Философијата на животот

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
smislata za vitotot?! se ragjame, se macime (ziveeme) i na kraj umirame! kade e tuka smislata na naseto postoenje? za sto postoime, za sto se macime, za da go izziveeme podobro ovoj zivot?!
da, sum se zaprasala, i toa ne ednas tuku poveke pati ama odgovor nemam i kolku i da mislam ne mozam da smislam sto bi mozelo da bide... koja e taa filozofija na zivotot?! koja e pricinata za naseto postoenje?!
zivotot e fakultet, kade smrtta e posledniot ispit!

smislata za vitotot?! se ragjame, se macime (ziveeme) i na kraj umirame! kade e tuka smislata na naseto postoenje? za sto postoime, za sto se macime, za da go izziveeme podobro ovoj zivot?!
da, sum se zaprasala, i toa ne ednas tuku poveke pati ama odgovor nemam i kolku i da mislam ne mozam da smislam sto bi mozelo da bide... koja e taa filozofija na zivotot?! koja e pricinata za naseto postoenje?!

Ne e samo macenje vo zivotot kako ti sto go opisuvas, pricinata treba da ja pronajdes, mislis deka ti e servirana, treba da se pomacis da ja svatis ponetata na ziveenje. Ti napisa kako zivotot da ti pretstavuva maka, ne, zivotot e mnogu ubav samo treba malku da se potrudis i ke ja vidis ubavinata.

Ќе се обидам да ти дадам барем некаков одговор на некои од овие прашања, колку ќе те задоволат тоа е друга работа.
Смислата на животот како човек е да бидеш човек, сега, изгледа многу лесно да кажеш па веќе сум човек, но дали си?
Да бидеш човек значи, да бидеш самостојно, разумно и етичко битие, кое трпи, чувствува, споделува, се размножува, размислува... со други зборови живее. Мој совет е да не го прифаќаш животот како измачување или уште помалку како исчекување.
Како прво без мака во животот како ќе знаеш што е уживање, ако сите коцки се наредени нема ли да ти биде досадно?
Те советував и да не живееш во исчекување, многумина го поминуваат животот чекајќи да дојде вистинскиот момент, ќе почекам да добијам на лото, ќе почекам дур да се оженам, ќе почекам за ова, ќе почекам за она. Нема еден вистински момент, секој момент е вистински. Секако доколку не се плашиш да излезеш надвор на дождот.
И само уште ова, можеби животот не е факултет, а смртта не е последниот испит, можеби животот е само кратко задржување во претсобјето на смртта!?

~*~

Сте се запрашале ли некогаш што сме ние, што правиме, која е целта на нашиот живот итн? Значи општо ... која е животната философија?

п.с. Пишав философија, дека повеќето на форумов се сложуваме дека е правилно со С:)

Сите ние имаме различна перспектива и стојалиште за животната философија, можеме да ги подржиме и матријалистите и реалистите, но сликата што ја создаваме во глава секогаш е различна и потполно наша.
Секогаш сум имала потреба за се да прашувам, млада сум, некои работи не ми се јасни, но за тоа што сме ние и која е суштината на нашето постоење некако ми е омилено прашање.:smiz:
Како јас ги гледам овие работи ... ефтимија, ултимативна среќа и спокој кај човекот, иако овие состојби можат да бидат претежно само моментални, имаме огромна палета на емоции, битно е да се стекне искуството за да знаеме да ракуваме со нив на вистинскиот начин.
Мојата цел во животот е да бидам среќна и да ги направам луѓето кои ги сакам среќни, да го живеам животот, дури и цел живот, прашувајќи се за секоја философија која ќе ми налета на патот, да осознавам и да оставам нешто зад мене.
Нема крајна и правилна животна философија ... кога тоа би било возможно, сите би го имале рецептот ... или не?:aham:

A зошто воопшто би се труделе да ја сфатиме философијата на животот? Што ќе постигнеме со тоа? Ќе бидеме посреќни? Или ќе имаме поголема желба за живот знаејќи зошто живееме? Јас лично не се замарам многу околу тоа прашање, само се трудам да си го изживеам животот до максимум, затоа што додека паметните ја бараа смислата на животот, глупавите си го проживеаа.:smir:

:smir: ,Nekogas zivotot mi bese trka . Na rabota doma gotvi spremaj ,legnuvaj umorna, utroto trcaj nosi deca vo gradinka potoa na rabota , problemi od sekakov vid .Togas voopsto ne razmisluvav sa filozofijata na zivotot.Go ziveev zivotot mnogu pati odrekuvajki se od sopstvenite zelbi i posvetuvajki se vo celost na familijata. Mnogu pati ne bev zadovolna od sebe ,no da ne dolzam mnogu .mi se slucuvaa problemi i ako ne ja svatev porakata tie se povtoruvaa. Vremeto minuvase decata porasnaa stanaa svoi luge .A jas pocnamv da razmisluvam za filozofijata na postoenjeto.Gledajki od ova vreme sega ,mislam deka treba da go ziveeme zivotot stvarajki semejstvo grizejki se za lugeto sto gi sakame da ucime od greskite sto ni se slucuvaat da bideme pozitivni i krajot ke ni bide sreken ako zad nas ostavime dobri semejstva koi ke go prodolzat patot:toe:

Многу интересно прашање често размисслувам на тоа...
моето мислење е дека смислата на животот постои само во нашиот круг.Вреди да се живее за срекните моменти,кои се навистина ретки.Вреди да се создаде семејство.Вреди да имаш пријатели.Вреди да создадеш кариера.Вреди да се издигнеш на одреден рејтинг во системот.
Доколку не постојат овие работи животот ке нема смисла

Живеј го живото најдобро што можеш, искористија секоја прилика оти никогаш нема да ти се пружи истата.
Уживај во секој момент од живото бидејќи живото е краток.
а најдобро нешто што го објаснува животот е овој текст.

Еден професор стоел пред група студенти на час по филозофија и држел некои предмети пред себе. Кога започнал часот, без зборови подигнал голема, стаклена, празна тегла која најчесто ја користиме за зимница и ја наполнил со топчиња за тенис. Потоа ги запрашал студентите, дали оваа стаклена тегла е полна? Сите одговориле потврдно.

Потоа професорот земал кутија со каменчиња и ја истурил во теглата. Благо ја занишал. Каменчињата го исполниле празниот простор помеѓу тениските топчиња. Тогаш повторно ги прашал студентите, дали теглата сега е полна? Студентите одговориле со едно големо ДА.

Следната кутија која што ја земал професорот била полна со песок. Кога ги сипал песокот, тој секако ги исполнил сите празнини во теглата. Запрашал по трет пат, дали сега е полна теглата, каде тие повторно потврдно му одговориле. Тогаш професорот од под маса извадил две чаши со кафе и ги полил во теглата. Со кафето се натопил песокот. Студентите се смееле.

Сега, рекол професорот, додека се смеете, сакам да сватите дека оваа стаклена тегла го претставува вашиот живот. Тениските топчиња се битните работи во животот: верата, фамилијата, децата, здравјето и други работи што многу ви значат. Тоа се оние работи кои го исполнуваат вашиот живот и доколку се друго би снемало.

Каменчињата се вторите работи кои се важни: работата, куќата... Песокот преставува останатите работи, претежно малите нешта. Доколку ја наполните теглата само со песок, нема да има место за камчињата и тениските топчиња. Истото важи и во животот. Доколку го потрошите времето и енергијата на малите работи, никогаш нема да имате место за оние - битни работи.

Водете грижа за работите кои се клучни за вашата среќа. Играјте си со децата. Најдете време да посетите доктор. Изведете го партнерот на вечера. Однесувајте се како да имате 18 години. Секогаш ќе имате време да ја исчистите куќата или исперете колата. Прво погрижете се за тениските топчиња, а потоа следете ги приоритетите клучни за вашата лична среќа.

Една студентка дигнала рака и го прашала професорот - а што е со кафето? Тој се насмевнал и одговорил: "Драго ми е што го прашавте ова. Кафето значи дека колку и да мислите дека вашиот живот е исполнет и дека немате време, секогаш има простор за едно кафе со вашите пријатели".

filozofija na zivotot

Zivotot ima smisla od momentot koga ke se razvivame vo utrobata na majkata. go cuvstvuvame vo sekoj aspekt; dopir, glas, pogled emocionalno sme spremni da doziveeme mnogu nesta za koi ne mozeme da bideme svesni niti da gi razbereme. No so tek na vremeto pocnuvme da raspozanvame se okolu nas i da stanuvame svesni za naseto postoenje.Veruvanjeto na mnogu lugje pomaga da go prebrodat stravot od nepoznato i od goleminata na svemirot. No mislam deka na mnogu lugje ne im e potrebno da veruvaat vo nekoja sila i da i davaat iminja ili pak da se kolnat o nea i da pravat se vo nejino ime!!! koga lugjeto bi ziveele poveke vo segasnosta bi bile mnogu posrekni bidejki decata se srekni zatoa sto ziveat realen zivot t.e svesni se samo za momentot sega.Minatoto vreme e pominato a idninata ne e sigurna! Znaci se sto mozeme da napravime sega toa e realno i sigurno e deka vo ovoj moment razmisluvam za sebe i pisuvam toa e realno se drugo e relativno..
DA si bides sam gazda na site misli, na svoite cuvstva, na dejstvijata i na se sto se slucuva okou tebe. Da sme svesni za naseto postoenje kako edinstveni nepovtorlivi toa e momentot na zivotot koj moze da bide prekrasen toa zavisi od nas bidejki nie so nasite cuvstva mozeme da go oboime kako sto sakame zavisi od nasite vnatresni emocii.
koga se vljubuvame znaci sakame nekoja promena vo sebe i celta na lubovta e edna licnost koja odgovara na nasite kriteriumi... ili pak mislime nie deka e taa no samo e oboena so nasite emocii koi se jaki i od koi ne mozeme da ja vidime pravata licnost pod taa nasa Ljubovna obleka so koja ja oblekuvame izbranata licnost. Naseakde e taka vo zivotot.
se e vazno od ranotot detstvo pa dodeka go napustime ovoj zivot. I da ima drug nikogas nemoze da bide slicen kako ovoj koj sme go ziveele.
Znaci sekoj covek e edinstvena edinka vo ovoj universum na miliardi i miliardi edinki za koi ne mozeme sekogas da najdeme objasnuvanje.
Dali navistina covekot se plasi od nepoznatiot beskraen prostor vo koj se naogja? Smislata na zivotot sekoj bi trebalo da si ja znae i da zivee sprema svoite ocekuvanja.
Sekoj e odgovoren samo za sebe i svoite postapki, ako sme resile da bideme srekni ke bideme sekogas bidejki voljata e pojaka od sekoj cuen negativen zbor.
Koga sme srekni nemozeme da bideme osetlivi na negativnata energija koia istotaka mnogu lugje ja nosat vo sebe.
A na tie sekoj im e kriv za svojata sudbina ili licna nesreka.
tolku za ovoj pat... prodolzuva....:smir:

Едноставно...уживај додека си гостин на оваа планета.Оваа инкарнација трае кратко во споредба со целиот процес на твојата енергија,така да најубаво е да се изживее прогрсивно ова кратко време додека сме тука.

Едноставно...уживај додека си гостин на оваа планета.Оваа инкарнација трае кратко во споредба со целиот процес на твојата енергија,така да најубаво е да се изживее прогрсивно ова кратко време додека сме тука.

Не треба да се чувстуваме како гости на оваа планета ние сме домаќините :) а се согласувам со тебе за тоа со енергија и јас така размислувам :smir:

Не треба да се чувстуваме како гости на оваа планета ние сме домаќините :) а се согласувам со тебе за тоа со енергија и јас така размислувам :smir:
Гости е симболично кажано,бидејки во овој живот сме на оваа планета,во другиот на којзнае која.
А инаку да,ја си се осекам како домакин...:smir:

:salut: Bravo FLIX so mladina sto vaka razmisluva navistina sme srekni:helou:

:salut: Bravo FLIX so mladina sto vaka razmisluva navistina sme srekni:helou:
Воа беше иронија?
Само прашам инаку,неможам да протолкувам од од смајлињата,а и неможам да чујам интонација,нели...:smir:

Flix, toa pred kratko vreme go procitav nekade, ne znam kade ... a spored mene???
nema filoSofija... zivees, gradis nesto (semejstvo) go ucis na pravilnite raboti i vistinskite vrednosti, ako uspees, zaminuvas kako pobednik, ako ne... luzer... nisto ne si napravil za planetata... ostanuva samo narednite generacii da gi crpat izvorite koi gi neguvaat uspesnite = idnite pobednici... znaci moja cel, da ziveam, da naucam, da stvoram, da poucam, i da zaminam zadovolno kako pobednik!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom