Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 5.020
- Поени од реакции
- 12.691
Ова е претеризам, не знам што сакаше да каже со ова писателот.
Јас имам потекло од Охрид(мајка ми е од таму) ама стварно не можам да се начудам на некои охриѓани на односот кон домашните туристи.
Да, ги сакаме сите странските туристи но не може да се плука на нашиот народ(каков е таков е). Знаеш како викаат старите, друштво и жена можеш да бираш, фамилија и род не.
Освен во хотелите, во приватниот смештај во Охрид нема основни услови за престој(со одредени исклучоци). Значи прво треба тоа да се поправи и после тоа да се бара некакво однесување што го бараат охриѓани.
Не може ти да развиваш туризам со да не речам селско понашање. Муштеријата е секогаш во право, треба да му се удоволи, да се услужи а не да се третира како гомно(со извинување). сепак остава пари, бара услуга која треба да му се возврати. Така тоа оди во модерниот свет. Бев пред некоја година во Бугарија, не дека не сакаат многу ама кога ќе влезевме некаде и ќе кажевме од македонија сме, специјален келнер ставаа на нашата маса, да не слуши цела вечер. Така се привлекуваат туристи.
Ако Преспа не ја доживееше трагедијата со Преспанското Езеро(повлекување на езерото), Охрид немаше сега да е на ова ниво и ќе се молеа охриѓани да доаѓаат повеќе туристи. Баш се сеќавам пред некоја година кога плачеа охридските угостители, немало туристи, ќе пропаднела сезоната и други работи, а сега не ги сакаме домашните туристи.
Имам братучеди и другари во Охрид кои се реални и самите се жалат дека цените се прескапи и за самите охриѓани![]()
se, site iskreno si kazvime deka se... ti si na odmor na primer 10 dena, a nie sme tuka pres cela godina, i von sezona sekogas kaj nas cenite se poskapi od drugive gradoj, a ko ke e sezona...