Zaphod Beeblebrox
Поранешен покул Божино
- Член од
- 7 јуни 2008
- Мислења
- 16.676
- Поени од реакции
- 21.233
Мене уште не ми понудиле хартиена кеса. Сеуште се фура на пластични.
Ако се водам по една параноидна пресметка (не сум баш параноичен, ама секогаш гледам и од другата страна) секое домаќинство барем еднаш да пазари со по 2 кеси (некои 4, некои една до ниедна), број на домаќинства 500.000 х 2 кеси = милион кеси дневно по денар (ај нека не е два), тоа би било само од кеси 80-90 илјади евра месечно ддв.
Ем наводно следиме еу тренд на екологија ем некој динар плус.
Тоа лурц во германија се одвива вака, ко за почеток мора да имаш на ум дека 90% од намирниците кои се набавуваат во гемрнија се набавуваат од супермаркет, а бидејќи и нема пазари како кај нас, односно се многу ретки воглавно зеленчук и овожје се купува во супермаркет. Е сега во супермаркетите има од тие евтините тенки кесички за да го ставиш овожјетио и зеленчукот и да го измериш, ама на каса кога ќе отидеш не ти даваат безпари кеси, туку има само да купиш за 15 центи голема кеса од околу 5-10 литри од дебел најлон која повеќепати ќе можеш да ја употребиш.И кога сме кај пазар, да те замолам да ми Бацилус (сфатив дека си Германија) како е таму решено, како купуваат 2 кила компир, 3 кила домати, бурек, мрсни симитпогачи....? Дали имаат некое друго решение за тоа.
А за други отпадоци да не збориме (авто каросерии за кои треба 1000 години за распаѓање, гуми, чевли и слични производи кои за наши поими се распаѓаат бесконечно долго).
Ако се водам по една параноидна пресметка (не сум баш параноичен, ама секогаш гледам и од другата страна) секое домаќинство барем еднаш да пазари со по 2 кеси (некои 4, некои една до ниедна), број на домаќинства 500.000 х 2 кеси = милион кеси дневно по денар (ај нека не е два), тоа би било само од кеси 80-90 илјади евра месечно ддв.
Ем наводно следиме еу тренд на екологија ем некој динар плус.
Да прашам, купуваш од пазар зеленчуци, овошја?Ќе се привикнеме. Како што се привикнаа сите да носат кациги после пар казни,така ќе биде и ова. Само што нас ни треба повеќе време.
Интересно е тоа што старите лица се пофлексибилни во врска со законот,а некои од нас сеуште тераат по старо.
Јас лично не. Моите купуваат. Досега за се што ќе купеле им давале пластично ќесе но баш вчера беше пазарен ден па земаа две-три големи торби и со нив пазареа.Да прашам, купуваш од пазар зеленчуци, овошја?
Во што ги носиш?
За целово мислење ,Ni porano kesite ne bile davani BESPLATNO....tie se vkalkulirani vo cenata, sega samo se udira dopolnitelna davacka...nisto drugo.
Ona prikaznata na na bacillus e TOCNA...no taa prikazna ne vazi za MKD, kako sto ne vazi ni Boziknjata amerikanska misirka na Makedonska trpeza, kaj nas vazat drugi "pticurini"... po prasesti....
Znaci...... pak jas, dobro smislena kampanja na sobiranje, odkupuvanje i PROCESIRANJE na plasticnite kesi , ke bese mnogu poracionalen cekor..... vaka samo POTVRDUVAME deka sme STOKA OD NAROD na koj mu treba bic , za da kolku tolku se dovede vo red... i koj nema kapaciteti da smisli i realizira PROEKT....