Од 1 јануари пластичните ќеси забранети за употреба!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ostaj sea i ti....ne ja bigjaa so nas...you can take the opinok, but you can not take the opinlakot!
A be edna "razmrdana" programa za RECIKLIRANJE ke resi milion problemi , ne samo so kesive, a ke bide POPRODUKTIVNA za "politickite" i rejting nameri na Gwujo milion pati...
Znaes macore postojano sum se prasuval...kako be koga ovie od SDSM mu se pupat postojano, NIKAKO DA GI SUTNE preku horizont....MISLAM DEKA EDNOSTAVNO NE ZNAE...toa ti e nesto nad negovite mislovni moznosti...:) ili nekoi mu drzat muda u mengeme...pa mora da igra na zica...??? :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Mora da igra na zica.... a i nema tolku mozok.

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Сељачка работа ебате беља, до вчера безпари сега, ти наплаќа,ебате тоа гејовите.На ќеса ќе вадат профит, идиоти. А хартиени немаат?
Хартиени се исто толку нееколошки колку и пластичните ќеси! Зембиљ јунаци! Зембиљ од дома му е мајката!

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..Сеа јесте дека сакаме да ја зачуваме околинава, да ја одржуваме чиста. Но има толку многу работи кои прво треба да се преземат а тек после оваа работа со кесиве. Мене ми се допаѓа оваа работа но истовремено е и глупа :toe:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
мене ни на крај памет не ми текна со ова...
одам во maxi d купувам то шо треба и се наплаќам и се чудам зошто не ми дава ќеса. И и викам може ќеса и продавачката ми вика 2 ден . за ќеса...
Среќа имав ситно
Иначе отсеа ќе си планирам за се кога ќе купувам зошто вака,,,:nesvest:а баш бев колекционер на разни ќеси

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ја користам приликава да го опцујам законов, кој е уште едно нешто фино напишано на хартија и НЕ имплементирано.

Освен у Рамстор, во другите маркети НЕМААТ хартиени ќеси, али нели го почитуваат законов, па ти нудат опција или купените продукти да ги носиш у раце или да платиш 2 денари за пластично ќесе.
Да ти ибам импровизациите!

Патем, знае ли некој дали ќесиве се прават од рециклирана хартија, и дали имаме погон за рециклажа на харија во Македонија?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
nikade nemaat, samo taka pisuva. gejovite naplakaat 1 den. za kesa, koj za inat nema da im go plakam sekoj den, koga ke idam po leb.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Ја користам приликава да го опцујам законов, кој е уште едно нешто фино напишано на хартија и НЕ имплементирано.

Освен у Рамстор, во другите маркети НЕМААТ хартиени ќеси, али нели го почитуваат законов, па ти нудат опција или купените продукти да ги носиш у раце или да платиш 2 денари за пластично ќесе.

Патем, знае ли некој дали ќесиве се прават од рециклирана хартија, и дали имаме погон за рециклажа на харија во Македонија?
Незнам со сигурност дали имаме ама она срање од тоалетна кое го нудат на нашиве пазари е од рециклирана хартија :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168

Ада поентата на законот не е наместо да се користата пластични да почнат да се користата хартиени кеси, туку поентата е воопшто да не с екористата бесплатни кеси кои ќе бидат давани од продавачите туку да се користат сопствени платнени торби, други големи торби, кошнички или ранци, бидејќи ако пластичните кеси ги замениш со хартиените пак ништо нема да постигнеш, само уличните “украси“ од пластични ќе станат хартиени.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Sepak Bacilus , kako sakas kazi ...GLUPAVOST...nesto sto nekogas bilo , ne bi se menuvalo za drugo , ako ova drugovo nema POGODNOSTI... :)....tocno e deka , vaka bez kontrola, zagaduva....
Ama so RECIKLIRANJE em rabota za mnogumina , em pomalku potreba od NOVI surovini , em OSTANUVAAT POGODNOSTITE ...koi se evidentni....:)
Ama nie sme mrzliv i glup narod....go izbirame sekogas NAJLESNOTO resenie...: ZABRANI, KAZNI ,MLATNI.......SRUSI..:)

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Се сложувам со горе наведените постови...па никој не дава хартиени џабе е забраната кога пак има кеси и тоа денар плаќаш...најдобри се оние од Мекдоналдс што ги даваат дури мислам и дека се поефтини

Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
А законов .. не го разбирам..за што е? За да не се даваат бесплатни плстични кеси или што? Што е разликата...?мислев ке значи забрана за таквите кеси,а ова значи само дека ке треба да плакаме по 1 денар за кеса?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Sepak Bacilus , kako sakas kazi ...GLUPAVOST...nesto sto nekogas bilo , ne bi se menuvalo za drugo , ako ova drugovo nema POGODNOSTI... :)....tocno e deka , vaka bez kontrola, zagaduva....
Ama so RECIKLIRANJE em rabota za mnogumina , em pomalku potreba od NOVI surovini , em OSTANUVAAT POGODNOSTITE ...koi se evidentni....:)
Ama nie sme mrzliv i glup narod....go izbirame sekogas NAJLESNOTO resenie...: ZABRANI, KAZNI ,MLATNI.......SRUSI..:)
Конкретен јас се надевам дека си свесен дека јас се сложувам потполно со твојата замисла и идеа, и дека би се залагал со неа. АМА мора да ја погледнеш реалната ситуација и да согледаш дека тоа е премногу голем чекор за свеста во македонија и неможе така наеднаш да се скокне на тоа ниво. Ако така се направи нагло наеднаш, ќе гио има ефектот како југославија, насилно диктиран социјалзам кој не кореспондира со нивото на општествената свест и резултира со распад, или во нашиов случај помалку ќе постигнеш ако веднаш им го наметнеш целото рециклирање и сортирање отколку чекор по чекор полека им ја подигнуваш свеста и ги прилагодуваш кон тоа односно им створаш навика за да се грижат за околината и да ја разберат важноста за рециллирањето.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Конкретен јас се надевам дека си свесен дека јас се сложувам потполно со твојата замисла и идеа, и дека би се залагал со неа. АМА мора да ја погледнеш реалната ситуација и да согледаш дека тоа е премногу голем чекор за свеста во македонија и неможе така наеднаш да се скокне на тоа ниво. Ако така се направи нагло наеднаш, ќе гио има ефектот како југославија, насилно диктиран социјалзам кој не кореспондира со нивото на општествената свест и резултира со распад, или во нашиов случај помалку ќе постигнеш ако веднаш им го наметнеш целото рециклирање и сортирање отколку чекор по чекор полека им ја подигнуваш свеста и ги прилагодуваш кон тоа односно им створаш навика за да се грижат за околината и да ја разберат важноста за рециллирањето.
Znam be deka znaes... :) no ne se slagam so POSTOJANOTO POCNUVANJE SO PRVIOT CEKOR........, a be Makedonija veke cel vek taka VO MESTO CEKORI... :)
I zosto , nekoi raboti se pravat cekor po cekor i so podiganje na "svest" , a za nekoi sneba pa u rebra, pa posle pagjaat kako kruski na Ustaven sud, pa narod gubi para , pa ebaniot eban, tepaniot tepan... ???? :)

I Yu ne si iba mater zaradi nekakov nasilno diktiran socijalizam...tuku od "upraznjavanje" na sosema drugi vidovi sport....kakvi gledam kaj nas pak pointenzivno se "rasigruvaat"... :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
За рециклирање е потребно да се изменат и апдејтуваат многу работи. Прво (да тргнам од последниот дел во ланецот) да се снабди населението со канти за рециклирање, па да се апдејтуваат комуналците со превозни средства за рециклирање, за на крај да се обезбеди фирми кои ќе вршат рециклажа, а потоа и рециклираниот материјал да му се обезбеди пазар за пласирање. А ова започна од крајот, од најлонските кеси. Барем во Скопје најголеми загадувачи се возилата и греењето на населението. Картон, хартија, пластика/најлон... би требало да се рециклира, затоа што и картонот/хартијата загадува. Искрено не сум информиран дали најлонските кеси или фолиите (обични и црни) кои се користат во раноградинарство се подлежни на рециклажа. Ако не се, ете уште еден проблем/можен закон за владата.

Денеска бев еднаш на пазар и у СП (со своја торба). И двата пати добив најлонски кеси, во Сп за пари, на пазар без пари. Залихи не се фактор за давање кеси (барем на пазар) затоа што се премногу ефтини за да се извадат парите од вложеното. Зошто не ме сопре пред пазарче или пред Сп инспектор да ме праша од каде ми е најлонот?

И кога сме кај пазар, да те замолам да ми Бацилус (сфатив дека си Германија) како е таму решено, како купуваат 2 кила компир, 3 кила домати, бурек, мрсни симитпогачи....? Дали имаат некое друго решение за тоа.

А за други отпадоци да не збориме (авто каросерии за кои треба 1000 години за распаѓање, гуми, чевли и слични производи кои за наши поими се распаѓаат бесконечно долго).

Ако се водам по една параноидна пресметка (не сум баш параноичен, ама секогаш гледам и од другата страна) секое домаќинство барем еднаш да пазари со по 2 кеси (некои 4, некои една до ниедна), број на домаќинства 500.000 х 2 кеси = милион кеси дневно по денар (ај нека не е два), тоа би било само од кеси 80-90 илјади евра месечно ддв.
Ем наводно следиме еу тренд на екологија ем некој динар плус.

Kajgana Shop

На врв Bottom