачки.

R

Razorblade Kiss

Гостин
Не давам бре денар за кесе.Демек сега сме во чекор со законот и го почитуваме,ајде,сочувајте ја околината,купете кесе за денар.
Искрено се надевам дека овие 2-3 недели ќе биде период на адаптација бидејќи луѓето сеуште си немаат створено навика кога одат во продавница со себе да си носат торба или било што во што ќе ги стават продуктите. Еве баш пред десетина минути бев во продавница и ме изненади глетката-постарите лица си носеа со себе торби а еден мајкин пред мене рече
-Абе ајде за еден денар не се правам,како не ќе м`кнам (носам)со мене триста торбишта.
Ама како што рекоа неколку члена над мене-денар по денар...побогу луѓено војни водат затоа што еврото се качи за 0.65 а ние се правиме големци и му сереме на денарот во кученцето.
А хартиени кеси имаше,да,но само од оние тесните и долгнавести,за леб.

Изгледа единствениот метод за да се воспостави законов како што треба се ригорозните казни. Се прашувам на кого од мајка роден ќе му текне да влезе во продавница и целосно да ги забрани пластичните ќеси.
Хартиените кеси се поевтини,како и покорисни за средината,и не бараат ништо освен едно рециклирање на стара хартија.Мора да се појави на пазарот некој кој ќе почне да произведува хартиени кеси,и не само во Веро,како што прочитав да даваат,туку секаде да даваат. Од продавница за прехрана до парфимерија.
Ќе се привикнеме. Како што се привикнаа сите да носат кациги после пар казни,така ќе биде и ова. Само што нас ни треба повеќе време.

Интересно е тоа што старите лица се пофлексибилни во врска со законот,а некои од нас сеуште тераат по старо.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ќе се привикнеме. Како што се привикнаа сите да носат кациги после пар казни,така ќе биде и ова. Само што нас ни треба повеќе време.

Интересно е тоа што старите лица се пофлексибилни во врска со законот,а некои од нас сеуште тераат по старо.
Да прашам, купуваш од пазар зеленчуци, овошја?
Во што ги носиш?

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Тука уште даваат пластика...И викам вчера на една:До кога пластиката? И она ќе ме убие со поглед,ми се извика:А јас во што да ти го ставам ова?!
И викам ај,нема проблеми,а она си продолжи да си збори:Се глупираат,немало да има пластични кеси,во раце ли да носеле итн... :nesum::toe:

korun

lame
Член од
21 октомври 2007
Мислења
389
Поени од реакции
28
Сега не давет појке пластични кеси, само ги продавет за ти да си пикниш внатре шо ти требит
:pusk:

R

Razorblade Kiss

Гостин
Да прашам, купуваш од пазар зеленчуци, овошја?
Во што ги носиш?
Јас лично не. Моите купуваат. Досега за се што ќе купеле им давале пластично ќесе но баш вчера беше пазарен ден па земаа две-три големи торби и со нив пазареа.
Не е ништо страшно за нив,и пред 13 години ќесињата се наплатувале,па на пазар им мереле во голем лимен сад(веројатно така се нарекува:))) и директно во торба,па дома сортирале.
И пазарџиите не се ништо посебно па да си тераат по свое покрај се. Само реков,ќе биде потребно време,може и повеќе отколку што очекуваме.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ок Разорблејд фала за инфото. Инаку ја пазарам дома најмногу, цела фамилија издржувам и гледам од тој аспект. И стално нешто бутам по џебови, како Кире бананамен сум, имам проблем со џебовите. Ете, не ми било до најлоните туку подлабоки џебови ќе си шијам :smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ni porano kesite ne bile davani BESPLATNO....tie se vkalkulirani vo cenata, sega samo se udira dopolnitelna davacka...nisto drugo.
Ona prikaznata na na bacillus e TOCNA...no taa prikazna ne vazi za MKD, kako sto ne vazi ni Boziknjata amerikanska misirka na Makedonska trpeza, kaj nas vazat drugi "pticurini"...:) po prasesti....

Znaci...... pak jas, dobro smislena kampanja na sobiranje, odkupuvanje i PROCESIRANJE na plasticnite kesi , ke bese mnogu poracionalen cekor..... :) vaka samo POTVRDUVAME deka sme STOKA OD NAROD na koj mu treba bic , za da kolku tolku se dovede vo red... :) i koj nema kapaciteti da smisli i realizira PROEKT.... :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ni porano kesite ne bile davani BESPLATNO....tie se vkalkulirani vo cenata, sega samo se udira dopolnitelna davacka...nisto drugo.
Ona prikaznata na na bacillus e TOCNA...no taa prikazna ne vazi za MKD, kako sto ne vazi ni Boziknjata amerikanska misirka na Makedonska trpeza, kaj nas vazat drugi "pticurini"...:) po prasesti....

Znaci...... pak jas, dobro smislena kampanja na sobiranje, odkupuvanje i PROCESIRANJE na plasticnite kesi , ke bese mnogu poracionalen cekor..... :) vaka samo POTVRDUVAME deka sme STOKA OD NAROD na koj mu treba bic , za da kolku tolku se dovede vo red... :) i koj nema kapaciteti da smisli i realizira PROEKT.... :)
За целово мислење :aplauz:,

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Денес бев во МЕГА месарница, и ме оставија малку подзинат. Купував месо и љубезно ме прашаа дали ми треба кеса. Е бидејќи заборавив торба со мене, се согласив.
Значи, ми наплатија 3 денари за кеса, и јас очекував онака запакувани месото да го стават во најлонска кеса, од они за над 5 кг.
Ама го ставија во хартиена кеса, хартиена кеса, најобична тенка, дури ни рачки нема(нормално) која ја платив 3 денари. Ја свиткав хартијана, и си заминав.
Ова е новиот закон????? Нели хартиените кеси се бесплатни???? Екологија????
КРАЖБА!!!!!!
Веке од денес моја нога не стапнува во МЕГА, и ќе ги бојкотирам сите лопови-фирми....

Kajgana Shop

На врв Bottom