Помош! - ми треба одредено дело/проект...

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба книга за поклон за утре, па ако можете помагајте. Каде можам да најдам нешто од Arthur Rimbaud или [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Gustave_Kahn"]Gustave Kahn[/URL]? Овие двајца се пожелни, но пред се' важно е да е поезија во стило на Бодлер...

Да прашам нешто,од каде можам да симнам Македонски е-букс.

Мене ми треба Александар Македонски романот накратко раскажен па ако може некој да ми ја најде ќе му бидем многу благодарен. Фала однапред :)

И мене ми треба истото...ако го имаш најдено ќе може ли малце помош и за мене :) фала ти однапред :)

Moze li nekoj da napise nesto za serdarot:poentata, junastvoto na kuzman kapidan oplakuvanjeto na neda i marija, i za gegite...mi treba za pismena
blagodaram odnapred

Дај кажете како да напишам состав ...анализа на лик??? Како да почнам како да завршам итн

Барам книжара или електронска продавница преку која можам да порачам книга и да ми стигне дома бидејќи не сум од Скопје каде што се повеќето од книжарите...

Им нудам помош, на оние кои сеуште не ја знаат разлика помеѓу еднина и множина, а наводно биле најдобри кај класната по Македонски јазик и одамна ги напуштиле клупите!
Ако не, барем да запомниме :

КОИ - МНОЖИНА ; КОЈ - ЕДНИНА

Фала, пријатно.

дабиште

Здраво дечки,

во еден текст ја најдов следната реченица.

Покрај старолетното дабиште дедо ми имаше трошна куќарка.

Како вие го разбирате зборот дабиште?

Фала,

Сикидики:)

Како пејоратив.

Даб си е тоа, нели?
даб - дабиште
Куќа - куќиште

и тн.
(комунист - комуњариште, на што и Блаже К. би позавидел)

Ти напраи акаунт за да прашаш тука? хаха

Инаку тоа, барем според мене значи дека дедо му имал куќа покрај некој многу стар и голем даб. Ако грешам нека попраи некој.

дрвиште.

Што би се рекло големо.

И тогаш таа сретна крупен црнец, падна на неговиот шарм и неговото големо ку*иште, од кое и светнаа очите.

освен ова значење - очигледно е дека во текстот се работи за големо дрво - дабиште може да има значење и на место (демек, место каде што имало некој голем даб или повеќе дабови. Дури и кога дабовите (или што и да е друго) ќе ги снема името останува. Веројатно има и други значења...
А за старолетно - повеќегодишно, старо (лето - година)

Едно лесно прашање, кај можам на интернетов да најдам како топ листи од книги бестселери на годишно ниво? По жанрови.

Ќе може ли малку помош, ако некој знае веб страна за симнување на електронски книги, по можност на македонски, ама нема да е проблем и ако е на англиски?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom