Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

devil!

weirdo
Член од
19 јули 2008
Мислења
1.047
Поени од реакции
462
Живеам за да умрам.

Barbara.

Irreparable perfectionist
Член од
23 јули 2009
Мислења
369
Поени од реакции
15
постои некоја загатка која ние треба да ја откриеме, сите мислиме дека е невозможно но во целост сме многу блиску.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Живеам за да умрам.
Aко умирањето е единствената цел, тогаш зошто веднаш, штом станеме свесни за себе, не се убиеме?
За да си ја постигнеме целта и смислата, брже боље that is.

И што со времето помеѓу раѓањето и смртта? Зошто тоа постои и што со него?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Aко умирањето е единствената цел, тогаш зошто веднаш, штом станеме свесни за себе, не се убиеме?
За да си ја постигнеме целта и смислата, брже боље that is.

И што со времето помеѓу раѓањето и смртта? Зошто тоа постои и што со него?
Тоа е цел која ја има природата со нас, инаку нас кој не прашува, сакаме да сме вечно млади, вечно здрави бесмртни, ама нема тоа, се умира. е сеа зошто се умира? затоа што се умира!
Значи не е до нас. Ние и самите не сме се створиле него сме родени сосе раце нозе, кој на кој вид и род припаѓа, зависи од обликот на живот.
Значи тоа е целта, природата не користи како средство преку размножувањето да опстојува родот, значи единките изумираат но родот опстојува и е вечен ако се спореди со единките. Ете тоа е целта на природата со нас.
А внатре таа цел може секој да си одреди ваква таква цел но дур е жив!!!Кога ќе умре, умира не дека сака, него така умира и квит, башка смртта е кодирана во гените, а може и предвреме да се умре али од мозочен удар али од судар, али од болес, али од лизнуење на банана, ние сме светот, а светот е во постојани промена но не кон подобрување, се си е исто во суштина, затоа платон рекол само идеите се вечни...

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Тоа е цел која ја има природата со нас, инаку нас кој не прашува, сакаме да сме вечно млади, вечно здрави бесмртни, ама нема тоа, се умира. е сеа зошто се умира? затоа што се умира!
Значи не е до нас. Ние и самите не сме се створиле него сме родени сосе раце нозе, кој на кој вид и род припаѓа, зависи од обликот на живот.
Значи тоа е целта, природата не користи како средство преку размножувањето да опстојува родот, значи единките изумираат но родот опстојува и е вечен ако се спореди со единките. Ете тоа е целта на природата со нас.
А внатре таа цел може секој да си одреди ваква таква цел но дур е жив!!!Кога ќе умре, умира не дека сака, него така умира и квит, башка смртта е кодирана во гените, а може и предвреме да се умре али од мозочен удар али од судар, али од болес, али од лизнуење на банана, ние сме светот, а светот е во постојани промена но не кон подобрување, се си е исто во суштина, затоа платон рекол само идеите се вечни...
Целта на животот е да умре, ај да прифатам, ама тоа не го одговара прашањето која е целта на мојот живот.
Значи, на крај ќе умрам. Ама пак, ако сакам и сега можам да умрам. Тркнам до кујна, зеам ножот, ај на здравје. Прашањето е што ме спречува? Зашто би сакал да живееш? Е одговорот на тоа прашање, тоа е целта на твојот живот.
По мене, барем.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Да, па така јет, секој сака да е среќен, ама тоа е општо, секој си наоѓа некоја смисла ја у ова ја у она, ама животот е мннооогу краток а тоа се приметуе коа имаш да споредуаш...

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?
постоиме значи живееме, живееме за да работиме, работиме за да живееме, и така се до крајот на животот................:toe::toe:

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Секој сам си го утврдува својот пат и својата крајна цел во животот некои велат дека таа постои некои не, но подсвестно кај сите таа егзистира и ги прати низ целиот нивен животен век па и да не се свесни за неа, трчањето по пари таа слатка идеја за бизнис и станување сопственик кој само ке ужива и ке си го дозволи наголемото сетилно задоволство што некогаш постоело е само уште една тапа цел која води во неповрат без суштина и без смисла и без никакво духовно надополнување туку разградување и самоуништување. Понекогаш си велам колку се алчни лугето покрај постоењето на лимитот на нивниот живот- смртта. Што би правеле ли во ваков свет кога би биле вечни?
Најголема казна би била да бидеш вечен на земјава, но колку би уживале некои да бидат вечно така проколнети...? Но сепак постоиме ние... се се сведува само на двете категории луге оние кои никогаш и оние што секогаш се прашуваат која е идејата на овој живот овој свет и каде тука припагам како единка и како индивидуалец.

Член од
24 септември 2009
Мислења
47
Поени од реакции
4
Што сме ние и зошто сме тука?

Shto sme nie lugeto zoshto bash nie shto sme nie koj ne sozdal nas stvarno li sme nastanale od majmuni postoi li gospod???
Ovie prashanja se nametnuvaat so zborot COVEK,LUGE...
Imam 13 godini od Makedonia sum...se pochesto mi se vrti prashanjava niz glava razmisluvam na svoj nachin eve neshto shto mislam za nash lugeto za toa shto nie pravime na ovaa planeta :) paa...da pochnam...
Jas mislam deka lugeto na ovaa planeta se nekoj vid na experiment od nekoj sosema treti ... znachi imalo povege vidovi na luge da pochneme od ovie nandratalec...(po biologija gi uchev pred nekoj den ali ne gi zapomtiv :D) znachi tie bile prvite experimenti se sozdavale podobri i podobri verzii na luge..nia sme neshto od najposlednite verzii neli site misleme deka do 3000 godina ke ima sovrsheni luge shto ke mozat da komuniciraat so mislite, ke bidat bezsmrtni...epa toa znachi deka nie ke izumreme deka homosapiensot(sovrsheniot choverk) ke izumre kako shto izumrele i postarite vidovi (nandratalecot...ne gi znam gi zaboraviv :) e sega koi se tie shto gi vrshat ovie experimenti shto go nadograduvaat chovekot ??? Dali e toa navistina Gospod? Dali postoi Gospod? Ne znam nemam nekoe gledishe za Gospod ...

Shto sme nie...zashto pa bash nie...shto barame nie na ovaa planeta...shto e celta...?

Znam deka poveketo bi se smeele na ova ali ipak ova e otvoren forum i sekoj si ima svoe mislenje :) ... pa kazete go i via vasheto mislenje za CHOVEKOT ! :)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
На ова прашање едноставно нема одговор, ако веќе ја оставиме науката зад нас. Фантазијата ни е пеголема и се што мислиме тоа може да биде.

Слепо Црево

Оџачар Грла
Член од
26 мај 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
223
А не даде свое гледиште како што можам да видам на прашањето Зошто сме тука? Баш ме интересира што мислиш за тоа.

Член од
24 септември 2009
Мислења
47
Поени од реакции
4
А не даде свое гледиште како што можам да видам на прашањето Зошто сме тука? Баш ме интересира што мислиш за тоа.
Epa i mene toa ne mi e jasno neam oformeno gledishete za toa :S bash me toa interesira toa e mnogu zapostaveno prashanje nikoj ne se bavi so toa prashanje ZOSHTO SME NIE TUKA? ZOSHTO PA BASH NIE?

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
После неандерталецот следуваме ние, апгрејд.

Ти си во мала заблуда, не знаеш кој не создал...треба да се одлучиш, или да веруваш во науката или пак во духовноста. И двата поими си имаат различно гледиште на тоа во што се сомневаш баш ти, односно создавањето на човекот. Е дури после ова ќе правиме муабет зошто баш овде, а не онаму :)

Слепо Црево

Оџачар Грла
Член од
26 мај 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
223
Што сме ние? - Луѓе
Зошто сме тука? - Тоа е прашање кое треба секој да го постави на својте родители.

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
bate kolku i da stavas smajlinja na vakvi prasanja veruj kolku pojke mislis na takvi stvari tolku povekje se povlekuvas vo sebe i povekje se izoliras od opstestvoto, odgovor na toa prasanje nema tuku ednostavno pronajdi se vo nesto sto ti pravi merak i sto te ispolnuva da go trosis vremeto na toa.
mene dvizecka sila mi e ljubovta, i sekogas koga sum zaljuben se osekjam ispolnet do maximum i se e mozno togas.
planetata zemja i univerzumot imaat nacin so koj ne kontroliraat nas. no ofc i nie niv gi kontrolirame, zatoa pazi sto posakuvas zasto eden den ke ti se ispolni 100%
ljubov+ dobra muzika+ tekila+ friends+ dobar opstestven status= the reason of living in my case. =]
se najdobro i ti preporacuvam da gi zapostavis tie prasanja, posto se dekoncetriracki i depresivni od koi sledat 300 mentalni sostojbi, ozbilno stop thinking and start doing ;)_
best wishes

Kajgana Shop

На врв Bottom