Охридската стратегија за туризам?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Гаго, еурека бачко. Убаво што ти текнало :)

Цената оди по соба, стан, гарсоњера. Како мислиш, во зависност од бројот на легла да е цената на собата? Па како досега е формирана цената, шо мислиш? И кој ќе ти стави непознат чоек во соба со слободен кревет? Поверојатно е дека ти ќе си заминеш / доплатиш пре некој да би се сложил да улета во соба со непознат. Се може да се случи :)

Во хотел, ако спиеш во двокреветна соба сам, едниот кревет само го плаќаш?
Прво прашање: Сакав да кажам дека нема против да си ги формираат газдите парите според тоа колку легла има во соба.
Второ прашање: Јас сум сведок дека во странство обично е поскапо е по глава, ако еден спие во еднокреветна отколку двајца во двокреветна.
Трето прашање: Не верувам дека некој ќе ми стави некој друг со мене во соба, ама самиот муабет „ако сакаш да платиш едно легло па ако дојде некој друг како тебе ќе може да го користи другото легло“ не е на место и не е начин да му се каже некому индиректно: За цена од едно легло неможам да ти ја дадам собата со две легла„ односно едноставно да каже „Цената на собата е таа, има две легла тоа е понуата.“
Дали ме разбра, јас ова го кажав и во претходниот пост, дека неме ништо против тоа што си доплатив, така и терба да биде, ама муабетот како дојде до тоа не беше на место, таков муабет однапред ги брка туристите, не е пријатно некому да му кажуваш ако сакаш цена ко за еден креветш што сте плаќале до сега тогаш може да ти ставам друг.

Дали ме разбираш, каде го гледам проблемот.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Второ прашање: Јас сум сведок дека во странство обично е поскапо е по глава, ако еден спие во еднокреветна отколку двајца во двокреветна......

Дали ме разбираш, каде го гледам проблемот.
Да, во пристапот на газдата кој се служи со глупав муабет ил логика за да ти ја прикаже реалната оправдана пазарна состојба ил лична економија.

Него, ако еден спие во двокреветна колку чини во странство? :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Да, во пристапот на газдата кој се служи со глупав муабет ил логика за да ти ја прикаже реалната оправдана пазарна состојба ил лична економија.

Него, ако еден спие во двокреветна колку чини во странство? :)
Па обично ретко се наоѓаат соби за издавање со едно легло, инаку тие се најмалку 75% од цената на двокреветните. Додека во дел од студијата и апартманите кои се издаваат а кои имаат две легле не бараат да се доплати за трето помошно легло, што обично е кауч кој се отвара.

Член од
9 јануари 2008
Мислења
40
Поени од реакции
3
Ок ... гомна со кофи да се јадело.,,, идемо мало жустрије - татко да ви објснит некој базични срања,,. прво до тој високоинтелегентниот пола човек пола митско суштество - скопјанец шо не се спуштал на мое ниво.... морам да те корегирам - ти не мојш да се крениш на мое ниво од проичина што јас сум светски граѓанин - а ти секојпат ке останиш закоравено балканско македонче... околу интелектот и состојба на свеста не сакам ни да дискутирам со тебе...
Сите ве прочитав и сватив (само вие тоа не го гледате) - во сиве постој провевуват незадоволство - околу услугата шо ја купвите-- индиректно пари ко ке трошите...то е проблемот- шо идате со малку пари... и нека таа фљамата не ми објасвит за некои алтруистички филмој- секој требал да биде човечки пречекан... my ass... ако немаш камен... никој не те сакат..охриѓани станвет америчка школа- а сите вие шо сте национал романтичари соју носталгија- претежно селска провиниенција - пивски бекрии од пред кооперација по скопје или другиве „метрополи“ - живејте си во тој сон...дека на другарска основа овде ке бидете прифатени... идет други туристи со пари затоа ве молиме - одстапете им место...
Пошо изгледа сите шо постиравте... табановце ви е најсеверна точка каде сте се изјазиле - еден пример... мене шо ми се имат десено...Чикаго имат чаршија--- улицата Rush... на таа улица имат најјакото место во Чикаго--- Tavern on Rush-- за вечера треба да закажиш месец дена уназад... денски седвиме.. Pellegrinos минерална вода ни беше наплатена 15 долари...Во WalMart истата( 0,25 Л коштат 2 центи.. значит...750 пати поскапа... ја испив , платив .. и појке не ојдов... Никојпат не реков лош збор за Чикаго... така да сељандуријо... размисите малку... не мора да сте во охрид.. имате претор... дојран... ваљда ке ве бендисат... Фала Богу- со оваа примитивна реклама шо ја имаме - денес на 27,06,2008 веке 60 % од капацитетите на градов се полни со Срби или западњаци... Немам нишо против Скопјани... ама ко ке сте овде ке се прилагодите на нас... ако не-- ко ве јебе...
Мојте да не идате... ама не смејте да коментирате.. и да не кењата кај ке стигните...
а и пс.. ке забораев... да се корегираме да немат забуни... Езерото не е на Македонија.. Езерото е на Охрид , Охриѓаните и туристите кои немаат нишо против да дадат минимум респект за градот и луѓето... останатите...пред амбасада на дупење, плукање и метење ос грчки метли....Смешни сте еј...лол

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Ок ... гомна со кофи да се јадело.,,, идемо мало жустрије - татко да ви објснит некој базични срања,,. прво до тој високоинтелегентниот пола човек пола митско суштество - скопјанец шо не се спуштал на мое ниво.... морам да те корегирам - ти не мојш да се крениш на мое ниво од проичина што јас сум светски граѓанин - а ти секојпат ке останиш закоравено балканско македонче... околу интелектот и состојба на свеста не сакам ни да дискутирам со тебе...
Сите ве прочитав и сватив (само вие тоа не го гледате) - во сиве постој провевуват незадоволство - околу услугата шо ја купвите-- индиректно пари ко ке трошите...то е проблемот- шо идате со малку пари... и нека таа фљамата не ми објасвит за некои алтруистички филмој- секој требал да биде човечки пречекан... my ass... ако немаш камен... никој не те сакат..охриѓани станвет америчка школа- а сите вие шо сте национал романтичари соју носталгија- претежно селска провиниенција - пивски бекрии од пред кооперација по скопје или другиве „метрополи“ - живејте си во тој сон...дека на другарска основа овде ке бидете прифатени... идет други туристи со пари затоа ве молиме - одстапете им место...
Пошо изгледа сите шо постиравте... табановце ви е најсеверна точка каде сте се изјазиле - еден пример... мене шо ми се имат десено...Чикаго имат чаршија--- улицата Rush... на таа улица имат најјакото место во Чикаго--- Tavern on Rush-- за вечера треба да закажиш месец дена уназад... денски седвиме.. Pellegrinos минерална вода ни беше наплатена 15 долари...Во WalMart истата( 0,25 Л коштат 2 центи.. значит...750 пати поскапа... ја испив , платив .. и појке не ојдов... Никојпат не реков лош збор за Чикаго... така да сељандуријо... размисите малку... не мора да сте во охрид.. имате претор... дојран... ваљда ке ве бендисат... Фала Богу- со оваа примитивна реклама шо ја имаме - денес на 27,06,2008 веке 60 % од капацитетите на градов се полни со Срби или западњаци... Немам нишо против Скопјани... ама ко ке сте овде ке се прилагодите на нас... ако не-- ко ве јебе...
Мојте да не идате... ама не смејте да коментирате.. и да не кењата кај ке стигните...
а и пс.. ке забораев... да се корегираме да немат забуни... Езерото не е на Македонија.. Езерото е на Охрид , Охриѓаните и туристите кои немаат нишо против да дадат минимум респект за градот и луѓето... останатите...пред амбасада на дупење, плукање и метење ос грчки метли....Смешни сте еј...лол
Америчка школа?..
Токму од американските филмој и американскиот живот сме вакви закржлавени.. Од преголемите американси срања..
Идиме со малку пари?.. Со колку пари треба да дојдиме? Со истите пари шо ги трошиме во Охрид и шо добиваме нељубезна услуга можиме да одиме на друго место и да добиеме многу подобар третман..
Сега знам, ќе скокните и ќе речите: „Епа одете..“
Епа баш ради таквото однесување Охрид ќе зајди.
Продолжете „татковци на Охрид“. Да видам до каде.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Nie sme tie koj se smesni ? Posle tvojov post nemozev, a da ne iskomentiram. Kako prvo posto gledam si pocnal so navredi za intelegencija i slicno, iako ne nameneti za mene moram da te prasam nesto. TI koj sto si go napisal gore-navedeniov post se smetas za visoko intelegenten ? A ? Aj od se srce te molam preispitaj se. Vtora rabota, problemot bil sto so malku pari sme idele ? A so kolku treba da dojdam ? 500 Evra, 1000, 2000 ? Epa da mi izvinis ama jas i da dojdam so 5 evra sakam za tie 5 evra da dobijam nesto sto ke bide kako sto treba, a tebe voopsto ne treba da te interesira so kolku sum dosol se dodeka plakam za uslugata koja mi ja nudis, poradi toa sto ja sum musteija, a ti si toj koj sto treba da me usluzi koga ke pobaram bez nikakva faca ili kriv pogled. Ohrid stanal Amerika ? HAHAHAHAHAHA ne me smej, drzavava propaga poradi toa sto saka da bide Amerika ili nesto sto ne e i nikogas nema da bide. I posledna rabota Ohridskoto Ezero PRIPAGJA NA REPUBLIKA MAKEDONIJA za zal a ne na Gradot Ohrid.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Ако болдот беше намене .... КАВАДАРЧАНЕЦ сум и то горд, светски човек ти? ТЕШКО по интелектот кој го покажуваш... бтв мојот балкански менталитет е оставен на балканот пред 3 год, сега повеќе имам европски (кажи го светски) менталитет... не одам напред и гледам само право...
Охрид е фантастичен, секогаш ќе бидам таму кога сум во МК, но ќе бидам кај оние што знам дека се тур. работници кај лаици ко тебе НИКОГАШ
другото невреди да се коментира ВЕЌЕ ВИДЕНО

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
OnTop Ја истакана само јаката стратегија ма кој те е** дали ти си во Охрид на одмор да си поминеш убаво нам ни е битно само да ти ги земеме парите услуга на друго место

Е затоа кога некој ми спомне ајде за Охрид се правам глув дека не сум слушнал.

Кока кола секаде се обидува да држи иста цена само во Охрид има дупла цена.

Искрено кажно за тие пари Будва ем море ем се чуствувам како човек на одмор.
Еми ми викат господине ,а не Зш си дојдел овде еве ти Грчка...

Цената ја креират корисниците , а Охридската мнополска позиција веќе опаѓа .

Член од
5 април 2008
Мислења
107
Поени од реакции
1
ej ONTOP..ili si ...ili se prajs deka si.... Am ako ti precet skopjani i ostanati...am ojsi,preselise...Sakam site da znajte,deka pogolem del,mnogu pogolem del, sme srekni so gradov e poln so gosti...Am normalno kolku pojke luge,tolku pojke problemcinja...ama to go imat sekade i od sekakov vid na gosti..Daj te amante,dosta so ovi prostacki muabeti..
A toa so nekoj od vas naletal na t.n. gazdi na sobi,ili nekoi babi... e toa sprema cenata.,valjda...Poleka se praet kategorizacii na sobi...vprocem i ne se vleguva sekade i kaj sekogo..Prvo vidi ..pa posle..
Ohrid se trudit da e gostoprimliv i sigurna sum deka ke e taka.
ve cekame

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
ОнТоп ја за месец дена у охрид трошам 600 евра. Идам со МОЈА кола и спијам во МОЈ стан. На татко ми де. Кај ми идат тие 600 евра знаеш? На пијачки на плажа, на ручек кој го купувам од тинекс и со го спремам дома и искачам у места што ги држат скопјани и они ги зимаат моите пари. Така да јас сум тамо, трошам многу пари ама ти не ги гледаш. И нема ни да ги видиш.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Е арно де, ама некој друг, таков, ќе ги види. :icon_bigg

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Каков? Пијам на скопски шанкови по плажи, јадам во тинекс, купувам во тинекс а не во охридско гранапче, навечер на искачање идам по места кои ги држат скопјани. Не викам дека не ги гледаат луѓето моите пари. Ама не охригаѓи. Гледам најмалце што можат охригаѓни да ги видат. Чак што и у тие месец дена кола перам 3 пати и тоа во струга. Кога идам со еко да се видам.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Е кој се тие шо ги држат скопјани бе Димо? А ако ги има, тогаш во нив скопјани сигурно не работат о.0 Што значи пак, од неговата ‘‘скопска‘‘ заработка парите кај вработениот :vozbud:

Член од
28 јуни 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Neznam kolku ste zapoznaeni ali vo svetov pa i kaj nas vo Skopje sega veke retko se naplaka po krevet...sekoja soba e prilagodliva za nekolku osobi t.e.za najmalku dvajca...znaci se naplaka po OSOBA...e toa e nesto sto ohrigani ne go znaat, a imaat hoteli so 5*....zatoa ako ste SVETSKI luge kako sto nekoi istaknuvaat, pocnete i da se ponasate i da rabotite svetski....nemozes

Член од
23 септември 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
LELE so ne ke se nacita covek.....nekoj duri muabeti za inteligencija fatil a... ohrid go sporedvite so STRANSTVO ...bas ubo ama za razlika od stranstvo (ne znam koj deloj gi opfaket inteligentnive so toj poim) oh e premija za tie ceni so gi ima... pak nekoj se buni mesto imalo za dve osobi (imalo dva kreveti!) a toj bil sam pa mu rekle deka moze nekoj drug ke dojde....pa koga se fativte za stranstvo odite ima i takvi mesta kaj so ke vlezis vo soba ama ako ostani eden sloboden krevet vo istata soba ke ti dojde moze nekoj so ne poznavas!!!! zato ne se vika HOTEL to kaj so ojte...ako sakate tolku komotni raboti i razlicni uslugi na visoko nivo odete vo hotelite...a za cenite....pred da tropnite gluposti videte vo nekoja dr drzava kako se dvizat cenite vo turisticki gradovi i vo gradovi kade sto turizmot ne e razvien..... a za kulturata od turistite...bi rekla od strancite nema so da se zalat mn ohrigani ama od nasine...dovolno e da se vidi kako setet niz carsija i so gluposti tresat....

Kajgana Shop

На врв Bottom