Duffy Duck
Pilot Lovac
- Член од
- 12 мај 2006
- Мислења
- 196
- Поени од реакции
- 10
@Crazy
Фала богу некој напиша нешто асално ..
Фала богу некој напиша нешто асално ..
Не ги чекав ама за среќа како од небо паднааАоф ме боли глава веќе од вас.
Се фаќате за ситници, ти место сама да даваш аргументи чекаш од другите па ме предизвикуваш...
Што мислиш дека нема се да ви побијам тоа фантазиите во глава?
Ама утре тоа
Како кај се? Не се членови на форумот ама сега ти да не мислиш дека лажам кога велам дека и тие се бунат?Ама што знаете да цмиздрите на форуми знаете.А на протест 300 души и ви се исмеваат по весници.
Кај се твоите соученици а Tender_Girl?
Ах Tender_Girl вчера не ти пишав зашто веќе цело време едни исти работи вртите и немав никаков предизвик,а башка касно ми беше, си позборев со љубената и си легнав.[/COLOR]
Ни беше кажано на крај на трета година дека ќе полагаме матура.
Се крши со законот. Јасно таму пишува дека условите под кои учиме не смеат да се менуваат. Дури и Европа да бара.
Кога и кога ќе повториме?
Сепак 4 години не се мала работа. И најредовниот ученик мора да се присети на некои работи. Земете пример математика, не е една формула, 101 се Во меѓувреме, мора да учиме и нови работи и да добиваме оцени за нив(значи бодови за упис, во превод)
Терминот за полагање
Нема шанси да се прегледаат 80000 тестови(20000 матуранти х 4 тестови = 80000) за кратко време. А се полага во јуни. И цело лето ќе биде во исчекување. Нормално ли е тоа, ама искрено кажете ми?
Тука би додал и уште нешто. За македонски конкретно. Имаме да напишеме еден есеј. Тој есеј го прегледува комисија. Зар сите имаат ист критериум? Не! Некој ќе оцени за 5, друг за 3. И што тогаш? Дискусија! И губење време. Потврда на мојата тезата за времетраењето на преглдувањето.
Секојдневно менување на условите на факултетите.
Последен пример е ФЕИТ(ЕТФ). Прво не примаа матуранти со положен англиски(интерно), па ја сменија одлуката и примаат. До кога вака? Или ќе си играме? И онака сме заморчиња(мојата генерација) од ПРВО ОДДЛЕНИЕ.
Неспреност на професорите(т.н тестатори)
Да објаснам прво. Мислам на професорите кои се присутни за време на полагањето. Не знаеја да одговорат на технички прашања.
[/COLOR]Сега засега толку од мене. Мислам дека имаше уште некои работи, кога ќе се сетам, повторно ќе пишам.
EDIT:
Начин на бодување
Сеуште не се знае колкав процент ќе носи успехот од средно образование, а колкав успехот од матурата.
[/COLOR]
Не,те прашувам кај се на протести?Како кај се? Не се членови на форумот ама сега ти да не мислиш дека лажам кога велам дека и тие се бунат?
Дека не сме организирани и дека не исмеваат го знам тоа мн добро.Ама дека имаме причини да се буниме-ИМАМЕ !
Ах Tender_Girl вчера не ти пишав зашто веќе цело време едни исти работи вртите и немав никаков предизвик,а башка касно ми беше, си позборев со љубената и си легнав.
Што ти мислиш дека цела вечер мислев како да ви вратам?
1.Како сеа крај на трета ви кажале?
Нели другарката на Tender_Girl рече дека ние уште 3 години предтоа сме знаеле,што значи дека и вие сте знаеле од прва година.
Обединете си ги ставовите.
ДМ се знаеше дека ќе има.
Вие уствари мислите дека ви кажале крај на трета зашто ние тогаш бевме крај на 4та и ја одложивме.И тогаш искочија и рекоа оваа година нема ама следната сигурно има.
А за тоа од кога се знаело дека ќе има,ете на Tender_Girl другарка и сама ви го заби у грб:helou:
2. Кога ќе учите?
Од почеток на прва до крај на четврта.Јас мислам дека така се учи во средно.
Сеа вие што сте си праеле некои математики со оценките и неучењето,тоа не ме интересира ни мене,а богами ни Владата.
3.Како тоа нема шанси?
Ти мислиш дека 3ца ќе ги прегледуваат?
На факултет за 1000 души од 1 професор и асистент ги има резултатите за 3 работни дена.Не се секирај, уписите се на 26 и 27 Јуни до тогаш сигурно недела пред тоа ќе ги имате
А за оценувањето.Не е ова веќе македонски во вашето средно па на кој како му текне да си оценува.Си има јасно поставени критериуми и правила кои ќе се бараат од есејот,и сигурно нема да бидете оштетени.Владата ќе си најми компетентни луѓе
4.Факултетите не се битни во оваа приказна.И вие да одложите они на следна генерација пак ќе мењаат услови ако им се посака.Исто како што си мењаат приемни и испити
5.Неспременост на професорите?
Епа вие како што сте отишле да се заебавате таму и 60% да паднете и они мислиш прочитале нешто за ДМ?
Повторно ќе кажам,не се секирај, кога ќе им платат за таа работа ќе се уозбилат,а од пробната до државната има 8 месеци,можат многу добро да се спремат.
Да не забораваме,ова беше пробна и за нив,не само за вас.
Ај сеа фино ве молам најдете нешто што држи вода.:wink:
Се` што сакав да кажам ти одговори Crazy, само да надополнам. На професорите им беше платено и за пробната па се однесуваа крајно непрофесионално, си правеа муабет меѓусебно кој какви чизми си купил додека ние пишувавме и се обидувавме да се концентрираме.5.Неспременост на професорите?
Епа вие како што сте отишле да се заебавате таму и 60% да паднете и они мислиш прочитале нешто за ДМ?
Повторно ќе кажам,не се секирај, кога ќе им платат за таа работа ќе се уозбилат,а од пробната до државната има 8 месеци,можат многу добро да се спремат.
Да не забораваме,ова беше пробна и за нив,не само за вас.
Што се обидуваш да ми кажеш? Дека повеќето седат во кафичи или спијат дома наместо да одат на протести? Тоа не го поништува фактот дека има и такви кои одат на протести и навистина се незадоволни од матурата.Не,те прашувам кај се на протести?
Или од 300 души они беа дури 10%,односно сите 30 души од клас?
Ти беше на протести или на кафе?
И не,немате причини да се буните,имате причини да глумите:helou:
Нормално е тоа да има противење на промените. Секоја промена доведува до појава на проблем. И генерацијата после нас ќе имат проблеми со истата ДМ, со разни модификации и слично. И да ти кажам ќе ми биде мерак што ќе ја полагаме заради некој што преку мама, тато, роднините и компанијата што доаѓа со нив си минуваат со одличен успех а немат три чисти од тоа што го учат. И фала богу има некој што гледа објективно на нештата :wink:Трето...Ако вие претходните генерации сте учеле од прва до четврта редовно, па зошто тогаш сте биле против полагање на ДМ...немој сега да го употребиш аргументот дека не сте биле навремено известени...
А тоа дека треба да се учи треба,ама некои банални работи тогаш треба да се отфрлат и уште од прва година да се селектираат работите кои што ќе бидат потребни за полагањето на ДМ.Е сега кој си учел па и нема да му биде толку тешко.А единствено се согласувам со државнава матура зошто ќе се види кој учел,а кој си добивал напумпани оценки.И повторно нагласувам не е проблемот да се научи,проблемот е тоталната неогранизација на ДМ.
Еве уште едно олеснување. А башка и додатно ќе објават критериуми за оценување така да знете дека ќе треба да сте ептен ''даски'' за да паднете на ова чудо што го нарекуваат матураDenes na vesti slusnav deka verojatno bodovite za na fakultet ke bidat 60% od uspehot a 40% od maturata, so sto stanuva mnogu polesno.